tarta - 42848 przepisów (strona:961/2857)

Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem 219

jaja - całe 1 brokuł - mały; korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire kilka kropel tabasco 2-3 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS BESZAMELOWY: 1/2 kostki masła [100g(...)przyda się do gotowania makaronu . Do większej miski wrzucić surowe mięso mielone. Dołożyć obgotowaną marchewkę i korzeń brokuła. Dorzucić Groszek tradycyjny Bonduelle z puszki. Dosypać kaszę manny i bułkę tartą - łącznik i wypełniacz, ma na celu wchłaniać nadmiar wilgoci z farszu i trzymać jego konsystencję. Wbić całe jajko i doprawić przyprawami, sosem sojowym, sosem worcestershire i tabasco. Wyrobić

Grunt to przepis!
Kofta 211

cynamonu łyżeczka pieprzu czarnego sok z 1 limonki pół łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki bułki tartej połowa średniej cebuli patyczki do szaszłyków Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy, dodajemy mięso, przyprawy i sok z limonki, dokładnie wyrabiamy. Dodajemy poszatkowaną cebulę i bułkę tartą, aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Lepimy wrzecionowate kotleciki

Gotuj z Rumcajsem
Szarlotka jabłkowo-rabarbarowa 136

pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 1 kg rabarbaru 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki bułki tartej Składniki na pianę z białek:  5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta tradycyjnie: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą(...)podpiec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru pudru. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą. Na spód nałożyć masę jabłkową, a na nią pianę. Na pianę zetrzeć na tarce kulę ciasta, które do tej pory było w lodówce. Piec całość ok. 35 minut

Mania Wypiekania
Kruche ciasto z jagodami 186

się jagody. Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie :) 400 g jagód leśnych 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mąkę(...)ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno natłuszczonej formy (23×33) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15 min. Na podpieczony spód rozsypać równomiernie bułkę tartą i rozłożyć umyte jagody. Posypać cukrem i na wierzch zetrzeć drugą połowę zmrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min, aż się

https:KKuchniaMniam
CARBONARA Z FRANKFUTERKAMI 159

według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, nie przelewamy wodą. Frankfurterki kroję w plastry ok 0.5 cm grubości. Następnie smażę na rumiano na patelni z dodatkiem oleju. Śmietankę, jajka, ser tarty, sól i pieprz dokładnie łącze za pomocą blendera albo miksera. Do usmażonych frankfurterek dodaję makaron i kukurydzę, mieszam. Następnie dodaję masę śmietanową, mieszam

Gotowanie Patki
Smażona mozzarella 185

obsypać pieprzem i suszoną bazylią. Jajko rozmieszać widelcem. Do jednej miseczki wlać jajko a drugiej bułkę tartą. Kawałki mozzarelli zamoczyć najpierw w jajku potem w bułce tartej. I jeszcze raz tak samo. Na patelnię wlać olej, tak żeby dno było pokryte 5 mm warstwą. Mocno rozgrzać olej i do gorącego włożyć mozzarellę. Smażyć do momentu

Kuchnia Pokoleń
Chłopski garnek z wołowymi pulpecikami 158

Pyszny i sycący chłopski garnek z wołowiną. Świetny pomysł na danie jednogarnkowe. 500 mięsa mielonego wołowego 1 cebula Sól Pieprz 3 jajka 4 łyżki bułki tartej Mąka pszenna do obtoczenia 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 7 pieczarek 4 ziemniaki 2 szklanki wody Świeża natka pietruszki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy(...)cukinię w kosteczkę, pieczarki w plastry. Wkładamy wszystkie warzywa do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni. Do podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy posiekana świeżą natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
JAJKA NA TWARDO Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM 166

główne z sosem tatarskim SKŁADNIKI 600-700g mięsa mielonego 8 jajek 250g szpinaku mrożonego rozdrobnionego bułka namoczona w mleku lub wodzie sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta WYKONANIE Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię,odparowujemy wodę i studzimy.Jedno jajko zostawiamy surowe pozostałe gotujemy na twardo.Obieramy ze skorupek.Mięso mielone wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko wystudzony szpinak(...)smaku solą i pieprzem.Następnie bierzemy po kawałku naszej masy rozpłaszczamy jak do kotletów na środku kładziemy obrane jajko na twardo i oblepiamy je mięsem,obtaczamy w bułce tartej i smażmy na patelni na oleju ze wszystkich stron.Można smażyć np.na głębokim oleju ale ja wlewam na patelnię trochę więcej oleju i też się usmażą trzeba tylko częściej przewracać

