tarta - 42848 przepisów (strona:945/2857)

Paszteciki z grzybami i barszczyk czysty 574

pół cebuli olej do smażenia sól pieprz majeranek estragon 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Grzyby mielimy np przy pomocy robota razem z cebulą. W głębokiej patelni dusimy grzyby bez przykrycia aż odparuj cały płyn , doprawiamy do smaku i studzimy. Dodajemy jajko i bułę tartą , mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy całe naszą pastą grzybową. Tniemy przy

Gotowanie jest łatwe
Krokiety z gyrosem 597

Nadzienie: 400 g mięsa z udek kurczaka (lub filetów z piersi) 500 g pieczarek 200 g sera 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Smażymy cienkie naleśniki. Mięso(...)dolny brzeg naleśnika do środka. Następnie zawijamy boki naleśnika. Zwijamy naleśnika w ciasny rulon, zaczynając od zawiniętego dolnego brzegu. Tak przygotowane naleśniki maczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. [caption id="attachment_7100" align="aligncenter" width="1024"] Krokiety z gyrosem[/caption] Artykuł Krokiety z gyrosem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 452

białka 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, cukier, dodajemy żółtka i roztopioną i ostudzoną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto.  Trochę ciasta odkładamy, resztę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą.  Masę

Cukiernia Pychotki
Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą 286

tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 2 łyżki gotowanej kukurydzy z puszki mąka do oprószenia kotletów olej rzepakowy do smażenia kotletów Jak zrobić kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą . Moczymy bułkę w mleku, odciskamy. Mielimy mięso drobiowe wraz z bułką. Roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy do masy drobiowej z bułką tartą, mieszamy. Papryki kroimy w drobna kostkę i wraz z kukurydzą dodajemy do masy drobiowej, doprawiamy całość solą, pieprzem do smaku i wyrabiamy. Dzielimy mięso na porcje, mi wyszło 12 sztuk kotletów drobiowych. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w mące z obu stron. Smażymy kotlety partiami z obu stron na rumiano, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z sałatką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb) 123

się nie przypaliło. Dzięki tej metodzie cebula nabierze pięknego ziołowego aromatu, która będzie wyczuwalna w naszym sosie. Dodaj pomidory z puszki, łyżeczkę chrzanu oraz tarty kozi ser, wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku. Na końcu zmiksuj na gładko.   Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs

Zasmakuj Kuchni
Ryżowe kotlety mielone (bezglutenowe) 128

bezglutenowej, z ryżem. Są naprawdę bardzo smaczne. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 szklanka ugotowanego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, oregano bezglutenowa bułka tarta 1 łyżka masła Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę i usmażenia ich na złoto na oliwie razem z oregano, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)Mielimy mięso. 2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy 2 łyżeczki soli, dużo pieprzu, sporo oregano. 3. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bezglutenowej bułce tartej. 4. I smażymy na oliwie (oliwa z wytłoczyn najlepsza do smażenia

Kawa z mlekiem
Marchewka imbirowa z klopsikami 122

mnie z łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej Marchewka: 2-3 duże marchewki pomarańczowe 2-3 marchewki czarne 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju około 2 cm korzeń imbiru 1 ząbek czosnku przyprawy: płatki chilli, gałka muszkatołowa(...)zdejmujemy z palnika, lekko studzimy. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę, zeszkloną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy niewielkie klopsiki. Smażymy je na oleju, z obu stron, do ładnego zarumienienia. Odstawiamy do naczynia, trzymamy w cieple.   Obrane

Smaki Na Talerzu
Pulpety drobiowe 163

drobiowe. Składniki na pulpety drobiowe, 20 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety drobiowe , przepis(...)wrzenia w garnku pod przykryciem. Namaczamy bułkę w mleku, odciskamy. Mielimy mięso drobiowe wraz z bułką. Roztrzepujemy widelcem jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną). Masę drobiową, bułkę, bułkę tartą i jajko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym i wyrabiamy z 1 łyżką zimnej wody. Dzielimy mięso na porcje, mi wyszło 20 sztuk pulpetów drobiowych. Formujemy duże kulki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Imprezowa frittata 135

SKŁADNIKI 1 czerwona cebula 2 czerwone papryki 100 g pomidorków rzymskich mini 5 jajek 1 kulka mozzarelli 50 g sera Grana Padano 100 g śmietany 30% 40 g bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, oregano Ketchup Łagodny Kotlin WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w drobną(...)koktajlowe przekroić na 4 części. Wszystkie warzywa umieścić w misce. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać startą na tarce o małych oczkach mozzarellę i ser Grana Padano, śmietanę, bułkę tartą i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Następnie całą masę dobrze rozbełtać widelcem do połączenia składników. Masę jajeczną przelać do warzyw i wymieszać. Rozgrzać bardzo małą patelnię

Passions hobbies life
Spacer na Jarmarku Bożonarodzeniowym i... Babka ziemniaczana z boczkiem 173

ziemniaków 250 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka   ½ szklanki kaszy manny 1 łyżka majeranku ½   łyżeczki rozmarynu sól pieprz świeżo zmielony 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania foremki Ponadto: 2 łyżki oleju 1 łyżka masła do wysmarowania foremki Wykonanie: Boczek pokroiłam kostkę. Cebulę drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i włożyłam(...)sobą połączyły. Na koniec dodałam podsmażony   boczek z cebulką i ponownie wymieszałam. Piekarni włączyłam na 200 ° C. Foremkę keksówkę (14x25 cm) wysmarowałam masłem a następnie oprószyłam bułka tartą. Przełożyłam do niej masę ziemniaczaną i wyrównałam wierzch. Foremkę wstawiłam do gorącego piekarnika na 1,5 godziny. Upieczoną babkę okroiłam w foremce i wyjęłam na deskę. Gorącą babkę pokroiłam

Kuchnia u Krysi
MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE 204

margaryny 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 puszka masy makowej (850 g)   4 białka (które zostały nam od kruchego ciasta) 2 łyżki bułki tartej 100 g suszonej żurawiny 50 g posiekanych orzechów kilka kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy. Wyrabiamy szybko ciasto. Dzielimy je na 2 części. Owijamy(...)spożywczą i chowamy: 1 do lodówki, 1 do zamrażalnika. Chłodzimy 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy sobie masę. Białka upijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej wraz z bułką tartą i aromatem. Delikatnie mieszamy. Ciasto chłodzone w lodówce wyjmujemy. Wyklejamy nim blaszkę (posmarowaną masłem i obsypaną mąką). Na ciasto wykładamy masę makową - wyrównujemy ją. Na wierzch ścieramy

Walijskie Pichcenie
Krem z czerwonej papryki Ani Starmach 125

świeżego tymianku 1.2 l bulionu warzywnego lub rosołu 100 ml śmietanki kremówki szczypta słodkiej i ostrej papryki natka pietruszki lub kolendry oliwa z oliwek sól, pieprz do podania grzanki, tarty ser, natka Przygotowanie: Piekarnik nastaw na max temp.: 230 lub 250 C z włączoną funkcją grill. Paprykę umyj, osusz i piecz około 10 min., przewracając od czasu

Zasmakuj Kuchni
Kotlety ziemniaczane 140

Składniki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek 2 cebule garść szpinaku świeżego  4 łyżki mąki jajko sól, pieprz bułka tarta do panierki Przygotowanie Ziemniaki ugotować ( z czosnkiem) w osolonej wodzie i szczyptą kminku, przestudzone przecisnąć przez praskę ( razem z nim) .  Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć z posiekaną cebulą(...)końcu podlać białym półwytrawnym winem i dusić jeszcze do  odparowania. Dodać do ziemniaków - nie zapomnieć szpinaku , jajku i mące - wymieszać, doprawić. Ukulane kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć po kilka minut z każdej strony..podać z dowolnym sosem u mnie pieczarkowy  Smacznego

Gaździnka warzy
Burgery z brokuła i soczewicy 148

Targroch 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki złotego siemienia lnianego Targroch 3 łyżki płatków drożdżowych Targroch 1 cebula 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego Targroch sól, pieprz bułka tarta  Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju kokosowym. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misie malaksera, dodajemy również podsmażoną cebulkę i miksujemy(...)Staramy się, aby grudki poszczególnych składników były widoczne, aby było czuć fakturę pojedynczych produktów.  Nabieramy łyżką odpowiednią ilość zmiksowanej masy i formujemy kotleciki, następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju roślinnym z obydwu stron. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Kotlety z kaszy bulgur nadziewane szpinakiem i parmezanem 123

tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła kilka łyżek wody sól pieprz Sos: 1 koncentrat z przyprawami „Winiary” – pomidorowa 100 g śmietany kremówki 30 % sól pieprz Przygotowanie: Kotlety: Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek granulowany i wodę. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za sucha i się nie kleiła, dolać odrobinę wody więcej. W garnku lub na dużej patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Wrzucić lekko posiekany szpinak i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Z masy formować placuszki

Oryginalny smak