kurek, 1/2 cebuli, 2 łyżki masła, 50 ml brandy, cukier, sól, jajko, mąka do oprószenia, bułka tarta, masło do smażenia, Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle. Dodać kurki, zagotować(...)błon, lekko (najlepiej przez folię spożywczą) stłuc. Piersi rozłożyć, nałożyć farsz, zwinąć. Spiąć wykałaczkami, aby lepiej się trzymały. Oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Podczas smażenia uważać, aby masło się nie spaliło, chociaż lekkie zrumienienie go, doda smaku :) Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia
królestwo garówmięsa z drobiu 1-2 łyżki bułki tartej 2 jajka 1 musztardy 10 listków świeżej mięty olej sól pieprz Dip Miętowy: ~~~~~~~~~~~~ 10dag.gęstego twarożku chudego 1 szkl.jogurtu nat.chudego 20 listków mięty skórka i sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Miętę drobno siekamy.Do mięsa wbijamy jajka.Dodajemy musztardę,bułkę tartą i miętę.Solimy.Wyrabiamy dokładnie.Formujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki: ok. 700 g schabu bez kości ok. 300 g pieczarek 1 cebula 4 jajka bułka tarta sól, pieprz masło wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do pieczarek. Podsmażamy z odrobiną masła i doprawiamy do smaku. Białka oddzielamy od żółtek. Mięso myjemy, kroimy na porcje, rozbijamy(...)cienko, oprószamy z każdej strony solą oraz pieprzem. Każdy kotlet smarujemy, np. przy pomocy pędzelka, żółtkiem. Nakładamy po trochę pieczarek i składamy na pół. Smarujemy żółtkiem, obtaczamy w bułce tartej a następnie w ubitej na sztywno piane z białek. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż kotlety będą złociste. Podajemy do obiadu z ziemniaki i ulubionymi surówkami. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaumyć i wypestkować. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Ponakłuwać widelcem. Opcjonalnie: możecie spód posypać 1 łyżką bułki tartej – to stary trik, dzięki któremu sok z owoców wsiąka w bułkę celem ewentualnego uniknięcia zakalca, a smaku bułki nie czuć. Na spodzie ułożyć skórką do dołu połówki śliwek. Posypać
Fabryka pomysłówmąka - do obtaczania przy smażeniu 2 średnie cebule olej - do smażenia sól i pieprz - do smaku FASOLKA SZPARAGOWA: 400g zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 1 łyża bułki tartej sól, pieprz i przyprawa jarzynka - do smaku Wątróbkę umyć, oczyścić z nieczystości i błonek, odstawić do ocieknięcia na sitku. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzany(...)cebulę, podlać łyżką wody i chwilę całość dusić pod przykryciem. Wątróbkę podawać z ugotowanymi i odparowanymi na sypko ziemniakami oraz gotowaną fasolką szparagową , podsmażoną następnie na maśle z bułką tartą i przyprawami. Pyszności! :) Podsumowanie akcji Błyskawiczny Piątek można znaleźć na blogu ... - link wkrótce
Grunt to przepis!filet z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka ( klasycznej/złocistej ) 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka 2 łyżki oleju Wykonanie: Mięso umyć i dobrze osuszyć. Pokroić filet w nieduże kawałki. Płatki kukurydziane pognieść i wymieszać z bułką tartą. Jajko wybić do głębokiego talerza, dodać olej i rozbełtać. Kawałki mięsa z kurczaka maczać a jajku
kolorowotorcikowomnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną 500g pieczarek 1 papryka 5 pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu ser opcjonalnie około 200-300 g szklanka bułki tartej - lub więcej olej 3 jajka sól, pieprz, czosnek granulowany majeranek Przygotowanie: Ryż ugotować i ostudzić. Cukinie myjemy kroimy w poprzek na pół, wydrążamy pestki, delikatnie solimy(...)studzimy. Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa. Masa powinna być taka jak na kotlety mielone dość zwarta ale nie zbita. Masą mieloną wypełniamy łódeczki cukiniowe. Wykładamy do naczynia
Garnkowe fanaberieWrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić. Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka przyprawy do piernika. Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce
Z miłości do słodkościprzepis w 5 minut Farsz: 600-700 g pieczarek 2 cebule średniej wielkości 6-7 kopiastych łyżeczek płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz garść rukoli i/lub roszponki (opcjonalnie) bułka tarta (na panierkę) Przygotowanie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju(...)ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę. Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się za smażenie naleśników. Jeszcze ciepłe naleśniki napełniamy farszem, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Jeżeli naleśnik będzie zbyt suchy bułka nie będzie się trzymała, wtedy możemy delikatnie zwilżyć wodą powierzchnię naleśnika, tak, aby bułka się trzymała. Gotowe krokiety smażymy na rozgrzanym oleju
Bananowe Pole500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków 2 łyżki masła 250ml mleka 100g twardego sera, np. cheddar sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. W misce umieszczamy mięso mielone, bułkę tartą, paprykę, sól, pieprz, posiekaną cebulę, posiekaną
Szefowa kuchniostatnim czasie wszystko już przerabiałam, więc padł pomysł na klopsiki. Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sami spróbujcie Składniki na klopsiki: 2 średniej wielkości cukinie 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżeczka soli 3 ząbki czosnku pieprz do smaku Przygotowanie klopików: Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i solimy łyżeczką soli. Mieszamy i zostawiamy(...)minutach cukinię bardzo mocno i dokładnie odciskamy z nadmiaru jeszcze ewentualnego płynu ( to bardzo ważne, bo inaczej klopsiki będą się rozwalały ), przekładamy do miski, dodajemy do niej jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszamy. Formujemy małe klopsiki, przekładamy do parowaru i ” parujemy ” 10minut. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym sosem, jak w przypadku mięsnych
NiePieprz.pldag.mielonego z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 jajko kilka cienkich plastrów wędzonego boczku sól pieprz papryka ostra przyprawa uniwersalna sok z limonki 1/2 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę drobno siekamy,szklimy na 1 łyżce oleju,dodajemy do mięsa wraz z jajkiem,bułką tartą,przyprawiamy solą,pieprzem i ,sokiem z limonki i przyprawą uniwersalną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisera (w zależności od wielości) 5-10 plastrów salami (w zależności od wielkości) 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej smażenia Opcjonalnie: sos(np. taki - klik ) Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować(...)każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki. Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem
Di gotujekapuśniaczkiem- pycha :) Składniki: 8 dużych ziemniaków, 100 g boczku z plasterkach, 1 duża cebula, 1 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, bułka tarta. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojony drobno(...)boczek i cebulkę. Ziemniaki ubijamy póki są jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy do nich mąkę, jajko i boczek z cebulką. Mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na patelni z obu stron
Aga w kuchnifanami mycia naczyń, jak ja ☺ 45 min składniki: 1 bakłażan 1 duży pomidor 2 duże ziemniaki mozzarella masło sól, pieprz, świeża bazylia, suszona bazylia, oregano bułka tarta wykonanie: Bakłażan umyć, pokroić w paski(...)grubości ok. 5 mm. Ziemniaki umyć, podgotować w koszulkach około 10 minut. Ostudzić i również pokroić w krążki. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w krążki. Warzywa obtoczyć w bułce tartej. Układać w naczyniu, posmarowanym wcześniej masłem, na przemian: bakłażan, pomidor, ziemniak. Można kawałeczki masła powkładać między warzywa, zarumienią się jeszcze ładniej. Zapiekankę posypać suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem
Ania i Marcin gotują