tarta - 42848 przepisów (strona:970/2857)

kotlety z kalafiora z sosem jasnym... 167

ększy, cebula 1 sztuka, marchew 3 sztuki, jajka 1 sztuka, natka pietruszki 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1-1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos do pieczeni jasny 1 opakowanie, śmietana gęsta 1 łyżka w nie osolonej wodzie ugotować(...)marchew i kalafior, wylać na durszlak i dobrze odcedzić z wody, do miski dodać warzywa, kawałki cebuli i natki pietruszki, pałką blendera wszystko zmiksować do masy wbić jajko, wsypać tartej bułki (1-1,5 szklanki, tyle,aby masa nie była za luźna), dodać kucharka,paprykę, wymieszać łyżką dodać mąki ziemniaczanej i wymieszać, od razu smażyć kotlety, formować kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZCZYPIORKIEM 151

surówką.Takie kotleciki ziemniaczane są bardzo pożywne i łatwe do wykonania. SKŁADNIKI ok.700-800g ugotowanych ziemniaków cebula jajko 3-4 łyżki mąki pszennej sól,pieprz gałka muszkatołowa szczypiorek bułka tarta olej lub masło klarowane do smażenia WYKONANIE Ziemniaki przepuszczamy przez praskę.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się zarumieni..Odstawić(...)wystudzenia.Do ziemniaków dodać zrumienioną cebulkę jajko oraz mąkę.Wymieszać doprawić do smaku przyprawami oraz dodać pokrojony drobno szczypiorek.Dokładnie mieszamy.Z gotowej masy lepimy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle lub oleju na złoty kolor.Kotleciki podajemy z dowolnymi dodatkami.Ja podałam z surówką z kiszonej kapusty i papryki. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Ziemniaki po neapolitańsku 137

całe, 400 g 1 łyżka bułki tartej     Przygotowanie   Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Czosnek i natkę drobno posiekałem. Ostudzone ziemniaki obrałem, pokroiłem w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowałem łyżką oliwy. Warstwowo ułożyłem składniki : ziemniaki, pieprz, natka z czosnkiem, filety anchois, kapary, pomidory odcedzone pokrojone w paski. Wszystko polałem resztą oliwy, posypałem tartą bułką. Zapiekałem 20 minut

R'n'G Kitchen
Kotleciki z piersi kurczaka 154

najbardziej. Zachęcam do przygotowania na dzisiejszy obiad dla najmłodszych, bo dzisiaj jest Dzień Dziecka! Kotleciki z piersi kurczaka / 2 porcje Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka jajko bułka tarta sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka(...)myjemy. Osuszamy. Oczyszczamy z chrząstek i białych błonek. Ostrym nożem dzielimy mięso na mniejsze kotleciki. Układamy na desce. Oprószamy solą z każdej strony. Panierujemy z rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż będą złotobrązowe. Podajemy z ziemniaczkami i np. ogórkiem małosolnym lub innymi, sezonowymi warzywami. do kotlecików polecam szczególnie (przepis po kliknięciu

Moja smaczna kuchnia
Pyszne pulpety w sosie własnym z ryżem i mizerią 223

mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej) 1 mała marchewka 1 jajko szczypta koperku 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz papryka słodka Przygotowanie: Do miski wrzucamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, starkowaną marchewkę, koperek, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką. Wyrabiamy ręką. Następnie formujemy kulki mięsa.  Na patelni rozgrzewamy

Gotuj z Mąką
Kotleciki mielone 147

Mielone mięso - 1/2 kg cebula - 1 szt płatki owsiane - 1 łyżka jajko- 1 1 szt bułka tarta - 2-3 łyżki przyprawa do mięsa mielonego - 2 łyżeczki sól pieprz olej Mięso wymieszać z jajkiem, dodać obrana(...)startą cebulę oraz płatki owsiane. Następnie dodać przyprawę do mięsa mielonego i sól, pieprz do smaku. Dobrze wszystko razem połączyć. Z mięsa formować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju

Camilla w kuchni
Mini kofty z sosem tzatziki 175

Kofty: 300g mięsa mielonego 1 mała cebula 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, tymianek Sos: 300 ml jogurtu greckiego 1 duży ogórek gruntowy przyprawa tzatziki 1. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku. 2. Z mięsa formujemy małe ruloniki, które

