tarta - 42848 przepisów (strona:1011/2857)

Paluszki rybne!:) 221

Będzie to dorsz a dokładniej paluszki rybne z dorsza. Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę wszystkim smacznego! :)   Składniki:   -filet z dorsza -sok z cytryny -mąka pszenna -bułka tarta -jajko -pieprz -sól -olej słonecznikowy Sposób przygotowania:   Filet z ryby opłukać i osuszyć z wody. Pokroić(...)paski i skropić sokiem z cytryny. Do mąki pszennej dodać sól i pieprz. Wymieszać i obtaczać w niej kawałki ryby, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami lub frytkami i dowolną surówką lub innym dodatkiem

Magia jedzenia.
SŁODKA PIRAMIDA:) 427

cukru ·          3 czubate łyżki mąki ·          2 łyżki bułki tartej ·          15 dag zmielonych orzechów ·          cukier waniliowy ·          1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Wykonanie Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mą z proszkiem do pieczenia i orzechy z bułka tartą. Wszystko delikatnie zamieszać. Piec w formie tej samej wielkości co ciasto makowe około 40 minut w temp. 175 stopni. Ciasto czekoladowe

Moje Słodkie Piekiełko
Schabowe z dzika 171

schabu z dzika, 0,5 l maślanki, pieprz, 1 - 1,5 łyżki siekanego majeranku, 2 jajka, mąka do oprószenia, bułka tarta (około 80 g), tłuszcz do smażenia (smalec, tłuszcz gęsi) Kotlety z dzika smażymy na smalcu lub gęsim tłuszczu. Nie na maśle, a tym bardziej nie na oleju!! Mięso zalać maślanką i odstawić na 12 godzin. Wyjąć(...)Kotlety roztłuc. Jajka rozbełtać w głębokim talerzu, wymieszać z majerankiem i pieprzem. Bułkę wysypać na duży talerz. Kotlety lekko oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na około 1/2 godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety powinny prawie pływać w tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiano.   zastawa

królestwo garów
Schab w sosie z powidła śliwkowego na winie 182

dodatkiem do schabu! Składniki: 1 kg schabu 3 dag tartej bułki 5 dag masła 1 łyżka powidła śliwkowego 1 gram mąki sól do smaku cukier do smaku goździki 1 kieliszek czerwonego wina Wykonanie: Schab pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie. Po czym mięso wyciągnąć, ostudzić, posypać bułką tartą i obrumienić na maśle. Powidło rozprowadzić rosołem

Tradycyjna Kuchnia
Cordon bleu 3333

szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony olej rzepakowy bułka tarta 1 jajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie na dwa cieńsze plastry(...)czym składamy na pół pilnując, aby brzegi zostały możliwie szczelnie zamknięte (patrz zdjęcia). Jajko starannie roztrzepujemy. Zawinięte sznycle obtaczamy dokładnie najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy tyle oleju, aby utworzył warstwę głębokości kilku milimetrów. Wkładamy panierowane sznycle i smażymy po 3-4 minuty na stronę, aż staną

Kulinarna Pokusa
Schabowy z pieczarkami inaczej 202

luby ten sos dodaje do wszystkiego. Składniki (na 5 schaboszczaków) 5 kawałków schabowego (przynajmniej na tyle starczyło mi farszu) sól, pieprz, papryka słodka 2 małe jajka bułka tarta olej Na wierzch 250 g pieczarek (najlepiej małych) 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu worcester 3-4 garście startego(...)sosu worcester. wszystko razem smażymy jeszcze 1-2 min. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię nalewamy olej i rozgrzewamy go. Schaby zamaczamy w jajku później obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię. Mi zostało trochę jajka więc je połączyłam z żółtym serem i łyżeczką papryki słodkiej. Wszystko dokładnie wymieszałam i taką papkę serowo jajeczną nakładałam na pieczarki

Piekielna Kuchnia Pati
Marynowana pierś z kurczaka 159

piersi z kurczaka mąka sól 2 jajka bułka tarta marynata; 1,5 octu 3 szkl wody szczypta chili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta czosnku niedźwiedziego 2 cebule(...)kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy 2-3 ząbki czosnku ugotowana marchewka Piersi umyć, przekroić na mniejsze filety. Mąkę wymieszać z solą. Panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z obu stron. Ułożyć w słoikach, włożyć czosnek, i plasterki marchewki. Ocet z przyprawami i cebulą zagotować przez kilka minut. Cebulę wyłowić i ułożyć

Gotowanie jest łatwe
Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą 246

letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sos 150g ricotty 150g śmietany 12 % 2 łyżki tartego parmezanu sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka oliwy truflowej sól, pieprz dodatki pomidorki koktajlowe suszone(...)przez chwilę. Dzielimy na trzy części. Blaszki (najlepiej spody od tortownicy) delikatnie smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy placki i rozciągamy je na blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą. Układamy plasterki pieczarek, czerwonej cebuli, kawałki suszonych pomidorów, oraz połówki pomidorków koktajlowych, ponownie posypujemy serem. Na koniec oprószamy odrobiną oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

DefinicjaSmaku
Krokiety z kaczką i pieczarkami 335

pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej Każdy naleśnik smarujemy farszem i zawijamy w krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Mielone z nadzieniem chrzanowym 281

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 mała cebula Sól, pieprz bułka tarta 2 łyżki tartego chrzanu 1 żółtko 1 łyżeczka masła   Sposób przygotowania: Mięso wymieszać z jajkiem, … Czytaj dalej Mielone z nadzieniem chrzanowym

czarrna od kuchni
Makaron z Klopsikami w Sosie Pomidorowym – Spaghetti 200

mięsa:). Będziemy potrzebować: 500 g makaronu spaghetti lub innego na klopsiki: 500 g mięsa mielonego -  ( użyłam 250 g wieprzowego i 250 g wołowego) 2 jajka 50 g bułki tartej (około 5 łyżek) 70 g sera żółtego 2 łyżki usiekanej natki pietruszki sól , pieprz na sos: 700 g przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól , pieprz olej(...)dodaję do czosnku. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach. Umyte i osuszone listki pietruszki drobno siekam. Teraz przygotuję klopsiki: Do miski daję mięso mielone , jajka , bułkę tartą , natkę pietruszki , ser żółty , doprawiam solą (dwie szczypty ) i pieprzem (dwie duże szczypty ) . Całość dokładnie wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa (można wymieszać dokładnie łyżką). Z tak przygotowanej

Uwaga Babcia Gotuje
Kotleciki jajeczne z komosą ryżową 200

łyżki prażonego sezamu 2 łyżki lnu 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku do smażenia olej kokosowy lub klarowane masło Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  W misce łączymy: posiekane jajka, ugotowaną i ostudzoną kaszę, posiekaną pietruszkę, sezam, len, bułkę tartą i jajko. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Formujemy ręcznie kotleciki i smażymy

Niezły Młynek
Burgery z kaszy gryczanej z sadzonym jajkiem 244

tartej sól, pieprz Dodatki: jajka sadzone (6 szt.) i mix sałat PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy starty koper włoski, imbir i ząbek czosnku. Dorzucamy kaszę i wbijamy jedno jajko. Następnie dodajemy pestki słonecznika i dyni oraz orzeszki pinii. Wsypujemy mąkę pszenno-orkiszową i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Powinniśmy uzyskać lekką ,a zarazem lepką konsystencję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy burgery za pomącą ringu lub foremki bezpośrednio na blaszce. Burgery pieczemy w temp. 200'C przez 25 min. W połowie pieczenia, przekręcamy burgery na drugą stronę. Serwujemy

kulinarnyJa
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KASZĄ JAGLANĄ ( w sosie pomidorowym ) 293

duża cebula – 1 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * duże jajko – 1 szt * mąka pszenna – 1 czubata łyżka * sól, pieprz, papryka * olej do smażenia * bułka tarta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowane ziemniaki mieszamy z kasza jaglaną, dodajemy(...)drobno posiekaną, podsmażoną cebulkę Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wsypujemy mąkę i dodajemy jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy kotleciki, delikatnie obtaczamy w odrobinie tartej bułki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Świetnym dodatkiem jest domowy sos pomidorowy oraz zielona fasolka szparagowa! Smacznego

Ostra na Słodko