pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu(...)się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy
Różne smaki w kuchnimomentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wodę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj szpinak i pokrojony czosnek. Smaż około(...)ciasto wyłóż masę szpinakową, następnie ułóż jajka pokrojone w plastry. Pieczemy 5 minut w temperaturze 210 stopni C i 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia tartę posyp startym żółtym serem. Przepis bierze w akcji
Ciastka - domowe słodkościprzystawek robi się je naprawdę szybko. składniki na 10 sztuk 10 pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 1 jajko 120 g sera camembert 2 łyżki bułki tartej kilka gałązek posiekanej natki pietruszki olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Z oczyszczonych pieczarek odrywamy nóżki, które następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy(...)starte pieczarki i wszystko chwilę podsmażamy, pod koniec smażenia całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i zdejmujemy z ognia. Do miski przekładamy podsmażone pieczarki z cebulą, dodajemy bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, jajko i wszystko jeszcze raz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek a na wierzchu umieszczamy kawałeczki sera
Smakowite Daniamłotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku, 100 g serka topionego ok. 2 łyżki majeranku, ok. 6 łyżek siekanej bazylii, 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta bułka tarta Jak przygotować pieczone kotlety z serem i bazylią? Łopatkę wieprzową mielimy lub siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, mieszamy i dzielimy na 6 części. Ser topiony(...)kawałków. Każdą część mięsa spłaszczamy, kładziemy na środku kawałek sera topionego i siekaną bazylię, zlepiamy dokładni aby ser podczas pieczenia nie wypłynął, formujemy owalne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20 minut w ok. 170 stopniach w piekarniku, odwracamy i pieczemy kolejne 20 minut. Podajemy pieczone kotlety z ugotowanymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto orzechowe: 150 g orzechów, zmielonych 4 białka 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz bułką tartą o orzechami. Wszystko delikatnie mieszamy. składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 2 jajka
Domowy Smak JedzeniaNajczęściej jest tak, że na środku blaszki kładę kulkę ciasta i rozgniatam ją pięścią, potem dłońmi rozciągając na boki, tworząc kształt cienkiego placka. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp pizzę dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, dodatkowo można suszoną bazylią. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez
Zasmakuj Kuchnicebule 30 dag pieczarek 1 łyżka masła Jarzynka do smaku lub sól Pieprz świeżo mielony gruboziarnisty do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa Kruszonka: 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek startego parmezanu Sposób przygotowania: Cukinię umyć przekroić wzdłuż na połowę, miąższ z nasionkami wydrążyć, odrzucić, środek cukinii obsypać jarzynką lub solą oraz pieprzem, ułożyć na blasze(...)pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić, dodać mięso, oprószyć solą lub przyprawą do mięsa oraz pieprzem, smażyć całość 10 minut. Kruszonka: Jajko rozkłócić widelcem, wsypać bułkę tartą, dodać starty parmezan, wymieszać palcami, kruszonka ma być sypka. Podpieczoną cukinię wyjąć, nałożyć farsz, posypać kruszonką i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 45-50 minut w zależności
Wanilia i Kardamonpieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka 1 łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę(...)nakładamy farsz i zwijamy nasze krokiety. Tak przygotowane krokiety panierujemy wkładając je kolejno do rozmąconego jajka z solą, pieprzem i łyżką mleka, a następnie obtaczając je dokładnie w bułce tartej. Nasze krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Patelnia Delimano Stone Legend Patelnia Stone Legend to bardzo ciekawa propozycja dla wszystkich osób, które lubią
Programista w kuchnijajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka bulionu pieprz, sól Sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżka masła klarowanego 200 ml śmietany 30% pęczek natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti odrobina oleju sól Wykonanie: Pulpeciki: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz
Kuchnia MagdaLenyplastrów schabu jajko bułka tarta do obtoczenia smalec do smażenia sól Plastry schabu posolić i rozbić. Następnie zanurzać w rozmąconym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na smalcu do uzyskania złotego koloru. Smacznego
cukrem pudrem posypaneoliva aneto fresco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia bu ł ki tartej w mleku. W misce mieszamy mielone mięso kurczaka, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku oraz wyciśnięt ą bułkę tart ą . Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpeciki dokładnie wyrabiamy. **** PREPARAZIONE Per preparare
La grande e la piccola cuocaszklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 30g drożdży, Dodatkowo: 400g malin, 1,5 łyżki bułki tartej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 białka, 1/3 szklanki cukru kryształu, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło oraz margarynę(...)rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22cm x 35cm. Drugą połowę ciasta dzielę na mniejsze porcje i wkładam do zamrażalnika na godzinę. 2. Ciasto na blaszce posypuję bułką tartą. Na cieście układam maliny. Owoce posypuję cukrem waniliowym. Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier kryształ oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Pianę wykładam na maliny. Wyrównuję. 3. Na wierzch
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Piana: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (na 500ml mleka) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 700-750g obranego agrestu 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce(...)200C przez około 12-15 minut. Proszę ciasto obserwować, żeby za bardzo się nie przypiekło. Piekłam na środkowej półce piekarnika. 3. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą. 4. Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną i poukładać go na wierzchu ciasta. 5. Białka ubić na sztywną pianę (proszę pamiętać, aby miska przed wlaniem białek była czysta
Mała Cukierenkaśmietany 30 % • 1 szklanka mleka • 2/3 szklanki wody • 2 serki topione • 100 g sera żółtego • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej • 2 jajka • olej • tarta bułka nie koniecznie • 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania przepisu: 1. • Kalarepkę i marchew zetrzeć na grubej tarce wrzucić do wrzątku parzyć ok 2-3 minut(...)odcedzić na sicie 2. • Do mięsa dodać ryż jajka ostudzoną kalarepkę przyprawę. doprawić solą i pieprzem wszystko razem wymieszać .Z powstałej masy formować gołąbki . obtoczyć w tartej bułce .smażyć na oleju na złoty kolor . Układać w naczyniu żaroodpornym 3. • Liście kalarepki pokroić w paski zalać wodą zagotować i odcedzić wodę • Do liści wlać
W królestwie smaków BeatySKŁADNIKI Pół kg mięsa mielonego z indyka 1 szklanka płatków owsianych (u mnie górskie z siemieniem lnianym) 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 jajko 1 łyżka bulki tartej Mleko (do namoczenia płatków, ilość taka-by przykryła płatki) Sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mielonego (niekoniecznie, ale jak kto lubi), majeranek, i wszystko to-czym lubicie przyprawiac mielone(...)miesa dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę,odciśnięte płatki, jajko, bułkę i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ją razem z kostką, tartą marchewką i pietruszką, pokrojonym w cienkie krążki porem, drobno posiekaną papryką. Gotujemy całość około 10 min. Z masy mięsnej formujemy małe pulpety i wrzucamy
Mamuśka wraca do formy