Mała w garnku miesza
Kotleciki z kaszy jaglanej, botwinki i szpinaku 193

szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wrzątku Pęczek szpinaku Pęczek botwinki 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Szczypta cayenne 2 łyżki mąki z ciecierzycy Jajko i bułka tarta do panierki Olej do smażenia Kaszę jaglaną przelać zimną wodą a następnie wrzątkiem. Ugotować w 1,5 szklanki wrzątku pod koniec dodając sól. Szpinak i botwinkę dokładnie umyć, drobno posiekać. Włożyć(...)pieprz, cayenne i gorąca kaszę, wymieszać, przykryć talerzykiem, aby zielenina lekko zmiękła. Jak całość wystygnie dodać mąkę z ciecierzycy, wymieszać, uformować 8 kotlecików, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor, następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem jogurtowym

coolinarny
Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem 181

grzyby suszone mielone 4 łyżki, koperek posiekany 5 łyżek, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, panierka: jajko 3 szt, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia,  dodatkowo: olej do smażenia, Sposób przygotowania: Składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce, następnie miksujemy do momentu aż nie będzie grudek. Konsystencja ciasta powinna być(...)następnie boki składamy do środka i zwijamy krokieta jak roladę tylko bardziej płasko.  Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przyprawy. Pozwijane krokiety maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati
Mięsne kulki z serem na sposób włoski - bez glutenu, low-carb 155

Rozgrzej piekarnik do 180°C.  Ma patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę. Zdejmij z ognia i ostudź. W międzyczasie wymieszaj za pomocą miksera lub miotełki jajko, serek, przyprawy i tarty parmezan. W duże misce dobrze wymieszaj jajeczno serową masę z mięsem. Dodaj cebulkę i wymieszaj wszystko jeszcze raz. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, papier najlepiej dodatkowo natłuścić

Marta próbuje
ZIEMNIAKI PIECZONE W PANIERCE 1393

ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 12 niedużych ziemniaków, 8 łyżek oleju, 1/2 przyprawy do ziemniaków Prymat, 5 łyżek bułki tartej. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, myję i osuszam. Następnie kroję w ćwiartki, mieszam dokładnie z oliwą. Bułkę tartą łączę z przyprawą do ziemniaków, obtaczam kolejno, układam na blaszce do pieczenia. Piekę około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym

JejKuchnia
CAMEMBERT PODAWANY NA SZPINAKU Z OWOCAMI, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I SOSEM GRUSZKOWYM 167

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki na ser: 2 opakowania sera camembert, jajko, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Sałatka: 4 większe garście(...)szpinaku, 125 g malin, większa garść borówek, 2 łyżki płatków migdałów, sos: nieduża dojrzała gruszka, łyżeczka miodu, łyżeczka octu balsamicznego, tymianek. Przygotowanie: Camembert panieruję w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażę aż serek się zarumieni. Osączam z nadmiaru tłuszczu. Gruszkę obieram, kroję w mniejsze kawałki, duszę na małym ogniu z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i tymianku około

JejKuchnia
Ekspresowe Nuggetsy z groszku konserwowego z dipem z nerkowców 198

rewelacyjne. Życzę smacznego :-)   Składniki: groszek konserwowy Bonduelle 1 puszka, mąka pszenna 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, koperek posiekany 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta, olej do smażenia, dip z nerkowców: orzechy nerkowca pół szklanki, musztarda stołowa 1 łyżeczka, koperek posiekany 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, Sposób(...)wysypujemy do miski i dusimy praską do ziemniaków. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. W rękach formujemy zgrabne Nuggetsy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.  Orzechy zalewamy wodą, tak aby całe były nią pokryte i moczymy przez 2h . Następnie orzeszki odcedzamy, nalewamy odrobinę

kulinarne odsłony pati
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 137

Składniki opakowanie ciasta francuskiego pęczek szparagów tarty ser Grana Padano ser sałatkowy ziołowy wędzony(...)boczek jajko Przygotowanie Z ciasta wyciąć kwadraty. Na jednej partii położyć owinięty cienkim plasterkiem boczku szparag.  Na drugiej - boczek zamienić serem sałatkowym plus kilka listów rukoli.  Posypać tartym serem grana padano, zlepić, posmarować jajkiem i do pieca na 15 minut w 180 st C. Smacznego

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania