kuchni brytyjskiej szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto kruche: 250g masła 350g mąki 100g cukru żółtko Składniki na nadzienie (mincemeat) 250g rodzynek 300g żurawiny suszonej tarta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny 200g masła 250g cukru brązowego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cynamonu 100ml brandy duże jabłko łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mincemeat najlepiej(...)cynamonem i gałką muszkatołową, łyżeczką mąki ziemniaczanej oraz sokiem z połowy cytryny i odstaw na co najmniej godzinę. Masło rozpuść w garnuszku a następnie wymieszaj z cukrem. Dodaj tarte jabłko a następnie wcześniej namoczone owoce razem z całym powstałym sokiem. Podrzej a następnie odstaw do całkowitego ostudzenia. Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszaj w dużej misce i ugnieć
wysmienitysztuki kapusta pekińska 1 główka ryż ugotowany 3 woreczki cebula 1 sztuka sól 1 płaska łyżka przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka pieprz mielony 1 łyżeczka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia bulion drobiowy lub warzywny ok. 1.5 litra przecier pomidorowy 1 słoiczek ~~METODA~~ Mięso mielone ze sobą wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Dokładnie(...)odstawić na noc do lodówki. Po czym dodać ryż, kaszę mannę, poszatkowaną kapustę, podsmażoną na oleju cebulę oraz jaja. Wymieszać. Uformować gołąbki na kształt małej piąstki. Obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na oleju z każdej strony na złocisty kolor ( nie mogą być zbyt ciemne, ponieważ mogą nabrać goryczy ). Przełożyć do dużego gara. Bulion wymieszać z przecierem
Kuchnia Pauletteskiełbasek - plastrów topionego, żółtego sera mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna) 1 cebula 1 jajko sól pieprz majeranek 2-3 łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, bułką tartą, zrobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić. Każdą białą kiełbaskę zawinąć w liść sałaty, a następnie w plasterer topionego
Walijskie Pichceniemasła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Marchew obieramy i gotujemy w całości. Po ugotowaniu odcedzany z wody i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy marchewkę w kostkę i wrzucamy do garnka w którym uprzednio rozpuściliśmy margarynę. Gotujemy przez 5 minut, dodajemy groszek, doprawiamy cukrem i pieprzem, dodajemy bułkę tarta i gotujemy przez
Delusional Trinesię, powinny wyjść dość blade. Z podanej porcji wychodzi około 25 sztuk w zależności od wielkości patelni. dodatki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka olej do smażenia bułka tarta 2 jajka sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 sałata lodowa 3-4 pomidory dowolny ulubiony sos: czosnkowy, ketchup, majonez, musztardowo-miodowy(...)Pokrojone mięso przełożyć do roztrzepanych jajek. Wymieszać i odstawić do lodówki. W tym czasie pokroić sałatę, pomidory i przygotować sosy. Mięso wyjąc z lodówki. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Na naleśniku posmarowanym ulubionym sosem układać pokrojoną sałatę, kawałki pomidora oraz usmażonego kurczaka
Codzienna kuchnia niecodziennazwykły też pyszny) mąka jajko bułka tarta Camembert kroimy na kawałki jakie nam odpowiadają u mnie pokrojony na 4 części. Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju! Krótko bo szybko się rumieni :) Podajemy z sałatką lub pomidorkami. Smacznego
Moje-pitraszenieowskich restauracji. Ananas oczywiście był z puszki. Ja użyłam świeżego ananasa. W ten sam sposób przygotowywano kotlety z piersi kurczaka. 4 kotlety schabowe, 2 jajka, bułka tarta (około 80 gram), mąka pszenna, sól, pieprz, smalec do smażenia, 4 plastry ananasa, 4 plastry(...)sera żółtego Kotlety roztłuc oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę wysypać na duży talerz. Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Przełożyć kotlety na blachę do zapiekania, na każdym ułożyć plaster
królestwo garówPodaję zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z pora. Pyszne. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 cebula Mleko Sól i pieprz do smaku Jajka do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek 1 łyżka klarowanego masła 1 szklanka słodkiej śmietanki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina(...)zanurzone. Odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny, po tym czasie kotlety osączam z mleka, (mleko należy wylać) panieruję w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem, panieruję w bułce tartej. Smażę na złocisto na rozgrzanym oleju. Sos: W rondelku rozgrzewam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, podsmażam 2-3 minuty, po czym dodaję pokrojone na plasterki
