tarta - 42848 przepisów (strona:926/2857)

Placki z cukinii z ziołami 111

łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanego świeżego kopereku sól, pieprz dodatkowo: olej do smażenia i szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE placków z cukinii z ziołami:   Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i przekładamy do miski. Do startych warzyw dodajemy jajka, bułkę tartą

kulinarnyJa
Makaron z klopsikami w sosie śmietanowo serowym 167

świderki czy wstążki. SKŁADNIKI 300g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 jajko pół łyżeczki ulubionych przypraw (np.papryki ) pół średniej cebuli lub ząbek czosnku sól,pieprz 3 łyżki oleju z oliwek 3 łyżki śmietany (30 % ) 3 łyżki startego żółtego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawy i dokładnie wymieszać Uformować małe klopsiki

zielonacukinka
Kotlety z bobu 205

bobu 1 jajko 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Bób gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Jeszcze ciepły bób obieramy z łusek i przekładamy do miski i blendujemy. Następnie dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy razem masę warzywną i formujemy 4 spore kotlety. Rozgrzewamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Roladka schabowa z szynką, serem i papryką 252

Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego 10 plastrów żółtego sera 10 plastrów szynki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona cebula sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka mąka Wykonanie: 1. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 2. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w słupki, a czerwoną cebulę również pokroić w słupki(...)plastrze schabu położyć plaster szynki, żółtego sera, po 1 słupku cebuli, czerwonej, żółtej papryki i zwinąć w roladkę. 4. Następnie każdą roladkę obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada drobiowa nadziana indykiem z morelami 153

cebula 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki Sól Pieprz Ostra wędzona papryka Czosnek granulowany Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso rozkładamy na kształt prostokąta, tak aby płaty zachodziły na siebie. Przygotowujemy farsz z indyka. Mięso mielone wyrabiamy na jednolitą masę z pokrojoną w kosteczkę cebulą, jajkiem , bułką tartą i natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Zrazy ryżowe z warzywami 150

a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 120 g ryżu  - 100 g żółtego sera - tarta bułka  - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3 cebule - łyżka przecieru pomidorowego - koperek, natka pietruszki lub inna zielenina - liść laurowy - ziele angielskie - pieprz, sól - olej Ryż ugotować(...)Dodać do wystudzonego ryżu wraz z posiekaną zieleniną. Wymieszać wszystko z solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodać łyżkę bułki. Z masy uformować nieduże zraziki, obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na oleju z każdej strony. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do rondla i podlać niewielką ilością wody. Dodać ziele

Kulinarne przemyslenia
Ciasto krucho- drożdżowe z rabarbarem 262

Ciasto: ½ kg mąki, 1 jajko, 2 żółtka, 250g margaryny, ½ szklanki cukru, 2,5 łyżki śmietany 18%, 30g drożdży, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Dodatkowo: ½ kg rabarbaru, 2 łyżki bułki tartej, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukru kryształu, 1,5 łyżeczki cynamonu, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję(...)ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 25cm x25cm. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wkładam na godzinę do zamrażalnika. 2. Ciasto na blaszce posypuję bułka tartą. Rabarbar kroję w kostkę i układam na cieście. Rabarbar posypuję cukrem waniliowym, cukrem kryształem oraz cynamonem. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika

Tradycyjna kuchnia Kasi
Leniwe pierogi 135

Składniki : • 0.5 kg białego sera • 2 jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki cukru waniliowego • bułka tarta • masło Przygotowanie : Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, cukier i żółtka, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na 3-4 części, na posypanym(...)mąką stole formujemy rulonik tak jak robimy kopytka, kroimy nożem na ukośnie plasterki. Wrzucamy na gotująca posoloną wodę. Gotujemy kilka chwil od wypłynięcia. Polewamy stopionym masłem z dodatkiem bułki tartej i posypujemy cukrem

KUCHNIA POLSKA
Orientalny burger z grilla 130

bułki tartej – kilka chlebków naan lub bułek do burgerów – sałata lub rukola – kilka plastrów ananasa i chutney mango Patak’s lub – kilka plastrów pomidora i czosnkowe pikle Patak’s Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Dodaj także pastę mild curry i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko oraz bułkę tartą, mięsa dodatkowo nie musisz doprawiać, pasta ma w sobie mnóstwo smaku. Mięso trzeba dokładnie wymieszać aby pasta pokryła całość. Następnie uformuj z mięsa kotlety w kształcie burgerów. Połóż je na tackę grillową i grilluj z obu stron do zrumienienia, Możesz także usmażyć kotlety na patelni zwykłej lub grillowej. Na chlebku naan połóż trochę sałaty lub rukoli, połóż kotlet

nietylkopasta.pl
Makaronowe krokiety 135

ciasta itp. Składniki 250 g makaronu (drobnego, dałam nitki krajanka) 150 g żółtego sera 2 jajka 1 cebula 1 pęczek koperku 3 czubate łyżki mąki pieprz sól Bułka tarta do panierowania olej do smażenia Makaron ugotować i odcedzić na sicie. Wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i koperek drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce, dodać(...)pieprzem i dokładnie wymieszać. Najlepiej ręką, ugniatając. Na patelnię wlać sporą ilość oleju i rozgrzać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i formować podłużne krokiety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju. Powinny być rumiane. Wyjąć na ręcznik papierowy i podawać gorące. makaronowe krokiety

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem 87

się na końcu. I co, że niezdrowe? Samo oddychanie jest większą trucizną, niźli ten, tajemniczy dodatek. Składniki 500 g łopatki wieprzowej 2 duże cebule 6 ząbków czosnku bułka tarta 1 jajko 1/4 łyżeczki maggi mąka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie M Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia(...)dużych oczkach. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na dużych oczkach. Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kilkoma łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy, dodając w tym momencie ¼ łyżeczki maggi. Do smaku doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano

R'n'G Kitchen
Kotlety z boczniaków a'la schabowe (Boczniaki panierowane) 147

-sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Boczniaki umyć, odłożyć na papierowy ręcznik by obeschły. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce rozkłócić jajko. Grzyby maczać w jajku, bułce tartej i tak przygotowane smażyć na mocno rogrzanym oleju. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 389,9 kcal Tłuszcz: 29,8g Białko: 7,7g Węglowodany: 22,6g Smacznego

Zielona Kuchnia
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, awokado i serem 204

nawet wybredne podniebienia. Filet z piersi kurczaka Ostra czerwona papryka ½ awokado Garść szpinaku baby (świeżego) 50 g żółtego sera Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz 1 jajko Bułka tarta Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy ostrą wędzoną papryką. Na każdym płacie mięsa rozkładamy(...)umyty i osuszony szpinak. Następnie plasterki obranego awokado. Na końcu plastry żółtego sera. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu dajemy mięsu odpocząć, następnie kroimy w plastry. Roladki obsypujemy czerwonym pieprzem

VioletoweKucharzenie
Siekane kotlety drobiowe - pieczone 301

pęczek szczypiorku 3 łyżki musztardy francuskiej  2 marchewki 2 jajka 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz  1. Filety drobno siekamy. Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki, szczypiorek drobno kroimy. 2. W misce łączymy ze sobą filety, szczypior, musztardę, marchew, jajka i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Na blaszce wyłożonej papierem

Szefowa kuchni
Babeczki z pastą tuńczykową 117

żółtko 50 g masła szczypta soli 8 średnich foremek do babeczek pasta: 1 puszka tuńczyka (130g) Princes 2 jajka ugotowane na twardo 50 g twarogu półtłustego 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy razem. Dzielimy na 8 części i wylepiamy nim foremki do babeczek. Od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy(...)odstawiamy do ostygnięcia. Pasta: tuńczyka odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony twaróg i obrane, pokrojone drobno jajka. Blendujemy razem na gładką masę. Następnie dodajemy bułkę tartą, kurkumę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy pastę tuńczykową do szprycy i nadziewamy ostudzone korpusy babeczek. Gotowe babeczki schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy np. melisą. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne