łopatki 1 cebula kilka pieczarek 1 jajko majeranek sól, pieprz 2 ząbki czosnku kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej kilka łyżek zimnej wody olej do smażenia bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: 1. Cebulę i pieczarki obrać, cebulkę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, poddusić(...)tyle suchej kaszy manny i dodać tyle łyżek zimnej wody, aż masa będzie zwarta i nie będzie się rozpadać. 3. Z masy formować małe kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Smacznego
Kuchnia domowa AniZamiast octu używam kwasku mlekowego (*). Koniecznie spróbujcie! 100g kotletów sojowych (1 opakowanie) 1 litr wody 1 kostka rosołowa 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej Zalewa: 1/2 litra wody 1/4 szklanki octu (polecam kwasek mlekowy rozcieńczony wodą 1:1) 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)sojowe gotować przez około 8-10 minut w 1 litrze wody - z dodatkiem kostki rosołowej, soli i listków laurowych. Odcedzić i jeszcze ciepłe obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. W międzyczasie przygotować zalewę. Posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wszystkie składniki wymieszać i gotować przez około 5 minut. Na końcu dodać
Di gotujemała czerstwa kajzerka 1 jajko (rozmiar s lub m) 1 łyżeczka przyprawy suszonych pomidorów wraz z dodatkiem czosnku sól, pieprz 1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia bułka tarta do obtoczenia farsz 100 g świeżego szpinaku 3-4 łyżki startego sera, np. mozzarella 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła klarowanego Czerstwą kajzerkę zalać wrzącą wodą (do wysokości bułki(...)części. Uformować kotlety, które należy spłaszczyć. Na środek mięsa ułożyć szpinak i dodać starty ser. Za pomocą dłoni zlepić mięso formułując podłużny kształt. Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Następnie przygotowane kotlety mielone przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Na sam koniec, podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia
Ugotowaćstartej cebuli sprawia że kotlety rozpływają się w ustach. Składniki: 4 plastry karkówki 4 plastry schabu 2 cebule Sól, pieprz Przyprawa smaczuś Tradismak Przyprawa mefisto Tradismak Bułka tarta 2 jajka Olej do smażenia Siekacz zmiękczający do mięsa Sposób przygotowania: Plastry schabu i karkówki rozbijamy dość cienko(...)oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, smarujemy nią kotlety z karkówki, przykrywamy schabem, lekko dociskamy dłonią. Kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy na pół godziny do piekarnika
Bajeczna Kuchniaoraz rzodkiewki ze śmietaną! Czy są osoby, które tego dania nie lubi? Chyba mało kto... :) Składniki: (na 4 porcje) 4 plastry schabu sól pieprz papryka słodka bułka tarta 1-2 jajko mąka olej Mizeria: 1 ogórek 3 rzodkiewki sól pieprz(...)śmietana Dodatkowo: ziemniaki koperek Przygotowanie: Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i papryką słodką. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Postępujemy tak ze wszystkimi kotletami. Mizeria: Ogórka obieramy, kroimy na cienkie plasterki, rzodkiewkę kroimy drobno, doprawiamy solą pieprzem, mieszamy
Gotuj z Mąkąpapierze do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W połowie pieczenia dobrze jest placuszki przewrócić na drugą stronę. Sos: w małej miseczce połączyć majonez, śmietanę i tarty chrzan ze słoinka. Wymieszać. Placuszki podawać z łososiem, polane sosem chrzanowym i przyzdobione koperkiem. Buraczano-ziemniaczane placuszki z wędzonym łososiem Smacznego! Zamiast chrzanu ze słoika można użyć świeżego
mecooksużytych ziemniaków, u mnie 3 łyżki) sól Składniki na farsz: filet z piersi kurczaka 1 cebula ok. 5 dag żółtego sera pieprz, sól tłuszcz do smażenia jajko, bułka tarta- do panierowania Przygotowanie : Ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać mąkę i zagnieść dość ścisłe ciasto, ciut twardsze od tego na kopytka, zrobić kulę Mięso pokroić dość drobno, podobnie obraną cebulę(...)ciasta ziemniaczanego odrywać tyle masy by "rozpłaszczyć" ją na dłoni podsypanej mąką, nakładać farsz, posypać wiórkami sera żółtego i sklejać brzegi formując kotlety Kotlety obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano Podawać z sezonowymi warzywami. Te kotlety przygotowała Monika, dziękuję za pomysł i wykonanie :) Mięso można zastąpić np. pieczarkami
