tarta - 42848 przepisów (strona:950/2857)

Truskawki w kokilkach z kruszonką 156

smakuje. Do dzieła! Polecam wam też mój koktajl z truskawek słodzony liczi . Film Składniki – Truskawki w kokilkach z kruszonką kilogram truskawek 200 g cukru brązowego cztery łyżeczki bułki tartej Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g miękkiego masła ewentualnie lukier Przepis – Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki kroimy na kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzaną(...)pierwotne kształty. Aby przygotować kruszonkę łączymy mąkę, cukier i masło. Całość ucieramy, aż powstaną grudki. Kruszonka musi być sypka. Podsmażone truskawki dodajemy do kokilek. Następnie posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż truskawki zaczną wrzeć. Gotowe. Możemy też użyć lukru . Koszt

Kuchennyviral.pl
Pasztet z cukinii 147

mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju pęczek pietruszki sól, pieprz, papryka ostra Przepis – Pasztet z cukinii Nasz przepis zaczynamy od starcia na dużych oczkach(...)tarki sera, cukinii (ja obieramy jeszcze ze skórki) i marchewki. Cebulę przecieramy na drobniejszych oczkach. Natomiast czosnek przeciskamy przez wyciskarkę. Całość ląduje w dużej misce. Dodajemy tam jeszcze bułkę tartą i olej. Siekamy pęczek pietruszki, który również musi trafić do naszej miski m.in. z cukinią. Zabieramy się za jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Ja to robię ręką, najszybciej

Kuchennyviral.pl
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą 195

cukier - szczypta sól - szczypta FARSZ: pieczarki - 1 kg ser mozzarella - 400 g cebula - 3 szt sól pieprz kolorowy papryka słodka tłuszcz DODATKOWO: jajka - 3-4 szt bułka tarta olej Z mąki, jajek, mleka, cukru i soli przygotować ciasto na naleśniki, usmażyć i przestudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki i wszystko(...)sporą łyżkę farszu, zostawiając krawędzie wolne, ok 3 cm. Brzegi naleśnika składamy na masę i zwijamy w rulonik. Naleśniki z farszem obtaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony

Camilla w kuchni
Szarlotka z jabłek i gruszek 232

obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 50g masła 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - przygotować nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce pokroić na plasterki i przełożyć do rondelka - jabłka i gruszki(...)razu na dwie części - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - jedną częścią ciasta wylepić dno formy; jeśli ciasto się klei, podsypać je lekko mąką - ciasto posypać równomiernie bułką tartą - nałożyć nadzienie, wyrównać - drugą część ciasta, podsypując mąką, rozwałkować na placek wielkości formy - placek delikatnie przełożyć na nadzienie, przylepić do boków formy, żeby przykrył całe nadzienie - wierzch ciasta

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z orzechami pekan 163

Masa jabłkowa: 2,5 kg kwaśnych jabłek cukier do smaku sok z 1 cytryny 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki 20 g żelfixu 3:1 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: kilkanaście połówek orzechów pekan cukier puder do posypania ciasta Ciasto: Suche składniki wymieszać, dodać masło i posiekać. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć(...)godzinę. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i smażyć ok 10 minut, często mieszając. Przestudzić. Dodać bułkę tartą, cynamon i żelfix, wymieszać. Formę (20x30cm) wyłożyć pergaminem. 2/3 części ciasta wylepić spód i boki foremki, ponakłuwać widelcem.  Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki

Smakołyki Asi
Roladki z kurczaka z serem i szynką na potrawce z cukinii 218

czosnek, zioła do pizzy posiekana natka pietruszki 1 niewielka mała cebula, pokrojona w grubą kostkę olej do smażenia Do panierowania: 2 jajka rozmieszane z łyżką oleju mąka bułka tarta Duszona cukinia: 2 młode cukinie 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy typu "jarzynka" szczypta oregano świeżo mielony pieprz Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem(...)złożony na pół plaster sera, trochę posiekanej cebuli i natki pietruszki. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na rumiano. Cukinię umyć (nie obierać), odciąć końcówki, zetrzeć na grubej tarce. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, przyprawić "jarzynką" i chwilę dusić

