łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1-2 łyżki sosu sojowego kilka kropli sosu worcestershire (opcjonalnie) czubata łyżka bułki tartej sól, pieprz masło do smażenia Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym: Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i drobno posiekaną(...)ostygnięcia. Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego przestudzoną cebulę. Do mięsa dodać oregano, słodką i ostrą paprykę, sos sojowy i sos worcestershire (jeśli używacie), bułkę tartą, kmin rzymski oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić, aby składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Masę mięsną nakładać do pieczarek, lekko
Codzienne Gotowaniepęczek świeżego, pietruszka będzie też super łyżeczka soli 1 l wody 100 ml mleko roślinnego (u mnie było migdałowe) lub wody do namoczenia pieczywa olej do smażenia bułka tarta Przygotowanie: Cebulę posiekaj w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż do zeszklenia (5 minut) cebulę. Dodaj przyprawy (sól na końcu gotowania). Wymieszaj. Wrzuć suchą soczewicę(...)suchej patelni podpraż słonecznik, dodaj do garnka z ugotowana soczewicą, oraz namoczony i rozdrobniony chleb i koperek/pietruszkę. Dokładnie wymieszaj. W powstałej masy formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron. Smacznego! Artykuł Kotlety mielone w wersji wege pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmiksera, dodaj łyżeczkę czosnku, sól oraz wbij jajko. Miksuj całość przez minutę. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę z komosy wyłóż na posmarowaną olejem formę do tarty, rozprowadź równo. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Krok 4 Wyjmij podpieczony spód z piekarnia, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, wysyp groszek
Niedzielny kucharzdodatek sera w środku . Krokiety ziemniaczane podane z warzywami to pyszne wegetariańskie danie . Krokiety ziemniaczane SKŁADNIKI 600g ziemniaków 2 jajka łyżka masła kawałek żółtego sera bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane i odparowane ziemniaki rozgnieść praską lub widelcem, dodać łyżkę masła i poczekać aż wystygną. Dodać 1 jajko, sól(...)pieprz do smaku. Formować podłużne krokiety, w każdym ukryć małą kosteczkę żółtego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtoczyć w roztrzepanym ze szczyptą soli jajku a następnie bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkalodówce. To co, zapraszam! Składniki; 50 dag mięsa mielonego 1 mały brokuł 2 jajka 1 cebula drobno posiekana sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta mąka do obtoczenia Sos; 400 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól i pieprz i papryka chili do smaku 2 łyżki brązowego(...)razem z trzonem. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, pieprz a także przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby była za luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy kotlety, panierujemy w mące i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180C i pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.miksera, dodaj łyżeczkę czosnku, sól oraz wbij jajko. Miksuj całość przez minutę. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę z komosy wyłóż na posmarowaną olejem formę do tarty, rozprowadź równo. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Krok 4 Wyjmij podpieczony spód z piekarnia, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, wysyp groszek
Niedzielny kucharzblachę keksówkę o wymiarach okolo 30x10cm. Składniki (10 porcji) -12 jajek -300 g pieczarek -1 duża cebula -4 łyżki startego żółtego sera -1 pęczek szczypiorku -3/4 szkl. bułki tartej -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki oleju rzepakowego -1-2 łyżki majonezu -sól -pieprz Przygotowanie 10 jajek ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać(...)drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szczypiorek drobno posiekać. Ugotowane jajka drobno pokroić i połączyć z cebulą i pieczarkami. Wbić 2 jajka dodać ser, majonez, bułe tartą, szczypior, śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temperaturze około
Zielona Kuchniamielonej słodkiej papryki 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka musztardy diżońskiej 100 g śmietany śmietany 18% 50 g startego żółtego sera (najlepiej o wyraźniejszym smaku) 1 łyżeczka bułki tartej 0,8 - 1 kg ziemniaków (zależnie od apetytu) Przygotowanie: Koper włoski przekrój na pół następnie pokrój na cienkie plasterki. Podobnie na plasterki pokrój rzodkiewki. Ja wzorem Jamiego zrobiłam(...)Dodaj musztardę, śmietanę oraz starty ser i podgrzewaj cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolity sos. Piekarnik rozgrzej do 240 stopni C. Oblej kurczaka przygotowanym sosem i posyp bułką tartą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki. Upieczonego kurczaka podawaj z ziemniakami i surówką z kopru włoskiego i rzodkiewek. Rady
Chilli Czosnek i Oliwabiały ser. KOTLECIKI CIECIORKOWO-SEROWE Składniki : 1 szkl cieciorki 250 g sera białego 2 jajka 1 łyżka mąki 1/4 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki sody szczypta soli bułka tarta do obtoczenia oliwa do smażenia Przygotowanie: Cieciorkę moczymy przez noc, a następnie gotujemy. Ugotowaną cieciorkę miksujemy blenderem. Do cieciorki dodajemy żółtka oraz przeciśnięty przez praskę biały ser, curry(...)sztywno ze szczyptą soli. Do ubitego białka dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Masę białkową łączymy z masą cieciorkowo-serową. Formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor
Bon appetit mon amiepapryka słodka i ostra, zioła prowansalskie oraz lubczyk (dodaję go prawie do każdego dania;) do smaku oliwa z oliwek, ew. oliwa z pestek winogron, olej lniany do podania: natka, tarty ser, grzanki Przygotowanie: 1. Po pierwsze: wszystkie warzywa dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, te co mają łupinki obierz. Cebulę pokrój w cienkie piórka, paprykę w kostkę
Zasmakuj Kuchniminut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 8 udek z kurczaka Około 1 litra mleka Liść laurowy Mała cebula 2 ząbki czosnku Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka(...)głębokie misy. Do jednej wsyp mieszkankę ziołową i 1/3 szklanki mąki, wymieszaj. Do drugiej wbij 2 jaka, wlej odrobinę mleka lub wody, rozmieszaj dokładnie rózgą. Do trzeciej wsyp bułkę tartą i pokruszone płatki kukurydziane. Krok 4 Posól dokładnie udka i zacznij je panierować. Najlepiej jeśli misy są na tyle głębokie, żeby zmieściły się w nich od razu wszystkie
Niedzielny kucharzwykonaniu placki na obiad. Składniki: Ziemniaki 1 kg Filet z kurczaka 1 szt. pojedynczy Papryka ostra mielona 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Mąka pszenna 2 łyżki Jajko 2 szt. Przyprawa do gyrosa ½ łyżeczki Szczypiorek posiekany 1 łyżka Wykonanie: Kurczaka opłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem soli, po czym(...)chwilę odstawić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać pokrojonego kurczaka, jajka, mąkę, paprykę szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, gdy masa jest za rzadka dodać odrobinę bułki tartej. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoto. Podawać z kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniałyżeczki pieprzu kajeńskiego (to jest wersja dość pikantna, zmniejsz ilość jeśli nie lubisz ostrych potraw) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy(...)sojowy. Posól i popieprz do smaku. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Krok 2 Uformuj 4 duże lub 8 małych burgerów. Obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni. Smaż burgery po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Środa: Burgery z czerwonej fasoli
Niedzielny kucharzrabarbaru 3cm świeżego imbiru 3 łyżki cukru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g masła extra 50g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło(...)Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto
Szalona Kuchnia Eweliny