tarta - 42848 przepisów (strona:1023/2857)

Rolada ziemniaczana 226

rzut pójdzie rolada ziemniaczana:) Za oknem brzydko, ale chłodny kefirek i gorąca rolada - mniam! Rolada ziemniaczana Składniki: 2 wafle 500 g ziemniaków 50 g pieczarek jajko mleko bułka tarta sól pieprz przyprawa do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy. Szybko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy do tej masy(...)podsmażone wcześniej pieczarki.  Gorącą masę ziemniaczaną rozprowadzamy na waflach i zawijamy w roladę. Kroimy je na plasterki, obtaczamy w rozkłóconym jajku i mleku oraz obtaczamy je w bułce tartej.  Smażymy nasze plasterki na tłuszczu - ja smażyłam na oleju kokosowym, czyli moim nowym odkryciu. Zdrowszy i bezwonny. Mniam! A do tego maślanka i kolacja, nawet dla zakochanych - gotowa

Lawendowe Niebo
Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami 138

ziemniaków Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 1 łyżka keczupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 300 g żółtego sera 260 g mieszanki groszku z kukurydzą  JAMAR Masło do formy Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie(...)osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy

VioletoweKucharzenie
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 191

łyżka oliwy 1/4 łyżeczki soli Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 200 g ricotty 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Do podania: oliwa tarty parmezan świeżo mielony pieprz listki szałwii Przygotowanie: Ciasto:  Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy żółtka, oliwę. Zagniatamy ciasto mocząc palce w wodzie(...)centrum. Ravioli gotujemy partiami w osolonej wodzie, po około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy skropione dobrej jakości oliwą, oprószone świeżo mielonym pieprzem, tartym parmezanem i z listkami świeżej szałwii

Smakowity Blog Kulinarny
Krokiety z chleba tostowego 108

powiedzieć, że zrobiłam je pierwszy i raczej ostatni raz...ale wiadomo ..o gustach i smakach się nie dyskutuje.. chleb tostowy ser żółty  kiełbasa jajka  bułka tarta Z chleba tostowego odciąć(...)skórki, rozwałkować , aby chlebek był cieńszy.Na chlebku ułożyć kiełbasę, ser żółty i zwinąć roladki [ można spiąć wykałaczką].Zanurzyć w roztrzepanym jajku [ doprawionym solą i pieprzem], obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z każdej strony.Podawać np.z ketchupem

Moje domowe kucharzenie
,,Krokiety brokułowe’’ 327

sprawdzą się także jako przystawka Składniki: 25 dkg ugotowanych ziemniaków Około 30 dkg brokuła 1 jajko 20 dkg startego sera żółtego Sól, pieprz 1 rozmącone jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i ostudzamy. Brokuł tniemy na małe różyczki i gotujemy(...)widelcem brokuł, starty ser, czosnek i jajko. Wszystko dobrze zagniatamy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe podłużne krokiety, otaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku

Podróż w kulinaria
Babka makowo-orzechowa z białek 128

mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego  maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek do pieczenia 1 limonka tłuszcz do smarowania formy 1 łyżka bułki tartej lukier 2 łyżki cukru pudru 1 białko sok z limonki Wykonanie: Ubijamy białka z cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyć ze sobą, na koniec wsypujemy startą skórkę z limonki. Ciasto wykładamy do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wykładamy na duży talerz do przestudzenia. Białko ubijamy na sztywną pian

kgwjanczewo
Placki z ziemniaków i brokuła 149

placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie łyżki mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę(...)skręcić przez maszynkę. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie. i drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki z ziemniaków i brokuła

O kuchni z uczuciem
Torcik makowy 173

średnicy 26 cm) 200 g maku w ziarenkach lub gotowego już zmielonego 1 szklanka cukru 1/2 (100 g) kostki masła 5 jajek 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 (100 g) kostki masła Przygotowanie: Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować(...)zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku. Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec

Kuchcik gotuje
Delizioso pasto 189

bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając.  Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.  Płaty lasagni układamy w naczyniu żaroodpornym ( ja wybrałam zaokrąglone, ale następnym razem użyje większego prostokąta) posmarowanym oliwą(...)makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników.  Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.  Pieczemy 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut. Enjoy

Lajtkraft food intolerance
Kotlety drobiowo-paprykowe 219

pierś z kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Dzisiaj u mnie kotlety z piersi kurczaka i papryki. Ciekawe połączenie dwóch smacznych składników. Kotlety robi się błyskawicznie(...)serwowaną z ulubionym sosem, lub danie obiadowe w połączeniu np. z ziemniakami. Kurczaka i paprykę czerwoną pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski, a następnie dodać obie mąki, bułkę tartą, jajko, oregano, mieloną paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować w dłoniach niewielkie kule, które delikatnie spłaszczamy. Uformowane placuszki przełożyć na patelnie z dobrze rozgrzanym

Świat Domowej Kuchni
Fasolka w sosie pomidorowym z klopsikami z mięsa wieprzowego! 127

duża cebula biała - 7 ząbków czosnku - majeranek - rozmaryn - 2 jaja - czosnek niedźwiedzi - olej rzepakowy - pieprz czarny - liść laurowy -6 szt - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki płaskie bułki tartej - mąka do obtaczania klopsików Fasolę jaś namocz w wodzie przez 12 godzin. Mięso wieprzowe przypraw przyprawą do pieczeni i czosnkiem niedźwiedzim, wstaw do lodówki na 12 godzin. Namoczoną fasolę, przełóż(...)grubą kostkę boczek, usmaż na suchej patelni, dodaj do całości. Do fasolki dodajemy, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotuj na małym ogniu. Zacznij wyrabiać mięso, dodaj jajka, bułkę tartą i około 1/3 szkl. wody. Mięso wyrabiaj co najmniej 10 minut, im dłużej tym lepiej. Formuj kulki dość małe i układaj na talerzu. Każdą kulkę obtaczamy w mące

SMYKWKUCHNI
Kotlety mielone z pokrzywami 148

czosnku, 1 pęczek świeżych pokrzyw, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej, ziemniaki, Zasmażana kapusta biała ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę, cebulę i czosnek mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście drobno siekam nożem.  2. Do zmielonego mięsa dodaję pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Propozycja obiadowa. Mielone z solą cebulową i ulubioną surówką. 203

mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 kajzerki + mleko do namoczenia bułek 1 1/2 mniejszej cebuli 1 łyżeczka soli czosnkowej Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu bułka tarta olej do smażenia ulubiona surówka Przygotowanie: Wersja szybka: Do misy blendera z nożami wkładamy obraną cebulę i porwane na mniejsze kawałki bułki. Całość zalewamy mlekiem (tylko tyle, by bułki nasiąkły(...)jest dodać odrobinę zimnej wody na ręce i wyrabiać tak długo, aż mięso nie będzie przywierać do dłoni. Formujemy w dłoniach kotlety (mniejsze lub większe). Obtaczamy je w bułce tartej i wkładamy na patelnię z nagrzanym olejem. Smażymy z obu stron. Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Słodkie okruszki
Fit obiad #3 - Kotlety z pieczarek 162

Dziś jednak pieczarki. Alternatywa mielonych, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: 300g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 jajka tymianek sól pieprz 5 łyżek płatków owsianych bułka tarta (ewentualnie, zamiast płatków) odrobina oleju Przygotowanie: Pieczarki obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebule obrać, pokroić w drobniutką kostkę. Rozgrzać na patelni jedną, dwie łyżeczki oleju, przesmażyć pieczarki(...)cebulą doprawiając solą i pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Cały płyn ma odparować, a składniki mają się zarumienić. Masę ostudzić. Dodać jajka, tymianek i odrobinę płatków owsianych lub bułki tartej do zagęszczenia. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce lub płatkach owsianych. Smażyć na suchej patelni, ewentualnie na odrobinie oleju na złoty kolor z obu stron (uwaga! obracać bardzo delikatnie

Cakes By Kejt
kotlety z białej fasoli 159

danie w sam raz na pierwsze dni wiosny. składniki dla czterech osób 300 g białej fasoli 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz szczypta cukru 1/3 pęczka natki pietruszki dodatkowo olej do smażenia kotletów sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości(...)wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy  w maszynce do mięsa, lub blenderem. Teraz zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz cukrem,  dodajemy posiekaną  pietruszkę, tartą bułkę i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie w rękach zwilżonych wodą formujemy z naszej masy niewielkie kotlety. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy

Miód i pieprz