tarta - 42848 przepisów (strona:944/2857)

kotlety ze świeżego dorsza z kiszoną kapustą... 119

Składniki: dorsz świeży 1,5 kg, bułka paryska 5 kromek, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony - do smaku, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, surówka - w opisie ze świeżych dorszy usunąć wnętrzności, grzbiet ości, dobrze opłukać mięso i zmielić w maszynce do mięsa, na koniec zmielić kromki(...)bułki paryskiej do masy zmielonej wbić jajko, dodać kucharka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony, natkę pietruszki i wszystko dobrze wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać z wyczuciem bułki tartej i wyrobić formować kotlety mielone, smażyć na bardzo gorącym oleju rzepakowym na rumiano, podać z surówką z kiszonej kapusty SURÓWKA: kapustę kiszoną 50 dag drobniej pokroić, wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
PASZTET PAPRYKOWY 187

puszki 2 papryki (np. czerwona i zielona) 3 marchewki 1 pietruszka mała cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 1 jajko 3/4 szklanki otrębów gryczanych 1/2 szklanki bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz przyprawy: kminek, chilli cayenne, curry, tymianek  odrobina masła olej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Marchewkę z pietruszką gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Pokrojoną paprykę podsmażamy(...)czosnkiem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie stopniowo blendujemy ciecierzycę, marchewkę z pietruszką, oraz podsmażoną wcześniej paprykę. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko, otręby, bułkę tartą.  Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki, na wierzchu rozkładamy drobne kawałki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 1 godz

wege i kropka
OSZUKANE UDKA PRZEPIÓRCZE IDEALNE NA IMPREZKĘ + FILMIK 125

DODATKOWO :  1 paczka paluszków olej do smażenia 3 jajka  bułka tarta do panierowania                                                                       PRZYGOTOWANIE  :  Mięso przekładamy do miski(...)pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Należy przecięcie lekko rozchylić aby powstało kształtne udeczko przepiórcze.  Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko udka z dwóch stron aż się zarumienią, nie należy ich mocno spiekać.  Przekładamy je na blaszkę i jeszcze pieczemy w piekarniku

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym 150

wędzonej szynki i żółtego sera sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka , granulowany czosnek, zioła do pizzy olej do smażenia Do panierowania: 2 jajka rozmieszane z łyżką oleju bułka tarta Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki(...)minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. ?Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z każdej strony na rumiano. Sos żurawinowy: 250 g świeżej żurawiny 2/3 szklanki wody 3 goździki pół szklanki cukru (lub więcej) W garnku z grubym

Czerwień i błękit
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 172

śliwkowa. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa śliwkowa: 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone) 120 g cukru trzcinowego Bita(...)papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli powoli dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy włoskie, tartą bułkę, mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać 1/4 mieszanki orzechowej, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką

Passions hobbies life
Schab z pasztetem 197

plastrów schabu 2 opakowania po 190 g pasztetu pieczonego z żurawiną "DUDA" 1 duża cebula 20 dag żółtego sera 3 łyżki majonezu 2 łyżki masła mąka, jajka i tarta(...)bułka do panierowania mięsa sól pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Schab lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ser łączymy z cebulą

Pobite gary Barbary
PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA 160

Gdyby masa na pasztet była zbyt luźna  (to zdarza się rzadko) to dodaj 3 łyżki bułki tartej. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy, całość wymieszaj, przełóż do formy do pieczenia pasztetu, dobrze wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy godzinę na złoty kolor w temp 180 - 190 stopni C. Ja zazwyczaj pasztet

SMYKWKUCHNI
Kotlety z selera 108

selera kotlety…przepyszne <3 Warzywne, aromatyczne, łatwe w przygotowaniu <3 Składniki 1 seler korzeniowy średniej wielkości 1 litr bulionu warzywnego mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz       Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Seler obieramy, kroimy na 1,5 cm plastry i gotujemy w warzywnym rosole. Następnie odcedzamy, studzimy. Plastry selera obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
TARTA Z ŻURAWINĄ 216

Owoce żurawiny bezsprzecznie kojarzą się z kuchnią kanadyjską. Mimo to,... Artykuł TARTA Z ŻURAWINĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zapiekanka z brukselki – tani a pełnowartościowy i zdrowy obiad. 174

użyłam mrożonej) 500g ziemniaków 50g masła 2 łyżki mąki 200ml mleka cebula 4 ząbki czosnku imbir, gałka muszkatołowa, kminek mielony, kurkuma, sól, pieprz 100g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i pokrój w grube plasterki. Gotuj przez 20 minut tak by jeszcze były lekko twardawe. Odcedź i odstaw na chwilę. Na maśle podsmaż lekko drobno(...)powstania gęstego sosu. Wymieszaj z brukselką. Przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem. Posyp brukselkę połową sera a na wierzch ułóż ziemniaki. Na koniec posyp pozostałym serem i bułką tartą. Zapiecz w piekarniku (około pół godziny w 180ºC

wysmienity
Kotlety rybne pieczone 157

małej cebuli 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego koperku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu białego 1 jajko Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę obieramy z łusek. W maszynce do mięsa mielimy rybę razem z marchewką, czosnkiem i cebulką dwa razy. Następnie dodajemy bułkę tartą, koperek, sól, pieprz

słodkie i nie tylko historie kulinarne
z wafli krokiety z barszczykiem... 108

cebula 1 większa, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki, pieprz, sól - ile potrzeba, jajka 5-6 sztuk, olej rzepakowy 1 łyżeczka, tarta bułka - ile potrzeba, barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie i odcedzić, wsypać do garnka, dodać kiszoną kapustę ugotowaną drobniej pokrojoną(...)połowę (łatwiej mi pierwszy raz było do zawijania), spryskać wafle wodą ze spryskiwacza, nałożyć porcję farszu, zawijać krokiety jajka roztrzepane z łyżeczką oleju, w jajku maczać krokiety, obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju rzepakowym smażyć na złocisto z każdej strony, podałam z barszczem z kartonu wymieszanym z rosołem i cukrem - pierwszy raz robiłam krokiety z wafli

W Mojej Kuchni Lubię
Serowy garnek z klopsikami – szybkie i pyszne danie jednogarnkowe 4068

sosie serowym to danie, którym z pewnością nasyci się cała rodzina. Polecam!   Składniki: 30 dkg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka bułki tartej 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra 1 szklanka makaronu 2 szklanki bulionu warzywnego 1 nieduży por (lub pół dużego) 4 trójkątne serki topione 10 dkg żółtego(...)gorgonzola lub lazur 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików olej do smażenia 2 łyżki posiekanej pietruszki do posypania     *** Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z powstałej masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na głębokiej patelni

Blog z Apetytem
Karp smażony 147

sól i pieprz do smaku pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej 4 łyżki masła 2 łyżki oleju *** Dzwonki z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę aby ryba przeszła przyprawami *** *** Do woreczka wsypujemy mąkę oraz bułkę tartą, mieszamy. Następnie wkładamy po kawałku karpia do woreczka

Blog z Apetytem