mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 1 jajko 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2/3 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Pianka: 4 łyżki cukru 4 białka kisiel np.wiśniowy 1 kg śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć(...)zamrażalnika. Pianka: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając kisiel (proszek). Schłodzone ciasto rozwałkować na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, ułożyć połówki śliwek skórką do spodu. Piankę wyłożyć na śliwki, Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce zmrożone ciasto. Ciasto piec ok 50 minut w 170 stopniach. Ostudzić i posypać
Smakołyki Asipapryka czerwona - 150 g sera camembert - 3 łyżki masła - 3 łyżki bułki tartej - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy na półmiękko około 7 minut i odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i lekko ją rumienimy. Do bułki dodajemy fasolkę oraz pokrojoną paprykę, mieszamy
Zainspirowana w kuchniwarto :) Składniki na około 15-17 kotlecików: * 10 jajek * 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed gotowaniem) * 1 surowe jajko * 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki * sól do smaku * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przestudzone oskubać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglaną przepłukać na zmianę pod zimną(...)utartych jajek. Dodać surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i sól do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Z przygotowanej masy formować małe kotleciki, lekko je spłaszczyć. Obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Zrób to smacznieszklanki, margaryna 80 gram, jajka 4 sztuki "M", cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 800 ml, cukier 4 łyżki, śliwki 500 gram, bułka tarta 1/2 szklanki drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1 łyżkę cukru i mąki, wlać letnie 1/4 szklanki mleka, połączyć składniki i na 30 minut przykryte talerzem odstawić, nastepnie wsypać mąkę, sól(...)odstawić do wystudzenia na letnie, forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na ciasto wylać letni budyń umyte, wypestkowane śliwki maczać w przekrojoną częścią w tartej bułce (nie puszczą soku w ciasto) i układać skórką do dołu na budyniu piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, ciasto dobrze
W Mojej Kuchni Lubiępostaci pierogów tym razem jednak zrobiłam krokiety. Krokiety z podrobami Farsz ugotowane podroby wieprzowe ( u mnie płucka, cynaderka, serce ) cebula sól, pieprz olej naleśniki Panierka jajko bułka tarta Ugotowane(...)podroby zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać podsmażoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz zawinąć w naleśniki, obtoczyć w rozkłóconym jajku i następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rogrzanym oleju. Smacznego Artykuł Krokiety z podrobami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniasandacz ) 1 cebula 1 jajko ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej odrobina słoniny lub boczku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek żelatyna (ilość odpowiednia do ilości wywaru ) Rybę, boczek albo słoninę,cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz i koperek (jeżeli lubimy ). Masa powinna mieć konsystencję
Pieguskowa Kuchniakrasnopiórki i szczupak) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 5 cm pasek słoniny lub surowego boczku 1 mała bułka czerstwa namoczona w wodzie sól, pieprz bułka tarta olej Oddzielić(...)skórę od mięsa, pokroić na kawałki i zmielić z obraną cebulą, czosnkiem, słoniną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, sól, pieprz i dobrze wyrobić masę. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Artykuł Kotlety rybne pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniamężowi smakowały świeżo wyjęte z piekarnika:) Pulpeciki indycze w sosie żurawinowo-chrzanowym 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki 5 dag suszonej żurawiny słoiczek konfitury żurawinowej (ok 7 łyżek) 4 łyżki startego chrzanu 200 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz, oliwa Konfitury, chrzan i śmietanę(...)zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut i następnie osączyć. Cebulę, i czosnek obrać, posiekać, zeszklić . Natkę posiekać. Do mięsa dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem, połowę natki, jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Połączyć z żurawiną. Z masy uformować niewielkie pulpeciki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać wcześniej przygotowanym sosem żurawinowo-chrzanowym i zapiekać
Pieguskowa Kuchniasmakuje wyśmienicie. Polecam:) SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI schab sól, pieprz FARSZ 1 duża papryka 2 średnie cebule 0,5 kg pieczarek sól, pieprz PANIERKA 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem dość cienko, najlepiej przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa do farszu pokroić w drobną kostkę. Na patelni(...)odparowania płynu. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Na rozbity plaster schabu położyć porcję farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Panierować w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, z każdej strony, do zrumienienia. Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatą. Artykuł SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniacukru 1 jajko 1 żółtko 12 g świeżych drożdży 60 g masła Kruszonka 100 g cukru 100 g masła 200 g mąki Dodatkowo cukier puder do oprószenia bułka tarta świeże porzeczki cukier Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w min drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)około 10 cm. Przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na wyrośniętych bułeczkach odcisnąć dnem szklanki okrąg i posypać w środek odrobinę bułki tartej. Owoce umieścić w zagłębieniu bułek i posypać cukrem. W misce wymieszać wszystkie składniki kruszonki i posypać na wierzchu owoców. Bułeczki drożdżowe piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Pieguskowa Kuchniazasmażana na maśle, - kapusta z boczkiem i cebulką, - kapusta z tartą marchewką, - kapusta z kiełbasą i passatą pomidorową, przecierem, koncentratem, - kapusta ze świeżymi pomidorami, - kapusta z tartymi grzybami, najczęściej pieczarkami i cebulą. Zawsze towarzyszy jej spora ilość świeżo skrojonego kopru. Nigdy nie zagęszczam młodej kapusty zasmażką z mąki. Kapustę podaję z ziemniakami, zsiadłym mlekiem, maślanką
Zasmakuj KuchniChrupiące polędwiczki z piersi kurczaka panierowane w świeżo tartym serze pecorino, wymieszanym z bułką tartą i świeżym tymiankiem. Jeśli nie macie świeżego tymianku możecie go całkiem pominąć. Polędwiczki przed panierowaniem marynowane są w mleku z octem (można zastąpić maślanką), dzięki czemu mięso jest kruche i delikatne. The post Pieczone polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce appeared first
Moja Delicja200g kurek 1 łyżka masła (do podsmażenia kurek) sól, pieprz do smaku papryka słodka w proszku pęczek natki pietruszki olej rzepakowy do smażenia roladek jajko, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z kurkami (panierowane) – Wykonanie: Kurki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić łyżkę masła, podsmażyć kurki, doprawić solą, pieprzem(...)stron solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na każdy plaster schabu nałożyć farsz z kurek i zawinąć w roladki. Otoczyć w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni, na której wcześniej smażyły się kurki, wlać trochę oleju rzepakowego, a gdy będzie już odpowiednio rozgrzany podsmażyć na nim roladki schabowe z każdej strony na złoty kolor
Kulinarne Przebojetego czy jecie je same czy są one dodatkiem do czegoś): Ziemniaki: 8 dużych ziemniaków 2 łyżki startego sera żółtego np. Gouda opakowanie sera niebieskiego np. Lazur łyżka bułki tartej zioła prowansalskie sól (której nie było w oryginalnym przepisie, ale być musi) Sos: świeży ogórek 2 ząbki czosnku jogurt 500 ml łyżka natki pietruszki łyżka koperku (ziół można dodać(...)Odcedzić i wystudzić. Ziemniaki ponacinać wzdłuż i wydrążyć środki, doprawić ziołami prowansalskimi i solą. Lazur pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze startym na grubych oczkach serem żółtym i bułką tartą. Tak oto powstałym farszem napełnić wydrążone ziemniaki. Całość ułożyć na blasze i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie lepiej sprawdzić czy ziemniaki
Karola gotujeposiekanych orzechów włoskich 100 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka bułki tartej Białka ubijamy na sztywno z połową cukru, pozostały cukier ucieramy z żółtkami, gdy masa będzie biała i puszysta dodajemy orzechy, mąkę i bułkę tartą i całość mieszamy, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę
Cynamonowe szczęście