się komponuje. Składniki: Boczek 35 dag Filet z dorsza 25 dag Jajko 1 szt. Czerstwa bułka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Mleko Smalec do smażenia Bułka tarta do panierki(...)Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę, wbić jajko, przyprawić do smaku. Dokładnie wymieszać, formować na dłoni kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym smalcu z obu stron
Tradycyjna Kuchniasałatką z białej kapusty z burakami . Składniki: 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g fety 1 czerstwa kajzerka 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, czosnek pokroić w kostkę, zeszklić. Bułkę namoczyć w mleku/wodzie, odcisnąć. Fetę pokroić w kostkę. Do mięsa dodać cebulę(...)smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę i spłaszczamy. Na każdy nakładamy kawałek fety i sklejamy formując kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu aż ładnie się zrumienią. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiłyżki oleju farsz: 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pora 75 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól i pieprz panierka: 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej oraz sól. Jeśli ciasto jest za gęste można dolać jeszcze trochę mleka. Smażymy naleśniki. farsz: Jajka gotujemy na twardo i kroimy(...)przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz,mieszamy. Farsz nakładamy porcjami na naleśniki, zawijamy i tak przygotowane krokiety moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor
Bon appetit mon amiemielone 20 dag Papryka świeża 1 szt. Pieczarki 10 dag Sól i pieprz do smaku Papryka słodka mielona do smaku Cebula biała 1 szt. Jajka 2 szt. Bułka tarta do panierki Masło 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić, drobno posiekać i przysmażyć na maśle z dodatkiem mielonej papryki do smaku. Następnie dodać do wołowiny(...)osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem pieprzu i soli. Gotowe kotlety nadziewać przygotowanym farszem, zwijać w roladki i spiąć wykałaczkami. Maczać w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć roladki bardzo powoli z każdej strony na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniatydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty ser (będą potrzebne 2 plastry) 4 plastry szynki prosciutto Cieciorka w puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout(...)Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól Pieprz Ze spiżarni: Olej rzepakowy/oliwa Masło Bułka tarta Dwie szklanki rosołu lub dwie kostki rosołowe Kieliszek czerwonego wina Miód Parmezan Mleko Zanim zaczniecie robić zakupy sprawdźcie czy części produktów nie macie w lodówce, albo
Niedzielny kucharzfarszem na bazie delikatnych pieczarek współgrających z lekko ostrym porem to świetna propozycja dla fanów roladek. Składniki: 7-8 plastrów schabu wieprzowego sól pieprz olej 2 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g pieczarek 100g por 1 ząbek czosnku 70g żółtego sera 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem(...)całość dokładnie wymieszać. 3. Na każdym rozbitym plastrze schabu, położyć 2 łyżki farszu i zwinąć w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 2 cebule 100 g wędzonego łososia 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Krokiety: W misce miksujemy mąkę, mleko i jajka. Doprawiamy szczyptą soli. Smażymy naleśniki (dość cienkie, na rumiano z każdej strony). Z podanej porcji wyszło mi 6 placków. Cebulę(...)doprawiamy solą i pieprzem. Do zimnych pieczarek dodajemy kawałki wędzonego łososia, mieszamy. Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni
VioletoweKucharzenietydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty ser (będą potrzebne 2 plastry) 4 plastry szynki prosciutto Cieciorka w puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout(...)Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól Pieprz Ze spiżarni: Olej rzepakowy/oliwa Masło Bułka tarta Dwie szklanki rosołu lub dwie kostki rosołowe Kieliszek czerwonego wina Miód Parmezan Mleko Zanim zaczniecie robić zakupy sprawdźcie czy części produktów nie macie w lodówce, albo
Niedzielny kucharzziołowej „ 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 1 cebula 1 mała marchewka (100 g) 1 ząbek czosnku sól himalajska oliwa lub olej ew. bułka tarta Sposób przygotowania: Płatki ryżowe zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut. W tym czasie drobno(...)pokrojoną cebulę, startą marchewkę i czosnek podsmaż z dodatkiem soli. Do płatków ryżowych dodaj podsmażone warzywa i resztę składników. Całość wymieszaj i uformuj kotlety. Możesz obtoczyć je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka
Via Gustostudentów i nie tylko. Jest tanie i smaczne. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 szt. cienkich parówek 5 płaskich łyżeczek musztardy 5 łyżeczek ketchupu 2 jajka buła tarta do panierki olej do smażenia sól do smaku Wykonanie: Kromki chleba tostowego cienko rozwałkować za pomocą(...)wałka, następnie posmarować 5 kromek musztardą, a 5 kromek ketchupem. Na każdej kromce położyć obraną ze skórki parówkę i zrolować. Jajka rozbełtać, posolić, maczać przygotowane parówki, obtaczać w bułce tartej. Smaży ć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniacebuli możecie również wykorzystać np. do kanapki z wołowiną albo kurczakiem. Z całą pewnością posłuży jako smaczny dodatek. Składniki na burgera 200g mięsa wołowego 1 żółtko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz bułki do hamburgerów pomidor Składniki na konfiturę z cebuli 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka miodu olej do smażenia 50 ml czerwonego wytrawnego wina Przepis(...)Dodajemy cukier, miód i wino. Całość dusimy przez ok. 15 minut aż cebula będzie miękka. Domowy burger z konfiturą z cebuli – przepis Mięso wyrabiamy razem z żółtkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy okrągłe burgery o grubości ok. 1-1,5 cm i smażymy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty. W międzyczasie bułkę kroimy na połówki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przekąska lub do obiadu z ziemniaczkami i surówką. Polecam Składniki: 1 szkl ugotowanej kaszy Bio z samopszy 400 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 4-5 pieczarek 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Czosnek, cebulkę i paprykę drobno kroimy(...)patelnię wlewamy olej i na rozgrzanej przesmażamy cebulkę z czosnkiem, papryką i pieczarkami (ok. 5 min), odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy mięso mielone, kaszę oraz dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy a następnie dodajemy przsmażone warzywka. Wyrabiamy dłońmi masę. Potem lepimy kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego i układamy ja na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
słodkie i nie tylko historie kulinarnecebule 2 marchewki 2 pietruszki 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 gwiazdka anyżu 1 jajko, rozkłócone sól i pieprz 3-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Mięso (oprócz wątróbki)wkładamy do dużego garnka,razem z obranymi warzywami,pieprzem,zielem angielskim,liściem laurowym i anyżową gwiazdką i odrobiną soli,gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa(...)ostygło a do wywaru wrzucamy wątróbkę na ok 10 min.Odcedzam.jak wszystko trochę przestygnie ,obieram z kości i rozdrabniam wszystko (mięso bez kości,warzywa i wątróbkę)mikserem,dodajemy jajko,bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut ,odcedzamy,siekamy odrobinę żeby były mniejsze kawałeczki i mieszamy z naszą masą
Swojskie jedzonkomielonego z indyka 1 duża biała cebula 3 jajka 4 łyżki bułki tartej 10 mini kabanosów klasycznych Maestro Henryk Kania ½ puszki kukurydzy 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany 100 g boczku wędzonego Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso
VioletoweKucharzeniebuteleczki, olej 0,5 szklanki, mleko 1 szklanka, budyń śmietankowy 60 g, rodzynki 10 dag, mąka pszenna 1 łyżeczka, piana: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, dodatkowo: bułka tarta, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki(...)zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto posypujemy cienką warstwą bułki tartej. Masa: Wszystkie składniki masy oprócz rodzynek i mąki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do połączenia. Rodzynki mieszamy z mąką i dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy równomiernie na ciasto
kulinarne odsłony pati