tarta - 42848 przepisów (strona:933/2857)

Schabowy z warzywami 177

kotlet schabowy w pieprzu ziołowym z dodatkiem marchewki, pietruszki i czerwonej cebuli podany w wersji obiadowej z ziemniakami i sałatą masłową.  Składniki : - kotlet schabowy - 1 jajko - bułka tarta - pieprz ziołowy - koperek - marchewka - pietruszka - czerwona cebula - ziemniaki - sałata masłowa Przygotowanie : 1. Ziemniaki(...)umyć i gotować w łupinie w osolonej wodzie około 25 minut. 2. Kotlet schabowy obtoczyć w jajku, następnie posypać z dwóch stron pieprzem ziołowym, koperkiem i obtoczyć w bułce tartej. 3. Mięso włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 150   °C. 4. Zetrzeć na tarce marchewkę i pietruszkę. 5.Posiekać cebulę. 4. W połowie

Kuchenne innowacje
Kotlety kaszubskie z dorszem 307

sąsiadki Marioli. Składniki: Boczek 35 dag Filet z dorsza 25 dag Jajko 1 szt. Czerstwa bułka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Mleko Smalec do smażenia Bułka tarta do panierki(...)Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę, wbić jajko, przyprawić do smaku. Dokładnie wymieszać, formować na dłoni kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym smalcu z obu stron

Tradycyjna Kuchnia
Schabowe dziadka Krzyśka 135

być tak, aby całość cała zamknąć się wykałaczkami. Potrzebujemy: plastry schabu bez kości pieczarki papryka ogórki kiszone korbacze naturalne Wyroby Naturalne sól, pieprz Do obtoczenia: jajka bułka tarta Plastry schabu rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, podobnie ogórki i paprykę. Ser dzielimy na paseczki. Na 1/2 plastra schabu układamy warstwę pieczarek, kilka pasków papryki(...)wszystko w środku trzymało się jak należy :) Postępujemy tak z każdym następnym plastrem schabu. Jajka rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem.  Każdego gotowego kotleta obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy na wolnym ogniu kilka minut, podobnie jak najzwyklejsze kotlety schabowe. Ja podałam je z ryżem z warzywami, wyszło super

MamaOskarka
Roladki Panierowane z Pieczarką Marynowaną 112

słodka oregano 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia WYKONANIE: 1. Fileta ubić na kotlety. 2. Każdego kotleta posypać solą, pieprzem, oregano, papryką. 3. Na końcu położyć pieczarka, po czym zwinąć na roladkę. 4. Jajka rozbić w jednej misce, w drugiej zmieszać mąkę z bułką tartą. 5. Panierować na przemian. Smażyć

Dziś Ja gotuje
Krokiety z mięsem 169

pieprz 1/3 szklanki rosołu Naleśniki: 2 jajka 1 czubata szklanka mąki 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki oleju Panierka: 1 jajko odrobina mleka bułka tarta masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Zrobić farsz: Mięso, marchewkę z rosołu i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć na patelnię z odrobiną masła klarowanego, dodać rosół(...)pożądanej konsystencji. Usmażyć naleśniki. 3. Usmażone naleśniki smarować farszem, składać jak krokiety. 4. Jajko wymieszać z odrobiną mleka, panierować krokiety najpierw w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. Usmażyć na maśle klarowanym na rumiano z obu stron. 5, Najlepiej smakują z kubkiem barszczu czerwonego. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Mielone z serem i zielonymi oliwkami 191

paprykową lub bez) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Do miski przekładamy mięso mielone. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oliwki kroimy w plasterki - dodajemy do mięsa. Dosypujemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

