tarta - 42848 przepisów (strona:988/2857)

Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą 165

podwójna pierś z kurczaka (ok. 450-500 g) przyprawa do kurczaka 1 duża kulka sera mozzarella ok. 0,5 słoiczka suszonych pomidorów w oleju panierka: 1 jajko + bułka tarta   Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i każdą pojedynczą pierś podzielić na dwa kawałki (większy i mniejszy). Roztłuc jak na kotlety, ale nie za cienko, żeby się nie porozrywała(...)kawałki. Na każdym kawałku piersi równomiernie rozłożyć kilka kawałków sera oraz pomidorów i zawinąć w rulonik. Na końcu można spiąć wykałaczką. Roladki dokładnie obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym na patelni tłuszczu, ale na niedużym ogniu, aby wszystkie warstwy się usmażyły a wierzch nie spalił. Podawać na ciepło z ziemniakami/ ryżem

Simply Food
Kotleciki sojowe w zalewie 169

dobach marynowania. Polecam nie tylko wegetarianom :) Jeśli chcecie uzyskać bardziej płynną zalewę to zostawiamy sobie trochę więcej wywaru ;) op. kotletów sojowych kostka rosołowa mąka, 2 jajka i bułka tarta do panierki olej Zalewa: 2 cebule ząbek czosnku wody octu 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka pikantnego keczupu 2 łyżeczki cukru(...)liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Kotlety ugotować wg przepisu na opakowaniu, wyciągnąć z wywaru ( 1/2 l wywaru zachować) i ostudzić. Opanierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmażyć na rumiano na oleju. W szerokim rondlu zeszklić na 2 łyżkach oleju cebulę pokrojoną w piórka. Wlać pozostały wywar, ocet, koncentrat pomidorowy i keczup. Dodać cukier, sól, posiekany czosnek

Smakołyki Asi
pyszne risotto z warzywami i leśnymi grzybami 177

trochę bulionu ,dodając następna porcję jak tylko płyn zostanie wchłonięty z pierwszej porcji przez ryż . Dodać grzyby gotowane i pokrojone. Gdy ryż dobrze wchłonie bulion dodać śmietanę i tarty ser, wymieszać i odstawić na 4-5 minuty, przykryty

w mojej kuchni
paszteciki z ciasta francuskiego 186

według tego  przepisu  )  farsz pasztetowy na około 30 szt pasztecików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 200 g boczku 300 g wątróbki drobiowej 1 łyżka bułki tartej 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej szczypta lubczyku sól, pieprz Sposób wykonania Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy go na dużą  rozgrzaną patelnię ( z przykrywką), lekko wysmażając mięso(...)doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy   przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko, oraz tartą bułkę. Porcję ciasta francuskiego  rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję

Miód i pieprz
Marokańskie kuleczki drobiowe. 533

mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 2 cebule 1 duża marchewka pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 puszka krojonych pomidorów  200 ml bulionu około 20 czarnych oliwek 1 cytryna niewoskowana 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 - 1/2 ostrej papryki w proszku 1 łyżka masła sól(...)wymieszać mięso z 1 cebulą i 1/2 marchewki (starte na tarce o małych oczkach), skórką otartą z 1/2 cytryny, cynamonem, kuminem, posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), solą, jajkiem i bułką tartą. Uformować nieduże kulki i obsmażyć na rumiano na oliwie po około 3 minuty z obu stron. Pulpeciki zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

zadanie-gotowanie
Makaron z brokułami 146

zite lub innego makaronu 800 g brokułów 2-3 pomidory bez skórki pół szklanki oleju 2 ząbki czosnku 3 filety anchois 1 pęczek świeżej bazylii sól, pieprz tarty parmezan Wykonanie: Brokuły podgotować i odcedzić.( Do tej potrawy używamy jedynie górnych części warzywa). Na dużej patelni rozgrzać połowę oleju, dodać lekko zgnieciony nożem czosnek i rozgniecione anchois oraz brokuły(...)odcedzony dodać do brokułów, usuwając przy tym ząbki czosnku. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Polać to mieszanką bazylii, pomidorów i resztą oleju. Posypać tartym parmezanem. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Ciasto kokosowo- orzechowe 136

szklanki cukru pudru 180 g wiórków kokosowych 4 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli masa orzechowa: 1/2 szklanki cukru 150 zmielonych orzechów 4 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki(...)wszystko się połączy. Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia. Układanie: Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Dno foremki wylepić ciastem Zimną masę jabłkową wyłożyć na kruchy spód. Masę kokosową wyłożyć na masę jabłkową. Masę przechowa wyłożyć na masę kokosową. Piec ok.50 minut w temp

Pysznie & Pięknie
FSM i KONKURS 136

chleb  - czerwona fasola w puszce  - bułka tarta  - makaron nitki  - koncentrat pomidorowy   Wykonanie: Chleb miksujemy z czerwoną fasolą, formujemy kulki, panierujemy w bułce tartej i smażymy. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z koncentratem. Doprawiamy do smaku i podajemy obowiązkowo z kulkami

Kryzysowa Książka Kucharska
Placki z soczewicy prawie werbkowickie 102

różnych konfiguracjach, gdzie soczewica jest bardzo popularnym składnikiem wielu dań. I dalej są, tylko nie wolno, pod żadnym pozorem nazwać ich werbkowickimi :) Składniki: - soczewica - ziemniaki - cebula - bułka tarta(...)opcjonalnie) Wykonanie: Soczewicę i kilka ziemniaków ugotować. Zmielić razem. Do masy dodać podsmażoną, drobno pokrojoną cebulę, formować płaskie placki i smażyć na oleju. Można przed smażeniem panierować w bułce tartej. Ziemniaki pełnią tylko funkcję lepika, więc znacznie mniej niż soczewicy, ale nie za mało, żeby nam się nie rozwaliło. Jeśli masa nie będzie satysfakcjonująca to dodać jeszcze jednego

Kryzysowa Książka Kucharska
PRZEKĄSKI Z OLIWKAMI I JALAPENO Z SOSEM KIELECKIM CZOSNKOWYM 124

jalapeno SOS KIELECKI CZOSNKOWY SPOŁEM PRZYGOTOWANIE:  Z ciasta francuskiego wycinam małe krążki ok 4 cm. Następnie na blachę wykładam papier do pieczenia a następnie krążki. Na krążki kładę tarty ser żółty. Oliwki i papryczki jalapeno drobno siekam.Na koniec posypuję krążki. Całość piekę ok 15 min w 180 stopniach. Kiedy krążki ostygną , dekoruję SOSEM  KIELECKIM CZOSNKOWYM

Gotowanie Patki
Kotlety z kalafiora i brokuła z koperkiem 186

wypróbowania 😉 Składniki: brokuł 200 g, kalafior 200 g, czosnek 2 ząbki, koperek świeży 4 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, jajko 1 szt, pieprz, sol do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kalafiora i brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dusimy(...)tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do ostygnięcia.  Dodajemy jajko, mąkę, posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Formujemy kotlety dowolnej wielkości i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami 269

mąka     1 jajko     0,5 kg pieczarek     2 cebule     pieprz, sól     bułka tarta Przygotowanie:    Pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż do miękkości pieczarek. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić(...)oraz jajko. Połączyć składniki. Łyżką nabrać masę ziemniaczaną i w dłoni rozpłaszczyć ją. Na środek nałożyć farszu, złożyć na pół jak pieroga i skleić. Uformować kotlecika.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Pieczarki portobello nadziewane 415

się aby je nadziać.          Dla 2 osób   4 pieczarki portobello lub zwykłe duże pieczarki 1 serek mozarella 1 średnia cebula 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek natki pietruszki, drobno posiekanej 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz, oliwa   Przygotowanie: Grzyby umyj, ale tylko z zewnątrz, blaszek nie myjemy. Odetnij nóżki(...)naczynia żaroodpornego blaszkami do góry.   Nóżki grzybów i cebule posiekaj drobno i podsmaż na oliwie, następnie dodaj natkę pietruszki , czosnek, rozdrobnioną mozarellę i bułkę tartą. Podgrzewaj wszystko do czasu roztopienia się sera. Przypraw solą i pieprzem.    Napełnij kapelusze grzybów nadzieniem, lekko dociśnij. Piecz przez ok. 20 minut

Jadło i czytadło
Burgery z marynowanej marchewki 154

szkl. oleju do marynaty+ 3 łyżki do masy  1,5 łyżeczki czosnku 1 łyżka płatków drożdżowych 0,5 kg marchewki  2 cebule  1/2 szkl. bułki tartej  2 łyżki mąki  sól, pieprz Przygotowanie: W dużej misce przygotuj marynatę z wody, oleju, sosu sojowego i przypraw.  Na średnich oczkach zetrzyj marchewkę, przełóż do marynaty(...)przez sitko lub gazę.  Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia. Do masy marchewkowej dodaj podsmażoną cebulę, 3 łyżki oleju, bułkę tartą, mąkę i dokładnie wymieszaj.  Formuj burgery i smaż na oleju na średnim ogniu do zarumienienia.  Smacznego

wegujemy
Karp smażony 150

być trudne. Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę takie posty mogą być przydatne. Składniki na karpia smażonego:  karp płat ze skórą około 500 g bułka tarta jajko mąka sól(...)Karpia umyć i osuszyć, ściągnąć ze skóry nadmiar śluzu i usunąć ewentualne łuski. Podzielić na mniejsze kawałki. Powinno wyjść około czterech. Posolić panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej

Karola gotuje