tarta - 42848 przepisów (strona:1007/2857)

Boczniaki 265

Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :-) Składniki: 250g boczniaków (można je z łatwością kupić w hipermarketach) 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Boczniaki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy delikatnie "nóżkę" boczniaka(...)cały grzyb był mniej więcej jednej grubości i płaski. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Każdego grzyba najpierw maczamy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Po zarumienieniu się panierki z jednej strony, delikatnie przekładamy grzyba na drugą stronę, a grzyba od strony usmażonej lekko solimy. Można podawać

Anielska Kuchnia Ani
,,Tarta z pastą z suszonych pomidorów i szynką Parmeńską’’ 103

Tarta z szynką parmeńską i pastą z suszonych pomidorów to przepyszne danie, które świetnie nadaje się na różne okazje, gdyż zawsze zachwyca gości swoim smakiem. Jest wykwintna, smaczna i bardzo prosta. Składniki: Ok pół opakowania ciasta francuskiego pasty z skuszonych pomidorów (200 g) 1 kula sera mozarella 1 opakowanie szynki parmeńskiej (70 g) 2 małe pomidory sól, pieprz(...)ciasto wyjmujemy z piekarnika. Rozsmarowujemy na nim pastę. Układamy pomidory pokrojone w plastry, różyczki szynki parmeńskiej. Mozarellę pokrojoną w plastry. Całość solimy, oprószamy pieprzem i oregano oraz skrapiamy oliwą. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 5 minut, tylko by ser się rozpuścił. Przed podaniem dekorujemy bazylią. Smacznego

Podróż w kulinaria
Gołąbki z cukinią pieczone w piekarniku na kaszy jęczmiennej 102

bułki tartej 1/2 cukini 2 jajka 1/3 główki białej kapusty Sól Pieprz Dodatkowo: Kasza: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 0,5 szklanki soczewicy 3 suszone pomidory 450 ml wody Sól Pieprz Sos pomidorowy: 500 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą

VioletoweKucharzenie
Kotlety pęczakowo - ziemniaczane 168

sosem grzybowym.     Składniki: -10 dkg pęczaku jęczmiennego -4 średnie ziemniaki -1 cebula -1 jajko -5-6 łyżek mąki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej -bułka tarta Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Ziemniaki(...)Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy.  Ciasto nie może być zbyt zwarte. Na patelnię z olejem po cebulce dolewamy nieco świeżego. W wilgotnych dłoniach formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron do zrumienienia.   Świetnie smakują z sosem grzybowym i surówką z białej kapusty. Smacznego

Maminek kulinarny
Kotlety rybne mielone 138

głowy, ogona itp. 1 mała bułka kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 duża łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Bułkę porwać na małe kawałeczki i namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju. Rybę pozbawić ości i skóry. Namoczoną bułkę razem(...)rybą i uduszoną cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajko, sól, pieprz, koperek i dobrze wyrobić - najlepiej ręką. Masę formować jak  mielone kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Ja smażę w ten sposób, że jak jedna strona jest już zarumieniona, przewracam na drugą stronę, zmniejszam trochę moc palnika

Posadzone i zjedzone
Wege- burgery z cukinii 125

samodzielne danie. Kotlety smażyłam w pikantnej tempurze, przez co ich smak staje się jeszcze bardziej ciekawy, natomiast jeśli nie posiadacie gotowej tempury polecam do panierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili. Składniki (na 5-6 kotletów): 300 gram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury(...)ogniu) po 3-4 minuty z każdej strony. Kotlety powinny być z wierzchu chrupiące. Podaję od razu, najlepiej smakują z tzatziki. Smacznego, Klaudia. *Zamiast gotowej tempury można użyć bułki tartej z dodatkiem chili w tej samej ilości co tempury

Mango Papaja
DORSZ W PANIERCE 88

cytryny * pół natki koperku drobno posiekany * łyżeczka soli * 3/4 szklanki mąki * 3/4 szklanki bułki tartej * 2 jajka * olej do smażenia Wykonanie: Dorsza skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10-15 minut. W jednej misce rozklepać 2 jajka. w drugiej zmieszać ze sobą mąkę, bułkę tartą, sól i posiekany koperek, wymieszać. Kawałki ryby moczyć w jajku następnie

Zrób to smacznie
ZUCCHINI BALLS – klopsiki z cukinii z sosem czosnkowym 381

furorę! Polecam! SKŁADNIKI: * starta cukinia – 2 szkl * duże jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * mąka pszenna – 2 czubate łyżki * bułka tarta – ok. 0,5 szkl * olej do smażenia * sol, pieprz DODATKOWO: * jogurt naturalny – ok. 150 g * czosnek – 2-3 ząbki * szczypiorek * sól(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Startą cukinię odsączamy z nadmiaru wody,a wkładam do miski Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną cebulę oraz czosnek, doprawiamy do smaku. Z masy formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i na głębokim oleju smażymy na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym ( jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i odrobiną soli ). Smacznego

