tarta - 42848 przepisów (strona:986/2857)

Seromakowiec bez spodu 229

Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe, 2 łyżki skórki pomarańczowej lub cytrynowej) Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru(...)pozostawić go na około 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej wodzie) i bułkę tartą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec

Kuchcik gotuje
Męski schabowy 135

grubość według uznania ) 2 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżeczka pieprzu  sól ( według smaku )  1 łyżeczka papryki  3 łyżki sosu teriyaki  bułka tarta  2 jajka  olej do smażenia  Wykonanie  Nasze kotlety rozbijamy , następnie doprawiam naszymi przyprawami(...)dodajemy obraną oraz pokrojoną cebulę , posiekany czosnek , sos teriyaki , i wszytko mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki pod przykryciem . Następnego dnia nasze kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej , i przekładamy na rozgrzaną patelnie , smażymy po obu stronach na złoty kolor , podawać można z ziemniaczkami , kaszą , ale to już pozostawiam Państwu

Mój Smak
Sposób na mięso z rosołu 146

skrzydełka, ćwiartki Bułka tarta Jajka Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Dodatkowo: Sałata lodowa Czerwona cebula Ogórek zielony Pomidorki Szczypiorek Sos czosnkowy Przygotowanie: Mięso opanierowałam w bułce tartej z domieszką przyprawy do kurczaka, usmażyłam na rozgrzanym oleju i wyszła pyszna kolacja. Domownikom aż się uszy trzęsły tak zajadali. Do tego podałam sałatę z sosem czosnkowym

W garach u Gosi
Pieczone ziemniaki: spiralki z ziemniaków 491

przygotowania jest bardzo ciekawy i atrakcyjny. Dlaczego więc nie zrobić ich w nieco inny, a zdecydowanie zdrowszy sposób, zachowując jednocześnie to, co w nich najlepsze? Ziemniaki Masło Przyprawa Tarty parmezan Patyczki do szaszłyków Wybieramy ziemniaki, mniej więcej jednakowej wielkości, by czas, w którym będą przygotowywane był dla nich równy. Nie obieramy – ale bardzo dokładnie myjemy i szorujemy skórkę(...)przyprawą, którą lubimy. Może to być gotowa przyprawa do ziemniaków, może być to papryka, rozmaryn – to, co lubicie, albo co pasuje wam do przygotowywanego posiłku. Na koniec posypujemy ziemniaki tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 lub nawet 220 stopni. Pieczemy do miękkości – w zależności od ziemniaków czas może być różny. Przy dobrze rozgrzanym piekarniku 30 minut

MarcinChef
Krokiety ziemniaczane 126

łyżki mąki pszennej 300 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie dodatkowo  na panierkie 1 jajko + sól, pieprz, ewentualnie zioła wedle uznania bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Krokiety: 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, jeśli mamy świeżo ugotowane, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.  2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę doprawiamy(...)Każdy taki kawałek formujemy w dłoni na mały podłużny krokiet.  3. Wszystkie krokiety po kolei obtaczamy w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej 4. Smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.  Sos czosnkowy 1. Ząbki czosnku obieramy. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki

Mój pomysł na
Kotleciki rybno – ziemniaczane 145

sztuk Składniki: 600g ziemniaków 300g filetów z białej ryby ( u nas morszczuk) 300 ml mleka Mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 duże jajko 1/2 cytryny (skórka) Bułka tarta Olej Przyprawy: świeżo mielona sól, mielony pieprz biały Ziemniaki obieramy, kroimy i wkładamy do garnka z osoloną woda. Gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane(...)dzieci warto wcześniej rybę pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie sprawdzić, czy nie ma żadnej ości. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Formujemy kotlety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Podajemy na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Smażony ser z zapiekanymi ziemniaczkami 119

Smażony ser z pieczonymi ziemniaczkami :) Składniki 500 g sera żółtego np. Gouda  bułka tarta 2 jajka pieprz, sól, inne przyprawy olej do smażenia Wykonanie: Ser kroimy(...)mniejsze kawałki. W moim przypadku wyszło 5 grubych plastrów. Jajko roztrzepujemy, dodajemy przyprawy, można również dodać nieco mleka. Nasz ser panierujemy poprzez maczanie w jajku z przyprawami i bułce tartej. Jeżeli jest taka potrzeba można zrobić nawet potrójną panierkę. Ważne aby ser był dobrze za panierowany, inaczej podczas smażenia będzie wypływać. Ser smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia się

W Moim Magicznym Domu
Kotlety mielone z dorsza. 168

łyżki mąki -3 łyżki bułki tartej -olej Sposób przygotowania: Rybę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Bułki namaczamy w wodzie. Do zmielonej ryby dodajemy namoczone i odsączone bułki, jajka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na talerzyku mieszamy mąkę i bułkę tartą i w niej obtaczamy uformowane

Magia jedzenia.
Szarlotka z bezą 190

szklanki cukru 1 jajko + 3 żółtka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1,5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych ) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Beza: 5 białek 1,5 szklanki drobnego cukru    Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić by puściły sok. W tym czasie zagnieść kruche(...)część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki ( około 30x25 cm ).  Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować rant, dociskając ciasto do brzegów blachy. Ciasto posypać bułką tartą. Starte jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, nie wyciskać zbyt  mocno. Rozłożyć jabłka równomiernie na cieście i posypać cynamonem. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

kolorowotorcikowo
NUGGETSY Z KURCZAKA 133

filety z kurczaka pojedyncze 1 50 g bułki tartej 100 ml mleka 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję a następnie kroję na paski. Do jednej piski wsypuję bułkę tartą. Do drugiej miski wlewam mleko, wbijam jajka oraz

Gotowanie Patki
Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym 273

łyżki bułki tartej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek Sól Pieprz 190 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) 1,5 łyżki mąki pszennej Do miski przekładamy mielone mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w pół plastry por, posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulę, jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 183

małego i dużego. Uwielbiam taką formę kotlecików. Robi się je szybko a smakują znakomicie. Polecam :) SKŁADNIKI: Pulpety 500 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 5 łyżek bułki tartej przyprawy:pieprz, sól lub kucharek, czosnek granulowany Mąka ziemniaczana do obtaczania Olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku Sos 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml wody Pieprz,kucharek, czosnek(...)szczypiorku PRZYGOTOWANIE:  Cebulę i czosnek obieram a następnie drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na rumiano, dodaję sól i pieprz. W miseczce łącze mięso, jajka, bułkę tartą, kucharek, pieprz, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie. Z mięsa robię małe kulki a następnie obtaczam w mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano

Gotowanie Patki
Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych 116

ogórków kiszonych to mój autorski przepis zainspirowany warsztatami z Andrzejem Polanem. Andrzej odczarował na nich nielubianą przeze mnie kaszankę robiąc z niej okrągłe krokiety w panierce z bułki  tartej. Ja postanowiłem pójść krok dalej i upodobnić je wyglądem do hiszpańskich  croquetas oraz obtoczyć je w japońskiej panierce panko, która nadaje niebywałej chrupkości. Winne purée(...)kiszonych. Na talerzu możesz umieścić też kilka kropli octu balsamicznego. *Panko to rodzaj japońskiej panierki. Można ją kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Jeżeli jej nie dostaniesz, wykorzystaj tradycyjną tartą bułkę

Food Square
Krokiety z pasztetem i jajkiem 203

szklanki oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka Farsz: 400 gram pasztetu najlepiej domowego 4 jajka ugotowane na twardo Pół pęczka natki pietruszki Sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka  Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pasztet mielimy na drobnym sitku, jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, wszystko razem łączmy, doprawiamy do smaku sola oraz(...)olej, miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażmy dość cienkie naleśniki, na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy krokiety składając boki do środka. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Wegański burger 175

cebula 1/4 szt, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Dodatkowo: bułki do burgerów (duze), sałata 6 liści, pomidor 1 szt, papryka żółta 1/4 szt ogórki konserwowe 3 szt, cebula czerwona pół szt, musztarda 3 łyżki, ketchup(...)momentu aż pieczarki odparują wodę. Do gorącej kaszy dodajemy usmażone pieczarki, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawy do smaku. Formujemy kotlety wielkości bułki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na z ł oty kolor.  Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku lub na grilu. Następnie bułki smarujemy musztard

kulinarne odsłony pati