cebuli, 500 g pieczarek, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 100 g masła, 200 ml śmietanki 30%, 2 żółtka, 2 pełne łyżki świeżo startego parmezanu, 2 łyżki bułki tartej, Muszelki ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić (jeżeli mamy ładne małe, białe pieczarki wystarczy je opłukać, gdy skórka(...)wymieszać z żółtkami, mąką i parmezanem. Wlać całość do pieczarek, zamieszać, zagotować. Pieczarkami nadziać muszelki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Na patelni stopić pozostałe masło, dodać bułkę tartą. Zrumienić na złoty kolor. Zasmażką polać muszelki napełnione pieczarkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. talerz
królestwo garówDzieci je uwielbiają. Ze względu na smażenie takie danie można przyrządzić dla dzieci, które skończyły 1. rok życia. ok. 300 g kostki z mintaja 1 jajko mąka bułka tarta sól i pieprz do smaku olej do smażenia Rybę rozmrażamy i osuszamy (można je delikatnie(...)osuszyć np. czystą ściereczką), a następnie delikatnie solimy. Kroimy rybę na dość grube słupki (ok. 2,5 cm). Kawałki ryby panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (pozwoli to na krótsze smażenie). Wkładamy na patelnię paluszki rybne i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe! Paluszki rybne doskonale
Dieta bez mlekaSkładniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: " Smaki ogrodu ") Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego ok. 400 g obranej dyni 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, pieprz ziołowy Sos: 2 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mała cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz, pieprz ziołowy(...)tarce o dużych oczkach, odstawić na kilka minut i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niej mięso, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ulepić pulpety. Marchewki, pietruszkę, cebulę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucić do dużego garnka
Simply Foodmielonego, jajko, łyżka bułki tartej, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 1/2 małej cebuli, mąka do obtoczenia pulpecików, 2 łyżki oleju do podsmażenia pulpecików. Przygotowanie: Cebulę do pulpecików i zupy drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce, ziemniaki kroję w kostkę. Mięso dokładnie wyrabiam z 1/2 posiekanej cebuli, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Zwilżonymi rękoma formuję małe
JejKuchniadnia) 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia SOS CZOSNKOWY 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka(...)ziemniaczane i fasolowe przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na 0,2 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. SOS CZOSNKOWY: Do miseczki ścieramy czosnek
cool and mintyUsmażone polędwiczki podaliśmy z pyszną warzywną salsą, która nadaje daniu niecodzienny wygląd i smak. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki 2 łyżki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej Sól i pieprz Dresing 1/2 szklanki drobno pokrojonej papryki Starta skórka z całej cytryny Starta skórka z całej pomarańczy(...)Wyjmij kurczaka z maślankowej kąpieli, obetrzyj ręcznikiem z nadmiaru marynaty i przełóż do misy z jajkami. Dokładnie obtocz mięso w jajkach. Następnie przełóż mięso do worka z bułką tartą. Potrząśnij foliowym workiem, żeby panierka pokryła polędwiczki. Krok 5 Rozgrzej na patelni olej. Wyciągaj polędwiczki z worka, otrząśnij z nadmiaru panierki i smaż na średnim ogniu. Po usmażeniu wyłóż
Niedzielny kucharzbyło 50 g) *** 125 g sera mozzarella (w oryginalnym przepisie było 100 g) 2 żółtka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Do panierowania: mąka, bułka tarta i jajka *** do tych krokietów najlepsze są bardzo młode, cienkie szparagi, albo fragment łodygi bezpośrednio przy samej główce, wtedy nie trzeba ich gotować. Jak przygotować krokiety serowo szparagowe Ziemniaki(...)jest sugestia, aby nabierać łyżką porcję masy ziemniaczanej i obtaczać w jednaj łyżce sera, ale ja przygotowałam nieco większe krokiety. Przygotowane krokiety obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanym jajku, bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
Cztery Fajeryłyżki klarowanego masła 5 plastrów sera żółtego np. gouda 5 suszonych pomidorów z zalewy Sól i pieprz do smaku 2 jajka do panierowania Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą i pieprzem. Jarmuż umyć, osuszyć pokroić(...)schabu układać po plastrze żółtego sera, rozłożyć farsz jarmużowy posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami, zawinąć ciasno w roladki. Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto. Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego
Wanilia i Kardamonśliwkową: 1500 g śliwek 80 g cukru 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Rozkładamy na blaszce, posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180-200 st. C, od czasu do czasu mieszają. Upieczone wykładamy równomiernie na posypany bułką tartą spód ciasta. składniki na masę serową: 1000 g sera białego
Domowy Smak Jedzeniagałązka tymianku 2 łyżki bułki tartej Sól, pieprz 200g sera żółtego Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Połowę przekładamy do mięsa, a do drugiej połowy wkrawamy pieczarki, delikatnie solimy, dodajemy listki tymianku oraz rozmarynu i podsmażamy do miękkości i odparowania całej wody. Mięso mieszamy z cebulą, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Formujemy okrągłe
Kuchnia w czekoladzie60 ml oleju rzepakowego 60 ml oleju pistacjowego sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego naczynia wkładamy umytą rukolę, uprażone orzechy,tarty ser, szczyptę soli i pieprzu oraz oba oleje i wszystko rozdrabniamy blenderem, aż będziemy mieć w miarę gładki sos. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku
słodkie i nie tylko historie kulinarnekurczaka 1 jajko 1 cebula mała 2 łyżki natki pietruszki posiekane 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz chili papryka przyprawa do kurczaka mąka pszenna do obtoczenia Pulpety: Pierś z kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, natkę posiekaną, bułkę tartą, sól, pieprz, chili. Mięso wyrabiam, formuje małe pulpety które obtaczam w mące
wesoła kuchniamielonego mięsa (może być wołowe, wieprzowe, mieszane – jak komu pasuje) 1 cebula 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 kieliszek białego wina sól pieprz bułka tarta oliwa olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zgnieść. Dodać mąkę i 8 łyżeczek roztrzepanego jajka, sól i pieprz do smaku. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić(...)gorącej oliwie, wrzucić mięso, posolić i zrumienić. Dodać wino i zredukować. Ostudzić, dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Formować kule wielkości sporego pulpeta, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na głebokim tłuszczu smażyć 2 – 3 minuty na złotobrązowo. Podawać z aioli i salsa brava
stajnia gołębie od kuchniSkładniki na klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym (4 porcje): Klopsy: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego czerstwa kajzerka pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku jajko 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt luźna) sól, pieprz, pietruszka suszona Sos: 200 g pieczarek cebula szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki mleka sól, pieprz, pieprz ziołowy(...)dodajemy również jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest ona zbyt luźna, taka że trudno by było z niej formować kotleciki, dodajemy bułkę tartą. Z masy kształtujemy klopsiki wielkości mandarynki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Następnie klopsiki przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy cebulę
e-PrzepisyKulinarneszkl mąki 250 g masła/margaryny 1 jajko 4 żółtka 2/3 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 2 kg jabłek ok 5-6 łyżek cukru 1 łyżka cynamonu Pianka: 4 białka szczypta soli 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Ciasto: Wszystkie suche składniki posiekać z masłem. Dodać(...)lodówki na godzinę a pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Po godzinie ciastem wylepić natłuszczoną formę (24x36cm) robiąc rant o wysokości ok 2 cm i nakłuwając je widelcem. Posypać bułką tartą. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce w cieniutkie plasterki. Dosłodzić wedle uznania, dodać cynamon i wymieszać. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i puszczają dużo soku należy go odlać
Smakołyki Asi