tarta - 42848 przepisów (strona:1019/2857)

Pulpety w sosie koperkowo-miodowo-musztardowym 144

Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos: 1 pęczek koperku 3 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 200 ml śmietanki 18%  sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra  1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania

Szefowa kuchni
KOTLECIKI RYBNE Z JAJKIEM 150

filetów z mintaja,morszczuka bądź dorsza 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól,pieprz płatki kukurydziane Filety z ryby zmielić w maszynce razem z cebulą,wbić jajko,dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz.Dokładnie wyrobić gładką masę.Obrać jajka ugotowane na twardo,dość grubo posiekać - dodać do masy rybnej

Niespełnione zdolności kulinarne
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 264

gałką muszkatołową i suszoną bazylią. Zdejmujemy z ognia, studzimy.   SKŁADANIE Do ostudzonego nadzienia dodajemy ser – mozzarellę w kulce odcedzamy z wody, bardzo drobno kroimy. Mieszamy ją z tartą mozzarellą twardą i drobno posiekaną bazylią, dzielimy na dwie porcje i łączymy je z każdym nadzieniem osobno. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Ciasto wyjmujemy(...)gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód do pizzy”) lub ciasto z TEGO PRZEPISU (na tą ilość nadzienia potrzebujecie 1,5 porcji) 1 kulka sera mozarella 125g 150g mozzarelli twardej, tartej lub krojonej 10 listków świeżej bazylii oliwa z oliwek do posmarowania czubata łyżka startego parmezanu do posypania zioła do posypania (mieszanka włoska, dalmatyńska, toskańska) SKŁADNIKI - NADZIENIE MIĘSNE 60g dobrego

Karo in the Kitchen
Schabowy z sosem musztardowym. 126

Musztardy kremskiej Parczew  1/2 łyżeczki Koncentratu chili Proeco Polska   500 ml wody 2 łyżeczki domowej vegety pieprz do smaku 3 łyżeczki mąki 5 kotletów schabowych bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku 2 jajka 2 łyżki mleka olej do smażenia Wykonanie sosu: Połowę wody wlać do garnka, następnie dodać 2 łyżki musztardy, vegetę, 1/2 łyżeczki(...)chili, ale uprzedzam jest bardzo ostry. Mięso umyć, osuszyć ręczniczkiem i rozbić kotlety. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z mlekiem, zanurzać płat mięsa i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podawać polane sosem musztrdowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zapiekanka ziemniaczano - szpinakowa. Prosty i smakowity obiad bezmięsny. 233

ziemniaków 4-5 kulek mrożonych liści szpinaku lub 2-3 garście świeżego ząbek czosnku 3-4 łyżki śmietany 18%  masło (do wysmarowania naczynia) sól, pieprz ser żółty tarty - wg upodobań  Przygotowanie:  Ziemniaki podgotowujemy w wodzie lub na parze na półtwardo. Kroimy na talarki. Szpinak przyrządzamy wg starej sprawdzonej receptury . W naczyniu żaroodpornym - najlepiej(...)ceramicznym, układamy warstwę ziemniaków. Wykładamy szpinak. Układamy kolejną warstwę ziemniaków. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut. Kiedy ziemniaki się z wierzchu przyrumienią posypujemy tartym serem  i zapiekamy do rozpuszczenia. Zapiekanka gotowa. Oczywiście można przyrządzić ją w formie warstwowej. Moim skromnym zdaniem jest pyszna. Od jakiegoś czasu zastanawiało mnie jakby smakowała. Miałam okazję

Kuchnia po mojemu
Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami 139

filet z kurczaka 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 100 - 150 g sera żółtego (np. gouda) 1 jajko 2 - 3 łyżki mleka mąka, bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na cztery części, a następnie rozbijamy na płasko. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej(...)żółty i zwijamy roladki (możecie je spiąć wykałaczkami, wtedy na pewno się nie rozpadną). Następnie obtaczamy je w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej - smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor kilkakrotnie obracając w czasie smażenia. Pamiętajcie żeby smażyć na małym płomieniu, dzięki temu roladki usmażą się także w środku, a nie tylko po wierzchu

Czary - gary w kuchni
Szarlotka z bezą 191

białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche składniki ciasta mieszamy razem (na stolnicy lub  w dużej misce), a następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i rozcieramy wszystko w dłoniach, aż całość zamieni się(...)odkładamy do lodówki, a dwiema pozostałymi wylepiamy dno i boki blaszki, w której będziemy piec szarlotkę (u mnie 22 cm x 26 cm). Następnie posypujemy ciasto cienką warstwą bułki tartej (wchłonie podczas pieczenia sok z jabłek i dzięki temu unikniemy zakalca). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy cukier, cynamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut

Czary - gary w kuchni
Makaron z brokułami w sosie z mascarpone 185

obiadowe, które na pewno będzie Wam smakowało :-)  SKŁADNIKI 1 nieduży brokuł 250 g sera mascarpone 100 ml mleka 2 żółtka sól, pieprz, cukier, granulowany czosnek ziarna słonecznika tarty ser woda do gotowania brokuła makaron Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wodę na brokuła doprawiamy solą i cukrem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niej podzielonego(...)się podzieli i będzie wyglądał nieapetycznie :-( . Do zdjętego z palnika sosu dodajemy osączonego z wody brokuła i makaron, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy posypane słonecznikiem i tartym serem

Czary - gary w kuchni
Szparagi zapiekane 111

chrupiącej panierce. Składniki pęczek zielonych szparagów 2 jajka pół szklanki maki Panierka : szklanka bułki tartej pół szklanki startego parmezanu sól pieprz oraz olej   Przygotowanie   Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Blaszkę lekko spryskałem olejem. W dużej misce wymieszałem starty parmezan i bułkę tartą, doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem.   Szparagi umyłem, oczyściłem z włókien, odciąłem

R'n'G Kitchen
Pasztet z czerwonej soczewicy 141

czerwonej soczewicy 4 duże cebule 1 jajko 2 l bulionu lub kostek bulionowych warzywnych ( jeśli nie jesteście wege to mogą być i mięsne ) sól , do smaku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka mielonego chilli ( można mniej jeśli ktoś lubi łagodniej ) łyżka oleju rzepakowego do smażenia Soczewicę zalewamy bulionem lub wodą z kostkami warzywnymi i gotujemy na małym ogniu(...)odrobinie oleju rzepakowego . Złocistą cebulkę wrzucamy do soczewicy i lekko blendujemy , nie na jednolitą masę , tylko tak w połowie . Dodajemy sól , chilli do smaku , wbijamy jajko , dokładamy bułkę tartą i mieszamy . Wylewamy do wysmarowanej olejem ( delikatnie ) formy . Zapiekamy w piekarniku około 45-50 minut w temperaturze 150 C . Aż wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej

Ogrodnik w podróży
Kotlet wołowy z ogórkiem 212

600g mielonej wołowiny 1 mała cebula 1 jajko 5 łyżek granulatu sojowego 2 łyżki mąki 1 duży ogórek kiszony 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z posiekaną drobno cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąką(...)ugotowanym i dobrze odcedzonym granulatem sojowym. Na końcu dodajemy pokrojonego drobno ogórka oraz przyprawy: sól i pieprz. Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Podajemy na ciepło np z ziemniaczkami i ulubioną surówką

Kuchnia w czekoladzie
Kluski z ricotty w sosie pomidorowym (Polpette di ricotta al sugo) 157

krotnie . SKŁADNIKI Kluski (12 sztuk) 400 gr ricotty (albo twarogu) 2 jaja 3 łyżki śmietany 100 gr m ą ki pszennej   75 gr bu ł ki tartej 1 cebula pęczek natki pietruszki pęczek bazylii gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz oliwa Sos pomidorowy 700 g pomidorów z puszki(...)ziołami . Odstawić do wystygnięcia. Ricott ę  przełożyć do miski. Dodajemy jaja, śmietanę i mieszamy. Dodajemy mąkę, tartą bułkę, cebulę z ziołami. Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową. Uformować okrągłe  kulki lekko wilgotnymi rękoma. W garnku zagotować osoloną

La grande e la piccola cuoca
Bakłażanowy kotlecik 640

świeżej szczypta papryki ostrej i słodkiej sól, pieprz szczypta cukru (opcjonalnie, chodzi o to żeby na pewno pozbyć się goryczy bakłażana, ale dobre wypłukanie powinno wystarczyć)  bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Najpierw bakłażan - kroimy go w kostkę (razem ze skórką). Żeby nie był gorzkawy dodajemy soli, odstawiamy na 10-15 minut a następnie przepłukujemy(...)wyciskamy z niego ostatnie soki. Podsmażamy na patelni. Ręcznikiem papierowym odsączamy i mieszamy w misce z pozostałymi składnikami. Proponuję użyć mieszacza ostatecznego to jest blendera. Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na patelni (lub gotujemy z sosem jak pulpety, jak kto woli). Proste, prawda? Idealnie danie do zrobienia obiadu z dziećmi - wrzuć wszystko do michy, dodaj tonę miłości, zrób

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mac n'cheese "cztery sery" 157

żółtej mozzarelli, pokrojonej w kostkę 85 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w kostkę 85 g sera brie, pokrojonego w kostkę 85 g świeżo startego parmezanu 55 g bułki tartej oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W dużym rondlu zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy makaron i gotujemy 3 minuty krócej, niż(...)mieszamy, aż sos go oblepi. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Dużą szklaną formę smarujemy masłem, przekładamy makaron w sosie i wyrównujemy. Pozostały parmezan mieszamy z bułką tartą i posypujemy makaron, całość skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Wyciągamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Podajemy

My Culinary Art
Pulpety z papryką i pieczarkami 142

przejdą nawzajem swoimi smakami. Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce.  Do bułki tartej wlewamy tyle wody, aby powstała konsystencja gęstej papki. Mięso dość mocno solimy i pieprzymy (pulpety nie mogą być mdłe), dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartę oraz jajko i całość wyrabiamy około 4 minuty.  Z mięsa formujemy nieduże pulpety. (Ich ilość powinniśmy

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania