tarta - 42848 przepisów (strona:1013/2857)

Wegańskie klopsiki a’la Ikea 263

klopsy będziesz kulać: puszka ciecierzycy czyli około 250 g ugotowanej ciecierzycy 200 g kukurydzy 200 g groszku 100 g jarmużu 1-2 cebule 200 g marchewki 100 g bułki tartej *oryginalne klopsiki zawierają też czerwoną paprykę, jedna sztuka na taką ilość wystarczy łyżeczka soli po pół łyżeczki kuminu i czarnego pieprzu łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Marchewkę zetrzyj(...)minut). W dużej misce zblenduj ugotowaną ciecierzycę ze 100 ml wody. Dodaj groszek, kukurydzę i podsmażone warzywa z patelni. wymieszaj i dopraw. Na samym końcu dodaj bułkę tartą i dokładnie połącz składniki (dłonie najlepiej się do tego nadadzą. Z powstałej masy uformuj klopsiki. Na miarkę posłużyła mi łyżeczka do herbaty. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia

greenscarf
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym 122

cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 puszki pomidorów krojonych mąka żytnia pełnoziarnista sól, cukier, płatki czili, szczypta oregano, szczypta bazylii Z udek zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości.  Całe mięso zmielić przez maszynkę, razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, bułkę tartą i szczyptę pieprzu. Wyrobić dokładnie ręką, formować niewielkie

Lubię to gotuję
Szarlotka pomarańczowa z kruszonką 168

margaryny 70g. cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2,5kg. jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy 4 łyżki bułki tartej cukier - do smaku (ok. 2 łyżki) Forma:  blaszka o wym. dna 22 x 37 cm. Oczyszczone jabłka pokroić na nie duże kawałki i uprażyć tak aby się częściowo(...)dodawania wody, ew. jeśli to konieczne to odrobinkę). Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z jej połówki i dodać do jabłek. Dodać cukier i wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do zamrażalnika. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, rozprowadzić

Lubię to gotuję
Wrap czyli tortilla z kurczakiem i warzywami 556

kostki (ok 130 g) pół cebuli czerwonej papryka 1 szt. pierś z kurczaka 1 szt. placki tortilli 8-10 szt.  sól i pieprz jajka 2 szt. bułka tarta olej (u mnie kokosowy) sos czosnkowy: jogurt naturalny 400 g majonez 1 łyżka vegeta pieprz koperek czosnek (u mnie granulowany) Najpierw robię sos. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam(...)kroję pierś na kotlety (wzdłuż) i rozbijam ją tłuczkiem. Przyprawiam solą i pieprzem a następnie na rozgrzaną patelnie z olejem wykładam kotlety obtoczone w jajku i bułce tartej. Smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Sałatę, pomidory, ogórka, fetę, paprykę i cebulę kroję w kostkę i mieszam.  Teraz pojedynczo wkładam placki tortilli

Kuchnia Viki
Wątróbka smażona po wiedeńsku 136

wątróbka idealnie komponuje się z ziemniakami i sałatą. Pycha! 800g wątróbki (użyłam drobiowej; w oryginale cielęca) 1 szklanka mleka sól Panierka: 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: masło do smażenia(...)Wątróbkę namoczyć (około 30-40 minut) w mleku, a następnie osuszyć, ściągnąć błonę i pokroić w plastry. Każdy plaster posolić i kolejno dokładnie obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażyć (8-12 minut) na rozgrzanym maśle - z obu stron.  (*) Wątróbka zawiera najbardziej wartościowe białka, sole mineralne (zwłaszcza żelazo), witaminę A, prawie wszystkie witaminy z grupy

Di gotuje
Klopsiki z indyka z cukinią i bakłażanem 134

bakłażan 300 gram mięsa mielonego z indyka Pomidory krojone z puszki 1 czerwona papryka Kilka pieczarek 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Mleko około 50 ml Olej Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( tak aby bułka stała się wilgotna ). Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą

Smaki Ewy
Sałatka z kurczakiem i mozzarella 182

pół sałaty lodowej 1 ogórek 2 pomidory sos z jogurtu naturalnego: jogurt naturalny duży ( 400 g) majonez 1 łyżka koperek czosnek (ja dałam granulowany) vegeta pieprz  bułka tarta jajko olej (ja używam olej kokosowy) sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka słodka Na początek robię sos, nie ma nic prostszego :) wszystkie składniki mieszam (sos najlepiej jak postoi trochę(...)gotowy, kroję pierś z kurczaka jak na kotlety (wzdłuż) rozbijam je tłuczkiem i przyprawiam je solą i pieprzem. Patelnie z olejem kokosowy rozgrzewam. Pierś najpierw obtaczam w bułce tartej później moczę w jajku znów obtaczam w bułce i kładę na patelnię. Kotlety smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Następnie kroję sałatę lodową ( można też

Kuchnia Viki
Szisz kebab: wołowina na grilla! 412

miodu Ok 50g. tartego parmezanu Jedno jajko Świeża mięta, pietruszka i rozmaryn Suszona papryczka chili Jedna duża cebula Przyprawa do grilla (może być gotowa – grecka lub gyros, lub przygotujcie własny mix ulubionych przypraw) Kmin rzymski   Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy: do mięsa dodajemy rozdrobnioną suchą bułkę, kawałek ulubionego pieczywa lub gotową bułkę tartą. Przeciśnięte

MarcinChef
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą 570

mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 4-5 łyżek bułki tartej 750g umytej, obranej czarnej porzeczki 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2-4 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 100g płatków migdałowych     1. Płatki migdałowe wysypać(...)Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. 4. Schłodzone ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce. 5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać

Mała Cukierenka
Perliczka z kurkami 111

cebula, 500 g kurek, 60 g wątróbki drobiowej, 2 łyżki bułki tartej, 2 żółtka, 1 białko, 50 ml białego wina, gałązka rozmarynu, 110 g masła, kilka gałązek tymianku, sól, pieprz, Perliczkę umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Polecam wyluzować. Faszerowany, luzowany drób dużo łatwiej jeść niż taki z kośćmi. Trochę zabawy przy luzowaniu jest(...)kości. Wyjąć kości nóg i skrzydełek. (Luzowanie, jak wspomniałam można pominąć, ale... ja wolę poświęcić troszkę czasu przed pieczeniem, aby później łatwiej jeść). Żółtka zmiksować z wątróbką, dodać bułkę tartą, wymieszać, odstawić. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć

królestwo garów
Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami 142

pietruszka Kawałek pora 1 cukinia żółta 3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy(...)przekładamy kaszę jęczmienną, dodajemy cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki jęczmienne, mąkę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, odprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Panierowane kulki ziemniaczane 195

ugotowanych i odparowanych ziemniaków 2 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 do 1 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka bułka tarta tłuszcz do smażenia Pyszne aromatyczne i złociste kuleczki ziemniaczane:) Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka(...)obie mąki, dokładnie wymieszaj na gładką masę bez grudek. Ciasto powinno być zwarte jak na kopytka, które łatwo się formuje. Ulepcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano, odsączcie na papierowym ręczniku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z jajek 193

alternatywa zamiast mięsa. Jest przy nich troszkę roboty ale smakują super. Zakupy: - 5-6 jajek ugotowanych na twardo - 2 surowe jajka - natka pietruszki - bułka namoczona w mleku - bułka tarta - sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotuję(...)twardo i siekam na drobne kawałki. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, 2 surowe jajka, bułkę namoczona w mleku ( wyciskam) i doprawiam sola i pieprzem. Formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na patelni

Tanio smacznie i prosto
Gołąbki bez zawijania 145

polecam. Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 średniej główki białej kapusty 100 g ryżu 3-4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowe Wykonanie: Ryż ugotować(...)czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz kaszę manną. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z farszu formujemy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na oleju, dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i zmiksować. Gołąbki układamy w garnku

magiczna kuchnia Kasi
Kruche ciasto z jagodami i bezą 281

ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Cienki, wyjątkowo kruchy spód, mnóstwo jagód i słodka, chrupiąca beza. Cudowności. Ja zrobiłam placek w formie na tartę, więc w rzeczy samej wyszła mi tarta jagodowa, ale równie dobrze możemy użyć niewielkiej, prostokątnej blaszki. Ciasto robi się szybko, więc jak nie macie pomysłu na swoje jagody, to kruche ciasto z jagodami może być najlepszym(...)szybko zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Przygotowujemy formę 20×30 cm, 25×25 cm lub okrągłą formę na tartę ok. 24 cm (ewentualnie tortownicę). Ciastem wylepiamy formę (można zrobić mały rant ok. 1 – 1,5 cm) i nakłuwamy je gęsto widelcem. Chowamy na 10 minut do lodówki

Poezja smaku