tarta - 42848 przepisów (strona:1024/2857)

Pasztet domowy 165

selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 czubata łyżeczka soli składniki dodawane do pasztetu: 100 ml bułki tartej 2 jajka około półtora płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu około pół płaskiej łyżeczki soli 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki(...)wywaru.  Mięso i wywar odstawiamy do wystygnięcia, warzywa wyrzucamy. Wystudzone mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Używamy sitka o drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka, mielony pieprz, sól, gałkę muszkatołową, majeranek, natkę pietruszki. Dolewamy również wywar z gotowania mięsa. Wywaru dajemy tyle, aby masa była wilgotna, miękka, ale zwarta (nie rzadka).  Gotową

Smak mojego domu
Kotlety z jajek 187

zwykłymi jajkami. spokojnie można postawić na wielkanocny stół. Są mięciutkie i pyszne. Będą też fajnym pomysłem na piątkowy obiad. Składniki: 10 jajek 4 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta bułka sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: 8 jajek gotujemy na twardo. 2 sztuki odkładamy. Bułkę moczymy w wodzie. Jajka obieramy(...)skorupek ścieramy na tarce na grubych oczkach. Surowe jajka roztrzepujemy za pomocą widelca. Łączymy jajka z bułką i pietruszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Ilość porcji: 10 szt. Czas przygotowania: 45 minut Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Rolada cielęca 131

pietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego   Przygotowanie    Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek

R'n'G Kitchen
Kotlety jaglane 157

Składniki 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki otrębów owsianych 5 pomidorów z zalewy 50 ml oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka siemienia lnianego koperek sól ziołowa bułka tarta olej rzepakowy do smażenia   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odsączamy i studzimy. Przekładamy (letnią(...)całości. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą ziołową, ponownie mieszamy i formujemy kotlety. (Gdyby farsz był nieco za luźny, możemy dodać trochę oliwy z pomidorów) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Pesto z zielonej pietruszki i orzechów włoskich 143

blendera i rozdrabniamy, po czym prażymy chwilkę na gorącej suchej patelni. Gdy będa gotowe, wsypujemy ponownie do blendera i dodajemy natkę pietruszki. Po czym oliwę z oliwek oraz tarty parmezan. Miksujemy na gładkie pesto. Gotowe! Podajemy z makaronem. Nic prostszego ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety schabowe 137

Mięso dokładnie myjemy, porcjujemy. Rozbijamy na kotlety. Posypujemy solą i przyprawą do schabowych.  Mięso obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Schabowy z pianą z białek 302

schabowego, ale dzięki temu uzyskujemy fajny efekt końcowy. „Up-gradtujcie ” swojego schabowego składniki: dla 2 osób: 2 grube kotlety schabowe ( najlepiej z kością ) 3 jajka bułka tarta do panierowania sól,pieprz tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) wykonanie: Kotlety schabowe solidnie rozbijamy bardzo cienko. Dwa jajka rozdzielamy(...)osobno żółtka , osobno białka. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy jajko i roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety solimy,pieprzymy i panierujemy kolejno: w bułce tartej, żółtkach z jajkiem. Następnie na jedną stronę kotleta nakładamy szpatułką ubitą pianę i smażymy stroną z białkiem na złoto-brązowy kolor ( na druga stronę kotleta nie nakładamy białka). Kotleta delikatnie

Sezonowy Garnek
Kremowa zupa chrzanowa 160

obsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy wraz z czosnkiem na wolnym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i czosnek, a dodajemy tarty chrzan i gotujemy ok 5 minut. 2. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Do całości dodajemy słodką śmietankę i miksujemy

Kuchnia w czekoladzie
Seromakowiec 138

Dodać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do sera za pomocą drewnianej łyżki. Dodatkowo: puszka masy makowej 2 łyżki bułki tartej Na spodzie blachy ułożyć rozwałkowany większy kawałek ciasta. Posypać bułką tartą. Delikatnie równomiernie rozsmarować mak, następnie wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta lub zrobić dekorację jak na zdjęciu. Piec

kulinarnyswiatdomi
Kotlety z kurczaka z parmezanem 100

Smaczne i soczyste, z lekką nutą parmezanu.   Składniki 4 filety drobiowe (po 200 g) 20 g parmezanu 2 jajka 5 łyżek mąki bułka tarta olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Lekko rozbijamy. Parmezan(...)jednej strony, rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą), następnie z drugiej strony, również rozbijamy. Jajka rozmącamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filety obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Klops z jajkiem i szpinakiem 169

rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz Sposób przygotowania:  5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na maśle z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około(...)minut. Dorzucamy pokruszoną fetę i smażymy jeszcze około 5 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy 1/3 mięsa. Na środku wykładamy połowę szpinaku na całej długości keksówki

Pobite gary Barbary
Czekoladowo-miętowe ciasto z tofu. 171

łyżka siemienia lnianego mielonego Mokre: 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1/4 szklanki miodu 30 g czekolady gorzkiej minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki tartej czekolady 2. Masa z tofu: 250 g tofu naturalnego (użyłam tofu naturalnego Polsoi) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 4 - 5 łyżek ksylitolu 7-10 kropli aromatu miętowego(...)mały, żeby czekolada się nie przypaliła. Dodaj olej i energicznie wymieszaj. 4. Mokre składniki z rondla wlej do suchych i połącz wszystko rękoma. Kiedy ciasto trochę ostygnie,  dodaj tartą czekoladę. MASA SEROWA 5. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z tofu, wrzuć ser do blendera. 6. Dodaj pozostałe składniki oraz barwnik. Blenduj, aż pozbędziesz się grudek. CIASTO: 7. Wyłóż

Powiedz dietom nie
Pasztet jaglano warzywny 117

Składniki: 1 mały por 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej 1 marchew 1 pietruszka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka masła 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie. Opłukaną soczewicę i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach, aż zmiękną. Następnie(...)pieprz. Mieszamy wszystkie składniki.   Do wymieszanych składników pasztetu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy wszystko do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut

Bon appetit mon amie
Karkówka jak kotlety, moczona w mleku 197

odcedzić i odłożyć na bok. Wbić jajka do miseczki i lekko rozbić, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Obtoczyć mięso najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z dwóch stron po kilka minut. Zdjąć usmażone kotlety z patelni i wrzucić odcedzoną cebulkę. Smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Mintaj w warzywnym sosie 215

Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji marmolady, do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno. Ok. 1 kg mintaja 1 jajko Bułka tarta do panierki 4 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki 2 cebule 0,5 szklanki wody 3 kiszone ogórki 2 papryki konserwowe(...)marynowane Orzech  (klik) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, pieprz, cukier, lubczyk Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  W garnku rozgrzewamy olej

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania