wypróbowania 😉 Składniki: brokuł 200 g, kalafior 200 g, czosnek 2 ząbki, koperek świeży 4 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, jajko 1 szt, pieprz, sol do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kalafiora i brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dusimy(...)tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajko, mąkę, posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Formujemy kotlety dowolnej wielkości i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Smacznego
kulinarne odsłony patimąka 1 jajko 0,5 kg pieczarek 2 cebule pieprz, sól bułka tarta Przygotowanie: Pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż do miękkości pieczarek. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić(...)oraz jajko. Połączyć składniki. Łyżką nabrać masę ziemniaczaną i w dłoni rozpłaszczyć ją. Na środek nałożyć farszu, złożyć na pół jak pieroga i skleić. Uformować kotlecika.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor
Amatorka kuchennasię aby je nadziać. Dla 2 osób 4 pieczarki portobello lub zwykłe duże pieczarki 1 serek mozarella 1 średnia cebula 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek natki pietruszki, drobno posiekanej 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz, oliwa Przygotowanie: Grzyby umyj, ale tylko z zewnątrz, blaszek nie myjemy. Odetnij nóżki(...)naczynia żaroodpornego blaszkami do góry. Nóżki grzybów i cebule posiekaj drobno i podsmaż na oliwie, następnie dodaj natkę pietruszki , czosnek, rozdrobnioną mozarellę i bułkę tartą. Podgrzewaj wszystko do czasu roztopienia się sera. Przypraw solą i pieprzem. Napełnij kapelusze grzybów nadzieniem, lekko dociśnij. Piecz przez ok. 20 minut
Jadło i czytadłoszkl. oleju do marynaty+ 3 łyżki do masy 1,5 łyżeczki czosnku 1 łyżka płatków drożdżowych 0,5 kg marchewki 2 cebule 1/2 szkl. bułki tartej 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: W dużej misce przygotuj marynatę z wody, oleju, sosu sojowego i przypraw. Na średnich oczkach zetrzyj marchewkę, przełóż do marynaty(...)przez sitko lub gazę. Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia. Do masy marchewkowej dodaj podsmażoną cebulę, 3 łyżki oleju, bułkę tartą, mąkę i dokładnie wymieszaj. Formuj burgery i smaż na oleju na średnim ogniu do zarumienienia. Smacznego
wegujemybyć trudne. Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę takie posty mogą być przydatne. Składniki na karpia smażonego: karp płat ze skórą około 500 g bułka tarta jajko mąka sól(...)Karpia umyć i osuszyć, ściągnąć ze skóry nadmiar śluzu i usunąć ewentualne łuski. Podzielić na mniejsze kawałki. Powinno wyjść około czterech. Posolić panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej
Karola gotujecytrusa jaki macie w domu). Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 - 3 łyżki soku z grejpfruta 2 jajka roztrzepane i lekko posolone i popieprzone bułka tarta "na oko" przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, pół łyżeczki zmielonej kolendry, lubczyk, oregano, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka (więcej), ma być generalnie soczyście(...)włóż np. do siatki "zrywki" i lekko tłucz na większy kotlet; na patelni rozgrzej masło, smaż kilka minut na średnim ogniu kotlety uprzednio obtoczone w jajku i bułce tartej, smacznego
Zasmakuj KuchniSkładniki: 45 sztuk kokardek Lubelli , ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu oliwa z oliwek lub olej roślinny 450 g mięsa mielonego 1/2 cebuli, bardzo drobno posiekanej 1/2 szklanki bułki tartej 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kosteczkę 1 jajko sól i pieprz 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego 45 liści bazylii 2 szklanki sosu pomidorowego, ze sklepu lub zrobionego(...)odrobiną oleju i odstaw. Rozgrzej odrobinę oleju w średniej patelni, włóż paprykę i smaż do miękkości, przez około 2-3 minuty. W większej misce wymieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, paprykę, paprykę, czosnek i jajko. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku u uformuj z niej klopsiki o średnicy około 2 cm. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu
karmelowyjajko 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100g dowolnej szynki 100g żółtego sera panierka 1 jajko trochę wody sól pieprz mąka pszenna 2-3 łyżki bułka tarta do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą lub ziołami. Dodajemy jajko,mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być lekko klejąc,ale nie przywierać do ręki. Szynkę(...)całym ciastem. Następnie jajko,wodę ,sól,pieprz oaz mąkę mieszamy ze sobą (tak jak robimy panierkę do kotletów schabowych) Krokiety moczymy w panierce oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej. Podajemy same lub z dowolnym sosem albo z ketchupem :-) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumajonezu 5 filetów śledziowych 3 szt ogórka konserwowego 1 cebula 3 sztuki ziemniaków ugotowanych w mundurkach 3 ugotowane czerwone buraki 3 jaja ugotowane na twardo opcjonalnie ser żółty tarty do dekoracji szczypiorek pieprz ziołowy do smaku Sałatkę możesz przygotować w jednym przeźroczystym wysokim naczyniu.U mnie wyszło kilka dużych szklanek. Filety śledziowe należy moczyć około godziny w zimnej wodzie(...)kostkę. Na dnie naczynia układamy kolejno, warstwami- śledzie, majonez,pieprz,cebulę,ogórki,ziemniaki,majonez,pieprz,buraki,majonez,pieprz ,jajka, lub jak chcesz,wedle uznania. Jeśli chcesz posyp sałatkę tartym żółtym serem, u mnie jest szczypiorek. Włóż do lodówki, podawaj na drugi dzień. Pysznie
Z Kuchni Do Kuchnijajek na sztywną pianę. Dodajemy do masy mięsnej i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy. Jeżeli mamy wrażenie, że masa jest zbyt rzadka można dodać suchej, tartej bułki. Do wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować
Kulinarne przemysleniamasa z cappuccino orzechowym, przełożona warstwami słonych krakersów, bez których sobie tego ciasta po prostu nie wyobrażam. Biszkopt orzechowy : 6 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka kakao szczypta soli Masa orzechowa: 1 1/2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleka 1/2 szklanki cukru 250 g masła 120 g cappuccino orzechowego, proszku 1-2 opakowania krakersów Do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy bułkę tartą oraz zmielone orzechy i wszystko mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie, nie przerywając
Smaki Na Talerzużółtka 0,5 szklanki mleka 15 dag masła Masa makowa: 40 dag maku 1 szklanka cukru 8 dag masła 2 białka 1 łyżka skórki pomarańczowej 10 dag bułki tartej 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 0,5 szklanki rodzynek szklanka orzechów włoskich Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, lukier Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie(...)cukier. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać pianę, skórkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodać rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć
BullioSkładniki na 4 porcje: Na kluski: 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku (uprzednio rozmrozić do klusek) 500g ricotty 120g mąki pszennej do klusek + ok. 100g do obtoczenia 2 jajka 25g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 750 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz(...)Dodatkowo: 80g startego parmezanu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wstaw wodę na kluski. Rozmrożony szpinak odciśnij. W misce wymieszaj szpinak, ricottę, 120g mąki pszennej, jajka oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Za pomocą łyżeczki lub palcami uformuj kluseczki w formie wałeczków ok 3x5cm. Obtocz je w mące i wkładaj pojedynczo do wrzątku
Fabryka pomysłówmożna zastąpić pieczarkami ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1/2 płaskiej łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku dodatkowo : 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą , miksujemy . Dolewając wody , pamiętajmy ,żeby nie kierować się dokładnymi proporcjami , tylko dawkować ją do momentu , aż ciasto stanie się lejące(...)zostawiając czyste boki , które składamy do środka , a następnie całość rolujemy jak dywanik " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor , do uzyskania chrupkości z obu stron w dość głębokim oleju . Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar oleju ręcznikiem papierowym i gotowe . Smacznego " class
Ogrodnik w podróżynajlepiej oliwy woda letnia z dodatkiem mleka słodkiego sól Farsz 4 dkg suszonych leśnych grzybów ( np. borowiki ) 1 mała cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy bułka tarta ( drobna ) sól pieprz mielony Sposób wykonania : F arsz : G rzyby namocz w letniej wodzie, najlepiej na noc. Następnie ugotuj w tej wodzie, w której się moczyły, przestudź, odcedź(...)zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę , zeszklij na oleju. Dodaj do grzybów. Dopraw grzybki do smaku solą i pieprzem, dodaj trochę bułki tartej tak, aby farsz nie był zbyt rzadki. Dokładnie wymieszaj wszystko razem. C iasto i wykonanie : M ąkę przesiej przez sito, zrób na środku wgłębienie ( dołek ) dodaj do niego
Przepisy i porady kulinarne