tarta - 42848 przepisów (strona:973/2857)

Kotleciki ziemniaczane z pysznym farszem 1184

mąka pszenna 1 łyżka masła Farsz: 1 ugotowana pierś kurczaka 1 cebula 4-5 suszonych pomidorów serek kremowy Apetina Pomidory i bazylia 7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Dodatkowo: bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przecedzamy, przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Wariant I – Masło roztapiamy w małym rondelku. Dodajemy wodę. Gdy całość się zagotuje wsypujemy(...)ziemniaczanej formujemy w dłoniach płaski placek (przy wykonywaniu wariantu II należało dłonie zwilżać w zimnej wodzie). Na środek każdego kładziemy farsz owinięty szynką i zawijamy całość. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy póki ciepłe, z sosem pomidorowym i ulubionymi surówkami/sałatami

Smaki Na Talerzu
Kotlety drobiowe w panierce sezamowej. 141

pieprz 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki sezamu jajko 4 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, a następnie podzielić na mniejsze kawałki.  Kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem z obu stron Do jednego talerza wsypać mąkę. W drugim talerzu roztrzepać jajko. W trzecim talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem

zadanie-gotowanie
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 165

indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko majeranek sól pieprz ziołowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Mięso z indyka(...)włożyć do miski, dodać usmażoną na złoty kolor cebulkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, i smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron

Walijskie Pichcenie
Arancini 106

zwykłym ryżem nie wyjdzie) 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia   FARSZ: 5 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej np. serrano czy schwarzwaldzkiej

Kopystką po garach
Klopsiki z ryby 119

przepisu na rybne klopsy i oto są:) SKŁADNIKI: 500 g świeżej  ryby bez skóry ( u mnie dorsz) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mała kajzerka mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka słodka (wg uznania) papryka ostra (wg uznania) mąka do oprószenia olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę zalewamy mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C Pokrojoną(...)słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę odciśniętą z mleka . Mieszamy Masę wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie,jeżeli mielone jest zbyt rzadkie, dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika

Kopystką po garach
Młode ziemniaki z palonym masłem i bułką tartą 144

smak. SKŁADNIKI:(2-3 porcje)\ 1/2 kg młodych, polskich ziemniaków (nie z supermarketów-tylko tych opiaszczonych, z odstająca skórką) 1/2 pęczka koperku 1 łyżka masła 2-3 łyżeczki bułki tartej 3-4 jajka Odrobina oliwy Główka sałaty 1/2 dużego jogurtu (najlepiej gęsty) 1/2 pęczka rzodkiewek sól  pieprz cukier Odrobinę śmietany PRZYGOTOWANIE: Małe, młode, polskie ziemniaki zalewamy zimną wodą(...)Kiedy ziemniaki już są miękkie, dodajemy koperek-na patelni rozgrzewamy masło-nie może się przypalić-ale musi mieć odpowiedni,, piękny zapach-wtedy zdejmujemy je z gazu i dodajemy bułkę tartą. Jajka smażymy-żółtko powinno się rozpływać a biało być ścięte.Sałatę polewamy sosem, ziemniaki polewamy masłem z bułką....Teraz wystarczy dobrze podać jajka i uczta gotowa

Kopystką po garach
Roladki z indyka z karelosse 208

możemy je dodać praktycznie do każdego dania. Składniki: 4 sznycle z indyka 8 sztuk karelosse 8 suszonych pomidorów w oleju Przyprawa do indyka Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Sznycle z indyka rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i przyprawa do indyka. Na brzegu(...)każdego kawałka mięsa układamy po dwie sztuki karelosse oraz 2 sztuki suszonych pomidorów. Roladki zwijamy dość ścisło składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Tarta z czarną porzeczką i bezą 176

ostudzenia. Beza: Białka ubić ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek wlać ocet, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć równomiernie na tarcie tworząc dowolne wzory. Włożyć do piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 ° C. Piec bezę przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez

Passions hobbies life
Burgery z indyka nowocześnie i tradycyjnie 214

jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki pietruszki suszonej  0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól  Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko oraz wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, aby mięso mniej

Emskie Smaki
Indyjskie kotleciki kalafiorowe. 147

cebula 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki chili 1 jajko 1 łyżeczka soli bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kalafiora i ziemniaki ugotować na parze. Ostudzić i rozgnieść rękami na niezbyt gładką masę. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju(...)Dodać czosnek i imbir roztarte z solą oraz garam masalę, kurkumę i chili. Smażyć do miękkości cebuli. Wymieszać masę kalafiorową z cebulą, jajkiem i sokiem cytrynowym. Dodać tyle bułki tartej, by dało się formować kotleciki. Smażyć do zrumienienia z obu stron

zadanie-gotowanie
Klopsy w sosie grzybowym 135

Składniki 600 g mielonej łopatki wieprzowej 1 większy por kilkanaście pieczarek 20 g suszonych grzybów np. borowików jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2,5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki pieprzu kilkanaście kropel ciemnego sosu sojowego 2 łyżki mąki rozpuszczonej o odrobinie wody 1 bulionetka drobiowa Przygotowanie Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju(...)przestygnięcia. Suszone borowiki zalać wodą (ok 1,5 l - ile nam na sos potrzeba) lekko posolić i gotować do miękkości. Mięso przełożyć do miski, wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą i pięć łyżek podsmażonych pieczarek, nie zapomnieć czosnku. Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać i formować nieduże klopsiki. Każdy obtoczyć w mące i podsmażyć

Gaździnka warzy
Roladki z pieczarkami, kukurydzą i fetą 166

Wszystkie smaki idealnie się komponują. 500 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz 4 łyżki kukurydzy 100 g sera feta 200 g pieczarek 2 cebule 1 jajko Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy do miękkości, doprawiamy(...)solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy po dwie łyżki pieczarek z cebulką, ziarna kukurydzy oraz kawałki sera feta. Zwijamy ciasno w rulon. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni

VioletoweKucharzenie
Kotleciki kofte. 172

pęczka pietruszki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej) 1 łyżeczka sumaku (lub soku z cytryny) szczypta cynamonu  1 jajko 1 łyżeczka soli opcjonalnie bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Miąższ chleba zmiksować w blenderze. Cebulę zetrzeć na tarce(...)drobnych oczkach. Czosnek rozetrzeć z solą na pastę. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić na 1/2 godziny. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać nieco bułki tartej i ponownie wymieszać. Formować małe kotleciki i smażyć na średnim ogniu do zbrązowienia z obu stron (czas zależny od rodzaju mięsa). Podawać z sosami jogurtowymi i/lub pomidorowymi

zadanie-gotowanie
Błyskawiczny piątek - Panierowane kosteczki mozzarelli 142

mozzarella  * jajko * bułka tarta  * mąka pszenna  * olej do smażenia Przygotowanie : Ser pokroić w kostkę. Panierować w jajku, mące, jeszcze raz w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło lub zimno

Magiczne Życie Marty
Torcik orzechowy z krakersami 238

Święta a tym, które tak jak Ja jeszcze tego dnia obchodzą urodziny podwójnych życzeń i prezentów :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki - 1 łyżka kakao masa - 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 żółtka - 1/2 litra(...)capuccino śmietankowego oraz - 2 opakowania krakersów Przygotowanie: Na początek zabieramy się za upieczenie ciasta orzechowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę a do drugiej kakao i pieczemy dwa placki

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania