makaronu (typu kokardka mała) 2 łyżki mąki 225 ml mleka 150 g sera żółtego 2 łyżki masła 1 ½ łyżki bułki tartej pieprz i sól Przygotowanie: Posmarować foremki masłem i posypać bułką tartą. W osolonej wodzie ugotować makaron (al dente). Przygotować sos; w garnku roztopić masło, dodać mąkę. Składniki wymieszać z szczyptą soli
KuchniaWeDwoje.plszklanki) 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Farsz: 4 parówki 2 ogórki konserwowe (60 g) 1 papryka konserwowa (70 g) 6 plasterków sera żółtego Panierka: 2 jajka bułka tarta sól Przygotowanie: Ciasto na naleśniki: Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto i piec 6 naleśników. Ugotować parówki. Pokroić ogórki, paprykę i ugotowane parówki w słupki(...)naleśniki wyłożyć po plasterku sera, na ser ułożyć resztę składników i złożyć naleśnika w kopertę. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Piec z obu stron po kilka minut, aż do zarumienienia. Krok po kroku: 1. Zrobić ciasto na naleśniki 2. Upiec naleśniki 3. Pokroić parówkę, ogórka i paprykę
KuchniaWeDwoje.plprostu nazywają się paluchy, dlatego połączyłam te dwie nazwy:) Zawsze jadłam je obtoczone w bułce tartej i oczywiście bez natki pietruszki – takie klasyczne. Jednak postanowiłam nieco zmodyfikować ten przepis dodając trochę koloru zielonego i ominąć zasmażaną bułkę tartą – i z radością stwierdzam, że takie połączenie smakują mi jeszcze lepiej
KuchniaWeDwoje.plpinii. W moździerzu utrzeć bazylię z orzeszkami i czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę. Ilość oliwy zależy od rodzaju konsystencji jaką chcecie uzyskać. Na koniec dodać tarty parmezan i ewentualnie doprawić szczyptą soli. Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Podprażyć orzechy pinii 3. Zmiażdżyć bazylię, czosnek i orzechy 4. Dodać oliwę
KuchniaWeDwoje.plmleka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżki bułki tartej pół łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 1 łyżka skórki otartej z cytryny sól pieprz olej Przygotowanie Zalałem czerstwą bułkę mlekiem, odstawiłem na 10 minut. Bułkę odcisnąłem, dodałem wraz z imbirem do mięsa, wbiłem jajko, wsypałem bułkę tartą i przyprawy: cynamon, goździki, skórkę cytrynową. Wszystko
R'n'G Kitchenłyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 300 ml śmietany 30 % olejek śmietankowy 4 łyżki cukru pudru łyżka bułki tartej łyżkę masła Wykonanie Do miski oddzielam białka od żółtek , z białek ucieram puszystą piane , do żółtek dodaję cukier , oraz cukier waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie(...)łyżką mieszam tak aby nie stracić puszystości . Kiedy ciasto mamy gotowe , dzielę na dwie części , do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam , następnie formę smaruję masłem , posypuje bułką tartą i wylewam nasze ciasto na zmianę raz kakaowe raz białe , i tak do wykorzystania naszego ciasta , kiedy mamy nasze ciasto przygotowane , wstawiam do piekarnika rozgrzanego na 160 stopni
Mój Smakkapusty kiszonej 50 g grzybów suszonych sól olej lub inny tłuszcz cebula pieprz pieprz ziołowy kminek majeranek oregano 1 jajko do panierowania 2-3 jajka bułka tarta Grzyby namaczamy a potem gotujemy ok 15 min. Kapustę odciskamy z soku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy pierwszą kwaśną wodę, dodajemy posiekaną cebulę, dodajemy tłuszcz podsmażamy kilka minut(...)lekko, następnie dodajemy mąkę stopniowo, sól i cukier i mieszamy ciasto naleśnikowe niezbyt gęste. Smażymy tradycyjne naleśniki. Naleśniki nadziewamy kapustą i zwijamy w zgrabne krokiety. Panierujemy w jajku i tartej bułce, obsmażamy na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem
Gotowanie jest łatweNajprostszy i najsmaczniejszy sposób na świątecznego karpia. Słyszeliście o tym , że najprostsze dania są najsmaczniejsze?? Coś w tym jest. Składniki: karp 2 kg mąka pszenna 1 szklanka bułka tarta pół szklanki jajko 1 szt przyprawa do ryb sól pieprz mielony olej do smażenia Wykonanie: Karpia czyścimy z łusek, obcinamy płetwy i ogonek,wyjmujemy wnętrzności i myjemy. Kroimy(...)godziny w osolonej wodzie. Po wymoczeniu wyjmujemy dzwonki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.Na talerz wsypujemy mąkę, dzwonka obsypujemy mąką, maczamy w jaju i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.Skórka staję się chrupiąca
Różowa kuchniaidealny przepis dla Was. Połączenie tych składników daje rewelacyjny smak. Gorąco polecam. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert Borówka ( ze słoika ) Sól Pieprz Jajko Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka układamy równo na desce i kroimy na dwa cienkie kotlety ( poziomo ). Każdego kotlety rozbijamy delikatnie przez folię tak aby nie uszkodzić mięsa(...)pieprzem. Ser camembert kroimy w plastry i układamy na kotlecie razem z łyżeczką borówek. Składamy. Uformowanego kotleta obtaczamy dokładnie w mące w jajku i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowanego kotleta smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyłyżka masła natka pietruszki suszony lubczyk sól, pieprz Naleśniki: 2 jajka 5-6 łyżek mąki 150 ml mleka 100 ml wody gazowanej Dodatkowo: mąka 2 jajka bułka tarta szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku zalewamy zimną(...)niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem), po ok. 2 min z każdej strony. Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenprzepisu mojego taty Taki karp smakuje mi najbardziej. 1 kg filetów z karpia 2 cytryny kilkanaście listków bazylii 2 duże jabłka pęczek koperku natka pietruszki sól pieprz bułka tarta do obtoczenia ryby 1 jajko 2 czerwone lub białe cebule oliwa z oliwek (do zalewy na karpia) olej do smażenia Dzień przed smażeniem, karpia posolić i zalać oliwą. Dodać(...)pokroić w średniej grubości plastry i dodać do ryby w oliwie. Całość przykryć folią i wstawić do lodówki. Następnego dnia wyjąć filety z zalewy. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym na patelni oleju krótko podsmażyć wyciągnięte z zalewy zioła, cebulę i cytrynę. Przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na tej samej patelni usmażyć karpia
Bulliobrokuł 2 jajk 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sol do smaku 2 łyżki oliwy do smażenia Wykonanie Do garnka z wodą osoloną wkładam naszego brokuła i gotujemy do miękkości, następnie odlewam z wody i do tego samego garnka dodaję oliwę i rozbelcone jajko z bułką tartą i mieszam wszystko razem
Mój Smakpozostałe składniki: 1 duża kapusta włoska, sól, 1 płaska łyżeczka cukru, masło klarowane, główka czosnku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce. Ziemniaki tarte na tarce przekładamy na gęste sito. Z ziemniaków będzie odciekał sok. Od czasu do czasu mieszamy, dociskamy ziemniaki łyżką drewnianą, żeby jak najwięcej oddzielić(...)ilość soku, żeby nie były za suche. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, rozgniatamy za pomocą widelca. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, boczek, kiszkę ziemniaczaną i mieszamy ręką rozdrabniając dodatkowo kiszkę. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku, całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę
Moniki Smakołykipadano sól, pieprz, tymianek suszony 1 duża garść liści świeżego szpinaku oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania na końcu: tarty ser grana padano Wykonanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłęm i zeszklij cebulę. Dodaj
Moja pasja smakubasmati 100 gram sera żółtego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gorący ryż łączymy z serem żółtym pokrojonym w kostkę i studzimy. Dodajemy jajka, tartą bułkę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem
Życie zaczyna się w kuchni