tarta - 42848 przepisów (strona:944/2857)

Pulpeciki w sosie dyniowym 169

mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej 300 g upieczonej (waga bez skórki!) dyni hokkaido ( jak upiec dynię - zajrzyjcie TUTAJ ) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2,5-3 szklanki wody 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz ostra papryka 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią odrobina oleju do smażenia mąka ziemniaczana(...)ziele angielskie, podsmażoną cebulkę i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, wbić jajko i wsypać przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej

Ugotować
Knedle ze śliwkami 129

połowę) 350 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 125 g mąki ( dałam więcej bo ciasto się za bardzo lepiło) 1 małe jajko szczypta soli 50 g masła 125 g bułki tartej Instructions Śliwki wypestkować, przełożyć do miski, obsypać cukrem, żeby się nim całe pokryły. Ziemniaki dobrze rozgniecione wymieszać z mąką, jajkiem i solą - wyrobić na ciasto. W razie jak ciasto(...)powinno zostać. Zagotować w garnku wodę. Knedle gotować w 2 partiach - po wypłynięciu na wierzch jeszcze 5 minut. Wyjąć na talerz. Na patelni rozgrzać ¾ masła i wsypać bułkę tartę, lekko przesmażyć. Dodać knedle i obtoczyć w bułce, Na reszcie masła podsmażyć pozostałe śliwki - podwać z knedlami 3.5.3228 The post Knedle ze śliwkami appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem 164

Sól Pieprz Grzybowe ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki zupy grzybowej 1 jajko ¼ szklanki wody gazowanej ¾ szklanki mleka Sól Pieprz Dodatkowo: 2 jajka (do panierowania) Bułka tarta (do panierowania) Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Podgrzybki oraz borowiki dokładnie oczyszczamy(...)patelni. Na każdym naleśniku rozkładamy po kilka łyżek farszu oraz obsypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem. Naleśnik zwijamy w kopertę. Każdy krokiet panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Takie krokiety możemy podać z sosem koperkowym lub czosnkowym

VioletoweKucharzenie
Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym 394

mięsa mielonego jajko 3 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku mąka Makaron: 300 g makaronu penne por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki (30%) ser żółty sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Całość mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ 164

wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy i pozostawiamy na ok.30 min.a(...)dodajemy jako,kaszę mannę solimy i pieprzymy do smaku :).Następnie odciskamy bardzo mocno naszą cukinię i dodajemy do mięsa,dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy kuleczki,obtaczamy w bułce tartej,lekko spłaszczamy i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki naprawdę wychodzą pyszne u mnie wyszło dokładnie 11 sztuk.Podawałam kotleciki z ZAPIEKANYMI ZIEMNIAKAMI

Mała w garnku miesza
Szarlotka sypana z kaszą manną, czyli ciasto, które robi się samo ;p 173

gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podziel je na dwie części. Jak przy tradycyjnym, polskim cieście – blaszkę wysmaruj cienką warstwą masła, oprósz bułką tartą. Wysyp na dno jedną część sypkich produktów. Wyłóż jedną część jabłek. Wysyp kolejną część mąki z kaszą manną. Ponownie połóż jabłka. Wysyp na nie ostatnią część sypkich składników. Wyjmij masło(...)czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych pół łyżeczki cynamonu 170 g masła prosto z lodówki + odrobina do wysmarowania formy 1-2 łyżki bułki tartej   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Kurczak pod musztardową pierzynką 460

łyżki musztardy  4 łyżki bułki tartej  3 łyżki masła sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z łyżką miękkiego lub płynnego masła. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy musztardę i bułkę tartą. Pianę układamy na filety, na pianę rozkładamy kawałki pozostałego masła

Szefowa kuchni
Hreczniaki 144

charakteru i głębszego smaku. Składniki: 300 g kaszy gryczanej 250 g sera białego 1 cebula garść natki pietruszki 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz masło panierka: bułka tarta, zamiennie siemię lniane, otręby, mielone orzechy olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko i odstawić na bok do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć(...)wystudzoną kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Następnie wsypać mąkę, jajko, przyprawić, wymieszać. Formować kotlety, pomogą w tym lekko zwilżone dłonie. Gotowe kotlety obtoczyć w bułce tartej (lub innej panierce) i usmażyć na oleju z obu stron, na złoty kolor. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem i surówką

