filet z indyka – 250 g * cebula biała – 1 szt * masło – 3 łyżki * białe wino – 0,5 szkl * bulion warzywny – 3 szkl * parmezan ( tarty )- 3-4 lyżki * czosnek niedźwiedzi suszony – 1 lyżka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek niedźwiedzi i pokrojone w kostkę mięso, przesmażamy. Wsypujemy(...)białym winem. Czekamy, aż odparuje. Chochelka po chochelce podlewamy bulionem warzywnym ( kolejną chochelkę wlewamy dopiero w momencie, kiedy poprzednia wsiąknie w ryż ). Pod koniec dodajemy resztę masła oraz garść tartego parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy natychmiast! Smacznego! Ps. ja do całości dodałam jeszcze 2 pokrojone borowiki – przesmażyłam je razem z mięsem. Projekt powstał we współpracy
Ostra na Słodkougotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu), 2 jaja ugotowane na twardo, 1 cebula, sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania bułka tarta, olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań obiadowych. Można je serwować z różnymi sosami lub z czerwonym barszczem do popicia. Posiekaną(...)pokroić na 12-15 porcji. Każdą porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół i skleić, formując rożki. Rożki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Źródło: mirabelkowy.pl z kilkoma zmianami linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej KuchniSkładniki: kalafior 1 duży, jajka 1 sztuka "XL", kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek, tarta bułka 2-3 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior ugotować na "al dente" - nie rozgotować, odcedzić z wody dobrze, pałką(...)blendera rozdrobnić ale nie za dokładnie, można również utłuc tłuczkiem do ziemniaków do kalafiora dodać jajko, kucharka, natkę pietruszki posiekaną drobno lub w rozdrabniaczu, paprykę ostrą, mąkę ziemniaczaną, bułki tartej wsypać 2 szklanki i jeśli trzeba to po trochu dosypywać, zależy , ile kalafior wchłonie wszystko dobrze ręką wyrobić, formować z 1-1,5 cm grubości kotleciki, na mocno gorącym
W Mojej Kuchni Lubięsię idealnie. Zaraz Wam o niej opowiem! 700 g miruny patagońskiej Marynata: Przyprawa uniwersalna do potraw Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Kilka plastrów cytryny Panierka: 2 jajka Bułka tarta do obtoczenia Sos śmietanowo koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 300 - 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka koperku 3 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz(...)kawałki ryby, posiekany czosnek i cytrynę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy również kilka godzin. Następnie rybę panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Rybę zdejmujemy z patelni. Sos: Na patelnię po smażeniu miruny wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy kilka minut
VioletoweKucharzenieindiańsku Składniki 2 średnie wędzone makrele lub inna wędzona ryba 1 cebula 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Makrelę oddzielić od ości i ugnieść widelcem. Ugotowane(...)ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować małe kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety mają być rumiane. kotlety z wędzonej ryby
O kuchni z uczuciemprzykryciem z małą ilością wody stają się jeszcze bardziej soczyste. 0,5 kg mięsa mielonego bułka pszenna 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz bułka tarta (do obtoczenia) Bułkę zalewamy w miseczce wodą i namaczamy kilka minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy(...)mięso, jajko, cebulę, łyżeczkę soli, pieprz oraz bułkę odciśniętą z wody. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką aż nie powstanie jednolita masa. W rękach formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy po kolei kotlety. Dobrze jest je lekko docisnąć na patelni, tak by kotlety były spłaszczone. Obsmażamy kotlety z obu stron, a następnie przekładamy
Dieta bez mlekamięsa mielonego z indyka 1 duże, surowe jajko 2 nieduże cebule szalotki 2 łyżki soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 4 łyżki bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz klarowane masło lub olej do smażenia Sos curry: 400 ml mleczka kokosowego 1 czerwona cebula 1 niepełna łyżka czerwonej pasty curry (jeśli ma być(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku wyciskamy. Mięso mielone łączymy ze wszystkimi składnikami: jajkiem, pokrojonymi szalotkami, sokiem z limonki, wyciśniętymi ząbkami czosnku, utłuczoną w moździerzu kolendrą, bułką tartą oraz dużą szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiamy, aż składniki się połączą. Z masy, za pomocą dłoni, formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło
Poezja smakujajko 1 łyżka mąki (może być pszenna lub skrobia kukurydziana) 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: mąka i bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kaszę jaglaną ugotować (*) według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do kaszy(...)doprawić do smaku. (Masa powinna być dość zwarta i nierozpadająca się.) Z masy uformować (można lekko zwilżyć dłonie) kotlety, które następnie należy obtoczyć kolejno w mące i bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. (Powinny być zarumienione.) (*) Ja użyłam kaszy w saszetkach, ale jeśli posiadacie sypką to należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie (aby pozbyć
Di gotujezmienia swoje oblicze. ROLADKI DROBIOWE NADZIEWANE WARZYWAMI Składniki: 1 filet z kurczaka (można także użyć schabu na 4 porcje) sól, pieprz 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta do panierowania olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia farsz: 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Filet kurczaka porcjujemy tak, aby otrzymać 4 kawałki(...)doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na kotlety, które zawijamy w roladkę, spinamy ją wykałaczką aby się nie rozpadła, a następnie moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju Wielkopolskim. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki. #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Bon appetit mon amiefilety świeżej makreli sól, pieprz przyprawa do ryb farsz 3 czubate łyżki twarogu koziego (typu kanapkowego) 1/2 cebuli 1 mały ząbek czosnku 2 żółtka 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz duszone warzywa 2 młode cukinie 300 g pomidorów koktajlowych odrobina oleju sól, pieprz Filety z makreli umyć, osuszyć i przyprawić(...)czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć warzywa. Do miseczki przełożyć twaróg kozi, podsmażone warzywa, posiekaną pietruszkę, żółtka, sok z cytryny oraz bułkę tartą. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Farsz nie może być zbyt rzadki. Dwa filety z makreli ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Następnie
UgotowaćDodatkowo: bułka tarta, mąka, jajko, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Cukinię kroję w plastry, solę, obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażam na oleju na złoty kolor, osączam na ręczniku papierowym. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle z olejem. Dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotuję na małym
JejKuchniaskładniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał(...)papryczki na dnie butelki z nim się zmieszały. Dzięki temu będzie ostrzejszy smak. Do smażenia cebuli dodajemy cukier i sól. Kiszoną kapustę dobrze odciskamy i bardzo drobno kroimy. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, całość dokładnie mieszamy. Rada: jeśli nie chcecie próbować surowych ziemniaków jak smakują, czy dobrze są doprawione, wystarczy je podsmażyć
Moniki SmakołykiChyba nie znam osoby, która nie lubi tradycyjnych placków ziemniaczanych, ja uwielbiam te chrupiące grubo tarta, ale w sezonie dyniowym postanowiłam zrobić placki z dyni. Myślę, że wszyscy pokochają je tak jak ja, dodałam do nich suszone pomidory, jajko, mąkę quinoa i mąkę z tapioki. Usmażyłam placuszki na zloty kolor na Oleju Wielkopolskim rzepakowym i podałam z wędzoną(...)nieduża cebula Olej Wielkopolski 100% rzepakowy do smażenia 1 opakowanie gęstej kwaśnej śmietany siano czarnuszka pieprz sól Wykonanie: Pomidory zalewamy gorąca wodą i odstawiamy, żeby zmiękły. Cebulę trzemy na tarce na małych oczkach, lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Dynie trzemy na tarce na grubych oczkach, mieszamy z cebulą, solimy i odstawiamy na parę godzin, żeby puściła sok. Śmietanę przekładamy
Quinoa Raz!zalewy, a plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. 3) Wycisnąć sok z pomarańczy i z limonki. 4) Na patelni rozgrzać olej. Najpierw wrzucić cebulę, a po chwili marchew, paprykę, tarty imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa
Fitsweet.me