garść liści młodego szpinaku, kilka młodych liści botwinki, 10 truskawek, oliwa, ocet balsamiczny, 200 g mozzarelli w kulkach, 1 jajko, łyżka mąki, bułka tarta, olej(...)głębokiego smażenia (ryżowy) Liście umyć, osuszyć. Odciąć szypułki od truskawek. Przeciąć je na połówki lub ćwiartki. Jajko rozbić, rozbełtać. Kulki mozzarelli osuszyć, oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu (niecałą minutę) na rumiano. Liście skropić oliwą i octem balsamicznym, delikatnie wymieszać. Na półmisku ułożyć liście, truskawki i smażoną mozzarellę. Skropić oliwą i octem balsamicznym
królestwo garówkilka łodyg selera naciowego 4 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżka cukru (płaska) Łodygi selera obrać, pokroić na 10 cm kawałki i ugotować - w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło. Dodać bułkę tartą (opcjonalnie połączoną z sezamem), wymieszać i zarumienić na złoty
Di gotujeDodatkiem są jedynie różyczki brokuła :) Składniki : filet z kurczaka marchew, moja była ugotowana wcześnie w rosole ser żółty, rodzynki tłuszcz do smażenia jajko, bułka tarta Przygotowanie : Fileta z kurczaka przekroić wzdłuż na płaty, potłuc je lekko Ugotowaną marchewkę pokroić w cienkie paseczki, rodzynki namoczyć- osączyć Rozbity płat mięsa ciut posolić(...)posypać pieprzem, ułożyć na nim kilka paseczków marchewki, żółtego sera i rodzynki, (około 5 sztuk ) mięso zgrabnie zwinąć Każdego dewolaja maczać w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej Smażyć z obu stron na złoty kolor
Proste Potrawytartej oliwa z oliwek sól, pieprz Sos pomidorowy 500 gr pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku 1 szalotka 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa z oliwek listki bazylii sól, pieprz 250 gr makaronu PRZYGOTOWANIE Klopsiki Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ok. 10 min. Sos pomidorowy Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną szalotkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy pomidory, suszone oregano, listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy pod przykryciem
La grande e la piccola cuocaprzypadku tradycyjnym kotletów mielonych jedno jajko, a gdy masa będzie zbyt lejąca zagęśćmy ją bułką tartą. Z wyrobionej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka się zarumieni. Gotowe kotleciki możemy podać z lekką sałatką ze świeżych warzyw
Jacob Tastesjajko 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 cebula 1 łyżka masła 300 g zielonej cukinii 2 marchewki 150 ml mięsnego bulionu 250 ml śmietanki 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 250 g spaghetti, waga sucha Przyrządź farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę
codojedzenialistki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony - oliwa z oliwek - mąka pszenna do obtoczenia klopsików WYKONANIE: klopsiki rybne: Mięso z ryb zmiel w maszynce, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i posiekane chili. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Klopsiki obtocz w mące. zupa
SMYKWKUCHNIkroimy razem ze skórką w półplasterki. Pokrojonego ogórka i rzodkiewki układamy na talerzu lub w salaterce na wierzchu sałatki umieszczamy odsączony z zalewy zielony groszek. Do małej miseczki przekładamy tarty chrzan, dodajemy majonez oraz jogurt, całość doprawiamy niewielką ilością soli, cukru oraz czarnego pieprzu i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Artykuł Sałatka z ogórkiem, groszkiem
Smakowite Daniagorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów Przepis : Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser i dodajemy do niego bułkę tartą. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami, dodajemy jajka
Smakowite Daniajajko, 1,5 łyżki bułki tartej, 1 cebula czerwona, 3 ogórki konserwowe, 2 pomidory, 6 liści sałaty masłowej, 5 łyżek dressingu Tysiąca Wysp ROLESKI , 5 łyżek ketchupu markowego z naturalnym pieprzem ROLESKI, sól i pieprz do smaku, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli
Tradycyjna kuchnia KasiLubicie piec tarty? Jeśli tak, to na pewno wiecie, jak trudno czasem przygotować idealne ciasto. Przygotowaliśmy dla Was dwa przepisy - na tartę słodką i wytrawną, które sprawią, że przejdziecie na wyższy poziom kulinarnego rozwoju! Artykuł IDEALNE CIASTO NA TARTĘ SŁODKĄ I WYTRAWNĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINErzut pójdzie rolada ziemniaczana:) Za oknem brzydko, ale chłodny kefirek i gorąca rolada - mniam! Rolada ziemniaczana Składniki: 2 wafle 500 g ziemniaków 50 g pieczarek jajko mleko bułka tarta sól pieprz przyprawa do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy. Szybko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy do tej masy(...)podsmażone wcześniej pieczarki. Gorącą masę ziemniaczaną rozprowadzamy na waflach i zawijamy w roladę. Kroimy je na plasterki, obtaczamy w rozkłóconym jajku i mleku oraz obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy nasze plasterki na tłuszczu - ja smażyłam na oleju kokosowym, czyli moim nowym odkryciu. Zdrowszy i bezwonny. Mniam! A do tego maślanka i kolacja, nawet dla zakochanych - gotowa
Lawendowe Nieboziemniaków Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 1 łyżka keczupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 300 g żółtego sera 260 g mieszanki groszku z kukurydzą JAMAR Masło do formy Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie(...)osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy
VioletoweKucharzeniełyżka oliwy 1/4 łyżeczki soli Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 200 g ricotty 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Do podania: oliwa tarty parmezan świeżo mielony pieprz listki szałwii Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy żółtka, oliwę. Zagniatamy ciasto mocząc palce w wodzie(...)centrum. Ravioli gotujemy partiami w osolonej wodzie, po około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy skropione dobrej jakości oliwą, oprószone świeżo mielonym pieprzem, tartym parmezanem i z listkami świeżej szałwii
Smakowity Blog Kulinarnypowiedzieć, że zrobiłam je pierwszy i raczej ostatni raz...ale wiadomo ..o gustach i smakach się nie dyskutuje.. chleb tostowy ser żółty kiełbasa jajka bułka tarta Z chleba tostowego odciąć(...)skórki, rozwałkować , aby chlebek był cieńszy.Na chlebku ułożyć kiełbasę, ser żółty i zwinąć roladki [ można spiąć wykałaczką].Zanurzyć w roztrzepanym jajku [ doprawionym solą i pieprzem], obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z każdej strony.Podawać np.z ketchupem
Moje domowe kucharzenie