tarta - 42848 przepisów (strona:980/2857)

Kotlety z pęczakiem i pieczarkami 204

jajka -ząbek czosnku -5 dkg pęczaku -4 pieczarki -1/2 małej papryki -1/2 cebuli -1/2 sera mozzarella -natka pietruszki -sól, pieprz ziołowy i naturalny -bułka tarta -olej do smażenia Pęczak gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Odsączamy i studzimy. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę dodajemy do pęczaku. Dodajemy też pokrojoną natkę pietruszki(...)odciśniętą bułkę, pokrojony na drobno czosnek, jajka, przyprawy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Na dłoni formujemy placki mięsa, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy, formując kotlety. Obtaczamy w bułce tartej, Smażymy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. na ok. 15 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Kotlety z dorsza. 331

kromki chleba 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny 1 jajko sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Dorsza ugotować na parze(...)ostudzić i rozdrobnić widelcem. Miąższ chleba zmiksować w blenderze. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz bułki tartej. Formować kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na oleju, na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron

zadanie-gotowanie
Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi z sosem maślano ziołowym 136

łyżki bułki tartej 450 g  makaronu na patelnię (ziemniaczane gnocchi z sosem maślano ziołowym) Hortex Olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy makaron na patelnię. Studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na małych oczkach ser. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą

VioletoweKucharzenie
Kotlety mielone - przepis podstawowy 154

Składniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka około szklanki mleka (do namoczenia kajzerki) 2 jajka bułka tarta do optoczenia kotletów sól, pieprz olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy aby namiękła. Cebulę kroimy w drobną kostkę.  Czosnek przeciskamy(...)łączymy mięso ze wszystkimi składnikami i ucieramy dokładnie ręką na jednolitą masę. Moczymy ręce w zimnej wodzie i kształtujemy kotlety (powinny być wielkości dłoni, lekko spłaszczone). Panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na złoty kolor z każdej strony. Ogień nie powinien być zbyt duży

Qchnia po prostu
Kotlety ziemniaczano – jajeczne przepis na obiad 169

jajka na twardo  1 cebula  1 lyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła + 3 łyżki wody sól,pieprz do przyprawienia  duża szczypta chili pęczek szczypiorku bułka tarta   Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.  Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek kroimy drobniutko.   Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na olej z masłem i wodą(...)doprawiamy solą i pieprzem oraz chili. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C Jajka obieramy, drobno kroimy, mieszamy w ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym szczypiorkiem. Formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej.    Na blasze do piekarnika układamy nasze kotleciki i pieczemy je z jednej strony do zarumienia, potem z drugiej w sumie około 30 minut.  Pyszne, chrupiąca skórka

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżowe pierożki z kiełbasą 213

patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do kiełbasy i smażymy przez 5 - 7 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy drobno paprykę, przekładamy do miski, dodajemy rozdrobnioną mozzarellę, tarty ser, ostudzoną kiełbasę z cebulą (starajmy się nie dodać tłuszczu który się wytopił z kiełbasy). Doprawiamy łyżeczką majeranku, imbirem, słodką i ostrą papryką, pieprzem. Z ciasta odrywamy kulki mniej

Delusional Trine
Kotleciki ziemniaczane z pysznym farszem 1167

mąka pszenna 1 łyżka masła Farsz: 1 ugotowana pierś kurczaka 1 cebula 4-5 suszonych pomidorów serek kremowy Apetina Pomidory i bazylia 7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Dodatkowo: bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przecedzamy, przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Wariant I – Masło roztapiamy w małym rondelku. Dodajemy wodę. Gdy całość się zagotuje wsypujemy(...)ziemniaczanej formujemy w dłoniach płaski placek (przy wykonywaniu wariantu II należało dłonie zwilżać w zimnej wodzie). Na środek każdego kładziemy farsz owinięty szynką i zawijamy całość. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy póki ciepłe, z sosem pomidorowym i ulubionymi surówkami/sałatami

Smaki Na Talerzu
Kotlety drobiowe w panierce sezamowej. 129

pieprz 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki sezamu jajko 4 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, a następnie podzielić na mniejsze kawałki.  Kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem z obu stron Do jednego talerza wsypać mąkę. W drugim talerzu roztrzepać jajko. W trzecim talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem

zadanie-gotowanie
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 154

indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko majeranek sól pieprz ziołowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Mięso z indyka(...)włożyć do miski, dodać usmażoną na złoty kolor cebulkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, i smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron

Walijskie Pichcenie
Arancini 90

zwykłym ryżem nie wyjdzie) 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia   FARSZ: 5 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej np. serrano czy schwarzwaldzkiej

Kopystką po garach
Klopsiki z ryby 103

przepisu na rybne klopsy i oto są:) SKŁADNIKI: 500 g świeżej  ryby bez skóry ( u mnie dorsz) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mała kajzerka mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka słodka (wg uznania) papryka ostra (wg uznania) mąka do oprószenia olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę zalewamy mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C Pokrojoną(...)słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę odciśniętą z mleka . Mieszamy Masę wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie,jeżeli mielone jest zbyt rzadkie, dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika

Kopystką po garach
Młode ziemniaki z palonym masłem i bułką tartą 126

smak. SKŁADNIKI:(2-3 porcje)\ 1/2 kg młodych, polskich ziemniaków (nie z supermarketów-tylko tych opiaszczonych, z odstająca skórką) 1/2 pęczka koperku 1 łyżka masła 2-3 łyżeczki bułki tartej 3-4 jajka Odrobina oliwy Główka sałaty 1/2 dużego jogurtu (najlepiej gęsty) 1/2 pęczka rzodkiewek sól  pieprz cukier Odrobinę śmietany PRZYGOTOWANIE: Małe, młode, polskie ziemniaki zalewamy zimną wodą(...)Kiedy ziemniaki już są miękkie, dodajemy koperek-na patelni rozgrzewamy masło-nie może się przypalić-ale musi mieć odpowiedni,, piękny zapach-wtedy zdejmujemy je z gazu i dodajemy bułkę tartą. Jajka smażymy-żółtko powinno się rozpływać a biało być ścięte.Sałatę polewamy sosem, ziemniaki polewamy masłem z bułką....Teraz wystarczy dobrze podać jajka i uczta gotowa

Kopystką po garach
Roladki z indyka z karelosse 195

możemy je dodać praktycznie do każdego dania. Składniki: 4 sznycle z indyka 8 sztuk karelosse 8 suszonych pomidorów w oleju Przyprawa do indyka Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Sznycle z indyka rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i przyprawa do indyka. Na brzegu(...)każdego kawałka mięsa układamy po dwie sztuki karelosse oraz 2 sztuki suszonych pomidorów. Roladki zwijamy dość ścisło składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Tarta z czarną porzeczką i bezą 163

ostudzenia. Beza: Białka ubić ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek wlać ocet, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć równomiernie na tarcie tworząc dowolne wzory. Włożyć do piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 ° C. Piec bezę przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez

Passions hobbies life
Burgery z indyka nowocześnie i tradycyjnie 196

jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki pietruszki suszonej  0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól  Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko oraz wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, aby mięso mniej

Emskie Smaki