tarta - 42848 przepisów (strona:988/2857)

Wołowe mięsne kulki z cynamonem 90

mleka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżki bułki tartej pół łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 1 łyżka skórki otartej z cytryny sól pieprz olej     Przygotowanie   Zalałem czerstwą bułkę mlekiem, odstawiłem na 10 minut. Bułkę odcisnąłem, dodałem wraz z imbirem do mięsa, wbiłem jajko, wsypałem bułkę tartą i przyprawy: cynamon, goździki, skórkę cytrynową. Wszystko

R'n'G Kitchen
Zebra przekładana śmietaną 95

łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka mleka  2 łyżki kakao  300 ml śmietany 30 %  olejek śmietankowy  4 łyżki cukru pudru  łyżka bułki tartej  łyżkę masła Wykonanie   Do miski oddzielam białka od żółtek , z białek ucieram puszystą piane , do żółtek dodaję cukier , oraz cukier waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie(...)łyżką mieszam tak aby nie stracić puszystości .  Kiedy ciasto mamy gotowe , dzielę na dwie części , do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam , następnie formę smaruję masłem , posypuje bułką tartą i wylewam nasze ciasto na zmianę raz kakaowe raz białe , i tak do wykorzystania naszego ciasta , kiedy mamy nasze ciasto przygotowane , wstawiam do piekarnika rozgrzanego na 160 stopni

Mój Smak
Krokiety w grahamkowych naleśnikach 142

kapusty kiszonej 50 g grzybów suszonych sól olej lub inny tłuszcz cebula pieprz pieprz ziołowy kminek majeranek oregano 1 jajko do panierowania 2-3 jajka bułka tarta Grzyby namaczamy a potem gotujemy ok 15 min. Kapustę odciskamy z soku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy pierwszą kwaśną wodę, dodajemy posiekaną cebulę, dodajemy tłuszcz podsmażamy kilka minut(...)lekko, następnie dodajemy mąkę stopniowo, sól i cukier i mieszamy ciasto naleśnikowe niezbyt gęste. Smażymy tradycyjne naleśniki. Naleśniki nadziewamy kapustą i zwijamy w zgrabne krokiety. Panierujemy w jajku i tartej bułce, obsmażamy na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem

Gotowanie jest łatwe
Karp smażony w dzwonka 170

Najprostszy i najsmaczniejszy sposób na świątecznego karpia. Słyszeliście o tym , że najprostsze dania są najsmaczniejsze?? Coś w tym jest. Składniki: karp 2 kg mąka pszenna 1 szklanka bułka tarta pół szklanki jajko 1 szt przyprawa do ryb sól pieprz mielony  olej do smażenia Wykonanie: Karpia czyścimy z łusek, obcinamy płetwy i ogonek,wyjmujemy wnętrzności i myjemy. Kroimy(...)godziny w osolonej wodzie. Po wymoczeniu wyjmujemy dzwonki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.Na talerz wsypujemy mąkę, dzwonka obsypujemy mąką, maczamy w jaju i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.Skórka staję się chrupiąca

Różowa kuchnia
Filet z kurczaka faszerowany camembertem i borówką 105

idealny przepis dla Was. Połączenie tych składników daje rewelacyjny smak. Gorąco polecam. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert Borówka ( ze słoika ) Sól Pieprz Jajko Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka układamy równo na desce i kroimy na dwa cienkie kotlety ( poziomo ). Każdego kotlety rozbijamy delikatnie przez folię tak aby nie uszkodzić mięsa(...)pieprzem. Ser camembert kroimy w plastry i układamy na kotlecie razem z łyżeczką borówek. Składamy. Uformowanego kotleta obtaczamy dokładnie w mące w jajku i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowanego kotleta smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Barszcz z krokietami 121

łyżka masła natka pietruszki suszony lubczyk sól, pieprz   Naleśniki: 2 jajka 5-6 łyżek mąki 150 ml mleka 100 ml wody gazowanej Dodatkowo: mąka 2 jajka bułka tarta szczypta soli olej do smażenia     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku zalewamy zimną(...)niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem), po ok. 2 min z każdej strony. Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Karp cytrynowo-ziołowy 114

przepisu mojego taty Taki karp smakuje mi najbardziej. 1 kg filetów z karpia 2 cytryny kilkanaście listków bazylii 2 duże jabłka pęczek koperku natka pietruszki sól pieprz bułka tarta do obtoczenia ryby 1 jajko 2 czerwone lub białe cebule oliwa z oliwek (do zalewy na karpia) olej do smażenia Dzień przed smażeniem, karpia posolić i zalać oliwą. Dodać(...)pokroić w średniej grubości plastry i dodać do ryby w oliwie. Całość przykryć folią i wstawić do lodówki. Następnego dnia wyjąć filety z zalewy. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym na patelni oleju krótko podsmażyć wyciągnięte z zalewy zioła, cebulę i cytrynę. Przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na tej samej patelni usmażyć karpia

Bullio
Brokuły z jajkiem 120

brokuł 2 jajk 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sol do smaku 2 łyżki oliwy do smażenia  Wykonanie  Do garnka z wodą osoloną wkładam naszego brokuła i gotujemy do miękkości, następnie odlewam z wody i do tego samego garnka  dodaję oliwę i rozbelcone jajko z bułką tartą i mieszam wszystko razem

Mój Smak
Gołąbki z ziemniakami i kiszką ziemniaczaną 194

pozostałe składniki: 1 duża kapusta włoska, sól, 1 płaska łyżeczka cukru, masło klarowane, główka czosnku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce. Ziemniaki tarte na tarce przekładamy na gęste sito. Z ziemniaków będzie odciekał sok. Od czasu do czasu mieszamy, dociskamy ziemniaki łyżką drewnianą, żeby jak najwięcej oddzielić(...)ilość soku, żeby nie były za suche.   Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, rozgniatamy za pomocą widelca. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, boczek, kiszkę ziemniaczaną i mieszamy ręką rozdrabniając dodatkowo kiszkę. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku, całość jeszcze raz dokładnie  mieszamy. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę

Moniki Smakołyki
Muszle makaronowe nadziane kurczakiem, grana padano i szpinakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 137

padano sól, pieprz, tymianek suszony 1 duża garść liści świeżego szpinaku oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania na końcu: tarty ser grana padano Wykonanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłęm i zeszklij cebulę. Dodaj

Moja pasja smaku
Placuszki z ryżu basmati 154

basmati  100 gram sera żółtego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gorący ryż łączymy z serem żółtym pokrojonym w kostkę i studzimy. Dodajemy jajka, tartą bułkę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem

Życie zaczyna się w kuchni
Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 112

półmisek odporną (odporny) na wysoką temperaturę, miski, widelec, papierowe ręczniki, ewentualnie nieduży garnek. Przygotuj składniki: 1 kg kapeluszy pieczarek, olej do smażenia, jajko, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, bułkę tartą, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, Na zalewę: 4 szkl. wody 12 łyżek octu, 6 łyżek ketchupu, 6 łyżek cukru, łyżkę soli, słoik przecieru pomidorowego, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, kilka(...)ogórkami pokrój na plasterki. Do miski wbij jajko. Wsyp do nich większą szczyptę przyprawy uniwersalnej i całość dokładnie wymieszaj widelcem. Kapelusze pieczarek panieruj w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim grzyby. Gdy ładnie się zrumienią z obu stron przełóż je na papierowe ręczniki, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. W większej misce

blog.moje-pasje.info
PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWYM 171

cebuli czerwonej, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 kg pieczarek, łyżeczka soli, łyżeczka curry,  łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 3 małe ząbki czosnku, 2-3 łyżki bułki tartej, 1/2 małej bułki (wcześniej namoczonej i odciśniętej), 2 łyżki masła, około 600 ml bulionu, płaska łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki śmietany. Przygotowanie: Cebulę białą siek am, pieczarki(...)dodatkiem soli.  Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor.  Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut.  Mąkę dobrze rozrabiam

JejKuchnia
ZIOŁOWE PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM 85

tartej,  mała cebula,  ząbek czosnku;  2 łyżki masła,  łyżeczka mąki,  pół kostki rosołowej,  pęczek koperku (do sosu),  5 łyżeczek śmietan y. Przygotowanie: Cebulę dro bno siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę.  Mięso dokładnie łączę z przyprawami, ziołami, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą oraz jajkiem.  Z masy formuję małe kuleczki, podsmażam na pozostałym maśle.  Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam szklanką gorącego bulionu. Całość gotuję około 20-25 minut, następnie dodaję drobno posiekany koperek.  Sos zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody, oraz zaprawiam zahartowaną wcześniej śmietaną.  W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia