Składniki: 400 g mielonego mięsa wołowego 1 jajko ok 1 łyżki bułki tartej 70 g suszonej żurawiny 70 g suszonych pomidorów płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego do smaku sól, pieprz, papryka słodka , majeranek Przygotowanie: żurawinę i pomidory siekamy, dodajemy mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Formujemy kulki i smażymy
Niezły Młynekmleka, 4 białka, 1 szklankę cukru (w zależności od słodkości jabłek może być go więcej lub mniej), 1 szklankę prażonych jabłek ze słoika, 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej, szczyptę soli, kilka kropel aromatu migdałowego. Zacznij od przygotowania spodu. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. W powstałym kopczyku zrób zagłębienie(...)wymieszaj i gotuj, mieszając, do momentu, gdy mak zgęstnieje. Mak zestaw z ognia i wymieszaj go z resztą składników masy makowej, tj. z jabłkami, olejkiem i kaszą lub bułką tartą. Białka lekko posól i ubij na sztywną pianę. Ubitą pianę przełóż do maku i całość delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczone ciasto. Blachę z ciastem
blog.moje-pasje.infosycący. Polecam na święta ( choć oczywiście nie tylko ) :). Blaty makowe: 200 g maku * 6 dużych jajek 200 g cukru 2,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Krem ajerkoniakowy z mandarynkami(...)tortownicę o średnicy 21 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Dodać kaszę mannę, tartą bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt/aromat migdałowy oraz zmielony mak i zmiksować wszystko razem do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie ( aby nie zniszczyć
Opowieści z piekarnikasuchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka + białko, które zostało od spodu 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej 3 krople aromatu migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej Masa serowa: 1 kg białego mielonego sera twarogowego (ma być(...)płyn prawie całkowicie się wchłonie. Po wystudzeniu mak 2 razy zmielić w maszynce o drobnym sitku. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mak, aromat migdałowy, bułkę tartą i bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na około 10 minut, aby napęczniały). Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać
Kuchcik gotujecebulkę i natkę.oraz świeży szpinak. Doprawiam i duszę ok 5 min. Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron i farsz. W misce dodaję śmietanę, mleko oraz jajka i ser żółty tarty a następnie przyprawy. Za pomocą widelca dokŁadnie wszystko mieszam a następnie wylewam na zapiekanę. Piekę ok 25 min w 180 stopniach. Podaję odrazu
Gotowanie Patkiporcji : 1300g tuszka z karpia (może być też karp w całości – z głową będzie się jeszcze lepiej prezentował) jajko 3 cebule dymki (z zieloną częścią) 3 łyżki bułki tartej (może być razowa albo czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta) sól i świeżo mielony pieprz łyżka oliwy Karpia opłukać, oczyścić z łusek (pozostawić te przy grzbiecie). Zdjąć skórę(...)Zeszkloną cebulkę odstawić do ostygnięcia. Mięso wyfiletować i oczyścić z ości. Po wyfiletowaniu mięso zemleć (zważyłam po oczyszczeniu i zostało 850g). Do zmielonego mięsa ryby dodać cebulkę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pełnoziarnistą), sporą szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Wymieszać dokładnie. Farsz rybny wyłożyć na skórę czekającą w naczyniu żaroodpornym, naciągnąć skórę
Dietologgrzybami Składniki: 500 g ziemniaków 300 g pieczarek lub innych grzybów 150 g żółtego sera ząbek czosnku pęczek pietruszki 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Sposób przygotowania: Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i obgotowujemy je przez 2-3 minuty w gotującej się, posolonej wodzie(...)lekko się zarumienią. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Żaroodporne naczynie smaruj masłem i posyp bułką tartą. Pierwsza warstwa zapiekanki to ziemniaki. Druga to pieczarki. Teraz pieczarki posypujemy przygotowanym serem. Kładziemy następną warstwę ziemniaków, pieczarek i sera. Rozgrzać piekarnik
kuron.com.plSmakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Składniki filet drobiowy - 500 g cebula - 1 szt sól i pieprz bułka kajzerka - 1 szt tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki keczup(...)łagodny Kotlin do podania. Przygotowanie: Filety zmielić w maszynce. Cebulę obrać, bułkę namoczyć w wodzie odcisnąć. Składniki połączyć, wymieszać z przyprawami. Formować małe kulki z mięsa, obtaczać w bułce tartej, smażyć na tłuszczu. Wyjmować kulki z patelni na ręcznik papierowy, do osączenia z nadmiaru tłuszczu. Kuleczki nabijać na patyczki od szaszłyków, podawać z keczupem. (function
Kuchnia Danusipudru 40 g drożdży 300 g mąki tortowej 150 g masła 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki bułki tartej szczypta soli Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 200 g masła cukier do smaku (u mnie 4 łyżki) Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy(...)pieczenia blaszki (21x32cm). Na cieście rozprowadzamy starte na dużych oczkach tarki jabłka (jeśli są bardzo soczyste, można je z lekka odcisnąć z nadmiaru soku). Posypujemy je cynamonem oraz bułką tartą. Przykrywamy drugą częścią ciasta (ja rozwałkowałam je na wielkość blachy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie ostrożnie przełożyłam na jabłka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Na Talerzuktóra kojarzona jest z miłością, radością i słońcem. Buon appetito! Składniki (4 porcje): Klopsiki (20-25 sztuk): 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz(...)ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 2) Cebulę pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. 3) Do miski z mięsem dodać jajko, bułkę tartą (w razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt luźna można zwiększyć ilość), przestudzoną cebulę, zioła, słodką paprykę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać (wyrobić), najlepiej
Fitsweet.mekawałki obtoczyć w łyżce mąki, zapobiegnie to opadaniu gruszki na dno. 2) Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. 3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie tarty imbir oraz ziarenka kardamonu roztarte w moździerzu. 4) Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszać mikserem. 5) Gotowe ciasto przełożyć
Fitsweet.mezalewy, a plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. 3) Wycisnąć sok z pomarańczy i z limonki. 4) Na patelni rozgrzać olej. Najpierw wrzucić cebulę, a po chwili marchew, paprykę, tarty imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa
Fitsweet.mewina wytrawnego 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta brązowego cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan kilka orzechów pekan lub włoskich Przygotowanie: 1) Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Fitsweet.meznajdziecie tutaj>> SKŁADNIKI: ok. 200g suszonych grzybów leśnych, namoczonych i obgotowanych 500g pieczarek, oczyszczonych i obranych cebula płaska łyżeczka masła sól, pieprz do smaku 2 łyżki tartej bułki (ewentualnie) ciasto: 2 szklanki mąki szczypta soli 1 jajko łyżka oliwy ok. 1 szklanka ciepłej wody mąka do posypania stolnicy PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz: ugotowane grzyby(...)maszynkę. Pieczarki ścieramy na tarce do jarzyn na drobnych oczkach. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia. Aby farsz był idealnie kremowy, można go jeszcze dodatkowo zmielić w maszynce lub zblendować. Krok 2. Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione
Moja Książka Kucharska