tarta - 42848 przepisów (strona:935/2857)

ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym 142

tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Rybę rozmrażamy. Jeśli mamy duże płaty to przekrawamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do cebuli dodajemy ketchup i mieszamy. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce

Domowy Smak Jedzenia
Kotlet de volaille ... 199

Kotlet de volaille – kotlet panierowany w jajku i bułce tartej , smażony na głębokim oleju, sporządzony z roztłuczonej piersi kurczaka nadziewanej masłem i przyprawami . Oryginalny de volaille powinien mieć w środku tylko koperek i masło lub masło ziołowe z dodatkiem czosnku. Istnieją jednakże różne ich warianty."... Tyle mówi nam Wikipedia, a jak to zrobić? Zobaczcie poniżej :)   Skład(...)mięso z piersi kurczaka 4 szt. , masło 100 g, sól ~1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka,  koperek, jajka 5 szt., mąka~1 szkl., bułka tarta~1 szkl., olej do smażenia 300-400 ml. Mięso delikatnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Oddzielamy polędwiczki i każdą pierś dzielimy wzdłuż na pół. Przygotowujemy masło, pół kostki masła dzielimy

chleba naszego
Ravioli ze szpinakiem! 132

mrożonego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki serka śmietankowego - 2 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz - oliwa Na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek, dodaj szpinak i smaż przez 10 minut, aby nadmair wody odparował. Dodaj sery i smaż dalej. Na koniec dodaj bułkę tartą, która zagęści masę.  Masę wystudź całkowicie i dopiero

SMYKWKUCHNI
Pierś z kurczaka smażona w majonezie 167

Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 5 łyżek majonezu bułka tarta do panierowania(...)sól pieprz olej do smażenia Każdą z piersi pokroić na niezbyt cienkie kotlety. Delikatnie rozbić.  Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. Posmarować kotlet grubo majonezem, przyłożyć do bułki tartej i nasmarować drugą stronę kotleta majonezem i obtoczyć w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. pierś z kurczaka smażona w majonezie

O kuchni z uczuciem
Pieczeń z jajkiem i orzeszkami. 158

smaku pieprz czarny mielony do smaku 3 duże jajka 1 bułka pszenna pół szklanki obranych orzeszków ziemnych Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka oleju 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Masa mięsna: Obrane orzeszki rumienimy na suchej i gorącej patelni, studzimy. wsypujemy je do woreczka i za pomocą wałka kruszymy. Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy(...)sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. 2. Do pieczenia: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej połowę masy mięsnej, układamy na długość jajka i przykładamy pozostałą masą mięsną. Masę lekko uklepujemy. 3. Pieczenie: Pieczeń pieczemy około 1 godzinę w temperaturze

Izabelawkuchni
BURGERY Z KURCZAKA Z SEREM 128

indycze. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka ( ok. 600 g) ok. 100 g sera żółtego 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki sezamu 1 jajo 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka, myjemy,osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki(...)Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy majonez, kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Z masy formujemy burgery i obtaczamy je w przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony po około 6-7 min., aż nabiorą złotego koloru

Kuchnia MagdaLeny
Schab w śmietanie 153

ząbku czosnku  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  sól do smaku według uznania  200 ml śmietany 18 % Panierka  2 Jajka  1 szklanka bułki tartej Wykonanie  Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem , następnie przekładamy do miski , dodajemy obraną cebulę oraz czosnek , doprawiamy przyprawami powyżej wymienionymi i odstawiamy na noc , bądź jak mamy nie za wiele czasu(...)śmietany i przekładamy do talerza , a do naszej śmietany dodajemy jajka i dokładnie mieszamy , następnie rozgrzewamy patelnie z oliwą i zaczynamy panierować nasze kotlety . Do oddzielnego talerza wsypuje bułkę tartą , następnie naszego kotleta oprószam bułką , następnie zanurzam w śmietanie z jajkami a na końcu ponownie  w bułce i na rozgrzaną patelnie zaczynamy smażyć kotlety po obu stronach

Mój Smak
Kostka alpejska 121

spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności(...)wilgocią śmietany i nie rozpuści nam bezików . Śmietanę ubić z serkiem oraz cukrem pudrem na puszystą masę( opcjonalnie dodać fix) tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na masę, wyrównać i posypać tartą czekoladą. Ponownie schłodzić w lodówce. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

W garach u Gosi
Kotlety z selera 195

podaję ilości ponieważ każdy dostosuje ją odpowiednio do swoich potrzeb Składniki: Duży, kształtny seler Przyprawy sól, pieprz czarny, odrobina czosnku granulowanego Kostka warzywna jeśli używamy Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: Seler dokładnie obrać pokroić w niezbyt grube plastry. W garnku zagotować około litra wody dodać kostkę warzywną lub doprawić przyprawami do smaku(...)Wrzucać plastry do wrzątku i gotować około 5-6 minut aby straciły surowość. Obgotowane, odsączone i jeszcze ciepłe plastry obtoczyć w mące, jajku ( rozkłócone jajka lekko doprawić) oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Smaczna przekąska, dodatek do obiadu a także bezmięsny kotlet do burgera

W garach u Gosi
Sernik z pianką 138

buteleczki, olej 0,5 szklanki, mleko 1 szklanka, budyń śmietankowy 60 g, rodzynki 10 dag, mąka pszenna 1 łyżeczka, piana: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, dodatkowo: bułka tarta, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki(...)zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto posypujemy cienką warstwą bułki tartej. Masa: Wszystkie składniki masy oprócz rodzynek i mąki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do połączenia. Rodzynki mieszamy z mąką i dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy równomiernie na ciasto

kulinarne odsłony pati
Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem 261

czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki startej z cytryny łyżeczka musztardy dijon łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gruboziarnisty pieprz i sól do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia sos: 150 ml jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny łyżeczka musztardy dijon pół pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy(...)przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny, musztardę i pietruszkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, lekko je spłaszczając. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy […] Artykuł Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kąski drobiowe w cieście. 355

jajka 6 czubatych łyżek mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra) Dodatkowo: bułka tarta i mąka do obtoczenia piersi olej do smażenia Wykonanie: Piersi pokroić w kwadraty. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. Zostawić na godzinkę. Jajka wbić do miski, rozbełtać. Dodać 2 łyżeczki oregano(...)sól i pieprz. Następnie  partiami dodawać mąkę i wodę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić, żeby ciasto odpoczęło.  Kawałki piersi obtaczać w mące, następnie w cieście i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju kilka minut, do uzyskania złotego koloru

Agusiowe smakołyki
Spaghetti z mięsnymi kuleczkami 185

słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mięsne kuleczki: 250g fileta z kurczaka 250g wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki natki z pietruszki 1 jajko oliwa sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów (ja użyłam słoik 600ml własnych pomidorów) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 ząbki(...)pieprz oliwa 250g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Wykonanie: 1.  Mięsne kuleczki Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie. 2.  Sos pomidorowy

Szalona Kuchnia Eweliny
Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym 9000

szynki wieprzowej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 duża cebula (ok. 160g) 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki bułki tartej mąka pszenna to otoczenia klopsików 200 g makaronu rurki 1 por (biała część, ok. 24 cm długości – ok. 170g) 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki(...)sosie pieczarkowo-porowym – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać słodką paprykę, czosnek granulowany, jajko, musztardę, bułkę tartą oraz pieprz i sól do smaku. Wymiesza. Uformować 17 małych klopsików, a następnie każdy otoczyć w mące. Na patelni, na której smażyła się cebula wlać odrobinę oleju i podsmażyć

Kulinarne Przeboje
Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem. 156

ziarenek pieprzu czarnego Na pieczarki: 50 pieczarek kilka łyżek ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 1 łyżka oleju 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Masa mięsna: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany(...)dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. 2. Pieczenie: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej masę mięsną lekko ją ubijając. Następnie pieczemy ją około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia pieczeń smarujemy ketchupem

Izabelawkuchni