Czerwień i błękit
,,Pulpety z jarzębiną’’ 127

oraz Stovit Składniki: 500 g mielonego filetu z indyka 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 namoczona w mleku czerstwa kajzerka sól i pieprz do smaku 1 jajko bułka tarta jarzębina do mięs i serów firmy Stovit Sposób przygotowania: Mięso przekładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę(...)Oddzielamy żółtko od białka – żółtko dodajemy do mięsa, a białko ubijamy na sztywną pianę. Dodane do mielonego mięsa składniki wyrabiamy na jednolitą masę – jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę tartej bułki lub kaszy manny. Na koniec dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość. Z powstałej masy przygotowujemy pulpety. Mięsną masę dzielimy na małe porcje z jednej łyżki mięsa

Podróż w kulinaria
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 155

SKŁADNIKI NA FARSZ :  1słoik litrowy kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku  2 łyżki masła olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia krokietów 3 jajka WYKONANIE : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać chochelką(...)środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Podawać np: z barszczem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Oszczędne paszteciki 2281

podanej proporcji wychodzi ok. 8 szt. 1 szklanka gotowanego mięsa z rosołu 2 szklanki ugotowanych ziemniaków cebula 2 jajka sól, pieprz, domowa vegeta 250 g pieczarek pęczek szczypiorku tarta bułka olej Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, które również podsmażamy(...)Mięso, ziemniaki, cebulkę i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy jednakowej wielkości płaskie paszteciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Paszteciki podajemy na gorąco, prosto z patelni  najlepiej z filiżanką czerwonego czystego barszczu

Krokusowy Dom
Kotlety ryżowo-drobiowe 203

Jest to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Spróbujcie. 50 dag mielonego mięsa drobiowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 cebula 1 jajko pęczek posiekanego lubczyku sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju(...)Mięso mieszamy z wystudzonym ryżem i cebulką, dodajemy jajko oraz posiekany lubczyk. Doprawiamy solą , pieprzem i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy owalne kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po 5 min. z każdej strony do zarumienienia. Smacznego

Krokusowy Dom
Pulpety w sosie pomidorowo-śliwkowym. Kufteh. 147

szczypiorku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1 jajko 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów 200 g suszonych śliwek oliwa sól i pieprz bułka tarta (opcjonalnie) Wykonanie: Groch ugotować w 2 szklankach wody (około 40 - 60 minut). Odcedzić. W dużej misce(...)połączyć groch, ryż, mięso, zioła, jajko, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie.  Wilgotnymi dłońmi formować duże kule z 1 śliwką w środku. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać bułki tartej. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dodać posiekaną resztę śliwek i pomidory. Wymieszać. Do sosu włożyć pulpety i gotować

zadanie-gotowanie
NADZIANY MIELONY 169

może mielone? Tym razem troszkę inaczej niż zwykle. Posiłki trzeba urozmaicać. Szczególnie kiedy smak wynagradza rozsypaną bułkę tartą ii stertę brudnych naczyń. Szczerze polecam - Izabela. U mnie wyszło 6 mega dużych mielonych ponieważ jajka miałam XXL - z podwójnym żółtkiem każde :) Zaczynajmy!! ;)) Składniki ; 1 kg mięsa mielonego posiekany pęczek szczypiorku posiekane 3 ząbki czosnku sól pieprz 3-4 łyżki(...)Następnie wyciągamy i wkładamy do "kąpieli lodowej". Gdy trochę przestygną obieramy. Następny krok  jajko obtaczamy w mące "owijamy" je dokładnie mięsem mielonym maczamy w jajku obtaczamy w bułce tartej .. ii na patelnie! :) A oto efekt końcowy. Dodatkiem była u mnie sałata lodowa z pomidorkiem, polana oliwą z kiełkami do sałatek. MNIAM!!!!  ;)) SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Kotlety Mielone Magdy Gessler 58609

mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula jajko  1/2 bułki kajzerki sól  pieprz 25 ml wody ponadto: ok. łyżka masła do smażenia cebuli mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy i mielimy. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle. Mięso umieszczamy(...)pół łyżeczki lub ilość według uznania). Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy .   N astępnie kotlety obtaczamy w bułce tartej.  Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie

Słodka Strona
Kotleciki marchewkowo - serowe 135

oraz buraczkami. Składniki: marchew 4 szt, ser żółty mozzarella 2 garście, jajko 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, sól, pieprz, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie szczypta, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Marchew obieramy, zalewamy(...)gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy jako dodatek do dania głównego

kulinarne odsłony pati
Pieczeń mięsna z jajkiem i serem 193

łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo 150 g żółtego sera Czosnek granulowany Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy bułkę tartą oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą i pieprzem

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania