blaszki na pasztet. Świetnie smakuje do kanapek, jak i serwowany jako samodzielne danie. Składniki -3 duże selery -margaryna -2 cebule -2 małe marchewki -30 dag pieczarek -1 szkl. bułki tartej -1 szkl. wody -3 jajka -opcjonalnie: zielona pietruszka -liść laurowy, ziele angielskie -sól i pieprz -gałka muszkatołowa, imbir Przygotowanie Selery, cebulę, marchew i pieczarki obrać i zetrzeć na tarce(...)pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut pod przykryciem. Masę ostudzić. Wyjąć listek i ziele. Dodać żółtka, gałkę muszkatołową, imbir i bułkę tartą. Można dołożyć posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 minut
Zielona Kuchniajajka -3/4 szklanki cukru -20 dag masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -płaska łyżeczka sody -2 garście wyłuskanych orzechów włoskich -szczypta soli do formy: -łyżka masła -2 łyżki tartej bułki Przygotowanie Masło rozpuścić w rondelku, lekko je wystudzić. Banany obierać i pokroić w drobną kostkę. Orzechy pokruszyć na niezbyt drobne kawałki. Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę(...)proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać płynne masło i połowę bananów, Dokładnie zmiksować. Dołożyć pozostałe banany i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto około 40 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli włożony
Zielona KuchniaMiła odmiana od pomidorowych sosów. Świetnie komponują się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i frytkami. Składniki -500 g mięsa mielonego (zazwyczaj używam wieprzowego) -1 cebula -3-4 łyżki bułki tartej -1 jajko -mała pietruszka -1 marchewka -sól i pieprz -listek laurowy, ziele angielskie -2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Pietruszkę i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć(...)angielskim i liściem laurowym. Zalać wodą i posolić. Gotować kilka minut. W międzyczasie przygotować klopsiki. Mięso włożyć do miski. Cebulę posiekać i dodać do mięsa. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać ulubione zioła. Z masy formować pulpeciki i kłaść na gotujący się bulion. Całość dusić ok 20 minut. Mąkę pszenną rozrobić
Zielona Kuchniatartej -100 g jogurtu naturalnego -1 ząbek czosnku -pół pęczka koperku -4 plastry pomidora -kilka listków sałaty lub garść miksu sałat -2 razowe lub pełnoziarniste bułki -1 łyżka oleju rzepakowego -sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Szpinak wcześniej rozmrozić. Mięso mielone włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać szpinak. Całość dobrze wymieszać. Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Ponownie dobrze wyrobić. Z masy uformować 2 burgery. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, najlepiej na patelni grillowej (kotlety można także upiec w piekarniku). Przygotować sos. czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek drobno pokroić. Dodać z czosnkiem do jogurtu. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Bułki rozkroić, posmarować sosem. Na jedną połowę wyłożyć burger, ułożyć plasterki pomidora i sałatę
Zielona Kuchniaprostu na kanapkę. Składniki 1 kg wołowego mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki majeranku 1 łyżka sosu worcestershire (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajko, majeranek, doprawiamy ostrą i słodką papryką, pieprzem i solą. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, pieczarki myjemy
Delusional Trinełyżki bułki tartej Wykonanie : Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i za wyrabiać za pomocą miksera do czasu ,aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . 2/3 części ciasta wysypać do blaszki , lekko ugnieść . Podpiec w 180'C do lekkiego zrumienienia (ok 10 min ) Przestudzić . Ciasto posypać bułką tartą. Śliwki umyć
Malinowa KawiarenkaSkładniki: -pałki drobiowe -2 marchewki -1 pietruszka -1 seler -1 por -sól -pieprz -słodka papryka mielona -mąka -jajko -mleko -bułka tarta -olej Sposób przygotowania: Pałki myjemy, wsadzamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na gaz, podczas podgrzewania wody zbieramy szumowinę. Warzywa obieramy i myjemy. Kiedy zbierzemy już szumowinę, warzywa dodajemy do garnka. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Gotujemy aż mięso będzie miękkie a następnie odstawiamy do wystudzenia. Z pałek zdejmujemy skórę a następnie posypujemy je papryką. Obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Smacznego
Magia jedzenia.Składniki: makaron Czaniecki walcowana nitka 200 gram, cebula 1 sztuka, papryczka chili 1 średnia, jajka 2 sztuki "M", przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2-3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba(...)ugotowany wg opisu makaron nitka szersza walcowana odcedzić dobrze na durszlaku, nie hartować zimną wodą, ma być klejący, dodać jajka, shoarmę, posiekany koperek i cebulę, paprykę chili bez pestek, tartej bułki wsypać tyle, aby masa była zwarta wszystko ręką dokładnie wyrobić na jednolitą masę formować zwolżoną dłonią nie duże kotlety i kłaść na mocno gorący olej rzepakowy smażyć
W Mojej Kuchni Lubięłyżki bułki tartej 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka brązowego cukru ok. 1 kg śliwek węgierek Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia drobno posiekać z masłem, dodać resztę składników i możliwie szybko wymieszać (raczej nie da się zagnieść, bo jest dość klejące). Formę (26x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy. Tartą
bistro mamadołączone przyprawy z saszetek. Całość zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na minimalnym ogniu na około 5-7 minut, by makaron "doszedł". Na koniec dodajemy tarty parmezan i mieszamy. Dodatkowo można parmezanem oprószyć danie przed podaniem. Kurczak z warzywami i makaronem z zupy instant Kurczak z warzywami i makaronem z zupy instant
Kolorowy Przepisowniksycące i bardzo szybkie do zrobienia . Składniki: 1 szklanka ryżu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 1 jajko 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Paprykę pokroić w kostkę, natkę pietruszkę posiekać(...)ryżu dodać cebulę, paprykę, natkę pietruszki, wymieszać. Następnie dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone osaczyć na papierowym ręczniku. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka papryki, 1 płaska łyżka soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 łyżka oregano lub majeranku. Warzywa myjemy dokładnie w zimnej wodzie, obieramy, kroimy w kostkę, paski, pióra... Mięso doprawiamy, dodajemy włoszczyznę w słupkach, jajko, bułkę tartą i lepimy pulpety
chleba naszegoKukurydzę odsączyć z zalewy. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużej miski, a następnie dodać majonez, kwaśną śmietanę oraz chrzan tarty ze słoiczka (najlepiej na początek dać połowę słoiczka, a potem stopniowo dodawać po kolejnej łyżeczce do smaku – w zależności jak bardzo intensywny smak chce się uzyskać), wymieszać
Kulinarne PrzebojeJeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba. Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta masło sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 10 ziarenek ziela angielskiego 6 sztuk liści laurowych(...)łyżeczka ziaren gorczycy białej półtora łyżki soli 6 czubatych łyżek cukru 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego kolorowego Przygotowanie Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane w jajku i bułce tartej. Kapelusze grzybów pokroiłem przed panierowaniem na ćwiartki aby potem łatwiej wkładać je w słoje. Smażyłem tak żeby były bardzo mocno rumiane. Obraną cebulę pokroiłem w dość grube plasterki, lekko
R'n'G Kitchentrochę ponad pół kostki masła (zimnego) pokrojonego na słupki o szerokości około 1 cm masło roślinne lub klarowane do smażenia papryka słodka i ostra sól jajko i bułka tarta na panierkę 2 piersi delikatnie rozkrój na pół pod kontem aby oba kawałki były zwarte.Posól z obu stron i delikatnie rozbij aby nie zrobić dziur. Rozbite mięso(...)zawiń kotleciki aby masło nie wypłynęło z ich środka podczas smażenia. Przebij de volaille wykałaczkami żeby zabezpieczyć je przed rozwinięciem. Teraz zamocz kotleciki w jajku i obtocz w bułce tartej,smaż na maśle do zarumienienia. Smacznego
cukrem pudrem posypane