Szefowa kuchni
Pieczone kulki ziemniaczane z serem 167

pieprz Panierka 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka startego parmezanu Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko wymieszać. Ser pokroić na małe kosteczki. Z masy ziemniaczanej kleić kulki, a do środka każdej wcisnąć kostkę sera. Powinna być cała oblepiona ziemniakami. Bułkę tartą wymieszać ze startym parmezanem

O kuchni z uczuciem
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 162

cebule dymki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka świeżego estragonu 1 łyżka świeżego oregano 100 g sera halloumi (u nas tarta mozzarella z braku laku dała radę :) ale kolejnym razem będzie halloumi ) sól morska, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w paski i oprószamy solą i pieprzem(...)następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym serem. Smacznego :)  1 porcja - 345 kcal - 37 g białka, 13 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, 2 g błonnika :)    Jak wspomniałam na początku - przepis pochodzi z najnowszej książki

Moje Kuchenne Rewelacje
ciasto snikers wg s. Anastazji 458

ciasto orzechowe: 150 g orzechów 3 łyżki cukru kryształu 2 łyżki bułki tartej 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Połowę orzechów mielimy, a drugą połowę siekamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy Orzechy wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz bułką tartą i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Boczniaki a'la schabowe 119

brązowych, poprzez boczniaki i całą gamę grzybów azjatyckich, na leśnych kończąc. Dzisiaj zakupiłam sporo boczniaków, zatem zapraszam na pyszne kotleciki. Składniki : 6 dużych boczniaków 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Grzyby przetrzeć papierowym ręcznikiem, ewentualnie mokrą gąbką(...)brudne, moje były idealnie czyste. Przekroić na pół, tak, aby były jak najbardziej płaskie. W miseczce roztrzepać jajka. Maczać kotlety w jajku, a potem panierować w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać masło. Układać grzyby i smażyć z obu stron po około 5 minut, aż będą rumiane. Po tym czasie zdjąć je z patelni i przełożyć

Gosia gotuje
Placuszki z brokułami, szynką i serem 171

szynki mała cebulka pół szklanki bułki tartej 2 jajka sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Gotujemy brokuła na półtwardo, po tym jak ostygnie siekamy go w drobną kostkę. 2 Ser, szynkę i cebulkę, także kroimy w kostkę. 3 Mieszamy składniki i dodajemy do nich jajka i bułkę tartą. 4 Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko

Kuchnia Bazylii
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 156

Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 ml mleka 3 łyżki cukru 7 g drożdży suchych jajko 50 g masła szczypta soli 400 g truskawek dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej                     roztrzepane jajko                   na kruszonkę: 10 łyżek mąki(...)wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykryć i ponownie odstawić na około 30 min. W każdej bułeczce zrobić wgłębienie (np. dnem szklanki), które wysypać bułka tartą, a następnie ułożyć w nim truskawki. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią bułeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około

wyzwania kuchenne
Pasztet w kruchym cieście 174

jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 4 duże jajka na twardo 1 mały słoiczek marynowanych podgrzybków Sposób przygotowania: Ciasto- mąkę przesiać, posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść. 2/3 schować do lodówki, a 1/3 do zamrażarki. Pasztet- mięso wraz z cebulą i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Jajka

Kuchnia w czekoladzie
W ALT CAFE kawa i zabawa podczas Festwialu Kawy 120

przygotowywana jest na miejscu przez kuchnię lokalu. Jednak bardziej karkołomne słodkie wiktuały przybywają z Pracowni Cukierniczej Must Bake z Sopotu . Menu festiwalowe oferowało kawę americano lub flat white oraz tartę z mascarpone i owocami . Ja zdecydowałam się na flat white z misternie wylanym przez baristę liściem mlecznym. Sztuka " free pour " jak widać ma się tu dobrze :) Filiżankę czarnego płynu otrzymałam(...)słusznej wielkości . Pachniał i smakował wielce aromatycznie . Kofeinowego kopa dostałam od razu :) Na deser serwowano tartę przygotowywaną na miejscu w lokalu. Słodkie (ale bynajmniej nie mdłe) wypełnienie z mascarpone idealnie kontrastowało z kwaskowatą borówką . Porcja niestety minimalistyczna - to co dobre, zawsze zbyt szybko znika z talerza :) Choć w przypadku menu festiwalowego zasadę okrajania serwowanych porcji potrafię zrozumieć - kawiarnia w końcu

Grunt to przepis!