tarta - 42848 przepisów (strona:1023/2857)

IMPREZOWE PULPECIKI- MARYNOWANE W OCCIE 165

mielonego z łopatki  3 łyżki bułki tartej 1 jajko  sól pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu   2 cebule 4 suszone papryczki chili Do mięsa dodajemy jajko,bułkę tartą,pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy. Formujemy pulpeciki- najlepiej małe

KuchcikoweLove
Ryba pieczona w panierce z pistacji 159

filetów z dowolnej ryby (u mnie mintaj) 50g pistacji solonych (po obraniu) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 20-30g masła 1/2 cytryny natka pietruszki pieprz cytrynowy (może być zwykły)   Pistacje zmielić w malakserze (opcjonalnie można połączyć z bułką tartą). Rybę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Każdą porcję posmarować odrobiną masła, skropić sokiem

Di gotuje
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym 273

soli Farsz: 2 cebule 1 łyżka masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo:   1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła(...)wyszł a mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety. 3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety panierować w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć na złoto. Podawać z ulubionym sosem - u mnie był to pyszny Sos Cygański od WSP Społem

Kto ugości moich gości?
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 275

farsz: 40 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki olej do smażenia sól,pieprz, liść laurowy, ziele ang, pieprz w ziarnach do panierowania: jajka bułka tarta Wykonanie: *Suszone grzyby moczymy całą noc, następnie gotujemy do miękkości. Tak samo postępujemy z kapustą( jej nie moczymy) dodając do gotowania liść laurowy, ziele , pieprz. *Na oleju obsmażamy posiekaną(...)minut pod przykryciem. * Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie naleśniki. * Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis znajdziecie tutaj: PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Z Majeczką w kuchni
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 196

Składniki: Masa: 500 g białego maku, 200 g migdałów, 5 – 6 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy, 10 łyżek miodu, 3 łyżki słodkiej śmietany (użyłam 30%), 2 białka, 2 łyżki tartej bułki, szczypta soli Ciasto: 400 g mąki tortowej, 50 g drożdży, 150 g masła, 2 jajka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, aromat pomarańczowy, szczypta(...)zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Przecedzić i zdjąć z nich skórki. Mak, obrane migdały i skórkę z pomarańczy trzykrotnie zemleć. Przełożyć do miski. Dodać rozpuszczony miód, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i dodać do masy makowo – migdałowej. Wymieszać. Mąkę razem z cukrem pudrem, masłem, solą oraz aromatem pomarańczowym

Nie tylko w kuchni
Kotlety rybne (mielone) 178

czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki (polecam wędzoną) koperek, natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz (dodałam cytrynowy) Dodatkowo: bułka tarta olej do smażenia   Rybę pokroić w kawałki(...)zmielić (najlepiej maszynką do mięsa) z cebulą, czosnkiem oraz bułką (odciśniętą z mleka). Do masy dodać jajko, przyprawy, zioła i całość dokładnie wyrobić. Uformowane kotlety obtoczyć z bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Di gotuje
Babcina szarlotka 206

cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej Lukier: 2 szklanki cukru pudru Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla, dolać(...)pomocą wałka (zdjęć folię z jednej strony, nawinąć na wałek, tak żeby folia przylegała do niego, rozwinąć ciasto na blaszce i zdjąć drugą folię). Odrobinę ponakłuwać, posypać bułką tartą i podpiec około 10 minut w temp. 180°C. Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe  (fot.3) . Wyrównać. Pozostałe schłodzone ciasto rozwałkować również między dwoma foliami i przykryć

Świat Ciasta
Kurczak z ryżem. 219

Składniki: 1 pierś z kurczaka 100 g ryżu zioła prowansalskie, czosnek granulowany, curry, pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego bułka tarta Jogurt(...)naturalny mieszamy ze wszystkimi przyprawami, kurczaka kroimy w kawałki i mieszamy z jogurtem - wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju aż będzie złocisty. Ugotowany ryż mieszamy z pozostałym sosem jogurtowym. Smacznego

Moje-pitraszenie
Roladki z piersi kurczaka. 165

Składniki: 1 filet z kurczaka bułka tarta 1 jajko sól, pieprz kilka plasterków sera kilka plastrów polędwicy wędzonej z kurczaka (lub innej) Fileta kroimy wzdłuż na plastry i rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem z każdej(...)strony. Na kotletach układamy po plastrze sera i polędwicy. Zawijamy w roladki  (zaczynając od zagięcia boków do środka - wtedy ser nam nie wypłynie). Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju aż roladki będą złociste. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Filet z kurczaka z tymiankem. 168

Składniki: 1 pierś z kurczaka tymianek, łyżka sosu sojowego, czosnek, imbir mielony 1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego bułka tarta Kurczaka myjemy kroimy w kawałki posypujemy(...)przyprawami (obficie tymiankiem), dodajemy jogurt naturalny i dokładnie ze sobą mieszamy odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut (jeśli mamy czas lepiej dłużej). Następnie obtaczamy kawałki kurczaka w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podałam z papryką konserwową domowej roboty i kluskami śląskimi z niedzielnego obiadu odsmażonymi na masełku. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym. 161

Puszki pomidorów krojonych 1 cebula 1 papryczka chilli bazylia, oregano, czosnek, pieprz, sól Pulpety 250 g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz Mięso mielone mieszamy z bułką tartą i jajkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można też dodać cebulę). Pomidory przelewamy do miski, cebulę kroimy w kostkę, papryczkę w krążki

Moje-pitraszenie
Rolada drobiowa z papryką. 189

Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 cebula papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy papryką i czosnkiem. Paprykę kroimy w paski. Dokładnie wymieszane mięso wykładamy na folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Mięso wykładamy

Moje-pitraszenie
Pulpeciki drobiowe. 152

Składniki: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej* bazylia, papryka ostra mielona, szczypta soli Mięso i pozostałe składniki mieszamy razem dokładnie. W między czasie wstawiamy wodę na gaz i czekamy aż się zagotuje. Z mięsa formujemy kuleczki i wrzucamy do gotującej się wody. Kiedy pulpety wypłyną gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z sosem(...)pomidorowym lub wrzucamy do zupy. Smacznego :) *Jeśli będziemy mieli 500 g mięsa bułka tarta nie jest konieczna

Moje-pitraszenie
RYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS 146

sauces – only health and tastes best… Have fun cooking! SKŁADNIKI: Kotlety: 1 szklanka ciecierzycy 300 g łososia 1 mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu(...)posiekać. Pół czerwonej cebuli też drobno siekamy, trzeba ją zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu i odstawić do przestudzenia. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki dodając jajko, bułkę tartą i pietruszkę, tak, aby powstała jednolita masa, z której będziemy lepić kotlety. Przed rozpoczęciem formowania burgerów rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, kotlety trzeba smażyć na bieżąco. Przed formowaniem

Martyna Cooks