tarta - 42848 przepisów (strona:983/2857)

Kotleciki z kaszy gryczanej 138

gryczanej * 3 łyżki odchudzonego twarogu * 2 jajka * 4 łyżki mąki gryczanej * łyżka bułki tartej * pół łyżeczki suszonej pietruszki * łyżeczka wegety i pieprzu *olej do smażenia Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szklankę ugotowanej kaszy przesypujemy do dużej miski. Dodajemy po kolei twaróg oraz bułkę tartą. Całość mieszamy i przyprawiamy. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do masy

Klasyka Gotowania
Quiche z boczkiem i cebulą 117

szpinakiem Quiche z suszonymi pomidorami i serem kozim Składniki  Ciasto kruche (przepis)  200g boczku 4 duże cebule 3 jajka 250ml śmietany 36% 3/4 szklanki mleka tarty ser cheddar (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec spód według przepisu (odnośnik znajduje się wyżej). Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w pół księżyce, dodać(...)dodać mleko, śmietanę, doprawić pieprzem, całość wymieszać widelcem. Na lekko przestudzony spód wylać trochę masy jajecznej, na to wyłożyć boczek i cebulę (najlepiej jak jest trochę zimniejszy już) posypać tartym serem, wylać resztę masy i posypać serem. Piec w 190 stopniach, przez około 40 minut aż się przyrumieni  na wierzchu a cała masa. Najlepiej smakuje ciepłe

Delusional Trine
filety dorsza z patelni... 126

Składniki: filet z dorsza 2 sztuki/większe, masło 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa 2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka tortowa(...)łyżki świeże filety dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na dwie porcje dobrze natrzeć solą ziołową, pieprzem cytrynowym i odłożyć na 15 minut do lodówki filety obtoczyć w tartej bułce wymieszanej z mąką, na gorącym oleju z masłem smażyć rumiane filety z każdej strony pyszne filety i na obiad i na zimno do pieczywa............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szprotka w chlebowym pulpecie 145

czosnku puszka wędzonych szprotek w oleju puszka szprotek w pomidorach 2 jajka 3 suszone pomidory w oliwie kilka czarnych oliwek bez pestek suszony tymianek suszona bazylia sól pieprz tarta bułka     Przygotowanie   Pokroiłem czerstwy chleb, który następnie zalałem bulionem, odstawiłem. Czosnek i cebulę drobno pokroiłem, zeszkliłem na niewielkiej ilości oliwy. Dodałem suszony tymianek i bazylię(...)chleba. Następnie dodałem odsączone z oleju szprotki i szprotki w pomidorach, wbiłem jajka. Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem. Uformowałem okrągłe pulpety, które panierowałem grubo w bułce tartej. Smażyłem na złoto na małej ilości oleju ( pulpety są tłuste same w sobie

R'n'G Kitchen
Pulpety w sosie cebulowym 171

Składniki: - 500g mielonej wieprzowiny - 2 jajka - kilka łyżek bułki tartej - marchewka - 3 spore cebule - mąka - olej - przyprawy - koperek, majeranek, sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: 1. Mielone mięso łączymy z pokrojoną w drobną kostkę połówką cebuli, startą na grubych oczkach marchewką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. 2. Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy

Od łyżki do widelca
Kotleciki ziemniaczane 87

pół tłustego * łyżeczka suszonego koperku * pół łyżeczki soli i pieprzu * jedno małe jajko * 2 łyżki bułki tartej Porcja: 4 kotleciki Ziemniaki tłuczemy, jeśli jeszcze nie zostały utłuczone. W miseczce mieszamy widelcem ziemniaki z twarogiem. Dodajemy przyprawy oraz jajko, całość mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i ponownie mieszamy. Formujemy dowolnej wielkości kotleciki i smażymy na oliwie z oliwek przez

Klasyka Gotowania
Makaron z kurczakiem i pomidorami 208

papryka słodka i ostra mały kubeczek śmietanki 30% 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę 1 suszony pomidor pokrojony w kostkę oliwa z oliwek tarty parmezan natka pietruszki Przygotowanie: Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i innych, kroimy w kostkę, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, przyprawiamy, dobrze obtaczamy mięso, zostawiamy na kilka godzin

Zasmakuj Kuchni
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym (Polpettine di pesce con salsa all'aneto) 308

SKŁADNIKI  500 g filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bu ł ki tartej 2 l bulionu warzywnego 150 ml śmietany 2 łyżki m ą ki koperek natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di filetti di merluzzo 1 cipolla 1 uovo 3 cucchiai di pangrattato(...)panna 2 cucchiai di farina aneto prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Filety z dorsza i cebulę mielimy.  W misce mieszamy zmielone filety z bułką tartą, pokrojoną drobno natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpety wyrabiamy.  Z masy rybnej formujemy pulpeciki. Wkładamy je na wrzący bulion

La grande e la piccola cuoca
Pałki z kurczaka panierowane, soczyste i chrupiące, z piekarnika. 228

ziemniaczków i ulubionej surówki :) Polecam. Składniki - 8 pałek z kurczaka - 2 jajka - pól szklanki mleka - domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka - czosnek mielony - papryka mielona - bułka tarta Wykonanie W misce mieszam ( bełtam ) jajka(...)mlekiem i przyprawami, do mieszaniny zanurzam kawałki kurczaka  i odstawiam w chłodne miejsce ( do lodówki ) na co najmniej pół godziny. Po tym czasie zamarynowane pałki przekładam do bułki tartej, dokładnie panieruję w niej, nadmiar strzepuję. Opanierowane kawałki mięsa przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach z termoobiegiem około

Kuchnia z widokiem na ogród
Klasyka kuchni polskie: Bitki wieprzowe mojej babci 133

płaski talerz wsyp bułkę tartą. Mięso dobrze rozbij tłuczkiem. Z obu stron oprósz solą i pieprzem każdy kotlet. Każdy kawałek mięsa opanieruj w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Obsmaż na nim bitki z obu stron. Na tłuszczu pozostały z obsmażania mięsa podsmaż cebulę. Gdy cebula się zezłoci, na patelnię przełóż z powrotem bitki

blog.moje-pasje.info
PASTA CHRZANOWA Z POREM 178

ogórki konserwowe 1 por tylko biała cześć 1 /2 natki pietruszki 3 łyżki tartego Ser żółtego np. Cheddar 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki tartego chrzanu Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:   Jajka obiera. I trę na tarce na grubych oczkach. Dodaję potarty ser żółty. Pora myję i drobno siekam. Dodaję do miski. Ogórki

Gotowanie Patki
Nuggetsy z kurczaka. 189

śmiało przygotować sami w domu. Do nuggetsów podałam wyśmienity sos Madziarów Folwark. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 5 piersi z kurczaka 250 g płatków kukurydzianych  1/2 szklanki bułki tartej 1,5 łyżki domowej vegety lub sól do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)mięsa. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i mąką, dodajemy do mięsa i mieszamy. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Płatki drobno kruszymy i mieszamy z bułką tartą. Kawałki mięsa wyciągamy z zaprawy i obtaczamy w płatkach z bułką. Do rondla wlewamy większą ilość oleju i rozgrzewamy, smażymy mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy

Sama słodycz i szczypta chili
PASZTET Z ŁOSOSIA 130

wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku 1 łyżka masła klarowanego (lub dobrego oleju) sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie(...)ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub koperek), dokładnie wymieszajcie. Pozostałe białko rozbełtajcie i odstawcie. Do wyłożonej ciastem formy włóżcie pasztet. Przykryjcie pozostałym fragmentem ciasta, dobrze pozlepiajcie brzegi. Wierzch posmarujcie rozmąconym białkiem

OliveandThyme
ZAPIEKANE PUREE ZIEMNIACZANE NA SPOSÓB WIEJSKI 148

smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki) 2 cebule opcjonalnie posiekana natka pietruszki, koperek dobra sól (np himalajska) 2-3 łyżki skwarków ze smalcem 2-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Obierzcie cebule, pokrójcie je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie skwarki ze smalcem, dorzućcie cebulę. Smażcie kilka minut, aż cebula stanie(...)Ugotowane gorące ziemniaki zgniećcie na puree. Dodajcie śmietanę i skwarki z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dokładnie wymieszajcie. Spróbujcie, jeśli trzeba- doprawcie. Pozostałe skwarki wymieszajcie z bułką tartą - powinna powstać kruszonka. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Puree przełóżcie do formy do zapiekania, posypcie kruszonką. Zapiekajcie około 20-25 minut- aż zapiekanka zacznie się rumienić. Podawajcie gorące

OliveandThyme
Panierowana pierś z kurczaka z boczkiem i serem. 195

Składniki na 8 sztuk: -4 piersi z kurczaka -8 cienkich plastrów boczku -4 plastry sera żółtego -sól -pieprz -mąka -bułka tarta -jajko -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Plastry boczku rozkładamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach aż będą chrupiące. Piersi myjemy, Przekrawamy w poprzek na równe(...)płaty. Jeśli jest konieczność rozbijamy je troszkę tłuczkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy. Na jednej stronie układamy ser i boczek, przykrywamy drugą stroną piersi. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na margarynie na średnim ogniu na złoty kolor. Smacznego

Magia jedzenia.