schłodzonego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka otarta skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli 1 kg śliwek połówek bez pestek 1 łyżkę bułki tartej Kruszonka 180 g mąki pszennej 140 g brązowego cukru 130 g roztopionego masła cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Masło rozpuśćcie i połączcie z mąką cukrem i cynamonem(...)godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na wysmarowaną tłuszczem formę. Możecie lekko rozwałkować lub rozciągnąć w dłoniach. Posypcie wierzch bułką tartą i ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką. Piec
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżki bułki tartej 3 jajka 100 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mrożone kulki szpinaku i dusimy do momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Do osobnej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Na końcu dokładamy
VioletoweKucharzenietartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski. 2. Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek). Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy. 3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i cukier. Przekładamy na nią kluski, mieszamy. Po wyłożeniu na talerz dekorujemy dowolnymi owocami. posypujemy cukrem
Szefowa kuchnijest realizacja Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól pieprz mąka olej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli śmietana ok 2 łyżki 1/3 łyżeczki musztardy Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą namoczoną w wodzie, paprykę, sól, pieprz. Mieszam, formuję
MojaQchnia.pljeszcze nie robiliście! Składniki: mortadela 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mortadelę kroimy w plastry(ok 1 cm) obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej,smażymy na oleju na złoty kolor
Swojskie jedzonkonowości, chętnie sięgają po naturalne i wartościowe produkty, nie lubią sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów, unikają pustych kalorii. AlePanierka to ciekawa i przede wszystkim wartościowa alternatywa dla bułki tartej. Nasze panierki to bogactwo wartościowych składników i wysoka zawartość błonnika. Mieszanki AlePanierka zawierają wyłącznie naturalne składniki (otręby, ziarna sezamu, len, orzechy itp.).” Osobiście jestem zachwycona tym pomysłem(...)złoty odtłuszczony (15%), sezam czarny (10%); AlePanierka Orzechowa (bez glutenu) – płatki jaglane (46%), orzechy arachaidowe prażone (35%), złoty len odtłuszczony (19%); AlePanierka Razowa do kurczaka – bułka tarta (mąka, sól, drożdże, woda), otręby pszenne spożywcze (26%), papryka czerwona słodka (4%), przyprawy. Panierki są dostępne w dwóch wielkościach: 300 g oraz 80 g Panierki mają naprawdę dużo zastosowań
Słodkie okruszkipopełniłam tą obłędnie pyszną tartę z brzoskwiniami. Po prostu wyszła przepyszna! Już planuję wersję z jabłkami i śliwkami :) Po przepis sięgnęłam tutaj ( klik ), wprowadzając drobne zmiany. Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 200 g masła (zimnego) 100 g cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 1 kg brzoskwiń 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto(...)rozwałkować i za pomocą noża lub radełka wyciąć podłużne pasy. Ułożyć je na wierzchu w równych odstępach, tworząc kratkę. Ciasto z wierzchu posmarować obficie białkiem, (które pozostało po cieście). Tartę piec przez 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 40 minut. Przed podaniem dobrze wystudzić i posypać cukrem pudrem
My simple kitchenszklanki mąki 0,5 szklanki bułki tartej 0,4 szklanki parmezanu 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego do smaku szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki Przygotowanie: Cukinie umyj i odetnij końce, następnie przekrój ją na pół i pokrój w cienkie paski jak na frytki. W miseczce wymieszaj mąkę,bułkę tartą, parmezan i przyprawy, w oddzielnej miseczce
Niezły Młynekmielonego, pół cebuli, mały przecier pomidorowy, puszka krojonych pomidorów, szczypta soli pieprz, 3-4 łyżki bułki tartej, jajko, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 l bulionu Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy:jajko, bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki -mieszamy. Formujemy małe kulki - z takiej ilości
Lena Gotujemąki, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju rzepakowego, pół szklanki mleka, 3 jajka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka aromatu cytrynowego, 200 g mieszanki keksowej tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej wszystkie mokre (olej(...)mleko, jajka, aromat cytrynowy). Następnie stopniowo dodajemy do mokrych składników suche -cały czas energicznie mieszając. Na koniec dodajemy mieszankę keksową i mieszamy. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartej małej keksowej formy. Pieczemy ok 50 minut w temp. 170 stopni do tzw "suchego patyczka
Lena Gotujedużej czerwonej papryki, duża cebula, 2 łyżki posiekanego lubczyku, jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, sól czosnkowa, pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i wraz z papryką kroimy w większą kostkę. Do mięsa dodajemy warzywa, lubczyk, jajko, bułkę tartą i mieszamy. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczemy w keksówce
Lena Gotujetymianku 1 garść posiekanej świeżej pietruszki 1 jajko (wysokiej jakości) 2 łyżki mąki (u mnie mąka pszenna z otrębami) sól morska oraz świeżo starty pieprz(opcjonalnie) oliwa bułka tarta Wykonanie: Buraki należy upiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez niecałą godzinę z termoobiegiem. Powinny być al dente. Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy na sicie, następnie przełożyć(...)upieczone buraki, uprażony słonecznik, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy, zioła, jedno jajko oraz mąkę. Wszystko ze sobą połączyć mieszając. Formować w dłoni kotlety, a następnie panierować w bu ł ce tartej. Smażyć na patelni w ulubionym tłuszczu (u mnie jest to oliwa). Smacznego
Wino Francja Kuchniaindyka 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka bulionu pieprz, sól Sos bazyliowy: 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki pesto bazyliowego 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti odrobina oleju sól Wykonanie: Pulpeciki: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu
Kuchnia MagdaLenyłyżki bułki tartej - 3 jajka wiejskie - sól, pieprz - 5 łyżek suszonych wiśni (może też być żurawina) W/w składniki oprócz białek z jajek i wiśni, zmiksuj blenderem na gładka masę. Białka ubij na sztywno i dodaj z wiśniami do masy, wymieszaj łyżką. Blaszkę tzw. keksówkę ( ja piekę w takiej formie ale porcelanowej), wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą
SMYKWKUCHNIząbki czosnku jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka posiekanej pietruszki sól i pieprz Ponadto: 2 szklanki suchego ryżu średniej wielkości marchew 150 g sera żółtego ok. 850-900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżeczki musztardy kurkuma, pieprz, sól Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Całość wyrabiamy
e-PrzepisyKulinarne