tarta - 42848 przepisów (strona:929/2857)

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku 162

zmielonej kaszy jaglanej do przygotowania formy na babkę (można też użyć bezglutenowej bułki tartej) i oczywiście formy na babkę Wykonanie krok po kroku: 1. Formę na babkę (łącznie z kominem) dokładnie smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką jaglaną lub bezglutenową bułką tartą. Im dokładniej to zrobimy, tym łatwiej nam będzie wyciągnąć babkę po upieczeniu

Okiem Blondynki by McBlondi
Drożdżówki z makiem. 143

białko 1 łyżka bułki tartej 1 jajko do posmarowania bułek Wykonanie: Cukier wsypać do miski, wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, żółtko i olej. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Mak wyłożyć do miski dodać bułkę tartą i wymieszać

Agusiowe smakołyki
Idealnie chrupiące krokiety z pieczarkami oraz serem 189

łyżki oleju FARSZ PIECZARKOWY: 500g pieczarek 1-2 cebule 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz  DODATKOWO: 5 łyżek startego sera na tarce o grubych oczkach PANIERKA: buła tarta jajko PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od zrobienia farszu. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i smażymy(...)środku pieczarki, posypujemy startym serem, następnie składamy boki - lewy i prawy do środka, a następnie zwijamy krokieta w rulon. Takiego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku i potem w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami

Gotuj z Mąką
Pasztet warzywny z selera i marchewki 194

średnie marchewki - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 3 jaja, najlepiej wiejskie - 4 łyżki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu - sok z połowy cytryny - 1/2 szklanki wody - 1 szklanka bułki tartej - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki  - 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki - sól wędzona lub himalajska (opcjonalnie) - pieprz - olej 1. Seler i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)smażyć. Podlać wodą i dusić kilka minut, dodać sok z cytryny, passatę i przyprawy, wymieszać, zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić. 3. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i bułkę tartą, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i łączymy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. na ok. 50 minut

Apetyczna babeczka
Jaskółcze gniazda, czyli jajka po szkocku 157

mleko do namoczenia bułki sól do smaku 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 mała cebula 2 łyżeczki ulubionej musztardy bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia 4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, ale niezbyt mocno. Cebulę obrać i drobno posiekać(...)mięsa dodać namoczoną bułkę, 1 roztrzepane jajko, cebulę, przyprawy i musztardę. Wszystko razem wyrobić. Porcje mięsa rozpłaszczać w dłoni. Nakładać jajko i dokładnie oblepiać je mięsem. Panierować z bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Inne przepisy na potrawy wielkanocne znajdziecie klikając w poniższy banerek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą 249

mozzarelli – ok. 60-70g 3 duże kawałki suszonych pomidorów papryka słodka w proszku sól i pieprz do smaku 2 listki świeżej bazylii mąka pszenna jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – Wykonanie: Jeśli używacie ryby mrożonej, to trzeba ją najpierw rozmrozić i osuszyć. Następnie delikatnie(...)stron, a kolejno doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Każdy kawałek ryby otoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę z każdej strony na złoty kolor. Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki. Pomidory suszone odsączyć z oleju, pokroić w kosteczkę. Jeśli macie dużą patelnię

Kulinarne Przeboje
Jajka faszerowane w smakach kilku 195

podsmażamy aż cebula będzie szklista a pieczarki nabiorą lekko brązowej barwy ( ja dodaję kilka kropel Magi do smażenia), studzimy.  Przekładamy do misy, dodajemy żółtka, majonez oraz chrzan tarty. Mieszamy doprawiając do smaku. Jajka faszerujemy z użyciem woreczka foliowego z odciętym rożkiem. ------------------------------------------  Mechanik w kuchni  ------------------------------------------  6. Faszerowane jajka z śledziem Składniki : 6 jajek płat śledzia

Mechanik w kuchni
Jajka zapiekane w kurzej skorupce 181

Składniki: 5 dużych jaj 7 sztuk świeżych pieczarek  2 plastry żółtego sera 1 małą cebulkę czerwoną kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka masła Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Ostudzone jajka ostrożnie przeciąć na pół, razem ze skorupką używając noża z piłką. Delikatnie wyjąć ze skorupek białko z żółtkiem(...)drobniutką kosteczkę pieczarki ,cebulkę , natkę pietruszki oraz plastry sera .Wszystko łączymy z pokrojonymi jajkami przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Z farszu formujemy kulki wkładamy do skorupek, posypujemy bułką tartą i wiórkami masła. Jajka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 st C aż bułka się zrumieni

kgwjanczewo
Budyń orzechowy 161

miękkiego masła, 120 g cukru, 120 g orzechów włoskich, 10 g bułki tartej, wanilia lub esencja waniliowa, Orzechy zetrzeć na tarce lub zmiksować. Masło utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą, startymi orzechami, bułką tartą i małą łyżeczką esencji waniliowej. Formę do gotowania wysmarować masłem - dokładnie. Masę

królestwo garów
Babka piaskowa 236

piaskowa – składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 jajka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła (250g) 1 łyżeczka aromatu migdałowego odrobina bułki tartej i masła do posmarowania formy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka Babka piaskowa – przepis: Jajka wbijamy do miski, a następnie ucieramy z cukrem. Do jajek dodajemy mąkę(...)proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy w garnku i jeszcze ciepłe wlewamy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem, a następnie obsypujemy tartą bułką. Do formy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 55-60 minut. Pieczemy do momentu uzyskania „suchego patyczka”. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyzy z Mięsam Mielonym z Ziemniaków Gotowanych 102

łyżka masła 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek SKŁADNIKI NA CIASTO: 1kg ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki ziemniaczanej WYKONANIE: 1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. 2. Ziemniaki ugotować

Dziś Ja gotuje
JAJKA FASZEROWANE KREMOWYM SERKIEM I MIĘSEM KRABA 170

Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek. Krok 2. Jajka przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka. Krok 3. Do miseczki wkładamy żółtka, kremowy serek twarogowy, chrzan tarty, śmietanę, pieprz cayenne, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny - wszystko dokładnie ucieramy na gładką masę. Dokładamy pokrojone drobno paluszki krabowe oraz paprykę, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Krok

Moja Książka Kucharska
Pyzy Z Mięsem Mielonym z Dodatkiem Surowych Ziemniaków 118

SKŁADNIKI NA CIASTO: 1kg ziemniaków 1 jajko 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA FARSZ: 350g mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżka masła 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek WYKONANIE: 1. 0,5kg ziemniaków obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie, po ugotowaniu przecisnąć przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia. 2. Drugą połowę ziemniaków(...)mąkę,dokładnie wymieszać. 3. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. 4. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kluski śląskiej, spłaszczamy, nadziewamy mięsem i formujemy pyzy. 5. Przygotowane pyzy wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy około 10 minut. Podajemy

Dziś Ja gotuje
Masoor dal – zupa z soczewicy wg Nigeli Lawson 168

rondlu rozgrzej olej, a następnie wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Dodaj pokrojonego batata i dynię. Smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj tarty imbir i drobno posiekane ząbki czosnku. Zamieszaj, smaż jeszcze 2 minuty. Krok 2 Posiekaj drobno papryczkę chili i razem z soczewicą, utartą kolendrą, kuminem i imbirem w proszku

Niedzielny kucharz