Proste Potrawymąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 200 g masła (miękkiego) 300 g chałwy waniliowej Do dekoracji: 100 g pokruszonej chałwy pokruszone sezamki 1/2 tabliczki tartej białej czekolady Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowo-chałwowego. Najlepiej przygotować go dużo wcześniej, żeby krem miał czas na dokładne ostygnięcie. Do osobnego naczynia odlać 1 i 1/2 szklanki(...)herbatniki, krem chałwowy, herbatniki, krem chałwowy. Otrzymamy w ten sposób 4 warstwy herbatników z kremem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posypać tartą czekoladą, pokruszoną chałwą i udekorować pokruszonymi sezamkami (fot.4) . Źródło: kwestiasmaku.com drukuj przepis
Świat Ciastatarta jajko sól pieprz Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Płatki kukurydziane kruszymy i wsypujemy do miski. Dodajemy taką samą ilość bułki tartej i mieszamy. Kawałki kurczaka panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Opanierowane mięso wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni
Dieta bez mlekatartej sól, świeżo mielony pieprz przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, chilli cayenne, curry, tymianek odrobina masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Marchewkę z pietruszką gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Pieczarki podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie mielimy (lub miksujemy) ciecierzycę, marchewkę z pietruszką, pieczarki, cebulę, czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajka, otręby, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki, na wierzchu rozkładamy drobne kawałki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 1 godz. w temp. 180 stopni
wege i kropkajajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek do farszu oliwa do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na oliwie smażymy cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce łączymy wszystkie składniki z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, roztrzepane jajko, bułkę tartą oraz 2 łyżki oliwy
wege i kropkażołądku. SKŁADNIKI: 2 średnie buraki - wcześniej upieczone 30 g kaszy jaglanej 30 g kaszy kuskus 1/2 cebuli np. czerwonej (można wcześniej podsmażyć na maśle) 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka otrąb np. gryczanych sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne lubczyk koperek 1 jajko oliwa z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na początek przygotowujemy odpowiednią ilość kaszy jaglanej oraz kuskus - według(...)lubczyk, koperek, pieprz cayenne, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz jest dobry moment, aby posmakować czy wystarczająco dobrze doprawiliśmy nasze danie. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i otręby gryczane. Ponownie dokładnie mieszamy. Z kleistej masy formujemy kulki. Rozgrzewamy oliwę z pestek winogron i smażymy na niej kotleciki. Proponuję podać je z ziemniakami ugniecionymi
wege i kropkamielonej wołowiny 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa 3/4 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka, przyprawę harissa oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko
Kuchnia MagdaLenydelle erbe aromatiche, le polpettine acquisiranno un sapore più delicato e allo stesso tempo aromatico. Buon appetito :) SKŁADNIKI 400 g cukinii 100 g ricotty 70 g bu ł ki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 5 listków mięty 5 listków bazylii 2 gałązki natki pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 400 g di zucchine 100 g di ricotta(...)foglie di basilico 2 rametti di prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce mieszamy start ą cukini ę , ricott ę , bułkę tart ą i jajko. Na koniec dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki, listki mięty i bazylii. Doprawiamy sol ą i pieprzem
La grande e la piccola cuocamnie z łopatki sól,pieprz 1 łyżka bułki tartej 150 g parzonego wędzonego boczku bez skóry 1 cebula Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Osobno posiekać włoszczyznę i koperek. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Kapustę pokroić nożem lub poszatkować
Monia miesza i gotuje