mleka 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej olej roślinny lub smalec do smażenia Mięso podziel na cztery równe kotlety. Rozklep tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą. Grubość zależy o indywidualnych(...)lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Po tym czasie kotlety osusz ręcznikiem papierowym. Następnie panieruj klasycznie: mąka, rozmącone jajo i bułka tarta. Smaż na oleju lub smalcu na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu
kuron.com.plmały brokuł 4 jajka 1/2 małej puszki kukurydzy (wykorzystałam Bonduelle tzw „puszkę na raz”, tą najmniejszą) 1 mini sałata rzymska kilka pomidorków koktajlowych tarty parmezan do posypania sałatki po wierzchu Sos: 5-6 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz Brokuła dzielimy na różyczki(...)siekamy drobno. Rozkładamy na dnie salaterki lub półmiska. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy brokuły, osączoną z zalewy kukurydzę oraz jajka i pomidorki pokrojone na cząstki. Całość polewamy sosem, posypujemy tartym parmezanem
Smaki Na Talerzuszklanka płatków żytnich lub owsianych 1/2 szklanki startego oscypka 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz bułka tarta Płatki zalewamy wrzątkiem, około 0,5 cm nad powierzchnię. Czekamy aż płatki całkowicie wchłoną wodę. Marchew ścieramy(...)tarce, a cebulkę drobno siekamy. Warzywa dusimy na oliwie aż zmiękną. Do namoczonych płatków żytnich dodajemy duszone warzywa, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja użyłam razowej panierki, która uchowała mi się w szafce kuchennej, także z powodzeniem możecie je zapanierować w czym macie ochotę. Smażymy z obydwu stron na rumiano. Wioleta Gargula
MamaOskarkaSkładniki/1 porcja: – 1 duży pomidor lub 1/2 pomidorów z puszki – 2 jaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – tarty parmezan (opcjonalnie) – papryczka chili do smaku – 1 garść jarmużu – 1/2 awokado – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz – do podania np. bagietka lub domowy chleb żytni Przygotowanie: Pomidora myjemy(...)jarmużem wbijamy dwa jaja . Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka jajek się zetną. awokado obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć przed podaniem. Opcjonalnie przed podaniem można posypać tartym parmezanem i świeżą bazylią. Jeść od razu Artykuł Szakszuka z awokado pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEduże cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej olej masło do wysmarowania formy sól pieprz Sos pieczarkowy: 300ml śmietanki 30% lub gotowy sos jasny 350g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 80g żółtego sera sól(...)czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, następnie pozostawić do wystudzenia. Mięso wieprzowe i drobiowe przełożyć do miseczki, dodać jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę tartą. Składniki masy mięsnej dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie kaszy
Szalona Kuchnia Ewelinytego są bardzo szybkie i łatwe do zrobieni. Składniki: 2 woreczki ryżu 500 g pieczarek 50 g żółtego sera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przełożyć do miski, wystudzić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki(...)oczkach. Do ryżu dodać cebulę z pieczarkami, ser, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia Kasibułki tartej 2 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 cebula 0,5 l bulionu mięsnego lub wody 1 większy ogórek kiszony (lub 2 mniejsze) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, cukier olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą
Blog z Apetytemmieszance był por to cebulę możemy pominąć) szczypta ostrej papryki sól, pieprz do smaku ewent. 2-3 łyżki startego wyrazistego sera do obtoczenia mąka kukurydziana lub bułka tarta 1. Kaszę zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do napęcznienia (wchłonięcia całej wody). 2. Warzywa blanszujemy (podgotowujemy przez około 5-10 minut) w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy(...)lekko studzimy. 3. Mieszamy kaszę z warzywami, wbijamy jajko, dodajemy ewentualnie startą cebulkę/ser, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w mące kukurydzianej lub bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu
Gotowanie...to proste !musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) ok. 3 łyżki oliwy sól, pieprz farsz: 20dag wątróbek drobiowych czerstwa kajzerka szklanka mleka 2 jaja 2-3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej (ew.) pęczek koperku lub natki pietruszki cukier, sól i pieprz dodatkowo: sok z 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Świeżego kurczaka oczyszczamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Nacieramy z wierzchu(...)mięsa albo siekamy. Natkę pietruszki albo koperek płuczemy, otrząsamy z nadmiaru wody, osuszamy i siekamy. Krok 2. Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy wątróbki z bułeczką, koperek, bułkę tartą (ew.), szczyptę cukru, sól i pieprz. Ucieramy na gładką masę. Z białek ze szczyptą soli ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z nadzieniem. Kurczaka układamy na desce grzbietem do dołu
Moja Książka Kucharskabułka tarta do obtoczenia olej do smażenia, sól Przygotowanie: Zalej boczniaki mlekiem i odstaw na 15 minut, po czym odcedź. Następnie obtocz je w jajku i bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Dopraw jeszcze gorące solą i podawaj. Smacznego! English version Crumbed oyster mushrooms (4 servings) Ingredients: 500 g of oyster mushrooms, cleaned
karmelowyugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej Ok 160g (jedna szklanka) mąki pszennej Sól (jeśli ziemniaki nie były solone przed gotowaniem) Pieprz do smaku Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki (mogą być nawet takie z poprzedniego dnia(...)przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy nie za duże (wielkości orzecha włoskiego) kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy jako dodatek do wszelkich mięs lub same z ulubionymi sosami
Kuchnia w czekoladzieobiad, świetnie będą smakowały z ziemniakami pieczonymi oraz np. z sałatką leśna polana Składniki: 1 kg piersi z indyka, 70 dag pieczarek, cebula, 3 jajka, bułka tarta, olej, sól, pieprz. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso doprawić i rozbić tak, aby można było zwinąć w rulon. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach cebule pokroić(...)kostkę i udusić aż odparuje woda, doprawić do smaku. Farsz rozłożyć na mięsie, zwinąć w rulon. Każdą roladkę panierować w mące, zanurzać w jajku i obtaczać w bułce tartej Smażyć na rumiano na głębokim oleju albo obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Następnie przełożyć roladki do garnka podlać wodą, i gotować około 20 minut. Smacznego
RAROSSAjajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe) 1 mała czerstwa bułka 2 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść listków świeżej) sól, pieprz do smaku szczypta wędzonej papryki bułka tarta do panierowania olej kokosowy do smażenia Wykonanie Jajka gotujemy na twardo (4szt.) Bułkę moczymy w wodzie przez ok. 30 min, nastepnie odsączamy z płynu. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, przekładamy(...)surowe jajko, dodajemy bazylię, paprykę, sól i pieprz. Całość blendujemy. Rozdrobnioną masę przekładamy do miski. Nabieramy masę i w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Artykuł Kotlety jajeczne z bazylią pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapieprz czerwony. Jajka gotuję na twardo, obieram. Łyżeczkę żelatyny namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali, dodaję łyżkę jogurtu , mieszam i dodaję 200 ml jogurtu, chrzan tarty, pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz. Wylewam masę do foremki aluminiowej, układam jajka i wstawiam do lodówki. Z pozostałego jogurtu odkładam łyżkę. Do większej części jogurtu dodaję
wesoła kuchniaNiedzielę przewodnią, zwaną też w Polsce od 2000 roku Niedzielą Miłosierdzia Bożego. Składniki na biszkopt makowy: 700 g suchego maku 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 450 g sera Mój ulubiony 1 szklanka śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 25 ml likieru wiśniowego(...)dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką, nie miksować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia
Gosia gotuje