Ostra na Słodko
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, kukurydzą i pieczarkami 468

dają baaaardzo aromatyczne danie: świeżo zmielony pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, curry, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, lubczyk, świeżo zmielona w moździerzu lub ugnieciona kolendra żółty tarty ser do posypywania zapiekanki + natka pietruszki masło klarowane do smażenia mięsa Wykonanie: Na patelni z masłem przesmaż mięso razem z cienkimi plasterkami pieczarek i cebulą pokrojoną w kostkę(...)zapiekanki). W razie czego dopraw do smaku, to ostatni i najlepszy moment na poprawki;) Naczynie żaroodporne (ja użyłam takiego o wymiarach 35 x 25) wypełnijcie farszem mięsno - makaronowym. Posypcie tartym serem. Pieczcie w temp. 180C przez 30 - 35 minut na środkowej półce bez termoobiegu grzanie góra - dół. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kuleczki z brokułów 162

koniecznie ,zapraszam do wypróbowania i napisania w jakiej formie została podana .  SKŁADNIKI  1 bukiet brokuła  3 jajka 1 ząbek czosnku 15 dag sera żółtego bułka tarta  olej(...)smażenia  Wykonanie Brokuły myjemy i gotujemy aż będą miękkie ,po ugotowaniu rozdrobnić widelcem i odstawić do wystygnięcia . Następnie do ostygniętych broków dodajemy 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, starty ser żółty ,ząbek czosnku starty ,pieprz sól do smaku . Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę i formujemy kuleczki i w jajku i w bułce obtaczamy i smażymy na głębokim

Mój Smak
Fasolka szparagowa z ziołami 118

zdjęciu smakuje super .        Składniki            0,5 kg fasolki szparagowej            3 łyżki bułki tartej            1 duża łyżka masła            1 ząbek czosnku            pęczek natki pietruszki(...)miękkości .Kiedy fasolka nam się ugotuję , na rozgrzaną patelnie rozpuszczam łyżkę masła i dodaje czosnek starty na tarce i posiekaną pietruszkę i wszystko razem mieszam i dokładam bułkę tartą oraz fasolkę , doprawiam solą i pieprzem według uznania i wszystko delikatnie razem mieszam i gotowe . Super dodatek do obiadu i nie tylko

Mój Smak
Kotlety mielone 155

zależności od preferencji można zastąpić indykiem) 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka 5-6 ząbków czosnku przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, maggi olej do smażenia bułka tarta Sposób przyrządzenia:  Bułki namaczamy godzinę wcześniej w wodzie. Cebulę podsmażamy na patelni na złoty kolor. Mięso mielimy z odciśniętą z wody bułką,  dodajemy cebulę, (niektórzy też mielą(...)maggi, to właśnie one przesądzają o wyjątkowym, i odmiennym od typowego mielonego, smaku naszych kotlecików. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej wyrabiając ręką, formujemy kotlety średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na niewielkim ogniu, tak żeby nie przypalić, ale dobrze usmażyć mięso. Gotowe, smacznego! p.s. przy okazji patent na odgrzewanie kotletów następnego dnia

Aromatyczne Podróże
Kotleciki rybne 133

kotleciki rybne Kotleciki rybne Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”. Składniki: 1 kg filetów ulubionej ryby np. dorsz , mintaj  1 czerstwa bułka bułka tarta do panierowania  1/2 szklanka mleka 1 jajko  1 cebula  koperek  szczypiorek  czosnek  przyprawy : sól i pieprz, odrobina maggi  olej do smażenia Sposób przygotowania(...)złoty kolor i dodać do masy.  Wbić jedno jajko, doprawić solą , pieprzem ,odrobiną maggi, koperkiem , czosnkiem (zmiażdżonym w prasce) i szczypiorkiem.. Uformować kotleciki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu.  kotleciki rybne Można podawać je z sosami, sadzonym jajkiem z dodatkiem sałaty czy pomidorów. Smacznego

Aromatyczne Podróże
Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 122

wygodne, bo łatwe do podgrzania. Istotna uwaga - ten kurczak jest naprawdę lekki - gotowany. Nawet nie widział patelni :) A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 6-8 porcji 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 szkl. bulionu z kury 1 puszka

Posadzone i zjedzone
Placek czeski 165

szczelnie folią aluminiową i włożyć do lodówki do przegryzienia. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski duża prostokątna blacha Ciasto: 1 kostka masła 500 g mąki 150 g cukru 1 jajko 4 łyżki mleka 3 łyżki miodu (lipowy, akacjowy

Posadzone i zjedzone