Wanilia i Kardamonłyżeczki bułki tartej, 4 jajka, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2-3 łyżeczki cukru, 1łyżeczka soli, pieprz. Galareta: 3 litry wody, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, sól, cukier, żelatyna. Przygotowanie: rybę odmrażamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy całe jajka, sok z cytryny, solimy, pieprzymy, cukrzymy i dodajemy bułkę tartą
Państwo Wojtczuk gotująszklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy, 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta suszonego oregano, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz Klopsiki: 500 g mielonej wołowiny, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 jajko lekko ubite, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki oliwy. Przygotowanie: Przygotowanie sosu pomidorowego: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim(...)pieprz. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przygotowanie klopsików: W tym samym czasie w dużej misce delikatnie wymieszaj mieloną wołowinę, bułkę tartą, jajko, czosnek, sól i pieprz. Z masy uformuj około 18 okrągłych klopsików, biorąc 2 łyżki mięsa na jeden klopsik. Pozostaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej oliwę. Włóż klopsiki
Państwo Wojtczuk gotująkurczaka 1 szt, pomidory suszone 4 plastry, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, pieprz i s ó l, jajko 1 szt, m ą ka pszenna 2 łyżki, bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem na cienki filet. Kurczaka oprószamy przyprawami(...)stron. Na środku piersi układamy suszone pomidory. Następnie zwijamy pierś w roladę. Najpierw obtaczamy roladę w m ą ce, następnie w roztrzepanym widelcem jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej ze stron. Usmażon ą roladkę kładziemy na ręcznik papierowy. Następnie kroimy w plastry i podajemy jako danie główne lub przystawkę
kulinarne odsłony patiletnich ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 250 g chudego wędzonego boczku parzonego bez skóry 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz majeranek gałka muszkatołowa bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki przepuścić przez praskę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni lekko zrumienić pokrojony boczek. Następnie dodać pokrojoną(...)przyprawy do smaku. Masę trzeba dobrze doprawić, soli nie trzeba dodawać za dużo jeśli boczek jest słonawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Zrobiłam duże kotlety i wyszło mi 9 sztuk. Następnie kotlety usmażyć na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie sos pieczarkowo-śmietankowy
Monia miesza i gotujeochotę, a potem doprawiamy do smaku wedle własnego gustu. W klasycznym przepisie wśród składników znajduje się cukier. Ja proponuję jego zdrowszy i dostępny w Polsce zamiennik. Składniki : buraki tarty chrzan słodkie jabłko sok z cytryny ewentualnie: sól i pieprz Buraki obrać, opłukać, a następnie zalać taką ilością wody, by jej powierzchnia znalazła się ok. 2 cm nad burakami(...)zetrzeć na tarce (ja stosuję tę o grubych oczkach w malakserze). Do buraków zetrzeć słodkie jabłko na tarce o zadziornych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Całość doprawić do smaku tartym chrzanem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać na zimno lub po podgrzaniu
Weekendy w domu i ogrodziepotrawy, zapominając o swoim wcześniejszym zamiarze. Cóż, i tak bywa ;) Składniki: 300 g łososia (świeżego) 100 g makaronu (u mnie świderki) 250 g mrożonych różyczek brokułów 4 łyżki tartej mozzarelli sól pieprz ulubiona przyprawa do ryb (opcjonalnie) 4 łyżki płatków migdałowych sok z cytryny (do skropienia ryby) sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl(...)Odcedzić. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy stopniowo dodawać mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dodać tartą mozzarellę i wymieszać. Ugotowany makaron wymieszać delikatnie z podpieczoną rybą oraz brokułami (różyczki podzieliłam na mniejsze kawałki, odcinając łodyżki) i sosem beszamelowym. Wierzch posypać płatkami migdałów (najlepiej uprażonymi
zadanie-gotowanierejbowania, czyli tarcia ziemniaków. Należy też wspomnieć o okolicach Przedborza, gdzie króluje do dziś i jest prawdziwym lokalnym przysmakiem. Żydzi podawali ze smażoną cebulką, wersja wypasiona zawierała kaczkę lub gęsinę. Polacy serwowali z wieprzowiną, wołowiną i na tłusto. A większość z nas zna jako babka ziemniaczana.😊 U mnie był olej do formy i łyżka bułki tartej do wysypania, tak dla pewności, że ładnie się wyślizgnie po upieczeniu. Oraz: łyżka masła 20 dkg pieczarek szczypta soli 2 łyżki tartego żółtego sera natka pietruszki surówka Jak widać ziemniaki state na grube wiórki, dzięki temu babka nie jest tak zwarta i zbita. Pominęłam pianę z białek, tradycyjnie ( u mnie) uważam, że taka masa jest zbyt
Dieta moja pasja