Składniki: 1 kg ziemniaków 2 serki wiejskie 1/2 małego pora 1 jajko bułka tarta / płatki owsiane do panierowania olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone przecisnąć przez(...)praskę. Por drobno pokroić w kostkę. Serki wiejskie osączyć. Do ziemniaków dodać por, ser, jajko, wymieszać. Doprawić solą i duża ilością pieprzu. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej albo płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor
magiczna kuchnia Kasinaręcz rabarbarowych łodyg przemieniłam w waniliową tartę. I nie żałuję, bo wyszła bardzo dobra :) A wybór akurat takiego sposobu spożytkowania rabarbaru okazał się tym trafniejszy, że gotowa już tarta umilała nam świętowanie pewnej okoliczności :) Zaczął się czas, gdzie dostępnych jest coraz więcej rodzimych produktów sezonowych. Wykorzystajmy to. Tak jak Maciek, który wczoraj obdarował mnie słoiczkiem z przepyszną rabarbarową(...)łyżkach wody i dodać do rabarbaru, delikatnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części w stosunku 60/40. Większą część rozwałkować i przełożyć do naczynia na tartę. Podpiec w piekarniku w temp. 190 °C przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbarowe nadzienie, mniejszą część ciasta rozwałkować, podzielić na paski i na wierzchu ciasta ułożyć z nich kratkę. Wierzch
zadanie-gotowanieWykonanie: Mortadelę pokroić na plastry o grubości około 4-5 cm. Jajko rozmącić. Plastry mortadeli maczać w jajku następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. SMACZNEGO
Zrób to smaczniejajko) bułka tarta, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), mąka do oprószenia Kulki mozzarelli odsączyć, oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu około minuty. Wyjmować na ręcznik papierowy. Do rozbełtanego jajka można dodać paprykę ostrą, wędzoną, drobno posiekane zioła. Tak przygotowaną mozzarellę można użyć do sałatki
królestwo garówłyżki do rabarbaru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 800 g rabarbaru 2 budynie waniliowe na 1/2l mleka 750 ml mleka 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części i zwinąć w folię. Jedną część włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą do zamrażalki(...)pokroić w grubą kostkę. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (21x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić również boki na wysokość ok 3 cm. Ciasto nakłuć widelcem, posypać równomiernie bułką tartą, wyłożyć rabarbar, posypać 2 łyżkami cukru i zalać ciepłym budyniem. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na budyń. Ciasto piec ok 35-45 minut w piekarniku nagrzanym
Smakołyki Asipracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, swoim pysznym smakiem zachwyci wszystkich miłośników pieczarek. Składniki na 4 porcje : 20 pieczarek 250 g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 cebula 2 łyżki masła pęczek natki pietruszki 150 g startego żółtego sera czarny pieprz sól Przepis : Obraną cebulę drobno siekamy. Z oczyszczonych pieczarek odrywamy nóżki(...)delikatnie oprószamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, surowe jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem
Smakowite Daniabulionem. Lekko podgotować. Dodać musztardy i dokładnie wymieszać (można dla ułatwienia użyć miksera z łopatkami). Doprawić śmietaną, ewentualnie cukrem i pieprzem. Zupę musztardową podawać na gorąco: w misce układać tarty ser, zalać zupą, posypać bekonem i szczypiorkiem. Post Zupa musztardowa holenderska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnizapewniam, że takiej wersji trudno się oprzeć! Na moją rodzinę podziałało, a byli uprzedzeni do tego warzywa. 1 bakłażan (średni) 2 jajka mąka bułka tarta 3 łyżki sezamu sól pieprz Dip czosnkowy: 4-5 łyżek śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia suszony rozmaryn (opcjonalnie) Bakłażana umyć i pokroić(...)oprószyć go solą z pieprzem i odstawić na kilkanaście minut (aby puścił sok). Jajka dokładnie rozmieszać z niewielką ilości soli. Osuszone plastry kolejno obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej połączonej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. W międzyczasie przygotować dip. Śmietanę wymieszać z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym) i doprawić solą z pieprzem. Usmażone
Di gotujeszklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g masła 2 jajka Rabarbar: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (możemy sobie pomóc malakserem(...)myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na kruche ciasto w blaszce. 3. Druga część ciasta kruchego rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości ok. 1-2 cm, z których
Na Ciasteczkowych Papierachmakaronu Sposób przygotowania: Pokrojone w kostkę cienko piersi z kurczaka smażymy na oleju na patelni. Jednocześnie przyrządzamy sos Alfredo: Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy serek śmietankowy, ser tarty i wyciśnięty czosnek. Dolewamy powoli mleka cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Nie możemy gotować zbyt długo, by sos nie stał się zbyt gęsty. Nastawiamy
Bon Ton Italiaoryginalny przepis tutaj) , jednak trochę go zmodyfikowałam. Polecam, bardzo smaczny, idealny na kanapki. Składniki: * 10 jajek ugotowanych na twardo * 4 pieczarki * 5 jajek * bułka tarta * sól, pieprz, ostra papryka * 4 parówki Wykonanie: 10 jajek ugotować na twardo, przestudzone zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach. Do tego również na tarce zetrzeć pieczarki, dodać 5 jajek surowych, sól, pieprz i odrobina bułki tartej, wszystko dokładnie wymieszać. Do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę masy jajecznej, na to położyć wzdłuż parówki (2 rzędy po 2 parówki). Na wierzch reszta masy jajecznej
Zrób to smacznieSkładniki: Klopiski: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 jajo; 1 średnia cebula; 1 bułka kajzerka; Sól; Pieprz; Woda do namoczenia kajzerki; Bułka tarta do obtaczania klopsików; Olej/smalec do smażenia klopsików. Zalewa octowa: 3 szklanki zimnej wody; 1 szklanka octu spirytusowego 10 %; 3/4 szklanki białego cukru; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 płaska łyżeczka(...)jajo, namoczoną i pokruszoną kajzerkę, startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Z wyrobionej masy mięsnej formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rogrzanym na patelni oleju/smalcu, z każdej strony, na złoty kolor. Przygotować zalewę. Cebulę pokroić w talarki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Do garnka wlać wodę. Dodać
Gospodyni Miejskamikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody) Owoce 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 3 duże jabłka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki bułki tartej Wykonanie Oczyszczony pocięty na kawałki rabarbar przekładamy do rondelka,dodajemy obrane pokrojone dowolnie jabłka. Gotujemy , wraz z cukrem na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zaczną(...)wsypać proszek budyniowy , cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlać olej i cały czas miksując. Pieczenie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód posypać bułkę tartą, nałożyć wystudzony rabarbar z jabłkami, przykryć masą piankową .. Piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do zarumienienia ciasta. Smacznego
w mojej kuchniłodyga) selera naciowego 3 zielone szparagi pęczek szczypiorku ok 15 g startego parmezanu 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej pieprz 1 jajo bułka tarta olej roślinny do smażenia przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Szparagom odłamać końcówki, wyrzucić, resztę pokroić w plasterki lub półplasterki. Seler obrać, pokroić w drobną kostkę(...)dobrze wymieszać, przyprawić pieprzem odstawić aby ryż całkiem wystygł. Z zimnego ryżu uformować 8 kulek wielkości piłeczek golfowych. Każdą zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie obtoczyć w tartej bułce. W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, włożyć do niego kilka kulek i smażyć przewracając, aż będą rumiane ze wszystkich stron
Stare Garymłodego bobu ½ brokuła Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: ¾ szklanki słodkiej śmietanki 22% 1 jajko 10 dag startej mozzarelli 10 dag pleśniowego sera Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz(...)łyżeczki cukru około 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii. Pulpeciki: Mięso mielone mieszamy z jajkami, posiekaną cebulką, szczypiorkiem oraz bułką tartą, doprawiamy do smaku sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki. Sos: Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę
Wanilia i Kardamon