tarta - 42848 przepisów (strona:943/2857)

Zapiekanka z brukselki – tani a pełnowartościowy i zdrowy obiad. 185

użyłam mrożonej) 500g ziemniaków 50g masła 2 łyżki mąki 200ml mleka cebula 4 ząbki czosnku imbir, gałka muszkatołowa, kminek mielony, kurkuma, sól, pieprz 100g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i pokrój w grube plasterki. Gotuj przez 20 minut tak by jeszcze były lekko twardawe. Odcedź i odstaw na chwilę. Na maśle podsmaż lekko drobno(...)powstania gęstego sosu. Wymieszaj z brukselką. Przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem. Posyp brukselkę połową sera a na wierzch ułóż ziemniaki. Na koniec posyp pozostałym serem i bułką tartą. Zapiecz w piekarniku (około pół godziny w 180ºC

wysmienity
Kotlety rybne pieczone 178

małej cebuli 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego koperku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu białego 1 jajko Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę obieramy z łusek. W maszynce do mięsa mielimy rybę razem z marchewką, czosnkiem i cebulką dwa razy. Następnie dodajemy bułkę tartą, koperek, sól, pieprz

słodkie i nie tylko historie kulinarne
z wafli krokiety z barszczykiem... 114

cebula 1 większa, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki, pieprz, sól - ile potrzeba, jajka 5-6 sztuk, olej rzepakowy 1 łyżeczka, tarta bułka - ile potrzeba, barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie i odcedzić, wsypać do garnka, dodać kiszoną kapustę ugotowaną drobniej pokrojoną(...)połowę (łatwiej mi pierwszy raz było do zawijania), spryskać wafle wodą ze spryskiwacza, nałożyć porcję farszu, zawijać krokiety jajka roztrzepane z łyżeczką oleju, w jajku maczać krokiety, obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju rzepakowym smażyć na złocisto z każdej strony, podałam z barszczem z kartonu wymieszanym z rosołem i cukrem - pierwszy raz robiłam krokiety z wafli

W Mojej Kuchni Lubię
Serowy garnek z klopsikami – szybkie i pyszne danie jednogarnkowe 4094

sosie serowym to danie, którym z pewnością nasyci się cała rodzina. Polecam!   Składniki: 30 dkg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka bułki tartej 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra 1 szklanka makaronu 2 szklanki bulionu warzywnego 1 nieduży por (lub pół dużego) 4 trójkątne serki topione 10 dkg żółtego(...)gorgonzola lub lazur 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików olej do smażenia 2 łyżki posiekanej pietruszki do posypania     *** Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z powstałej masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na głębokiej patelni

Blog z Apetytem
Karp smażony 165

sól i pieprz do smaku pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej 4 łyżki masła 2 łyżki oleju *** Dzwonki z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę aby ryba przeszła przyprawami *** *** Do woreczka wsypujemy mąkę oraz bułkę tartą, mieszamy. Następnie wkładamy po kawałku karpia do woreczka

Blog z Apetytem
Świąteczne kulki z żurawiną 125

Składniki:  400 g mielonego mięsa wołowego 1 jajko ok 1 łyżki bułki tartej 70 g suszonej żurawiny 70 g suszonych pomidorów  płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego  do smaku sól, pieprz, papryka słodka , majeranek Przygotowanie: żurawinę i pomidory siekamy, dodajemy mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko mieszamy i doprawiamy.  Formujemy kulki i smażymy

Niezły Młynek
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 157

mleka, 4 białka, 1 szklankę cukru (w zależności od słodkości jabłek może być go więcej lub mniej), 1 szklankę prażonych jabłek ze słoika, 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej, szczyptę soli, kilka kropel aromatu migdałowego. Zacznij od przygotowania spodu. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. W powstałym kopczyku zrób zagłębienie(...)wymieszaj i gotuj, mieszając, do momentu, gdy mak zgęstnieje. Mak zestaw z ognia i wymieszaj go z resztą składników masy makowej, tj. z jabłkami, olejkiem i kaszą lub bułką tartą. Białka lekko posól i ubij na sztywną pianę. Ubitą pianę przełóż do maku i całość delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczone ciasto. Blachę z ciastem

blog.moje-pasje.info
Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 315

sycący. Polecam na święta ( choć oczywiście nie tylko ) :).  Blaty makowe: 200 g maku * 6 dużych jajek 200 g cukru 2,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Krem ajerkoniakowy z mandarynkami(...)tortownicę o średnicy 21 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Dodać kaszę mannę, tartą bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt/aromat migdałowy oraz zmielony mak i zmiksować wszystko razem do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie ( aby nie zniszczyć

Opowieści z piekarnika
Ciasto makowo-serowe 6521

suchego mielonego maku  1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka + białko, które zostało od spodu 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej 3 krople aromatu migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej Masa serowa: 1 kg białego mielonego sera twarogowego (ma być(...)płyn prawie całkowicie się wchłonie. Po wystudzeniu mak 2 razy zmielić w maszynce o drobnym sitku. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mak, aromat migdałowy, bułkę tartą i bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na około 10 minut, aby napęczniały). Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać

Kuchcik gotuje
MAKARONOWA ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM 112

cebulkę i natkę.oraz świeży szpinak. Doprawiam i duszę ok 5 min. Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron i farsz. W misce dodaję śmietanę, mleko oraz jajka i ser żółty tarty a następnie przyprawy. Za pomocą widelca dokŁadnie wszystko mieszam a następnie wylewam na zapiekanę. Piekę ok 25 min w 180 stopniach. Podaję odrazu

Gotowanie Patki
KARP WIGILIJNY 190

porcji : 1300g tuszka z karpia (może być też karp w całości – z głową będzie się jeszcze lepiej prezentował) jajko 3 cebule dymki (z zieloną częścią) 3 łyżki bułki tartej (może być razowa albo czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta) sól i świeżo mielony pieprz łyżka oliwy Karpia opłukać, oczyścić z łusek (pozostawić te przy grzbiecie). Zdjąć skórę(...)Zeszkloną cebulkę odstawić do ostygnięcia. Mięso wyfiletować i oczyścić z ości. Po wyfiletowaniu mięso zemleć (zważyłam po oczyszczeniu i zostało 850g). Do zmielonego mięsa ryby dodać cebulkę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pełnoziarnistą), sporą szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Wymieszać dokładnie. Farsz rybny wyłożyć na skórę czekającą w naczyniu żaroodpornym, naciągnąć skórę

Dietolog
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 266

grzybami Składniki: 500 g ziemniaków 300 g pieczarek lub innych grzybów 150 g żółtego sera ząbek czosnku pęczek pietruszki 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz   Sposób przygotowania: Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i obgotowujemy je przez 2-3 minuty w gotującej się, posolonej wodzie(...)lekko się zarumienią.   Ser ścieramy na tarce i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.   Żaroodporne naczynie smaruj masłem i posyp bułką tartą.   Pierwsza warstwa zapiekanki to ziemniaki. Druga to pieczarki. Teraz pieczarki posypujemy przygotowanym serem.   Kładziemy następną warstwę ziemniaków, pieczarek i sera. Rozgrzać piekarnik

kuron.com.pl
Kotleciki drobiowe na patyku 132

Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Składniki  filet drobiowy - 500 g cebula - 1 szt sól i pieprz bułka kajzerka - 1 szt tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki keczup(...)łagodny Kotlin do podania. Przygotowanie: Filety zmielić w maszynce. Cebulę obrać, bułkę namoczyć w wodzie odcisnąć. Składniki połączyć, wymieszać z przyprawami. Formować małe kulki z mięsa, obtaczać w bułce tartej, smażyć na tłuszczu. Wyjmować kulki z patelni na ręcznik papierowy, do osączenia z nadmiaru tłuszczu. Kuleczki nabijać na patyczki od szaszłyków, podawać z keczupem. (function

Kuchnia Danusi
Jabłkowo-orzechowe s.Anastazji 517

pudru 40 g drożdży 300 g mąki tortowej 150 g masła 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki bułki tartej szczypta soli Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 200 g masła cukier do smaku (u mnie 4 łyżki)   Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy(...)pieczenia blaszki (21x32cm). Na cieście rozprowadzamy starte na dużych oczkach tarki jabłka (jeśli są bardzo soczyste, można je z lekka odcisnąć z nadmiaru soku). Posypujemy je cynamonem oraz bułką tartą. Przykrywamy drugą częścią ciasta (ja rozwałkowałam je na wielkość blachy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie ostrożnie przełożyłam na jabłka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu