tarta - 42848 przepisów (strona:949/2857)

Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 222

minut, co jakiś czas sos mieszając.   Przekładamy zawartość patelni do formy do zapiekania, równomiernie rozkładamy na sosie podgotowane różyczki kalafiora. Lekko posypujemy je z wierzchu tartą bułką i całość wstawiamy do pieca. Pieczemy w 180⁰C na środkowej półce przez 15 minut. Wysuwamy blachę do pieczenia, kalafiora posypujemy pokruszonym serem feta. Przestawiamy formę poziom lub dwa wyżej(...)łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy 1 pełna łyżeczka bułki tartej 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu DO PODANIA posiekana natka pietruszki miękkie, podgrzane greckie chlebki pita

Karo in the Kitchen
Sernik dyniowy z polewą z solonego karmelu 172

muffiny dyniowe z malinami ,  jesienne ciasto dyniowe  i  placki dyniowe . Udanych wypieków!   Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone 3 jaja 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru(...)wody 150 ml śmietany 36% 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki soli morskiem gruboziarnistej Przygotowanie: Spód-  Herbatniki i ciasteczka owsiane rozdrabniamy w malakserze na okruszki przypominające piasek, dodajemy bułkę tartą  i mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi obręczy smarujemy masłem. Na dno tortownicy wsypujemy ciasteczkowo-maślane okruszki, które dociskamy

Smakowity Blog Kulinarny
Różowe schabowe z fioletowymi chipsami i musem jabłkowym 137

jabłkowo-rozmarynowym. Olejcie konwenanse i zaskoczcie swoich bliskich taką formą podania :) 4 porcje: kotlety: 4 kawałki schabu bez kości o grubości 1,5-2 cm jajko 50 g bułki tartej 40 g sproszkowanego buraka sól i pieprz olej Wielkopolski do smażenia chipsy: 500 g fioletowych ziemniaków łyżka oleju Wielkopolski Rzepakowy z Oliwą z Oliwek Extra Virgin pół łyżeczki soli(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Taką ilość piekłam na 2 blachy, przez 20 minut (po 10 minutach zamieniłam górę z dołem). W tym czasie kotlety rozbijamy tłuczkiem. Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy ze sproszkowanym burakiem, szczyptą soli i pieprzu. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku i różowej panierce. Smażymy z obu stron. Burak szybko ciemnieje, więc po usmażeniu, kotlety

Mienta blog
Kotlety z bakłażana z serem żółtym 124

bułka czerstwa 1 szt, mleko lub woda do namoczenia bułki, majeranek do smaku, sól i pieprz do smaku, mąka pszenna pół łyżki, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Sposób przygotowania: Czerstwą bułkę moczymy w mleku lub w wodzie. Bakłażana grillujemy w całości lub przekrawamy na pół, a następnie wkładamy na grilla lub do piekarnika i pieczemy(...)miksujemy go na gładką masę z dodatkiem odciśniętej bułki. Do bakłażana dodajemy jajko, ser żółty, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawiamy masę do smaku. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotleciki podajemy według swoich upodobań. Polecam z sosem pomidorowym

kulinarne odsłony pati
Klopsy z kurczaka i grzybów 147

Włożyć wszystko do miski, dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować klopsy i obtoczyć dodatkowo w bułce tartej. na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy z dwóch stron na złoty kolor. Smażyć na małym ogniu. Podawać z ziemniakami, frytkami w towarzystwie warzyw. Klopsy są rewelacje, delikatne

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną 451

osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej (100 g) + 1 szklanka wody 1-2 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 jajko sól, pieprz olej zalewa 2 szklanki wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku kilka suszonych grzybów sól, pieprz(...)wpływem ciepła kasza zmięknie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, bułkę tartą i wsypać ugotowaną kaszę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Najlepiej, aby mięso przez co najmniej 1 godzinę wstawić do lodówki - musi "przegryźć się

Ugotować
Makaron z oliwkami i pesto z rukoli 164

czarnych oliwek tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) do posypania Pesto z rukoli: 2 garści rukoli 5 dużych listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego sera pecorino (lub innego podobnego twardego sera) 3-4 łyżki pestek słonecznika około 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie

PatiGotuje
Spaghetti z małżami Venus 127

około 500 g mrożonych małży Venus 100 ml białego wina 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól Dodatkowo: tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) Małże rozmrażamy na durszlaku, może to potrwać nawet około godziny. Po tym czasie powinny się one pootwierać, te które pozostaną zamknięte(...)całość solimy. Znowu podgrzewamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, co jakiś czas potrząsając patelnią/garnkiem. Ściągamy je z ognia, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy obsypane tartym serem. Smacznego Artykuł Spaghetti z małżami Venus pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Dyniowe kluski leniwe 182

łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej (może się z darzyć, że w zależności o d wielkości jajek trzeba bę dzie do dać więcej mąki)  bułka tarta cukier  masło    Przygotowanie: Wszystkie skła dniki umieszczamy w miseczce i wyrabiamy ręcznie. Kie dy ciasto bę dzie je dnolite wałkujemy ręcznie rolke i przecinamy w romby. Kluski(...)wypłynięciu klusek na wierzch wo dy gotujemy je przez około 2 minuty. O dce dzamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nią ok 3-4 łyżek bułki tartej i 2-3 łyżeczki cukru  W tak przygotowanej bułce obtaczamy kluseczki. Smacznego

ChilliJemy
Pulpeciki w sosie dyniowym 163

mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej 300 g upieczonej (waga bez skórki!) dyni hokkaido ( jak upiec dynię - zajrzyjcie TUTAJ ) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2,5-3 szklanki wody 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz ostra papryka 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią odrobina oleju do smażenia mąka ziemniaczana(...)ziele angielskie, podsmażoną cebulkę i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, wbić jajko i wsypać przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej

Ugotować
Knedle ze śliwkami 122

połowę) 350 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 125 g mąki ( dałam więcej bo ciasto się za bardzo lepiło) 1 małe jajko szczypta soli 50 g masła 125 g bułki tartej Instructions Śliwki wypestkować, przełożyć do miski, obsypać cukrem, żeby się nim całe pokryły. Ziemniaki dobrze rozgniecione wymieszać z mąką, jajkiem i solą - wyrobić na ciasto. W razie jak ciasto(...)powinno zostać. Zagotować w garnku wodę. Knedle gotować w 2 partiach - po wypłynięciu na wierzch jeszcze 5 minut. Wyjąć na talerz. Na patelni rozgrzać ¾ masła i wsypać bułkę tartę, lekko przesmażyć. Dodać knedle i obtoczyć w bułce, Na reszcie masła podsmażyć pozostałe śliwki - podwać z knedlami 3.5.3228 The post Knedle ze śliwkami appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem 158

Sól Pieprz Grzybowe ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki zupy grzybowej 1 jajko ¼ szklanki wody gazowanej ¾ szklanki mleka Sól Pieprz Dodatkowo: 2 jajka (do panierowania) Bułka tarta (do panierowania) Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Podgrzybki oraz borowiki dokładnie oczyszczamy(...)patelni. Na każdym naleśniku rozkładamy po kilka łyżek farszu oraz obsypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem. Naleśnik zwijamy w kopertę. Każdy krokiet panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Takie krokiety możemy podać z sosem koperkowym lub czosnkowym

VioletoweKucharzenie
Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym 382

mięsa mielonego jajko 3 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku mąka Makaron: 300 g makaronu penne por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki (30%) ser żółty sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Całość mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ 159

wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy i pozostawiamy na ok.30 min.a(...)dodajemy jako,kaszę mannę solimy i pieprzymy do smaku :).Następnie odciskamy bardzo mocno naszą cukinię i dodajemy do mięsa,dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy kuleczki,obtaczamy w bułce tartej,lekko spłaszczamy i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki naprawdę wychodzą pyszne u mnie wyszło dokładnie 11 sztuk.Podawałam kotleciki z ZAPIEKANYMI ZIEMNIAKAMI

Mała w garnku miesza
Szarlotka sypana z kaszą manną, czyli ciasto, które robi się samo ;p 164

gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podziel je na dwie części. Jak przy tradycyjnym, polskim cieście – blaszkę wysmaruj cienką warstwą masła, oprósz bułką tartą. Wysyp na dno jedną część sypkich produktów. Wyłóż jedną część jabłek. Wysyp kolejną część mąki z kaszą manną. Ponownie połóż jabłka. Wysyp na nie ostatnią część sypkich składników. Wyjmij masło(...)czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych pół łyżeczki cynamonu 170 g masła prosto z lodówki + odrobina do wysmarowania formy 1-2 łyżki bułki tartej   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!