łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Piana z białek: 5 białek 1/2 szklanki cukru Nadzienie: 400g świeżych jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Podane na kruche ciasto składniki łączymy, zagniatając je i formując z nich kulę. Ciasto jest bardzo sypkie, ze względu na użycie mąki krupczatki. Kulę zawijamy w folię(...)piekarnika nagrzanego do 170st na około 10 minut. W tym czasie ubijamy białka, dodając pod koniec ubijania cukier. Na podpieczony spód wykładamy jagody wymieszane z cukrem i bułką tartą, na jagody wykładamy pianę, a na pianę ścieramy pozostałą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 45 minut
Walijskie Pichceniemięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól, pieprz * 1 szklanka bulionu * 5-6 przecieru pomidorowego * mąka do obtoczenia klopsów * ewentualnie mąka+ woda do zaklepania sosu Wykonanie: Mięso mielone przyprawić według własnego smaku, dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Następnie z mięsa uformować małe klopsiki
Zrób to smaczniepiersi z kurczaka (ok. 600 g) 1-2 jajka (w zależności od wielkości) pół szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki kukurydzianej (polenty) 3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros Kurczaka myjemy, pozbywamy się wszystkich chrząstek i tłuszczu. Każdą pierś kroimy na pół, następnie grubszą jej część(...)każdej strony solą i pieprzem. Potrzebne będą 4 talerze: na jeden wsypujemy mąkę pszenną, na drugim rozbijamy jajka, na trzecim mieszamy ze sobą mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą oraz bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Każdą pierś przyprawioną solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w mieszance z ostatniego talerza. Na ostatnim talerzu układamy
Cooking Monsterlenia. Wy wybierzcie tak jak Wam bardziej odpowiada. Składniki: 1 bakłażan Filet z kurczaka ( dowolna ilość ) Sól Pieprz Czosnek granulowany Pomidory suszone w oleju Mąka Jajko Bułka tarta Wykonanie: Bakłażana kroimy w plastry około ½ cm. Solimy. Pozostawiamy na chwilę. Filety z kurczaka również kroimy w plastry ( jak na kotlety ) i lekko je rozbijamy przez folię. Przyprawiamy solą(...)układamy na kotletach z kurczaka i posypujemy granulowanym czosnkiem. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i nakładamy na bakłażana. Zwijamy w roladki. Panierujemy w mące w jajku i bułce tartej. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem ( od pomidorów ). Układamy roladki. Roladki również smarujemy olejem z pomidorów. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 minut, aż zaczną
Smaki Ewyodmówi tarty z truskawkami i marcepanem? Kruche ciasto, słodkie truskawki i obłędny krem. Idealne ciasto do kawy! Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Szczypta soli Krem: 1 budyń o smaku czekoladowym (40 g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 125 g masła(...)folią (zapobiegnie to powstaniu kożuszka), studzimy. Masło wraz z marcepanem ucieramy na puch. Stopniowo po łyżce dodajemy budyniu. Aby marcepan ładnie nam się roztarł musi być ogrzany. Na gotowej tarcie rozkładamy pokrojone truskawki, kilka zostawiamy na górę ciasta. Następnie rozsmarowujemy krem. Ciasto chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenietype='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli 750 g ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Zielone ciasto na pierogi: Szpinak rozmrażamy w garnuszku(...)botwinki: Do miski wrzucamy ricottę, dodajemy żółtko, drobno starty parmezan, gałkę, świeżo mielony pieprz i szczyptę soli. Mieszamy. Botwinkę myjemy – liście i łodyżki drobno siekamy, a buraczki trzemy na tarce jarzynowej. Całą botwinkę wrzucamy do rondelka i gotujemy przez ok. 3-4 minuty na małym ogniu. Odsączamy i dodajemy do ricotty. Dokładnie mieszamy. Zielone pierogi z botwinką: Z ciasta
Poezja smakuprzywitać z nim pierwsze dni lata. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka sól, szczypta pieprz ziołowego szczypta lubczyku sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy(...)przyprawiamy solą, pieprzem, oraz lubczykiem i wbijamy jajka. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Pasztet możemy podać na gorąco, do obiadu, lub na zimno
Miód i pieprzsosem szpinakowym , ziołową sałatkę ze szparagami , tartę ze szpinakiem i ricottą , tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym . spaghetti ze szpinakiem i pesto , szybką tartą z warzywami Koniecznie wypróbujcie tez pyszny i zdrowy zielony koktajl . Jest boski ! Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na 12 szt Składniki Ciasto
Kulinarne przygody Gatitypolecam drobiowy) 2 ziemniaki cebula kawałek korzenia selera 2 łyżki oliwy natka pietruszki po szczypcie soli i białego pieprzu kluseczki: 200 g twarogu włoskiego jajko ok 2 łyżki bułki tartej W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Szparagi obrać, odłamać twarde(...)kawałki. Dodać do zupy, gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Ser rozkruszyć, dodać jajko i bułkę tartą. Zwilżonymi dłońmi nabierać odrobinkę ciasta i formować kuleczki wielkości orzeszka laskowego. W garnku zagotować nieco wody, lekko osolić, wrzucać partiami kluseczki, gotować ok 3 minut od chwili, gdy wypłyną
6niebomyślę, że Tobie też się uda go przysądzić na kilka sposobów. 3 porcje Składniki: 500 g świeżego szpinaku 100 g masła 1/3 szklanki bułki tartej 4 ząbki czosnku 2-3 łyżki maggi Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: szpinak blanszujemy (najlepiej w garnku zalać go wrzątkiem, aby zmniejszył swoją objętość i odcedzić) następnie tniemy(...)dodajemy szpinak i podsmażamy ok 2-3 minut, dodajemy maggi, najlepiej tylko 2 łyżki ewentualnie potem doprawić. Dodajemy czosnek posiekany i mieszając energicznym ruchem dodajemy bułkę tartą. Zmniejszamy ogień i podsmażamy jeszcze ok 2 minut. Moja balkonowa plantacja szpinaku jest bajeczna i pozwala mi na wcinanie szpinaku codziennie na różne sposoby :) Smacznego
Niezły Młynekkurczaka 1 słoik szparagów z zalewy OLE! 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Przyprawa do kurczaka Ostra i słodka papryka 1 jako Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką. Szparagi odsączamy z zalewy, paprykę(...)paski. Na każdym kotlecie układamy po dwa szparagi, po dwa kawałki papryki i sera żółtego. Roladki zwijamy składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor obydwu stron
Bajeczna Kuchniapietruszki 2 jajka 1/4 szkl. parmezanu 1/2 szkl. bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz do podania: kwaśna śmietana czarnuszka Kalafiora myjemy i rozdrabniamy na okruszki w blenderze. Łączymy z posiekana dymka i natką. Wszystko to zalewamy jajkami rozbełtanymi i wymieszanymi z solą i pieprzem. Dodajemy parmezan, bułkę tarta i wszystko starannie łączymy. Formujemy placuszki/kotleciki i smażymy
Dzieje kuchennej WiewióryStarte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe. Składniki: 450 g batatów (ok. 2 szt.) 1 biała cebula(...)pomidory i bazylia. Przygotowanie: Bataty obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, lub miksujemy bardzo drobno za pomocą robota. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę, szczyptę cukru i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z masą ziemniaczaną. Formę na tarte smarujemy olejem, dno wykładamy boczkiem pokrojonym
Moniki SmakołykiSkładniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 100 g wędliny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wędlinę oraz cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać wędlinę oraz czosnek(...)przeciśnięty przez praskę, chwilę razem podsmażyć. Kaszę wymieszać z wędliną i cebulą. Na koniec dodać jajko, doprawić sola i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Gotowe osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiprzyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz(...)średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Zaciągamy śmietanką. Gotujemy jeszcze kilka minut
VioletoweKucharzenie