Przepis na : obiad
To danie swoje korzenie ma na Wyspach Brytyjskich. Zostało wymyślone w XVIII wieku. W roku 1809 przepis po raz pierwszy ukazał się w książce Marii Rundella A New System of Domestic Cookery. Margaret Dods natomiast w swojej książce The cook and housewife's manual, wydanej w 1826 r. nazwała to danie Scotch eggs . Niektórzy uważają, że to danie mogło być zainspirowana indyjskimi koftami, co nie wydaje się dziwne, biorąc pod uwagę silne powiązania Brytyjczyków z Indiami. Ja przygotowałam to... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Proste przepisy na proste i smaczne potrawy.