tarta - 42848 przepisów (strona:987/2857)

Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 126

półmisek odporną (odporny) na wysoką temperaturę, miski, widelec, papierowe ręczniki, ewentualnie nieduży garnek. Przygotuj składniki: 1 kg kapeluszy pieczarek, olej do smażenia, jajko, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, bułkę tartą, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, Na zalewę: 4 szkl. wody 12 łyżek octu, 6 łyżek ketchupu, 6 łyżek cukru, łyżkę soli, słoik przecieru pomidorowego, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, kilka(...)ogórkami pokrój na plasterki. Do miski wbij jajko. Wsyp do nich większą szczyptę przyprawy uniwersalnej i całość dokładnie wymieszaj widelcem. Kapelusze pieczarek panieruj w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim grzyby. Gdy ładnie się zrumienią z obu stron przełóż je na papierowe ręczniki, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. W większej misce

blog.moje-pasje.info
PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWYM 178

cebuli czerwonej, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 kg pieczarek, łyżeczka soli, łyżeczka curry,  łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 3 małe ząbki czosnku, 2-3 łyżki bułki tartej, 1/2 małej bułki (wcześniej namoczonej i odciśniętej), 2 łyżki masła, około 600 ml bulionu, płaska łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki śmietany. Przygotowanie: Cebulę białą siek am, pieczarki(...)dodatkiem soli.  Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor.  Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut.  Mąkę dobrze rozrabiam

JejKuchnia
ZIOŁOWE PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM 92

tartej,  mała cebula,  ząbek czosnku;  2 łyżki masła,  łyżeczka mąki,  pół kostki rosołowej,  pęczek koperku (do sosu),  5 łyżeczek śmietan y. Przygotowanie: Cebulę dro bno siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę.  Mięso dokładnie łączę z przyprawami, ziołami, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą oraz jajkiem.  Z masy formuję małe kuleczki, podsmażam na pozostałym maśle.  Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam szklanką gorącego bulionu. Całość gotuję około 20-25 minut, następnie dodaję drobno posiekany koperek.  Sos zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody, oraz zaprawiam zahartowaną wcześniej śmietaną.  W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
PASZTET JAJECZNO-POROWY 156

curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka ostrej musztardy, 2 łyżki bułki tartej, 1/2 pęczka pietruszki, łyżka śmiet any. Przygotowanie: 10 jajek gotuję na twardo.  Pora kroję cieniutko, podsmażam na maśle z dodatkiem soli.  Jajka miksuję wraz z musztardą, pietruszką i śmietaną. Dodaję przyprawy, bułkę tartą, pora i 2 surowe jajka, a następnie dokładnie mieszam

JejKuchnia
ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI 105

łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki koperku, 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw. W międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą

JejKuchnia
KOTLETY JAJECZNE Z SOSEM OGÓRKOWYM 116

ugotowanych na twardo + jedno surowe, 40 dag pieczarek, mała marchewka, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, ostra papryka, 6 łyżek bułki tartej + do panierowania. Składniki na sos: 4 większe ogórki kiszone, mała cebula, 2 łyżki masła, około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki), 2 łyżki mascarpone, odrobina mleka, łyżka(...)maśle wraz z posiekaną cebulą z dodatkiem soli i papryki ostrej (do momentu wyparowania wody). Jajka również ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z warzywami, natką, bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około 1,5 minuty z każdej strony (do zarumienienia), osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowuję sos: ogórki

JejKuchnia
KOTLETY SIEKANE Z MARCHEWKĄ I SZCZYPIORKIEM 141

Składniki: ok oło 1,2 kg piersi z kurczaka, 5 średnich marchewek, duży pęczek szczypiorku, 3 jajka, około 8-9 łyżek mąki, sól, pieprz cayenne, curry, tymianek, bułka tarta. Przygotowanie: Piersi kurczaka i szczypi orek bardzo drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach(...)Wszystko przekładam do miski. Mięso doprawiam, następnie dodaję mąkę i jajka, mieszam do momentu dokładnego połączenia się ze sobą wszystkich składników. Z masy formuję kotleciki, każdy obtaczam w bułce tartej. Kotlety smażę małym ogniu (niezbyt długo, aby mięso było soczyste i żeby się nie spaliły), Osączam na ręcznik u papierowym z nadmiaru tłuszczu

JejKuchnia
KULECZKI ZIEMNIACZANE 153

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 5 większych ugotowanych ziemniaków, po 1/2 pęczku koperku i pietruszki, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, świeżo mielony piep rz. Przygotowanie: Koperek i pietruszkę(...)drobno siekam. Wystudzone ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub dobrze ubijam. Dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz posiekaną zieleninę. Dokładnie łączę. Formuję kuleczki (wielkość wg uznania), każdą obtaczam w bułce tartej. Smażę w głębokim garnku lub patelni na dobrze rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

JejKuchnia
Zupa meksykańska, czyli miska troskliwego ciepła na zimowe mrozy 174

puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 500ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki płatków chili sól do smaku Do tego: tarty ser żółty natka kolendry lub pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. W garnku, w którym zamierzasz ugotować zupę rozgrzej ok.3 łyżek oleju. 2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki(...)przykryciem, na małym ogniu przez 20min. 7. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i płatki chili- przemieszaj i gotuj przez 3min. 8. Dopraw solą do smaku. 9. Zupę podawaj posypaną tartym serem żółtym i natką kolendry/pietruszki. Smacznego! Mexican soup family pot Ingredients: 2 onions 4 garlic cloves  oil 500g minced meat (preferably beef) 1 teaspoon ground sweet paprika

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ciasto z orzechową wkładką 163

następnie przekroić na dwa blaty. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 7 białek 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy i mieszamy z mąką, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy wymieszane suche składniki

Domowy Smak Jedzenia
Drobiowe kotlety ze szparagami i serem 118

sezonie przed smażeniem, koniecznie ugotujcie w osolonym wrzątku. Składniki 4 filety z piersi kurczaka (po 200g) 4 plastry sera królewskiego 1 słoiczek szparagów zielonych mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym(...)ręcznikiem, robimy kieszeń przy pomocy ostrego noża. Można lekko rozbić. W środek układamy ser i szparagi. Zamykamy kieszeń, mięso oprószamy solą. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju (płomień nie może być za duży, inaczej bułka się przypali, a mięso będzie surowe). Możemy również lekko podsmażyć kotlety i przełożyć do piekarnika

R'n'G Kitchen
CHRUPIĄCA CYTRYNOWA RYBA Z WARZYWAMI 232

dorsza 2 szt.  suszona natka pietruszki 1 łyżeczka pieprz cytrynowy 1 łyżeczka sól 3/4 łyżeczki czosnek granulowany 3/4 łyżeczki olej 3-4 łyżki masło 1 łyżeczka bułka tarta do opanierowania mąka kukurydziana ok. 4-5 łyżek  jaja 2 szt. mrożonka warzyw na patelnie  olej smakowy cytrynowy lub rzepakowy 3-4 łyżki kucharek 1 łyżeczka ~~METODA(...)Zasypać przyprawami (sól, czosnek, pieprz, natka pietruszki). Odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Przyprawioną rybę obtaczamy najpierw dokładnie w mące kukurydzianej. Następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Na grillowej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Układamy rybę i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierze. Warzywa odmrażamy. Odlewamy wodę. Polewamy olejem smakowym i oprószamy

Kuchnia Paulettes
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej 177

wielkości pulpetów (dla dwóch osób). Pulpety: 50 g kaszy jaglanej 200 g mięsa z piersi indyka 1 mała cebula 1 mała marchewka szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka bułki tartej 1 jajko olej do smażenia Sos pomidorowy: 200 g pomidorów krojonych z puszki 200 g passaty pomidorowej 1 mały ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka śmietany(...)maszynce do mielenia. Cebulę pokroić na ćwiartki i również zmielić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszać mięso, kaszę jaglaną, cebulę, bułkę tartą, marchewkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować ręką średniej wielkości pulpety. Formę żaroodporną wysmarować olejem. Ułożyć w niej pulpety w pewnej odległości od siebie (żeby się

Bullio
Kotlety z kaszy jaglanej z jajkiem 126

kaszy jaglanej 1 szkl. mleka 1 łyżeczka masła 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki startego sera żółtego 1 jajko sól, pieprz 3 łyżeczki zielonego (koperek, natka) bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przygotowania Kaszę gotujemy w mleku z dodatkiem masła. Jajka obieramy(...)ścieramy na tarce lub rozgniatamy widelcem. W misce mieszamy jajka na twardo, kaszę, sól, pieprz, ser żółty, koperek/natkę i surowe jajko. Formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kotlety-jaglane-z-jajkiem/ MieszamWGarnku   Artykuł Kotlety z kaszy jaglanej z jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku