łyżeczki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. 2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki. 3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta
Gotowanie...to proste !ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jaja Sól Składniki na farsz: ½ kg kiszonej kapusty 2 cebule ½ kg suszonych grzybów sól , pieprz, sos sojowy oliwa 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Farsz(...)wyjmujemy je, a wodę przelewamy do kapusty. Cebulę kroimy na drobne kawałki, smażymy na patelni z oliwą. Grzyby kroimy na cienkie paski a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy okrągłe placuszki z ciasta, aby łatwo zawijać
Słodki Zakąteknaleśniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki mleka 3 jajka szczypta soli łyżka oleju Składniki na farsz: 50 dag dowolnych grzybów 2 cebule Sól, pieprz Ponadto: Bułka tarta 2 jaja Naleśniki : Jaja wbijamy do miski, wlewamy olej i mleko, solimy. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na rozgrzaną patelnię nalewamy ciasto(...)Przyprawiamy do smaku i sparzymy ok 25 minut. Na każdy naleśnik nakładam trochę farszu. Zakładam boki i zwijam w kostkę. Tak złożone naleśniki obtaczam w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję
Słodki Zakątekwaniliowego, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 opakowania śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru (do smaku, można dodać więcej lub mniej) owoc granatu Dodatkowo potrzebna jest odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania formy. Przygotowanie: W pierwszy kroku rozmrażamy szpinak – najlepiej zrobić to pół dnia (lub nocy) wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Rozmrożony szpinak można osączyć za pomocą gazy(...)ręcznika papierowego kuchennego odsączyć nadmiar wody. Łączymy mąki ze sobą i proszkiem do pieczenia – następnie przesiewamy je. Przygotowujemy formę do pieczenia – nasmarować odrobiną masła i posypać bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do ok.180°C. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, powoli wlewamy olej nadal mieszając. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę i mieszamy mikserem. Gdy ciasto będzie
rozgotowanaPanu Ł. smakowały to chyba wiadomo;) Składniki: 1 kg ziemniaków 500 gram białego twarogu 1 cebula olej do usmażenia cebuli sól, pieprz 4 wafle tzw.andruty 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia pasztecików Przygotowanie: Z farszem postępujemy identycznie jak na ruskie pierogi. Przepis na przygotowanie znajdziecie klikając w ten link (klik) . Gotowy farsz podgrzewamy do dość(...)rolady ale jeśli wyjdzie Wam 3 czy nawet 5 to też dobrze. Taką zwiniętą roladę kroimy na plastry ok 3 cm, lekko spłaszczamy od góry, panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na bardzo złoty kolor
Życie zaczyna się w kuchnidzieła:) 500-600 g mięsa mielonego drobiowego około 100 g kaszy jaglanej 200 g pieczarek 3 łyżki natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz czosnek granulowany bułka tarta Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. W sklepach dostępne są kasze w saszetkach. Te wystarczy włożyć do wrzątku i gotować według czasu podanego na opakowaniu. Jeśli mamy sypką kaszę(...)misce mieszamy mielone mięso, przestudzoną kaszę jaglaną oraz zimne pieczarki. Dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany oraz jajko. Mieszamy dokładnie. Następnie formujemy owalne kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto z obu stron
Smaki Na TalerzuSoczyste klopsiki z makaronem w smakowitym sosie z dodatkiem pieczarek i pora. Bardzo smaczny i treściwy obiad. Polecam! Składniki: 350 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 cebula 1 niewielki por 150 g pieczarek pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 200 g makaronu(...)gęstego jogurtu naturalnego 150 g wody olej do smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki *** Do mielonego mięsa dodajemy białko od jajka (żółtko zostawiamy do zaciągnięcia sosu), bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron *** *** Mięso zdejmujemy
Blog z ApetytemMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki na rybę: 1 kg mrożonych filetów z mintaja, przyprawa do ryb, sok z cytryny, mąka, bułka tarta i jajko do obtoczenia, olej do smażenia. Składniki na pierzynkę warzywną: 60 dag marchewki, 20 dag pietruszki, średniej wielkości seler, duża cebula, średniej wielkości por, 100 g koncentratu pomidorowego, łyżka(...)angielskiego, liść laurowy. Przygotowanie: Rybę rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i dosyć obficie posypuję przyprawą do ryb. Następnie obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Marchewkę, pietruszkę i selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do garnka
JejKuchniajajka (1 do mięsa i 1 do roztrzepania) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru odrobina soli pieprz do dekoracji sezam mak Czerstwą bułkę zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Do mielonego mięsa wbić jajko, wsypać bułkę tartą i przyprawy (odrobinę soli, pieprz, cząber i majeranek). Na sam koniec wlać sos sojowy
Ugotowaćsmacznego dnia :-) Składniki pulpeciki: 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy miodowej około 10 sztuk suszonych pomidorów z oleju 5 łyżek bułki tartej 1 jako sól pieprz 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 750 ml passaty pomidorowej u mnie z kawałkami pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka suszonego(...)oregano około 1/2 szklanki mleka sól pieprz 2 łyżki oliwy 1. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy ketchup, musztardę, jajko, słodką paprykę, pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy, formujemy pulpeciki i podsmażamy je na oleju. 2. Do garnka dajemy oliwę, przepuszczony przez praskę czosnek i oregano. Podsmażamy chwilkę, ciągle mieszając. Następnie dodajemy
kruche babeczkiduża cebula 1 marchewka 10 pieczarek 3 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra – wedle uznania vegeta natur – do przyprawienia mięsa Jak przyrządzić? Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone(...)będzie gotowe dodaj pomidorowo – pieczarkowy sos. Wszystko razem dobrze wymieszaj, chwilę podduś. Bakłażany posyp lekko żółtym serem (zostaw jeszcze na wierzch). Następnie faszeruj mięsno-pomidorowym sosem bakłażany, posyp tartym serem. Piecz bez termoobiegu na środkowej półce w temp. 180C przez około 20-30 minut. Życzę Wam smacznego
Zasmakuj Kuchnichodzi Smacznego Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka kaparów z zalewy, mogą być całe lub przekrojone na pół 3-4 suszone pomidory z zalewy w oleju tarty żółty ser kilkanaście pomidorków koktajlowych suszone przyprawy: bazylia, oregano(...)sól, pieprz, ostra papryka oliwa Przygotowanie: Pomidorki kroję w cienkie plasterki, pomidory suszone kroję w kosteczkę. Ciasto francuskie układam na blacie, kroję na nieduże kwadraty. Na każdym układam porcje tartego sera, po dwa kapary, kilka kosteczek suszonych pomidorów i po dwa / jednym plastrze pomidorka. Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Piekę ułożone na papierze do pieczenia
Zasmakuj KuchniSkładniki: dorsz świeży 1,5 kg, bułka paryska 5 kromek, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony - do smaku, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, surówka - w opisie ze świeżych dorszy usunąć wnętrzności, grzbiet ości, dobrze opłukać mięso i zmielić w maszynce do mięsa, na koniec zmielić kromki(...)bułki paryskiej do masy zmielonej wbić jajko, dodać kucharka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony, natkę pietruszki i wszystko dobrze wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać z wyczuciem bułki tartej i wyrobić formować kotlety mielone, smażyć na bardzo gorącym oleju rzepakowym na rumiano, podać z surówką z kiszonej kapusty SURÓWKA: kapustę kiszoną 50 dag drobniej pokroić, wymieszać
W Mojej Kuchni Lubiępuszki 2 papryki (np. czerwona i zielona) 3 marchewki 1 pietruszka mała cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 1 jajko 3/4 szklanki otrębów gryczanych 1/2 szklanki bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz przyprawy: kminek, chilli cayenne, curry, tymianek odrobina masła olej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Marchewkę z pietruszką gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Pokrojoną paprykę podsmażamy(...)czosnkiem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie stopniowo blendujemy ciecierzycę, marchewkę z pietruszką, oraz podsmażoną wcześniej paprykę. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko, otręby, bułkę tartą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki, na wierzchu rozkładamy drobne kawałki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 1 godz
wege i kropkaDODATKOWO : 1 paczka paluszków olej do smażenia 3 jajka bułka tarta do panierowania PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do miski(...)pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Należy przecięcie lekko rozchylić aby powstało kształtne udeczko przepiórcze. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko udka z dwóch stron aż się zarumienią, nie należy ich mocno spiekać. Przekładamy je na blaszkę i jeszcze pieczemy w piekarniku
Kulinarne Fantazje Marioli