Zasmakuj Kuchni
Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem 359

podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 mała cebula 1,5 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany 5 cienkich plastrów chudego boczku wędzonego  1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem(...)tworzyły kształt prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry chudego boczku wędzonego.  Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z dodatkiem posiekanej w kostkę cebuli, natką pietruszki, jajkami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyrobione mięso rozkładamy na filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem

VioletoweKucharzenie
DOMOWE MINI PIZZERKI 194

drożdży instant Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo Olej do posmarowania blachy Kasza manna do posmarowania blachy Koncentrat pomidorowy przyprawa do pizzy  Ser żółty tarty np. Cheddar 1 cebula czerwona 10 dag dowolnej wędliny 10 oliwek 1 papryka czerwona Ulubiony sos Świeża rukola lub szpinak PRZYGOTOWANIE:  W dużej miseczce łącze wszystkie skladniki ciasta(...)formuję kulkę wielkości dwóch orzechów włoskich. Następnie lekko rozpłaszczam. Za pomocą szklanki a dokładnie dna robię w środku wgniecenie. Smaruję koncentratem, posypuję przyprawą do pizzy a następnie posypuję tartym cheedarem. Posypuję dowolnymi składnikami max 3. Piekę w 180 stopniach 20 minut. Podaję z ulubionym sosem i świeżą rukolą

Gotowanie Patki
Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonzola 224

makaronu kokardki #Lubella 200 g świeżego szpinaku gałązka pomidorków koktajlowych 400-500 g łososia 100-120g gorgonzoli 1,5 szkl. śmietanki 30% sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty parmezan do posypania Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy(...)małej mocy palnika, tylko do momentu aż szpinak otoczy się sosem i lekko „zwiędnie”. Nie gotujemy. Do przygotowanego sosu wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy. Danie podajemy posypane tartym parmezanem. #świetujzlubellą

Smaki Na Talerzu
Spaghetti z małżami Venus 142

około 500 g mrożonych małży Venus 100 ml białego wina 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól Dodatkowo: tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) Małże rozmrażamy na durszlaku, może to potrwać nawet około godziny. Po tym czasie powinny się one pootwierać, te które pozostaną zamknięte(...)całość solimy. Znowu podgrzewamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, co jakiś czas potrząsając patelnią/garnkiem. Ściągamy je z ognia, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy obsypane tartym serem. Smacznego Artykuł Spaghetti z małżami Venus pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pasztet pieczony z mięsa z rosołu-pychotka! 279

inne zioła) 4 łyżki bułki tartej sól pieprz łyżka masła Przygotowanie: Mięso z rosołu(bez kości i chrząstek )razem z warzywami z rosołu,dodajemy czosnek i  rozdrabniamy w blenderze . Wątróbkę kroimy w kawałki i smażymy z cebulką na maśle,studzimy i rozdrabniamy blenderem dodajemy do masy mięsno-warzywnej,dodajemy również bułkę tartą i jajka,zioła

Swojskie jedzonko
Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonozla 183

makaronu kokardki #Lubella 200 g świeżego szpinaku gałązka pomidorków koktajlowych 400-500 g łososia 100-120g gorgonzoli 1,5 szkl. śmietanki 30% sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty parmezan do posypania Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy(...)małej mocy palnika, tylko do momentu aż szpinak otoczy się sosem i lekko „zwiędnie”. Nie gotujemy. Do przygotowanego sosu wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy. Danie podajemy posypane tartym parmezanem. #świetujzlubellą

Smaki Na Talerzu
Kotlety ziemniaczano- brokułowe 159

ugotowanego brokuła 1 jajko ok. 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cebula, sól, pieprz mielony czarny i ziołowy tłuszcz do smażenia bułka tarta Przygotowanie : Ugotowane, przestudzone ziemniaki i brokuł przecisnąć przez praskę(...)maszynkę do mielenia Składniki połączyć, dodać mąki, przesmażoną, pokrojoną drobno cebulę, wbić jajko, posolić, dodać pieprz i dokładnie wymieszać Z masy uformować małe, płaskie kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na gorącym tłuszczu (  z obu stron na rumiano

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania