sprawdzą się także jako przystawka Składniki: 25 dkg ugotowanych ziemniaków Około 30 dkg brokuła 1 jajko 20 dkg startego sera żółtego Sól, pieprz 1 rozmącone jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i ostudzamy. Brokuł tniemy na małe różyczki i gotujemy(...)widelcem brokuł, starty ser, czosnek i jajko. Wszystko dobrze zagniatamy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe podłużne krokiety, otaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku
Podróż w kulinariamąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek do pieczenia 1 limonka tłuszcz do smarowania formy 1 łyżka bułki tartej lukier 2 łyżki cukru pudru 1 białko sok z limonki Wykonanie: Ubijamy białka z cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyć ze sobą, na koniec wsypujemy startą skórkę z limonki. Ciasto wykładamy do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wykładamy na duży talerz do przestudzenia. Białko ubijamy na sztywną pian
kgwjanczewoplacki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie łyżki mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę(...)skręcić przez maszynkę. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie. i drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki z ziemniaków i brokuła
O kuchni z uczuciemśrednicy 26 cm) 200 g maku w ziarenkach lub gotowego już zmielonego 1 szklanka cukru 1/2 (100 g) kostki masła 5 jajek 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 (100 g) kostki masła Przygotowanie: Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować(...)zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku. Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec
Kuchcik gotujebazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagni układamy w naczyniu żaroodpornym ( ja wybrałam zaokrąglone, ale następnym razem użyje większego prostokąta) posmarowanym oliwą(...)makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Pieczemy 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut. Enjoy
Lajtkraft food intolerancepierś z kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Dzisiaj u mnie kotlety z piersi kurczaka i papryki. Ciekawe połączenie dwóch smacznych składników. Kotlety robi się błyskawicznie(...)serwowaną z ulubionym sosem, lub danie obiadowe w połączeniu np. z ziemniakami. Kurczaka i paprykę czerwoną pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski, a następnie dodać obie mąki, bułkę tartą, jajko, oregano, mieloną paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować w dłoniach niewielkie kule, które delikatnie spłaszczamy. Uformowane placuszki przełożyć na patelnie z dobrze rozgrzanym
Świat Domowej Kuchniduża cebula biała - 7 ząbków czosnku - majeranek - rozmaryn - 2 jaja - czosnek niedźwiedzi - olej rzepakowy - pieprz czarny - liść laurowy -6 szt - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki płaskie bułki tartej - mąka do obtaczania klopsików Fasolę jaś namocz w wodzie przez 12 godzin. Mięso wieprzowe przypraw przyprawą do pieczeni i czosnkiem niedźwiedzim, wstaw do lodówki na 12 godzin. Namoczoną fasolę, przełóż(...)grubą kostkę boczek, usmaż na suchej patelni, dodaj do całości. Do fasolki dodajemy, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotuj na małym ogniu. Zacznij wyrabiać mięso, dodaj jajka, bułkę tartą i około 1/3 szkl. wody. Mięso wyrabiaj co najmniej 10 minut, im dłużej tym lepiej. Formuj kulki dość małe i układaj na talerzu. Każdą kulkę obtaczamy w mące
SMYKWKUCHNIczosnku, 1 pęczek świeżych pokrzyw, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej, ziemniaki, Zasmażana kapusta biała ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę, cebulę i czosnek mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście drobno siekam nożem. 2. Do zmielonego mięsa dodaję pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie
Tradycyjna kuchnia Kasimięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 kajzerki + mleko do namoczenia bułek 1 1/2 mniejszej cebuli 1 łyżeczka soli czosnkowej Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu bułka tarta olej do smażenia ulubiona surówka Przygotowanie: Wersja szybka: Do misy blendera z nożami wkładamy obraną cebulę i porwane na mniejsze kawałki bułki. Całość zalewamy mlekiem (tylko tyle, by bułki nasiąkły(...)jest dodać odrobinę zimnej wody na ręce i wyrabiać tak długo, aż mięso nie będzie przywierać do dłoni. Formujemy w dłoniach kotlety (mniejsze lub większe). Obtaczamy je w bułce tartej i wkładamy na patelnię z nagrzanym olejem. Smażymy z obu stron. Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkiDziś jednak pieczarki. Alternatywa mielonych, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: 300g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 jajka tymianek sól pieprz 5 łyżek płatków owsianych bułka tarta (ewentualnie, zamiast płatków) odrobina oleju Przygotowanie: Pieczarki obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebule obrać, pokroić w drobniutką kostkę. Rozgrzać na patelni jedną, dwie łyżeczki oleju, przesmażyć pieczarki(...)cebulą doprawiając solą i pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Cały płyn ma odparować, a składniki mają się zarumienić. Masę ostudzić. Dodać jajka, tymianek i odrobinę płatków owsianych lub bułki tartej do zagęszczenia. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce lub płatkach owsianych. Smażyć na suchej patelni, ewentualnie na odrobinie oleju na złoty kolor z obu stron (uwaga! obracać bardzo delikatnie
Cakes By Kejtdanie w sam raz na pierwsze dni wiosny. składniki dla czterech osób 300 g białej fasoli 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz szczypta cukru 1/3 pęczka natki pietruszki dodatkowo olej do smażenia kotletów sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości(...)wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem. Teraz zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz cukrem, dodajemy posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie w rękach zwilżonych wodą formujemy z naszej masy niewielkie kotlety. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy
Miód i pieprzprzyjaciela psa J Mielone kotlety z duszoną kapustką Składniki: -1/2 kg mięsa wieprzowego mielonego -jedna sucha bułka -jedno jajko -trzy ząbki czosnku -sól -pieprz -bułka tarta -olej do smażenia Do mięsa dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy dokładnie mięso na puszystą masę. Zalecam dodanie odrobiny(...)zimnej przegotowanej wody lub zimnego wywaru rosołowego dla bardziej aksamitnej masy mięsnej. Odstawiamy mięso na około godzinkę po czym formujemy zgrabne nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami i duszoną kiszoną kapustką lub buraczkami ćwikłowymi. Kapustę kiszoną wystarczy wypłukać w zimnej wodzie, zalać
Kulinarne przemysleniaweselami i komuniami. Doskonale sprawdzi się jednak również w roli obiadu dla rodziny bez szczególnej okazji. Do przygotowania mini kotletów potrzebujemy: Filet z indyka Masło Czosnek Jajko Bułka tarta Przyprawa do drobiu Ja zdecydowałem przygotować się devolay w wersji mini, dlatego potrzebowałem niedużych porcji mięsa. Małe kotlety są trudniejsze do przygotowania, ponieważ trudniej je dokładnie zawinąć. Mięso myjemy(...)zawijamy. Możemy posłużyć się wykałaczką, ale wbijając ją pamiętaj, by nie ułatwiła wyciekaniu masła w trakcie smażenia. Przygotowane kotlety panierujemy mocząc najpierw w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka. Warto spróbować wcześniej przyprawę – jeśli jest mało słona, solimy dodatkowo mięso. Przed smażeniem dobrze jest kotlety schłodzić w lodówce. Smażymy w głębokim tłuszczu
MarcinChefwłaśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego mięsa(...)masy i robimy z niej placuszki. Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę. Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przez chwilę kotlety z obu stron - do zarumienienia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Po obsmażeniu przekładamy kotleciki
Taste TherapyPolecam! Składniki: ½ kg fileta z kurczaka 5 świeżych pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku Pęczek cienkiego szczypiorku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 czubata łyżka majonezu Przyprawa do grosa do smaku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso myjemy siekamy drobniutko nożem, oprószamy przyprawą(...)oraz musztardę, mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dodajemy starte na tarce pieczarki, pokrojoną paprykę oraz szczypiorek, wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą, doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, porcjami nakładamy masę formując kotleciki. Smażymy z obu stron na złocisto. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym
Wanilia i Kardamon