tarta - 42848 przepisów (strona:948/2857)

Domowy pasztet. 202

mielonego pieprzu CYKORIA sól do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka suszonego czosnku  CYKORIA 5 jajek 1/2 szklanki bułki tartej   duża blaszka piekarnikowa Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy z łyżką soli aż będzie miękkie, ja mięso gotuję w szybkowarze wtedy(...)wrzucamy cebulę z wątróbką, dodajemy wszystkie przyprawy, dusimy na małym ogniu około 25 minut aż zmięknie. Ugotowane mięso i wątróbkę mielimy, ja miksuję wszystko w malakserze. Następnie dodajemy: bułkę tartą, śmietanę,i roztrzepane jajka. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Masę dobrze wyrabiamy.Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać szklankę wywaru z gotowanego mięsa. Dużą blaszkę

Sama słodycz i szczypta chili
Kieszonki z młodą kapustą 714

plastry schabu 1/2 małej główki kapusty młodej 1 marchewka młoda 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula sól, pieprz olej rzepakowy 1/2 kulki mozzarelli panierka: 1 jajko bułka tarta Plastry schabu  rozbijam, doprawiam solą, pieprzem. Boczek wędzony kroję i przesmażam na patelni. Wykładam na talerz. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kapustę kroję, przekładam na patelnię, dodaję(...)Dodaję boczek, doprawiam, solą, pieprzem. Na schabie układam plaster mozzarelli, dodaję farsz z kapusty i składam na pół jak kartkę papieru. Spinam wykałaczkami, obtaczam w rozmąconym jajku, i bułce tartej. Smażę na wolnym ogniu ,aż schab będzie miękki. Podaję z surówką z kapusty młodej

wesoła kuchnia
Niby gołąbki + film 177

miłośników tego dania.     składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty 2 cebule 150 g suchego ryżu 5-6 łyżek bułki tartej olej do smażenia 3 jajka czarny pieprz sól sos 500 g przecieru pomidorowego ( nie koncentratu) 1/2 litra bulionu 4-5 łyżek śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej(...)kostkę a następnie szklimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu od czasu do czasu mieszając. Do miski wrzucamy poszatkowaną kapustę, dodajemy mielone mięso, podsmażoną cebulkę, suchy ryż, jajka, bułkę tartą, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej lekko zwilżonymi formujemy duże owalne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju

Smakowite Dania
Pieczone szparagi z boczkiem i parmezanem 175

szczerze, że zajadam się nimi do dwóch dni i ciągle nie mam dość! ;) Do przygotowania będziemy potrzebować: - pęczek zielonych szparagów (ok. 12 sztuk) - opakowanie wędzonego boczku (8 plasterków) - tarty parmezan - olej - sól i pieprz 1. Szparagi płuczemy i osuszamy, a następnie odcinamy twardą końcówkę łodygi (ja odcinam ok. 2-3 cm). 2. Następnie porcję szparagów (3 sztuki) owijamy(...)stron skrapiamy olejem oraz oprószamy solą i pieprzem. 4. tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut. 5. Gotowe szparagi posypujemy tartym parmezanem i gotowe! SMACZNEGO

Bez Cebuli
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek 220

przepis natrafiłam na blogu  Smak-zdrowia  szukając inspiracji. Składniki: 100g kaszy jaglanej suchej 200g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 jajko sól pieprz 1-2 łyżki bułki tartej do obsypania kotletów Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą i przelać wrzątkiem żeby pozbyć się goryczki. Następnie ugotować według przepisu na opakowaniu (porcja kaszy na dwie porcje wody). Kasza(...)dusić pod przykryciem do miękkości. Kaszę połączyć z warzywami, dodać jajko i przyprawy. Masę dobkładnie wyrobić żeby składniki dobrze się połączyly. Formować nieduże kotlety i każdy delikatnie obsypać tartą bułką (nie obtaczać). Kotlety smażyć na rumiano na patelni lekko posmarowanej olejem. Odwracać ostrożnie, ponieważ są dość delikatne. Smacznego

kuchnia doski
Cebulowy schabowy w cebulowej panierce 472

szklanki bułki tartej 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mieszanki cebuli prażonej i suszonej cebuli w proszku sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 2 jajka  olej 1.  Kotlety rozbijamy niezbyt cienko. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym.  2. W głębokim talerzu za pomocą widelca ubijamy jajka. W drugim talerzu mieszamy ze sobą bułkę tartą

