tarta - 42848 przepisów (strona:941/2857)

Środa: Placki z jarmużu i cukinii 121

placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane(...)będzie chciała się połączyć z pozostałymi składnikami, ciasto stanie się za luźne i trudno będzie usmażyć placki bez dodatkowej, a przecież niepotrzebnej, porcji mąki. Żeby wycisnąć wodę, mocno odciskamy tartą cukinię na sicie, lub, co wymaga więcej zachodu, ale jest skuteczniejsze, wkładamy do gazy i skręcamy luźne końce aż pozbędziemy się nadmiaru wilgoci. Siekamy dość drobno zioła. Krok

Niedzielny kucharz
Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką 153

poza sezonem mogą być suszone) 1 gruszka Garść sałaty, najlepsza będzie rukola ze względu na lekko orzechowy smak Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy dość mocno suchą patelnię (bez oleju). Kroimy cebulę w cieniutkie piórka(...)minuty grillujemy na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Podlewamy łyżeczką miodu i jeszcze chwilę smażymy. Następnie odstawiamy patelnię z ognia. Krok 4 Teraz ser. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą. Kroimy kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilżamy wodą. Chodzi o to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 217

Domowy sos pomidorowy (może być też sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego) Miód Pół litra bulionu warzywnego Mleko (3 łyżki, zamiast mleka może być woda) Bułka tarta (pół szklanki) Olej Masło (kilka łyżek) Parmezan Przyprawy: Liść laurowy Słodka papryka Ostra papryka Kurkuma Oregano Suszona kolendra Tymianek Kumin (kmin rzymski) Suszony imbir Gałka muszkatołowa Cynamon Sól Pieprz(...)wcześniej sami na to nie wpadliśmy! Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie

Niedzielny kucharz
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 151

minut Szacowany koszt dla osób: Poziom trudności: łatwy Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki 100 g koziego sera Jajko 3 – 4 łyżki mąki pszennej razowej lub bułki tartej Pietruszka korzeniowa Pół ząbka czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała(...)łyżeczkę pieprzu. Mieszamy. Do masy wbijamy jajko i znów mieszamy. Jeśli masa jest za luźna, rzadka, odstawiamy do lodówki, żeby stężała. Krok 2 Rozsypujemy na blacie mąkę (lub bułkę tartą) – 2-3 łyżki, obtaczamy w niej masę cieciorkową i formujemy zgrabne kotlety. Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – przed… Krok 3 Rozgrzewamy na patelni

Niedzielny kucharz
Rolada mięsno-serowa 274

startego cheddara (lub innego żółtego sera) 500 g mielonej wieprzowiny (karkówka lub łopatka) 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 cebula szalotka (lub pół cebuli) 2 czubate łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 pęczka szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: ulubiony sos Cheddar ścieramy na tarce jarzynowej (najlepiej o małych oczkach). Sześć jajek ubijamy mikserem(...)urośnie). Pieczemy przez ok. 15 minut w 200ºC (190ºC z termoobiegiem). Szalotkę i marchew obieramy. Szalotkę kroimy drobno, a marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy dwa jajka, dwie czubate łyżki bułki tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek i startą marchewkę. Wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy

Poezja smaku
Sałatka warstwowa Wianek 177

konserwowego 4 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku drobno posiekanych kilka łyżek majonezu lub gęstego jogurtu sól i pieprz do smaku garść orzechów włoskich zmielonych w młynku łyżka tartego żółtego sera. Wykonanie: W pierwszej kolejności wybieramy talerz lub małą paterę do ciastek. Ja użyłam takiej, która nie jest płaska, więc łatwiej było mi na niej ułożyć całość(...)grubych oczkach obrane jajka. Układamy je lekko naokoło szklanki, delikatnie oprószamy solą. Na wierzchu rozsmarowujemy równo łyżkę lub dwie majonezu.  Na to wysypujemy orzechy, a na orzechy wykładamy tartą marchew, lekko uciskamy dłońmi. Przykrywamy majonezem.  Na majonez wykładamy drobno pokrojonego kurczaka i groszek, a następnie starte na tarce ziemniaki. Uciskamy.  Całość pokrywamy równo majonezem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Piersi w panierce sezamowej 155

tartej 4 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na paseczki. Oprószamy je solą oraz pieprzem, a następnie obtaczamy w kolendrze. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Przygotowujemy panierkę. Na mały talerzyk wsypujemy mąkę. Do głębokiego talerzyka wybijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem. Na kolejnym talerzyku mieszamy bułkę tartą z sezamem. Kurczaka panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem. Na patelni rozgrzewamy mocno olej, po czym moc palnika zmniejszamy. Smażymy kotleciki ze wszystkich stron na złoto

Smaki Na Talerzu
Klopsiki w zalewie octowej 425

będą mdłe w smaku.  Składniki na dwa 0,5 l słoiki: klopsiki 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu  3-4 łyżki zwykłego cukru 1 biała cebula 3-4 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego(...)wody. Do miski przełożyć mielone mięso, wbić jajko, wsypać przyprawy (sól, pieprz) oraz dodać namoczoną bułkę. Całość dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować klopsiki, które należy obtoczyć w bułce tartej. Na patelnię wlać olej. Przygotowane klopsiki usmażyć z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie przygotować zalewę octową: cebulę obrać, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Do rondelka

Ugotować
Kacze nogi smażone panierowane 117

lubi prawdziwe schabowe, takie z kostką, to polubi też kacze nogi panierowane smażone :) 2 nogi kaczki, 1 jajko, 2 – 3 łyżki mąki pszennej, bułka tarta, tłuszcz(...)smażenia (najlepiej kaczy lub gęsi) Jajko rozbełtać. Jajko rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę wysypać na duży talerz.  Nogi oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć mięso na mniej więcej ½ godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Następnie przełożyć nogi na blachę do pieczenia i wstawić

królestwo garów
Kluski Z Farszem Pieczarkowym 134

łyżeczki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. 2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki. 3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta

Gotowanie...to proste !
KNEDLE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 135

ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jaja Sól Składniki na farsz: ½ kg kiszonej kapusty 2 cebule ½ kg suszonych grzybów sól , pieprz, sos sojowy oliwa 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Farsz(...)wyjmujemy je, a wodę przelewamy do kapusty. Cebulę kroimy na drobne kawałki, smażymy na patelni z oliwą. Grzyby kroimy na cienkie paski a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy okrągłe placuszki z ciasta, aby łatwo zawijać

Słodki Zakątek
KROKIETY Z BOROWIKAMI 146

naleśniki:  1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki mleka 3 jajka szczypta soli łyżka oleju Składniki na farsz: 50 dag dowolnych grzybów 2 cebule Sól, pieprz Ponadto: Bułka tarta 2 jaja Naleśniki : Jaja wbijamy do miski, wlewamy olej i mleko, solimy. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na rozgrzaną patelnię nalewamy ciasto(...)Przyprawiamy do smaku i sparzymy ok 25 minut. Na każdy naleśnik nakładam trochę farszu. Zakładam boki i zwijam w kostkę. Tak złożone naleśniki obtaczam w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.   Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję

Słodki Zakątek
Leśny Mech 141

waniliowego, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 opakowania śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru (do smaku, można dodać więcej lub mniej) owoc granatu Dodatkowo potrzebna jest odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania formy. Przygotowanie: W pierwszy kroku rozmrażamy szpinak – najlepiej zrobić to pół dnia (lub nocy) wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Rozmrożony szpinak można osączyć za pomocą gazy(...)ręcznika papierowego kuchennego odsączyć nadmiar wody. Łączymy mąki ze sobą i proszkiem do pieczenia – następnie przesiewamy je. Przygotowujemy formę do pieczenia – nasmarować odrobiną masła i posypać bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do ok.180°C. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, powoli wlewamy olej nadal mieszając. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę i mieszamy mikserem. Gdy ciasto będzie

rozgotowana
Serowe paszteciki w waflu 170

Panu Ł. smakowały to chyba wiadomo;) Składniki: 1 kg ziemniaków 500 gram białego twarogu 1 cebula olej do usmażenia cebuli sól, pieprz 4 wafle tzw.andruty 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia pasztecików Przygotowanie: Z farszem postępujemy identycznie jak na ruskie pierogi. Przepis na przygotowanie znajdziecie klikając w ten link (klik) . Gotowy farsz podgrzewamy do dość(...)rolady ale jeśli wyjdzie Wam 3 czy nawet 5 to też dobrze. Taką zwiniętą roladę kroimy na plastry ok 3 cm, lekko spłaszczamy od góry, panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na bardzo złoty kolor

Życie zaczyna się w kuchni
Drobiowe kotleciki z pieczarkami i kaszą jaglaną 138

dzieła:) 500-600 g mięsa mielonego drobiowego około 100 g kaszy jaglanej 200 g pieczarek 3 łyżki natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz czosnek granulowany bułka tarta Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. W sklepach dostępne są kasze w saszetkach. Te wystarczy włożyć do wrzątku i gotować według czasu podanego na opakowaniu. Jeśli mamy sypką kaszę(...)misce mieszamy mielone mięso, przestudzoną kaszę jaglaną oraz zimne pieczarki. Dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany oraz jajko. Mieszamy dokładnie. Następnie formujemy owalne kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto z obu stron

Smaki Na Talerzu