pieczenia, łyżka bułki tartej, 1/2 kg czereśni z kompotu (można użyć innych owoców - również świeżych), cukier puder (opcjonalnie). Przygotowanie: Cukier ubijam z jajkami, dodaję do niego jogurt i olej, mieszam. Następnie wsypuję do masy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, dokładnie mieszam. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę. Masę posypuję bułką tartą przesianą przez
JejKuchniałyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól i pieprz mąka do obtoczenia Sos: ok. 1 litra wody 250 g pieczarek 2 liście laurowe mała śmietana 18% sól i pieprz łyżka suszonego majeranku łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego mąka do zagęszczenia sosu pęczek koperku Mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą
Simply Foodmniejsze cebule 6-7 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz cząber Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać ze skórki. Wątróbkę bardzo drobno pokroić. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Do wątróbki wbić jajka, dodać posiekaną pietruszkę, wsypać bułkę tartą i masę przyprawić: solą, pieprzem oraz cząbrem. Składniki dokładnie
Ugotowaćszklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na warstwę porzeczkową: 750g czerwonej porzeczki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki bułki tartej Składniki na bezę: 6 białek 300g cukru 1 łyżka octu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka(...)schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 190ºC do zarumienienia. Warstwa owocowa : Porzeczki należy odszypułkować, dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Wyłożyć na zapieczony spód. Beza : Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać ocet i mąkę
Słodki Zakątekszklanki cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej
Izabelawkuchnidlatego sprawdzi się też do innych zapiekanek makaronowych. Przepis na zapiekankę z łososiem i makaronem Składniki: 250g. makaronu farfalle (kokardki) łosoś por 200g. śmietanki 30% 125g. mascarpone ser tarty do posypania Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pietruszka, opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Pokrój por w kostkę. Usuń skórkę z łososia i pokój go w kostki(...)podsmaż chwilę aż do zagotowania. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanym oliwą z oliwek, wrzuć makaron. Zalej to sosem wraz z łososiem i porem. Posyp tartym serem i pietruszką , aby jeszcze lepiej to wyglądało. Piecz przez 12 minut. Gotowe! Poniżej wrzucam filmik, w którym krok po kroku pokazuję, jak można zrobić zapiekankę z łososiem i makaronem
Rozdomowionabułki tartej, ½ kg jagód świeżych lub mrożonych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x24cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wykładam na godzinę do zamrażalnika. 2. Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i cukrem waniliowym. 3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na jagody. Wyrównuję. 4. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasiwyrabiać rękami na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie możemy przygotować farsz, który musi wystygnąć przed przełożeniem do tarty. Cukinie i brokuły myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż a następnie w półplasterki, Brokuły dzielimy na różyczki – małe zostawiamy, duże przekrawamy na mniejsze. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek(...)warzywami, aby farsz się rozlał po formie i wpłynął pod warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut do chwili ścięcia się zalewy i podpieczenia warzyw. Gotową tartę możemy podawać od razu gorącą, posypaną z wierzchu pestkami dynii i świeżym tymiankiem. Możemy też zjeść ją na zimno – przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce. Powrót
Smaczna StronaChrupiące, przypominające kotlety z rozpuszczonym serem w środku to po prostu pychota. Polecam ten przepis każdemu. Kwiaty cukini - przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI kwiaty cukini 2 jajka bułka tarta żółty ser olej do smażenia sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z kwiatów cukini usunąć pręciki wraz z wystającymi listkami(...)opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć bardzo delikatnie i ułożyć na talerzu Do każdego kwiatka włożyć kawałek żółtego sera Panierować najpierw w rozmąconym ze szczyptą soli jajku a następnie bułce tartej Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas smażenia jest bardzo krótki w końcu to tylko kwiatki ;) SMACZNEGO
zielonacukinkaposypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Truskawki myjemy, dokładnie
Izabelawkuchnileśnymi suszonymi borowikami 3 szklanki bulionu warzywnego (lub pół na pół z wodą) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1/2 szklanki soli 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia ulubiony sos* *Tak przygotowane kotlety można podawać w dowolnym sosie. Ja najczęściej podaję z sosem pomidorowym na bazie bulionu, grzybowym lub mięsnym. Dzisiejszy sos jest improwizacją(...)długo, aż całość ładnie nam zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia i przekładam za pomocą sitka do miski z mielonym. Do składników wbijamy całe jajko, dodajemy sól i pieprz oraz bułkę tartą i posiekaną cebulę. Całość mieszamy dokładnie ręką. W między czasie przygotowujemy sos. Z masy formujemy kotlety. Smażymy z obu stron na oleju (nie za mocno). Następnie przekładamy
Słodkie okruszkiSkładniki: -schab -kapusta kiszona -marchewka -mąka -jajko -bułka tarta -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -troszkę smalcu do smażenia kapusty -olej do smażenia(...)kotletów Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na średnik ogniu aż się ładnie zarumieni. Kapustę kiszoną troszkę siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Kapustę i marchewkę wrzucamy
Magia jedzenia.składniki: ok. 300 g piersi kurczaka 80 ml mleka 1 jajko 40 g mąki sól, pieprz, tymianek tłuszcz do głębokiego smażenia opcjonalnie: bułka tarta dodatkowo: ulubiony sos, ketchup… wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy na mniejsze kawałki (ok.3 cm lub wg uznania). Mieszamy z solą(...)pieprze oraz tymiankiem i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Mąkę dokładni mieszamy z mlekiem oraz jajkiem. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście a następnie opcjonalnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy partiami w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Rumiane wyciągamy łyżką cedzakową. Układamy na talerzy wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy z ulubionym sosem
Domowy Smak Jedzeniamojego dzieciństwa, szybkie pożywne i smaczne danie, można podawać z ryżem, makaronem bądź ziemniakami. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 kg mięsa np. łopatki 1 jajko 2 łyżki stołowe bułki tartej mały pęczek pietruszki + do dekoracji 4 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kolendra, papryka ostra. 400 ml passaty w kartoniku 3 łyżki stołowe(...)sosu dzięki otoczonej mące mogą nam nieco ten sos już zagęścić. Zawsze można dodatkowo zaklepać sos odrobiną wody i mąki, a następnie zagotować. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą w ilości takiej aby mięso podczas wyrabiania nie przyklejało nam się do dłoni, nie zaleca się zbyt dużej ilości bułki aby nasze klopsy nie były za twarde. Dodajemy
W Moim Magicznym Domuindyka 1 duża cebula 1 utarta marchewka 1 utarta pietruszka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia cebuli olej do obsmażenia klopsików 1 jajko eko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu Sos: 0,7 l passaty pomidorowej 1/3 szkl. wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Cebulę(...)czosnek obrać i drobno pokroić. Podsmażyć cebulę na oleju, a pod koniec smażenia dodać czosnek. Wymieszać dokładnie mięso mielone, utartą marchew, pietruszkę, podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Pozostawić masę na klopsiki na ok. 15 minut, aby lekko stężała. Zwilżyć wodą dłonie, uformować niewielkie klopsiki. Obsmażyć klopsiki na patelni, aż się zrumienią. Przełożyć
Codziennik Kuchenny