VioletoweKucharzenie
Ciasto potrójnie orzechowe 194

kroi i prezentuje. Najlepsze po 2-3 dniach jak większość ciast miodowych. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 2 jajka 1 łyżeczka(...)wedle uznania Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni C. Ciasto miodowe: Jajka roztrzepać

talerz przyjemności
Kotleciki ziemniaczane... 137

łyżki maki (skrobi) ziemniaczanej, lub skrobi kukurydzianej 1 szklanka kukurydzy z puszki, dobrze odcedzonej po 1 łyżeczce suszonej natki pietruszki i koperku sól i pieprz, do smaku bułka tarta olej do smażenia  W dużej misce wymieszaj dokładnie ziemniaki, jajka (na twardo i surowe), makę(...)pietruszkę, koperek i kukurydzę. Dopraw do smaku i odstaw na pół godziny. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Z masy ziemniaczanej formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron na złotawy kolor. Wyjmuj na papierowy ręcznik dla odsaczenia nadmiaru tłuszczu i podwaj od razu z ulubiona sałatka.  Nadmiar można zamrażać (przed jedzeniem

Lejdi of the house
Pancakes z ziemniaków purée, z serem... 129

szklanki startego sera żółtego, oryginalnie cheddar, a u mnie mozarella, która sprawdziła się znakomicie 3 łyżki maki * 1 zielona, sałatkowa cebulka, posiekana drobniutko dodatkowo olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia W dużej misce wymieszaj ziemniaki, ser, cebulkę, jajko i makę. Odstaw na kilka minut(...)masa lekko zgęstnieje.  Formuj niewielkie 'kotleciki', mniej więcej wielkości dłoni i grubości 1.5cm.  Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obtaczaj każdy pancake w bułce tartej i smaż z obu stron na złoto-brazowy kolor. Zdejmuj z patelni i odsaczaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu: oryginalnie z kleksem kwaśnej śmietany

Lejdi of the house
Szarlotka. Wściekła. Podobno... I o tym, jak czytam z Sofijką. 141

łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dodatkowo blaszka do ciasta 20/30cm papier do pieczenia lub odrobina masła i bułki tartej Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj hojnie masłem  i posyp bułka tarta. Jabłka obierz, pozaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem i cukrem wanilinowym. Odczekaj 20 minut, aż jabłka

Lejdi of the house
Puplety w sosie koperkowym 204

wynos do pracy i zjeść razem z surówką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo - wołowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Liści laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko mieszamy dokładnie. Lepimy kulki, które obtaczamy w łyżce mąki. Do garnka nalewamy tyle wody

Lena Gotuje
Sernik indyjski – curry z chili i szpinakowym spodem – hit! 156

Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Wyszło pysznie! Składniki spód 2 garści świeżego szpinaku garść bułki tartej 1,5 łyżeczki oleju kokosowego masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu(...)czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Całośc zblenduj na gładka masę bez grudek. Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku

Raj dla Podniebienia
Kotlety z ziemniaków i kaszy 136

Składniki : 3 ugotowane ziemniaki ok. szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 jajko mąka kukurydziana 1 cebula, ząbek czosnku sól, pieprz czarny i ziołowy, kilka kropel maggi bułka tarta + jajko do panierowania tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki i ugotwaną kaszę zmielić, wymieszać Do masy dodać jajko, przestudzoną, przesmażoną(...)cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i przyprawy Jeśli będzie konieczne dodać łyżkę lub dwie mąki kukurydzianej i dokładnie wyrobić Formować mokrą ręką kotlety, panierować w bułce tartej i roztrzepanym jajku Smażyć z obu stron na złoty kolor.               Do takich kotletów wystarczy podać tylko gotowane warzywa

Proste Potrawy
Roladki schabowe z niespodzianką 352

zrobią się w piekarniku zbyt suche. 2 plastry schabu 1 ogórek kiszony 2 plasterki szynki bez mleka domowy sos tysiąca wysp 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe(...)Mięso smarujemy sosem tysiąca wysp i układamy na nim plasterki szynki i ogórka pokrojonego w słupki. Mięso zawijamy ściśle i przebijamy wykałaczką. Roladki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowe! Roladki świetnie smakują

Dieta bez mleka
Schabowe w lnianej panierce 140

tartej 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki ziaren sezamu olej kokosowy rafinowany do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam. Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron). Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania