tarta - 42848 przepisów (strona:919/2857)

Kotlet drobiowy z ananasem i serem. 162

Składniki: -pierś z kurczaka -ananas w plastrach -ser żółty -sól -pieprz -mąka -jajko z mlekiem -bułka tarta -olej(...)smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z zanieczyszczeń i przekrawamy w poprzek na pół. Lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Gdy jedna strona się zarumieni obracamy na drugą, kładziemy ananasa. Na ananasa kładziemy ser i smażymy pod przykryciem żeby ser zdążył się

Magia jedzenia.
Mielone kotlety drobiowe z serem. 165

Składniki na 8 sztuk: -5 pojedynczych piersi z kurczaka -ser żółty -żółtko z jajka -sól -pieprz -majeranek -mąka -jajko z mlekiem -bułka tarta -olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso myjemy, oczyszczamy z zanieczyszczeń. Osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w większe kostki i mielimy na małych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtko(...)sól, pieprz i majeranek. Dokładnie mieszamy. Następnie nabieramy łyżką mięso na dłoń. Na środku kładziemy ser i przykrywamy mięsem. Formujemy klopsa. Obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na oleju na małym ogniu aż się zarumienią. Smacznego

Magia jedzenia.
Burger rybny (fishburger) 101

mintaj, miruna, dorsz) 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć(...)maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrobić dłonią na jednolitą masę. Formować kotleciki, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Bułki przekroić i posmarować sosem curry (obie połówki). Na dolnej bułce położyć sałatę lodową, potem kotlecika rybnego, plasterek pomidora (lekko

Oryginalny smak
Klopsiki z jelenia w sosie z brandy 213

Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr Pulpeciki 400 g udźca z jelenia 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju słonecznikowego 25 g masła szczypta suszonego cząbru szczypta suszonego rozmarynu szczypta suszonego estragonu pieprz czarny sól Sos 350 g brązowych pieczarek 400 ml bulionu wołowego(...)sól Pulpeciki Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy chwilę, aby cebula zmiękła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso jelenia mielimy, dodajemy musztardę, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy przez 10 minut, aby składniki się połączyły i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki z każdej strony

Wędrówki po kuchni
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z kukurydzą 127

nawet w tortilli Składniki : 5-6 młodych ziemniaków ( niedużych ) 1 cebula ,średniej wielkości 2 papryczki chilli – czerwone 1 mała puszka kukurydzy 4-5 jajek sól do smaku tarty żółty ser do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka roztrzepujemy widelcem . Ziemniaki myjemy , tniemy w cienkie plastry na mandolinie do warzyw , tak samo postępujemy z cebulą . Na patelni rozgrzewamy olej(...)trzeba , użyć drugiej patelni lub zsunąć ją na talerz i ponownie , drugą stroną na patelnię . Łopatką się nie da , rozleci się . Obsmażoną z obu stron , przekładamy na talerz , posypujemy tartym serem i zostawiamy żeby lekko przestygła lub ostygła całkowicie , zależy co chcecie z nią dalej czynić Czy zagryzać na zimno do piwka , czy też ma zastąpić obiad . Doskonała

Ogrodnik w podróży
Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem. 122

gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 kisiele cytrynowe ( 38 g każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa(...)delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę

Izabelawkuchni
Kotleciki mielone z żurawiną 117

ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżeczki majeranku 120g  żurawiny do mięs i serów Stovit sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek i całość dokładnie wyrobić(...)jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki, wkładając do środka po jednej łyżeczce żurawiny. 3. Kotleciki lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. http://stovit.com.pl Naturalnie owocowe ! Zdrowo i z pomysłem

Szalona Kuchnia Eweliny
„Szufladki z mozzarellą ” , pierś indyka inaczej 130

więc lepiej przejdę do przepisu Składniki na ok 4 osoby : 0,5 kg piersi indyczej 1 duża kulka mozzarelli 4 łyżeczki czerwonego pesto 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś indyczą kroimy na cztery , dość grube plastry , które delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa . Każdy plaster , solimy , pieprzymy(...)cztery dość grube plastry ) dokładnie , jak skarpetki w szufladzie ( dlatego „szufladki” ) dociskamy . Uważnie , żeby mozzarella nie zjechała , obtaczamy w roztrzepanych jajkach ( jak schabowy ) , następnie w bułce tartej . Za każdym razem dociskając lekko panierkę . Odkładamy na 20 minut do lodówki , żeby zesztywniały . Smażymy na rozgrzanym oleju , z obu stron , do momentu aż szufladki staną się złociste . Podajemy

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone z cukinią 113

mizerą . Szczerze p olecam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa mała bułka bułka tarta do panierowania sól, pieprz Wykonanie:  Bułkę namoczyc w mleku/wodzie, odcisnąć, Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Cukinię, cebulę, jajko(...)dodać do mięsa, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę i lekko spłaszczamy. Każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż ładnie się zrumienią. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
pulpety w sosie pieczarkowym 122

łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 3 łyżki masła * 3-4 łyżki mąki Na sos: * 20 dkg pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki masła * śmietanka 30% 150 ml  * sól  * natka pietruszki Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wbiłam jajko, wsypałam bułkę tartą i przyprawiłam

Pieprzyć z Fantazją
Makaron z sosem ze szpinaku 133

ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% lub 30% szczypta gałki muszkatołowej pieprz i sól do smaku 1 - 2 łyżki masła klarowanego 200 g makaronu (u mnie tagliatelle) tarty żółty ser długodojrzewający do podania (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić makaron z sosem ze szpinaku? Nastawić wodę na makaron i ugotować go al'dente według przepisu na opakowaniu. Makaron(...)łyżkami gorącej wody z makaronu. Przyprawić do smaku gałką, pieprzem i solą, smażyć na małej mocy palnika do momentu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Podawać z ugotowanym makaronem i tartym serem. Zobacz również: curry z kurczaka ze szpinakiem

Kuchcik gotuje
Pulpety z indyka w sosie koperkowym 125

ziemniaków, ryżu, kaszy czy też makaronu jak u mnie. Polecam Składniki: 300 g mięsa z piersi indyka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 żółtko jaja 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz: 600 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 18% 1 czubata łyżka mąki ryżowej (lub pszennej) pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Mięso z piersi indyka opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Przepuszczamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy żółtko jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi rękoma a następnie formujemy małe pulpeciki (mi wyszło 12 sztuk). Zagotowujemy bulion i do gotującego wrzucamy pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotleciki z kurczakiem i fasolką szparagową 353

jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolkę gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Filet z piersi kurczaka kroję w mała kostkę. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę. 2. Do miski przekładam mięso, fasolkę i cebulę. Dodaję jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Filety z kurczaka faszerowane szpinakiem 155

piersi z kurczaka sól, pieprz 2 garści mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku olej garść sera (u mnie czeski ser parenica - można zastąpić wędzoną mozzarellą) +jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić tak, aby wyszło nam 6 kotletów. Rozbić. Posolić i popieprzyć. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać zmiażdżone ząbki czosnku(...)tarce o dużych oczkach, wymieszać. 3. Na każdego kotleta ułożyć porcję szpinaku, złożyć, spiąć wykałaczką. Mięso opanierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na patelni na rumiano z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą i zapiec w piekarniku w 180 st.C przez 15 mniut, by mięso w środku

Kuchnia domowa Ani
Sznycle po bawarsku, czyli kotlety schabowe inaczej 623

rewelacyjnie. Polecam! 5 plastrów schabu (u mnie około 560g, czyli niewielkich) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżka musztardy sól, pieprz Do panierowania: mąka pszenna 1 jajko bułka tarta Ponadto: masło do smażenia  Schab należy rozbić(...)cienko) tłuczkiem do mięsa, a chrzan dokładnie wymieszać z musztardą. Każdy kawałek mięsa delikatnie natrzeć przyprawami, posmarować mieszanką chrzanowo-musztardową i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. (Czas smażenia zależy od grubości kotletów

Di gotuje