tarta - 42848 przepisów (strona:927/2857)

Knedle ze śliwkami 74

szklanka mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, około 0,5kg – 0,75kg śliwek, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki krupczatki lub kaszy manny, 2 czubate łyżki tartej bułki, 1/4 kostki masła Sposób przygotowania knedli ze śliwkami: Obrane ze skórki ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Śliwki płuczę i pozbawiam pestek, dodaję do nich(...)żeby nie przywarły do dna i gotuję na wolnym ogniu. Po wypłynięciu knedli kontynuuję gotowanie jeszcze przez około 3 – 4 minuty.  Knedle ze śliwkami Bułkę tarta wrzucam na rozgrzana patelnię i mieszam do czasu aż się zarumieni, dodaje masło i ciągle mieszając czekam aż się roztopi. Tak przygotowaną bułką polewam knedle i posypuje

Gotuj Się Kto Może
Krokiety z pieczarkami 150

tutaj. Składniki potrzebne do przygotowania krokietów z pieczarkami: 70dag pieczarek, 3 trójkąty topionego serka śmietankowego, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, 2 jajka, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Sposób przygotowania krokietów z pieczarkami: Pieczarki myję i kroję w drobną kostkę, siekam natkę pietruszki. Na rozgrzany olej wrzucam pokrojone pieczarki(...)Wybijam jajka do miseczki i mieszam je do połączenia białka z żółtkiem.  Każdego krokieta panieruję zamaczając go w jajku a następnie obtaczając w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażę krokiety z każdej strony do zarumienienia. Krokiety z pieczarkami gotowe. Krokiety z pieczarkami SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Babka cytrynowa 139

szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 4 jajka, pół kostki masła, 3 małe kisiele bez cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki do formy. Sposób przygotowania babki cytrynowej: Masło i jajka dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową – wtedy ciasto się nie waży. Miękkie(...)przemian mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, tak aby jako ostatni składnik wsypać mąkę. Przygotowuję foremkę smarując ją masłem i wysypując tartą bułką, wlewam ciasto do formy i piekę w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Na koniec sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone – jeśli

Gotuj Się Kto Może
JAJKA W SEROWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE 104

łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów 1/2 szkl. ketchupu 1/2 szkl. mleka 1 łyżka majonezu sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól pieprz cukier 8 jajek gotujemy na twardo. Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi orzechami i startym serem. W drugiej miseczce mieszamy mleko

Kuchnia w oparach
SMAŻONE JAJKA NA TWARDO Z PANIERCE ORZECHOWO-SEROWEJ 85

masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów 1/2 szkl. ketchupu 1/2 szkl. mleka 1 łyżka Majonez Dekorazyjny Winiary sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól pieprz cukier 8 jajek gotujemy na twardo. Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi orzechami i startym serem. W drugiej miseczce mieszamy

Kuchnia w oparach
Szakszuka z awokado 132

Składniki/1 porcja: – 1 duży pomidor lub 1/2 pomidorów z puszki – 2 jaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – tarty parmezan (opcjonalnie) – papryczka chili do smaku – 1 garść jarmużu – 1/2 awokado – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz – do podania np. bagietka lub domowy chleb żytni Przygotowanie: Pomidora myjemy(...)jarmużem wbijamy dwa jaja . Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka jajek się zetną. awokado obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć przed podaniem. Opcjonalnie przed podaniem można posypać tartym parmezanem i świeżą bazylią. Jeść od razu Artykuł Szakszuka z awokado pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Perfekcyjny kotlet schabowy 217

mleka 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej olej roślinny lub smalec do smażenia   Mięso podziel na cztery równe kotlety. Rozklep tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą. Grubość zależy o indywidualnych(...)lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Po tym czasie kotlety osusz ręcznikiem papierowym.   Następnie panieruj klasycznie: mąka, rozmącone jajo i bułka tarta.   Smaż na oleju lub smalcu na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu

kuron.com.pl
Sałatka z brokułami, jajkami i kukurydzą 307

mały brokuł 4 jajka 1/2 małej puszki kukurydzy (wykorzystałam Bonduelle tzw „puszkę na raz”, tą najmniejszą) 1 mini sałata rzymska kilka pomidorków koktajlowych tarty parmezan do posypania sałatki po wierzchu Sos: 5-6 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz   Brokuła dzielimy na różyczki(...)siekamy drobno. Rozkładamy na dnie salaterki lub półmiska. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy brokuły, osączoną z zalewy kukurydzę oraz jajka i pomidorki pokrojone na cząstki. Całość polewamy sosem, posypujemy tartym parmezanem

Smaki Na Talerzu
Kotlety z płatków 115

szklanka płatków żytnich lub owsianych 1/2 szklanki startego oscypka 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz bułka tarta Płatki zalewamy wrzątkiem, około 0,5 cm nad powierzchnię. Czekamy aż płatki całkowicie wchłoną wodę. Marchew ścieramy(...)tarce, a cebulkę drobno siekamy. Warzywa dusimy na oliwie aż zmiękną. Do namoczonych płatków żytnich dodajemy duszone warzywa, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja użyłam razowej panierki, która uchowała mi się w szafce kuchennej, także z powodzeniem możecie je zapanierować w czym macie ochotę. Smażymy z obydwu stron na rumiano. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Szakszuka z awokado 189

Składniki/1 porcja: – 1 duży pomidor lub 1/2 pomidorów z puszki – 2 jaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – tarty parmezan (opcjonalnie) – papryczka chili do smaku – 1 garść jarmużu – 1/2 awokado – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz – do podania np. bagietka lub domowy chleb żytni Przygotowanie: Pomidora myjemy(...)jarmużem wbijamy dwa jaja . Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka jajek się zetną. awokado obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć przed podaniem. Opcjonalnie przed podaniem można posypać tartym parmezanem i świeżą bazylią. Jeść od razu Artykuł Szakszuka z awokado pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 249

duże cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej olej masło do wysmarowania formy sól pieprz Sos pieczarkowy: 300ml śmietanki 30% lub gotowy sos jasny 350g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 80g żółtego sera sól(...)czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, następnie pozostawić do wystudzenia. Mięso wieprzowe i drobiowe przełożyć do miseczki, dodać jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę tartą. Składniki masy mięsnej dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie kaszy

Szalona Kuchnia Eweliny
Ryżowe kotlety z pieczarkami 425

tego są bardzo szybkie i łatwe do zrobieni. Składniki: 2 woreczki ryżu 500 g pieczarek 50 g żółtego sera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przełożyć do miski, wystudzić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki(...)oczkach. Do ryżu dodać cebulę z pieczarkami, ser, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajko i dokładnie wymieszać.  Z masy uformować kotleciki, następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Klopsiki w sosie myśliwskim 270

bułki tartej 2 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 cebula 0,5 l bulionu mięsnego lub wody 1 większy ogórek kiszony (lub 2 mniejsze) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, cukier olej do smażenia     *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania