tarta - 42848 przepisów (strona:955/2857)

Kalafior w panierce 133

kalafiora przekonania nie miał , dopóki nie spróbował właśnie w tej wersji :) Myślę, że przypadnie do gustu nie jedynemu ,, niejadkowi  kalafiora ,, :) Składniki : 1 średni kalafor 2 jajka Bułka tarta Sól, pieprz ( do smaku) Olej Kalafior kroję w  różyczki i myję. W garnku zagotowuję  osoloną wodę . Gotuję w nim  kalafior przez(...)przykrycia, aż będzie ugotowany, ale i jędrny. Odcedzam i osuszam na papierowych ręcznikach. Jajka roztrzepuję  z pieprzem i solą. Zanurzam kalafior w jajku, a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanym olejku smażę ze wszystkich stron, aż będzie rumiany. Wyjmuję różyczki kalafiora  na papierowy ręcznik, by osuszyć z nadmiaru oleju . Najlepiej smakuje na ciepło :) Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Pulpeciki w sosie pomidorowym (na bazie pomidorów z puszki) 199

porcji: co najmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki (0,4 kg) 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej 2 szklanki wody 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz ostra papryka 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią odrobina oleju do smażenia mąka do obtoczenia Cebulę(...)listki laurowe, ziele angielskie i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mielone mięso, wsypać bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w mące. Do gotującego się sosu przełożyć pulpeciki. Gotować

Ugotować
Cordon bleu chicken czyli Szwajcar z serem 187

środka.  Składniki dla 4 osób: - 4 filety z piersi kurczaka - 4 plastry żółtego sera - 4 plastry szynki - sól - pieprz - olej  Panierka: - mąka - jajko - bułka tarta Dodatkowo: - wykałaczki 1. Mięso umyć, osuszyć. Każdy kotlet nakrywamy folią do żywności i delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak aby nie poprzerywać włókien mięsa, kotlet powinien być duży i płaski po rozbiciu(...)stron oprószamy go solą i pieprzem, nadziewamy szynką oraz serem i składamy mięso na połowę. Boki spinamy wykałaczkami. 2. Gotowe kotlety kolejno panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, temperatura nie powinna być zbyt wysoka ok. 120-130 stopni, bo z każdej strony kotlet potrzebuje 5 minut obsmażania. Następnie odsączamy go na ręczniku papierowym

Apetyczna babeczka
Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami i ziemniaczane kulki 180

kurczaka suszone pomidory w oleju 10 dag sera żółtego bazylia czosnek granulowany 0.6 kg ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 0,5 łyżeczki oregano sól pieprz bułka tarta, jajko do panierki 2 łyżki oleju awokado ziarna słoniecznika Przygotowanie: 1.Pierś kurczaka przyprawiamy bazylią, czosnkiem, solą i pieprzem 2. Nacinamy "kieszeń" i faszerujemy suszonymi pomidorami i serem(...)przepuszczamy przez praskę. 4. Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, oregano, sól i pieprz według uznania. Wyrabiamy. 5. Formujemy małe kulki i panierujemy w jajku i bułce tartej. 6. Kuleczki smażymy na głębokim oleju, a nadmiar tłuszczu odsączamy w ręczniku papierowym, 7. Kurczaka smażymy na oleju z suszonych pomidorów. 8. Podajemy z awokado i ziarnami słonecznika. Smacnego

FITBUuK
Krucha szarlotka z krupczatki 210

śmietany   Masa z jabłek:  2 - 3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 2 -. 3 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki cynamonu  Dodatkowo:  2 łyżki bułki tartej  Cukier puder do posypania Szarlotka z podpieczonym wcześniej spodem Jak przygotować kruchą szarlotkę z krupczatki?  Składniki na kruche ciasto najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść tylko(...)jest z 2 kg jabłek (po obraniu został tylko kg), ale zdecydowanie można robić ją z 3 kg i jabłek nie będzie za dużo.  Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć pokrojone jabłka, następnie zetrzeć na nie na dużych oczkach tarki zamrożone ciasto.  Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni C około 60 minut

Kuchcik gotuje
PULPETY Z GRZYBAMI LEŚNYMI 169

smaku 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 8 leśnych grzybów 4 garście szpinaku 1 cebula 1 papryka pokrojona w kostkę 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierki Sos 500 ml przecieru pomidorowego 250 ml pomidorów z puszki 4 garście szpinaku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka(...)grubym dnie. Dodaję masło i cebulę drobno posiekaną. Duszę dodaję szpinak. Mieszam. Do miski dodaję mięso i pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Formuję pulpeciki a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni wylewam olej, obsmażam ze wszystkich stron. Pulpety przekładam do garnka o grubym dnie. Dolewam wodę i przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz dodaję szpinak. Duszę na małym

Gotowanie Patki
OSZUKANE ZRAZY + FILMIK 242

kluskami, ziemniakami i ulubionymi surówkami. SKŁADNIKI :  1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka majeranku  FARSZ :   4 ogórki kiszone  musztarda sarepska 2 kiełbasy śląskie(...)PRZYGOTOWANIE :  Do mięsa mielonego dodajemy jaka, startą cebulę i czosnek, wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Boczek, ogórki, kiełbasę i cebulę kroimy w paski. Z mięsa formujemy średniej wielkości placki, smarujemy je z musztardą, nakładamy farsz i zlepiamy zraza. Obtaczamy go w mące i układamy na desce. Na rozgrzanym oleju podpiekamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Proste i smaczne kotlety z jajek 179

mnie zawsze jest pod dostatkiem w domu, to robię kotlety jajeczne. Są one proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo 2 surowe jaja bułka tarta / łupiny babki jajowatej w przypadku diety niskowęglowodanowej cebula sól, pieprz szczypiorek olej do smażenia Przygotowanie: ugotowane na twardo jaja(...)zetrzyj na tarce na grubych oczkach posiekaj drobno cebulę i wymieszaj ją ze startymi jajami dodaj surowe jaja, sól, pieprz do smaku, posiekany szczypiorek do masy dodaj tyle bułki tartej/ babki jajowatej, żeby była ona zwarta formuj dłońmi kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu Kotlety fajnie smakują z sosem grzybowym i zapiekanymi ziemniaczkami. Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem 325

łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków Wierzch: garść posiekanych orzechów włoskich 50g cukru około 70-80g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM(...)całości która została) wyłożyć brzeg tortownicy, proszę wyłożyć brzeg tak do połowy wysokości tortownicy ( patrz FILM , ciasto można rozwałkować na pasek). 6. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i wyłożyć nadzienie z jabłek, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem i szczyptą goździków. Wierzch: 7. Do rondelka po jabłkach wsypać cukier, dodać miód, mleko i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści

Mała Cukierenka
Truskawki w kokilkach z kruszonką 148

smakuje. Do dzieła! Polecam wam też mój koktajl z truskawek słodzony liczi . Film Składniki – Truskawki w kokilkach z kruszonką kilogram truskawek 200 g cukru brązowego cztery łyżeczki bułki tartej Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g miękkiego masła ewentualnie lukier Przepis – Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki kroimy na kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzaną(...)pierwotne kształty. Aby przygotować kruszonkę łączymy mąkę, cukier i masło. Całość ucieramy, aż powstaną grudki. Kruszonka musi być sypka. Podsmażone truskawki dodajemy do kokilek. Następnie posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż truskawki zaczną wrzeć. Gotowe. Możemy też użyć lukru . Koszt

Kuchennyviral.pl
Pasztet z cukinii 141

mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju pęczek pietruszki sól, pieprz, papryka ostra Przepis – Pasztet z cukinii Nasz przepis zaczynamy od starcia na dużych oczkach(...)tarki sera, cukinii (ja obieramy jeszcze ze skórki) i marchewki. Cebulę przecieramy na drobniejszych oczkach. Natomiast czosnek przeciskamy przez wyciskarkę. Całość ląduje w dużej misce. Dodajemy tam jeszcze bułkę tartą i olej. Siekamy pęczek pietruszki, który również musi trafić do naszej miski m.in. z cukinią. Zabieramy się za jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Ja to robię ręką, najszybciej

Kuchennyviral.pl
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą 190

cukier - szczypta sól - szczypta FARSZ: pieczarki - 1 kg ser mozzarella - 400 g cebula - 3 szt sól pieprz kolorowy papryka słodka tłuszcz DODATKOWO: jajka - 3-4 szt bułka tarta olej Z mąki, jajek, mleka, cukru i soli przygotować ciasto na naleśniki, usmażyć i przestudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki i wszystko(...)sporą łyżkę farszu, zostawiając krawędzie wolne, ok 3 cm. Brzegi naleśnika składamy na masę i zwijamy w rulonik. Naleśniki z farszem obtaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony

Camilla w kuchni
Szarlotka z jabłek i gruszek 223

obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 50g masła 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - przygotować nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce pokroić na plasterki i przełożyć do rondelka - jabłka i gruszki(...)razu na dwie części - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - jedną częścią ciasta wylepić dno formy; jeśli ciasto się klei, podsypać je lekko mąką - ciasto posypać równomiernie bułką tartą - nałożyć nadzienie, wyrównać - drugą część ciasta, podsypując mąką, rozwałkować na placek wielkości formy - placek delikatnie przełożyć na nadzienie, przylepić do boków formy, żeby przykrył całe nadzienie - wierzch ciasta

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z orzechami pekan 157

Masa jabłkowa: 2,5 kg kwaśnych jabłek cukier do smaku sok z 1 cytryny 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki 20 g żelfixu 3:1 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: kilkanaście połówek orzechów pekan cukier puder do posypania ciasta Ciasto: Suche składniki wymieszać, dodać masło i posiekać. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć(...)godzinę. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i smażyć ok 10 minut, często mieszając. Przestudzić. Dodać bułkę tartą, cynamon i żelfix, wymieszać. Formę (20x30cm) wyłożyć pergaminem. 2/3 części ciasta wylepić spód i boki foremki, ponakłuwać widelcem.  Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki

Smakołyki Asi
Roladki z kurczaka z serem i szynką na potrawce z cukinii 211

czosnek, zioła do pizzy posiekana natka pietruszki 1 niewielka mała cebula, pokrojona w grubą kostkę olej do smażenia Do panierowania: 2 jajka rozmieszane z łyżką oleju mąka bułka tarta Duszona cukinia: 2 młode cukinie 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy typu "jarzynka" szczypta oregano świeżo mielony pieprz Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem(...)złożony na pół plaster sera, trochę posiekanej cebuli i natki pietruszki. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na rumiano. Cukinię umyć (nie obierać), odciąć końcówki, zetrzeć na grubej tarce. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, przyprawić "jarzynką" i chwilę dusić

Czerwień i błękit