tarta - 42848 przepisów (strona:928/2857)

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru 152

rabarbaru 3cm  świeżego imbiru 3 łyżki cukru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g masła extra 50g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło(...)Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami 128

Składniki: Podwójna pierś kurczaka Szklanka maślanki 1 łyżeczka soli 2 rozgniecione ząbki czosnku Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego(...)połówkę na trzy części. Pokrojone warzywa polej olejem, posyp tymiankiem i solą, wymieszaj i odstaw. Krok 4 Wsyp zioła do dużego worka foliowego (najlepiej takiego do mrożenia), dodaj bułkę tartą i pokruszone płatki, potrząśnij i wymieszaj. Wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, posól. Weź dwie głębokie misy: do jednej wsyp 1/2 szklanki mąki, do drugiej wbij

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami 147

Składniki: Podwójna pierś kurczaka Szklanka maślanki 1 łyżeczka soli 2 rozgniecione ząbki czosnku Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego(...)połówkę na trzy części. Pokrojone warzywa polej olejem, posyp tymiankiem i solą, wymieszaj i odstaw. Krok 4 Wsyp zioła do dużego worka foliowego (najlepiej takiego do mrożenia), dodaj bułkę tartą i pokruszone płatki, potrząśnij i wymieszaj. Wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, posól. Weź dwie głębokie misy: do jednej wsyp 1/2 szklanki mąki, do drugiej wbij

Niedzielny kucharz
Chrupiący kurczak jak z KFC 172

minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 8 udek z kurczaka Około 1 litra mleka Liść laurowy Mała cebula 2 ząbki czosnku Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka(...)głębokie misy. Do jednej wsyp mieszkankę ziołową i 1/3 szklanki mąki, wymieszaj. Do drugiej wbij 2 jaka, wlej odrobinę mleka lub wody, rozmieszaj dokładnie rózgą. Do trzeciej wsyp bułkę tartą i pokruszone płatki kukurydziane. Krok 4 Posól dokładnie udka i zacznij je panierować. Najlepiej jeśli misy są na tyle głębokie, żeby zmieściły się w nich od razu wszystkie

Niedzielny kucharz
Burgery grzybowo-fasolowe 111

ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy(...)sojowy. Posól i popieprz do smaku. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Krok 2 Uformuj 4 duże lub 8 małych burgerów. Obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni. Smaż burgery po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Burgery grzybowo-fasolowe pochodzi

Niedzielny kucharz
Cukinia faszerowana 106

pyszna, delikatna i wręcz rozpływa się w ustach.  Zachęcam do wypróbowania. Składniki na cukinię faszerowaną: 2 średniej wielkości cukinie, 1jajko, 100g żółtego sera, 2 łyżki bułki tartej, pół pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania cukinii faszerowanej: Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 o C Cukinie przekrawam wzdłuż i wydrążam(...)pozostawiając około 0,5 cm – 1cm miąższu przy skórce. Wydrążoną cześć cukinii siekam i przekładam do miski. Dodaję starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, jajko i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i przekładam do wydrążonych połówek cukinii. Wkładam cukinie

Gotuj Się Kto Może
Gołąbki baz zawijania 127

będziecie żałować. Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków bez zawijania (otrzymacie około 20 średniej wielkości gołąbków): 70 dag kapusty, 70 dag mielonego mięsa, 100g ryżu, 2 jajka, bułka tarta, sól i pieprz do smaku. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 1 litr bulionu, 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 czubate łyżki maki. Sposób przygotowania gołąbków bez zawijania: Gotuję ryż(...)odstawiam na chwilę żeby zmiękła. Łącze kapustę, ryż oraz mięso mielone i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję 2 jajka i tyle bułki tartej, aby można było formować gołąbki.  Gołąbki baz zawijania Obsmażam gołąbki na patelni aby zarumieniły się z obu stron i układam je w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki baz zawijania Przygotowuję

Gotuj Się Kto Może
Makaron z szynką i groszkiem 115

200g chudej szynki, 3 łyżki niskotłuszczowej śmietany lub jogurtu greckiego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżki oliwy do smażenia, sól i pieprz do smaku, tarty parmezan do posypania. Sposób przygotowania makaronu z szynką i groszkiem: Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Groszek gotuję na parze używając(...)przyprawy, smażę przez chwilę, dodaję podgotowany groszek i smażę jeszcze przez około 1 minutę. Na koniec dodaję śmietanę i ugotowany makaron, mieszam, posypuję całość tartym parmezanem i wykładam na talerze. Makaron z szynka i groszkiem gotowy. Makaron z szynką i groszkiem SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Knedle ze śliwkami 61

szklanka mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, około 0,5kg – 0,75kg śliwek, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki krupczatki lub kaszy manny, 2 czubate łyżki tartej bułki, 1/4 kostki masła Sposób przygotowania knedli ze śliwkami: Obrane ze skórki ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Śliwki płuczę i pozbawiam pestek, dodaję do nich(...)żeby nie przywarły do dna i gotuję na wolnym ogniu. Po wypłynięciu knedli kontynuuję gotowanie jeszcze przez około 3 – 4 minuty.  Knedle ze śliwkami Bułkę tarta wrzucam na rozgrzana patelnię i mieszam do czasu aż się zarumieni, dodaje masło i ciągle mieszając czekam aż się roztopi. Tak przygotowaną bułką polewam knedle i posypuje

Gotuj Się Kto Może
Krokiety z pieczarkami 139

tutaj. Składniki potrzebne do przygotowania krokietów z pieczarkami: 70dag pieczarek, 3 trójkąty topionego serka śmietankowego, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, 2 jajka, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Sposób przygotowania krokietów z pieczarkami: Pieczarki myję i kroję w drobną kostkę, siekam natkę pietruszki. Na rozgrzany olej wrzucam pokrojone pieczarki(...)Wybijam jajka do miseczki i mieszam je do połączenia białka z żółtkiem.  Każdego krokieta panieruję zamaczając go w jajku a następnie obtaczając w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażę krokiety z każdej strony do zarumienienia. Krokiety z pieczarkami gotowe. Krokiety z pieczarkami SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Babka cytrynowa 128

szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 4 jajka, pół kostki masła, 3 małe kisiele bez cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki do formy. Sposób przygotowania babki cytrynowej: Masło i jajka dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową – wtedy ciasto się nie waży. Miękkie(...)przemian mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, tak aby jako ostatni składnik wsypać mąkę. Przygotowuję foremkę smarując ją masłem i wysypując tartą bułką, wlewam ciasto do formy i piekę w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Na koniec sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone – jeśli

Gotuj Się Kto Może
JAJKA W SEROWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE 96

łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów 1/2 szkl. ketchupu 1/2 szkl. mleka 1 łyżka majonezu sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól pieprz cukier 8 jajek gotujemy na twardo. Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi orzechami i startym serem. W drugiej miseczce mieszamy mleko

Kuchnia w oparach
SMAŻONE JAJKA NA TWARDO Z PANIERCE ORZECHOWO-SEROWEJ 72

masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów 1/2 szkl. ketchupu 1/2 szkl. mleka 1 łyżka Majonez Dekorazyjny Winiary sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól pieprz cukier 8 jajek gotujemy na twardo. Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi orzechami i startym serem. W drugiej miseczce mieszamy

Kuchnia w oparach