Szefowa kuchni
Racuchy ziemniaczane 229

tartej bułki 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 15 g drożdży łyżeczka cukru sól, pieprz tłuszcz do smażenia sos paprykowy do podania Sposób przygotowania: Mleko delikatnie podgrzewamy w garnuszku. Drożdże ucieramy z cukrem  i łyżką ciepłego mleka. Odstawiamy. Resztę mleka zagotowujemy. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru soku na sitku. Zalewamy je wrzącą szklanką mleka. Resztą mleka zalewamy tartą bułką, dokładnie mieszamy. Do zaparzonych ziemniaków dodajemy żółtka, drożdże, bułkę i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Łączymy z ziemniaczaną masą. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. źródło: "Najlepsze przepisy na placki i placuszki"- Encyklopedia

Pobite gary Barbary
Pulpeciki w sosie pomidorowym 342

kilka łyżek bułki tartej (tyle aby móc ulepić zgrabne kulki z mięsa) przyprawa do mięsa mielonego  Sos pomidorowy: puszka pomidorów (ja użyłam krojonych z ziołami) 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki pikantnego keczupu 0,5 łyżeczki cukru sól, pieprz, słodka mielona papryka   Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawą

Simply Food
Tarta z rabarbarem i truskawkami 223

bułki tartej 400 g rabarbaru 100 g truskawek 1 szklanka cukru Wykonanie; Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z cukrem, aż odparuje nadmiar soku. Ma powstać gęsta masa. Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy bułka tarta

Anioły w kuchni
Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową 175

mnie biała - Sonko ) (*)   1 jajko  1/2 bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sol, pieprz ziołowy i naturalny Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia     Komosę ugotować w osolonej wodzie według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W misce(...)umieścić mięso, komosę, rozmoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz jajko. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i przełożyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.     (*) Quinoa biała charakteryzuje się

Di gotuje
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 439

pieczarek, 500 g mielonego mięsa (np. z indyka lub szynki wieprzowej), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki bułki tartej, 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 łyżeczki papryki w proszku. Dodatkowo: mąka pszenna,  mąka ziemniaczana,  2-3 łyżki śmietanki 30%, oliwa,  sól, pieprz i papryka. Dzisiejszą moją propozycją(...)gąbką lub opłukać i osuszyć). Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku i smażyć przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Odstawić. Do mięsa z cebulą dodać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz - dokładnie wyrobić. Następnie wilgotnymi dłońmi uformować około 8 pulpecików. Obtoczyć je delikatnie w mące pszennej i obsmażyć na oliwie (na patelni

Świat Domowej Kuchni
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 177

suszonych pomidorów - 2 duże garście świeżego szpinaku - połowę dojrzałego awokado - 1/3 opakowania gorgonzoli (całe opakowanie miało 200 g) - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów - tarty parmezan do posypania na wierzch - łyżeczkę suszonego tymianku - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na dużej rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju(...)dodajemy pokrojone w kostkę awokado oraz gorgonzolę i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. 5. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z tartym parmezanem. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Chrupiące placki ziemniaczane 231

cebula 3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Dodatkowo: śmietana 18% cukier Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce do ścierania ziemniaków. Cebulę obieramy z łupinek i myjemy oraz ścieramy również na tarce, Do miski ze startymi ziemniakami dodajemy mąkę, jajka, bułkę tartą, sól. Mieszamy na jednolitą masę

Gotuj z Mąką
Muffinki twarogowe z czarnym makaronem i truskawkami #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini 167

Składniki na 8 babeczek: ok 100 gram ugotowanego makaronu ok 100 gram białego twarogu 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 16 truskawek odrobina masła i bułki tartej do posmarowania formy na muffinki papilotki lub forma do muffinek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy i odsączamy z wody. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodajemy makaron i 8 pokrojonych truskawek. Mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka.  Formę na muffinki smarujemy masłem, posypujemy lekko bułką tartą. Nakładamy masę do foremek do 3/4 wysokości, a nawet całe. Na wierzch kładziemy truskawkę pokrojoną w plastry.  Masa nie wypłynie a muffinki urosną w górę.  Pieczemy

Życie zaczyna się w kuchni
Meksykańskie wege burgery 300

otrębów (dowolnych) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego Szczypta ostrej papryki Olej do smażenia (u mnie kokosowy) Bułka tarta pełnoziarnista do obtoczenia Sól  Sos: 3 łyżki ketchupu 1 łyżka(...)musztardy 2 łyżki jogurtu + warzywa (ogórek, pomidor, cebula) Przygotowanie: Mieszankę meksykańską (odrobinę można zostawić do dekoracji) zblendować z przyprawami, otrębami i siemieniem lnianym.  Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju aż do zarumienienia. Składniki na sos wymieszać. Warzywa umyć/obrać i pokroić. Bułki lekko podpiec na patelni.  Nałożyć kotlety, wysmarować sosem i dodać

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania