tarta - 42848 przepisów (strona:974/2857)

PIECZONE SZPARAGI W PANIERCE PARMEZANOWEJ Z DIPEM CZOSNKOWO - CYTRYNOWYM 214

również jako dodatek do grilla.  😋  Takie szparagi możecie również przygotować w tańszej wersji, zastępując otręby -  płatkami owsianymi, parmezan - serem grana padano, natomiast płatki migdałowe - bułką tartą. Oczywiście najpierw zachęcam Was do wypróbowania mojej(...)wersji, bo jest naprawdę pyszna!😍 SKŁADNIKI: 1 pęczek zielonych szparagów (mogą być tez białe) 3 łyżki otrębów pszennych lub żytnich albo płatków owsianych 3 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody SKŁADNIKI NA DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczone faszerowane papryki 109

lubczyku 2 szczypty suszonego koperku 1 jajko ewentualnie 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka oliwy z oliwek WYKONANIE: szalotkę i por kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, szalotkę i por , jeśli farsz będzie zbyt luźny dodajemy bułkę tartą, faszerujemy wydrążone papryki, pieczemy w temp. 180 stopni około

Kuchnia Beaty
Krokiety z mięsem 129

mięsa z rosołu 2 marchewki  1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz dodatkowo 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Mięso razem z warzywami z rosołu zmielić w maszynce.  Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty(...)całość nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajka, dodać mleko i odrobinę soli, wymieszać. Następnie każdy krokiet panierujemy w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Greckie pulpeciki z fetą wg Aleex 175

oliwkami z czosnkiem i fantastycznymi pikantnymi papryczkami z fetą. Polecam. Składniki: • 500 g mięsa mielonego ( u mnie z szynki)\ • 1 średnia cebula • 1 duży ząbek czosnku • 1 łyżka bułki tartej • 1 łyżka oleju • 1 jajko • przyprawy: sól, pieprz, czosnek • kilka kostek fety Sposób przygotowania: 1. Garść mielonego mięsa, jajko, cebulę i ząbek czosnku włożyć do blendera. Dodać przyprawy(...)gładką masę. 2. Wymieszać z resztą mięsa mielonego. 3. Fetę pokroić w kostkę. 4. Porcje mięsa rozpłaszczyć na dłoni. Położyć kawałek fety. 5. Formować okrągłe pulpeciki, oprószyć je bułką tartą i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. 6. Pulpety przełożyć do foremki razem z olejem, można dołożyć ugotowane ziemniaki. 7. Wstawić na 15 minut do piekarnika

W mojej kuchni
Tarta cebulowa z boczkiem 104

Tarta z cebulą i boczkiem, klasyczny smak - nic dodać nic ująć:).  Ciasto na tartę:     100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 150g boczku 4 duże cebule 100g sera cheddar olej Masa śmietanowo-jajeczna: 2 jajka L 150ml śmietany 18%  sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany(...)Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Cebulę i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą - cebula powinna zmięknąć. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną

Szefowa kuchni
TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I ANANASEM + FILMIK 128

PRZYGOTOWANIE :  Do garnka wlewamy olej, podpiekamy cebulę i pokrojonego kurczaka.  Ananasa wycinamy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, wlewamy bulion, dodajemy sól, papryczkę chilli, kmin, tarty imbir, paprykę w proszku, mleko kokosowe oraz warzywa chińskie. Mieszamy i zagotowujemy.  Na koniec wsypujemy pokrojoną kolendrę i doprawiamy zupę do smaku cukrem, imbirem i wlewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki drobiowe ze szparagami i fetą 190

obiad.   1 podwójny filet z kurczaka 16 szt zielonych szparagów ok. 80 g sera feta sól pieprz panierka: 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek płatków kukurydzianych olej do smażenia   Filet z kurczaka umyć,osuszyć i podzielić na 4 kotlety. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem.  Przygotować szparagi(...)płacie mięsa i ułożyć po 4 szparagi i kawałek fety,zwinąć roladkę.  Jajko roztrzepać i wymieszać z przyprawą do gyrosa.  Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. Roladki maczać w  jajku,obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubioną sałatką

Kolorowa kuchnia Elki
Kotlety ziemniaczane 312

pyszne. Składniki na ok 12 kotletów: - 0,5kg ziemniaków - 250g boczku - 5 pieczarek - mała cebula - 3 jajka - pieprz, sól do smaku - smalec lub olej kokosowy - mąka i bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Ugotować osolone ziemniaki, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Boczek pokroić na drobne skwareczki, podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą. Umyte pieczarki zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach i pod koniec smażenia dodać do boczku, ostudzić. Połączyć składniki i wbijać tylko żółtka, mieszać. Obtaczamy najpierw w mące później w białku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Kotlety Mielone Nadziewane Kiełbaską, Serem I Cebulką 179

namoczona i odciśnięta z nadmiaru płynu (namoczyć możemy w mleku lub wodzie) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (jeśli nie lubimy nie musimy jej dodawać) sól, pieprz  bułka tarta do obtoczenia (  ja używam domowej  <-- Klik ) Do nadzienia: około 1/2 laski kiełbaski pokrojonej w kosteczkę (kiełbaska dowolna, wasza ulubiona) 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę i zeszklonej(...)będzie przywierać do dłoni. 2. Odrywamy po kawałku mięsa i rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy po parę kostek kiełbaski, sera oraz cebulki i zalepiamy w kulkę obtaczając w bułce tartej. Tak postępujemy do wykończę mięska. Jeśli zostanie nam kiełbaska lub ser, mrozimy, wykorzystamy je na pewno do jakieś zapiekanki na przykład ;) Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej

Gotowanie...to proste !
Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami 180

szklanka czerwonej soczewicy ok. 160 g salami w dużych plastrach 3 ząbki czosnku sól i pieprz, słodka i wędzona papryka, zioła prowansalskie lub włoskie jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszkli wyłożyć mięso(...)pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki i tył naleśników zginać do środka. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Podawać z barszczem czerwonym do picia

Czerwień i błękit
Panierowane pieczarki 601

imprezę czy też dodatek do obiadu. A to wszystko z kilku składników Składniki: 0,5 kg średnich pieczarek 3 jajka 3 łyżki mleka sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia  Wykonanie: Pieczarki myjemy i obieramy, odcinamy nóżki i pozostawiamy same kapelusze. W misce roztrzepujemy jajka dodając mleko i przyprawy w dowolnej(...)ilości. Należy pamiętać aby przypraw dodać ciut więcej ponieważ przy małej ilości przyprawa może nie być w ogóle wyczuwalna.  W jajkach moczymy dokładnie pieczarki, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu na oleju z obu stron aż panierka się ładnie zarumieni i  gotowe !! Smacznego :) i  uwaga... szybko znikają

W Moim Magicznym Domu
Grecka moussaka ( musaka ) 148

muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu 15 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku w całości sok z 1/2 cytryny 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego 2-3 łyżki bułki tartej 80g startego sera grana padano 2 żółtka jajek Beszamel: 1l ciepłego mleka 150g masła 150g mąki pszennej łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 80g sera grana padano(...)minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu tyle bulionu, by miał gęstą konsystencję. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego, dodajemy świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy zapiekanki. Spód wykładamy ciasno plastrami ziemniaków, tak by nie było przerw i dziur

NiePieprz.pl
KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW 210

sposobem w leczeniu wielu chorób i dolegliwości. SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki jajko – 1 sztuka mąka pszenna – ilość zależy od ziemniaków suszona lub świeża natka pietruszki czosnek granulowany bułka tarta sól, pieprz mięso wieprzowe – 30 dkg przyprawa do wieprzowiny – 2 łyżeczki olej słonecznikowy szpinak mrożony – 40 dkg PRZYGOTOWANIE : Ugotować ziemniaki w posolonej(...)wodzie. Odcedzić i ubić. Kiedy ostygną, wbić jajko, dodać 2 – 3 łyżki mąki, suszoną natkę pietruszki, pieprz I granulowany czosnek. Wymieszać masę. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra, należy dodać więcej mąki. Ziemniaczane kotleciki smażyć na oleju, na średnim ogniu z dwóch stron, do momentu, aż się zarumienią. Mięso pokroić na kawałki

kuchniabellissima.wordpress.com
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem 4753

ugotowanych letnich ziemniaków 200 g pieczarek 100 g żółtego sera, u mnie gouda 2 jajka 1 łyżka tymianku sól,pieprz 3-4 łyżki mąki pszennej bułka tarta olej do smażenia Letnie ziemniaki przepuścić przez praskę i odstawić do wystudzenia. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnie z odrobina oleju i wrzucić pieczarki, smażyć aż pieczarki odparują(...)pieczarki, tymianek, jajka oraz mąkę. Wymieszać aby składniki się połączyły, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotlety (u mnie wyszło 11 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja podałam z surówką z sałaty lodowej

Monia miesza i gotuje
Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 147

ziemniaki około 600g dyni piżmowej 2 papryki biała część pora 1 cebula 2 większe marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki 200g żółtego sera 2 jajka 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka suszonej bazylii spora szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Dynię obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki ugotować w mundurkach do średniej miękkości. Wystudzić(...)paprykę pokrojoną w drobną kostke. Smażyć około 5 minut, a następnie wystudzić. W misce połączyć dynię, ziemniaki, podsmażone warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

kuchnia doski