publikuję dzisiejszy post. Składniki dla 2-3 osób 2-3 sztuki kani w zależności od wielkości 2 jajka 6 łyżek mleka Sól do smaku Pieprz do smaku Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Przygotowanie: Kanie oczyścić, pozbawić nóżki, kapelusze delikatnie opłukać i osuszyć za pomocą papierowego ręczniczka. Jajka wbić do głębokiego talerza, dodać mleko. Doprawić porządnie solą(...)pieprzem. Roztrzepać. Jeżeli kania jest duża i nie zmieści się na patelnię pokroić na mniejsze kawałki np. 4 części. Obtoczyć w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu po kilka minut, aby grzyb był miękki i nabrał złocistego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsię ziemniaki, to zawsze makaron czy kasza będą równie dobrym dodatkiem. Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym: 500 g mielonego mięsa z cielęciny (można też użyć drobiowego) 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 łyżka posiekanego koperku do pulpecików + 1 łyżka do sosu 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietanki(...)szklanki) 2 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki masła sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do cielęcego mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, jajko, wyciśnięte ząbki czosnku oraz po łyżce świeżych ziół np.: tymianku i posiekanego koperku. Przyprawiamy solą i za pomocą dłoni wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy okrągłe pulpeciki wielkości orzecha
Poezja smakuSKŁADNIKI: 1 kg kani 3-4 jajka 1 szklanka mleka sól do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE: Kanie oczyszczamy, płuczemy w wodzie w celu pozbycia się insektów i zanieczyszczeń. Grzyby solimy, maczamy w mleku, leciutko wyciskamy. Następnie panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na patelni, na gorącym oleju z jednej i drugiej strony, odkładamy na talerz i studzimy. Do 0,5 litrowych słoiczków nakładamy po liściu laurowym, zielu i układamy pieczone
Kulinarne Fantazje MarioliZłożone schabowe sakiewki z farszem wyglądają jak pierożki, stąd moja nazwa tych kotletów. SCHABOWE PIEROŻKI Z MUN Składniki: 4 porcje schabu na kotlety 2 ząbki czosnku bułka tarta jajko smalec do smażenia farsz: 200 g mięsa mielonego garść grzybów mun 1/2 pora sos sojowy i pieprz do smaku Przygotowanie: Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość(...)kotletów układamy farsz i składamy kotleta na pół, boki spinamy wykałaczkami, aby farsz nie "uciekł". Kotlety przypominają trochę pierożki. Schabowe sakiewki maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy
Bon appetit mon amiemięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki śmietany 12% 1 ząbek czosnku pęczek kopru sól pieprz Vegeta(opcjonalnie) Przygotowanie : Do mięsa mielonego dodajemy jedną obraną i startą na tarce o średnich oczkach cebulę . Do masy dodajemy bułkę tartą i jajko . Całość solimy i pieprzymy do smaku, a następnie formujemy z mięsa
Domowa Kuchnia u Mamyciasto nalesnikowe: Znajdziesz na moim blogu :) Farsz : 0,5 kg mięsa mielonego 30dag kiszonej kapusty 40 dag pieczarek 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Bułka tarta Olej Przygotowanie: Smażę cienkie naleśniki ( ok 0,5 cm ) Kapustę kiszoną obgotowuje, odsączam z wody i drobno siekam Pieczarki obieram, kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na patelni(...)środku naleśnika. Następnie Zawijam górny brzeg naleśnika do środka oraz boki .Zwijam naleśnika w ciasny rulon, zaczynając od zawiniętego górnego brzegu. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażąc krokiety na na patelni kładę je zawinieciem do dołu :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamykalafiora przekonania nie miał , dopóki nie spróbował właśnie w tej wersji :) Myślę, że przypadnie do gustu nie jedynemu ,, niejadkowi kalafiora ,, :) Składniki : 1 średni kalafor 2 jajka Bułka tarta Sól, pieprz ( do smaku) Olej Kalafior kroję w różyczki i myję. W garnku zagotowuję osoloną wodę . Gotuję w nim kalafior przez(...)przykrycia, aż będzie ugotowany, ale i jędrny. Odcedzam i osuszam na papierowych ręcznikach. Jajka roztrzepuję z pieprzem i solą. Zanurzam kalafior w jajku, a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanym olejku smażę ze wszystkich stron, aż będzie rumiany. Wyjmuję różyczki kalafiora na papierowy ręcznik, by osuszyć z nadmiaru oleju . Najlepiej smakuje na ciepło :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamyporcji: co najmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki (0,4 kg) 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej 2 szklanki wody 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz ostra papryka 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią odrobina oleju do smażenia mąka do obtoczenia Cebulę(...)listki laurowe, ziele angielskie i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mielone mięso, wsypać bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w mące. Do gotującego się sosu przełożyć pulpeciki. Gotować
Ugotowaćśrodka. Składniki dla 4 osób: - 4 filety z piersi kurczaka - 4 plastry żółtego sera - 4 plastry szynki - sól - pieprz - olej Panierka: - mąka - jajko - bułka tarta Dodatkowo: - wykałaczki 1. Mięso umyć, osuszyć. Każdy kotlet nakrywamy folią do żywności i delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak aby nie poprzerywać włókien mięsa, kotlet powinien być duży i płaski po rozbiciu(...)stron oprószamy go solą i pieprzem, nadziewamy szynką oraz serem i składamy mięso na połowę. Boki spinamy wykałaczkami. 2. Gotowe kotlety kolejno panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, temperatura nie powinna być zbyt wysoka ok. 120-130 stopni, bo z każdej strony kotlet potrzebuje 5 minut obsmażania. Następnie odsączamy go na ręczniku papierowym
Apetyczna babeczkakurczaka suszone pomidory w oleju 10 dag sera żółtego bazylia czosnek granulowany 0.6 kg ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 0,5 łyżeczki oregano sól pieprz bułka tarta, jajko do panierki 2 łyżki oleju awokado ziarna słoniecznika Przygotowanie: 1.Pierś kurczaka przyprawiamy bazylią, czosnkiem, solą i pieprzem 2. Nacinamy "kieszeń" i faszerujemy suszonymi pomidorami i serem(...)przepuszczamy przez praskę. 4. Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, oregano, sól i pieprz według uznania. Wyrabiamy. 5. Formujemy małe kulki i panierujemy w jajku i bułce tartej. 6. Kuleczki smażymy na głębokim oleju, a nadmiar tłuszczu odsączamy w ręczniku papierowym, 7. Kurczaka smażymy na oleju z suszonych pomidorów. 8. Podajemy z awokado i ziarnami słonecznika. Smacnego
FITBUuKśmietany Masa z jabłek: 2 - 3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 2 -. 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej Cukier puder do posypania Szarlotka z podpieczonym wcześniej spodem Jak przygotować kruchą szarlotkę z krupczatki? Składniki na kruche ciasto najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść tylko(...)jest z 2 kg jabłek (po obraniu został tylko kg), ale zdecydowanie można robić ją z 3 kg i jabłek nie będzie za dużo. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć pokrojone jabłka, następnie zetrzeć na nie na dużych oczkach tarki zamrożone ciasto. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni C około 60 minut
Kuchcik gotujesmaku 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 8 leśnych grzybów 4 garście szpinaku 1 cebula 1 papryka pokrojona w kostkę 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierki Sos 500 ml przecieru pomidorowego 250 ml pomidorów z puszki 4 garście szpinaku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka(...)grubym dnie. Dodaję masło i cebulę drobno posiekaną. Duszę dodaję szpinak. Mieszam. Do miski dodaję mięso i pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Formuję pulpeciki a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni wylewam olej, obsmażam ze wszystkich stron. Pulpety przekładam do garnka o grubym dnie. Dolewam wodę i przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz dodaję szpinak. Duszę na małym
Gotowanie Patkikluskami, ziemniakami i ulubionymi surówkami. SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka majeranku FARSZ : 4 ogórki kiszone musztarda sarepska 2 kiełbasy śląskie(...)PRZYGOTOWANIE : Do mięsa mielonego dodajemy jaka, startą cebulę i czosnek, wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Boczek, ogórki, kiełbasę i cebulę kroimy w paski. Z mięsa formujemy średniej wielkości placki, smarujemy je z musztardą, nakładamy farsz i zlepiamy zraza. Obtaczamy go w mące i układamy na desce. Na rozgrzanym oleju podpiekamy
Kulinarne Fantazje Mariolimnie zawsze jest pod dostatkiem w domu, to robię kotlety jajeczne. Są one proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo 2 surowe jaja bułka tarta / łupiny babki jajowatej w przypadku diety niskowęglowodanowej cebula sól, pieprz szczypiorek olej do smażenia Przygotowanie: ugotowane na twardo jaja(...)zetrzyj na tarce na grubych oczkach posiekaj drobno cebulę i wymieszaj ją ze startymi jajami dodaj surowe jaja, sól, pieprz do smaku, posiekany szczypiorek do masy dodaj tyle bułki tartej/ babki jajowatej, żeby była ona zwarta formuj dłońmi kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu Kotlety fajnie smakują z sosem grzybowym i zapiekanymi ziemniaczkami. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujełyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków Wierzch: garść posiekanych orzechów włoskich 50g cukru około 70-80g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM(...)całości która została) wyłożyć brzeg tortownicy, proszę wyłożyć brzeg tak do połowy wysokości tortownicy ( patrz FILM , ciasto można rozwałkować na pasek). 6. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i wyłożyć nadzienie z jabłek, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem i szczyptą goździków. Wierzch: 7. Do rondelka po jabłkach wsypać cukier, dodać miód, mleko i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści
Mała Cukierenka