tarta - 42848 przepisów (strona:1020/2857)

Lava cake - czekoladowy fondant 173

liczymy kalorii :)) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 100 g masła  8 ły żek cukru 4 średnie jajka 2 ły żki mąki pszenne j szczypta soli masło + bułka tarta do foremki PRZYGOTOWANIE Czekoladę połamaną na kostki roztapiamy razem z masłem na gładką masę - w k ą pieli wodnej lub w mikrofalówce. Cukier i jajka z odrobiną soli miksujemy(...)krótko mieszamy. Następnie wlewamy czekoladową masę i łączymy w jednolitą masę krótko m i ksując.  Foremkę do mu ffinów ( 9 otworów) smarujemy masłem i wysypujemy niewielką ilością bułki tartej. Wlewamy czekoladową masę - ciastka trochę urosną :). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-9 minut. Po wyjęciu zostawiamy na 2-3 minuty, po czym wycią gamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziemniaczany suflet ze śledziem 124

łyżka tartej bułki 4 świeże filety śledziowe (bez skóry) kapary gałka muszkatołowa sól pieprz   Przygotowanie   Ziemniaki ugotowałem, zrobiłem puree, przyprawiłem mieloną gałką muszkatołową, ostudziłem. Miąższ bułki namoczyłem w mleku, odcisnąłem. Utarłem masło z trzema żółtkami, dodałem ziemniaki i bułkę, sól i pieprz. Wymieszałem. Ubiłem pianę z białek i dodałem do masy razem z bułką tartą

R'n'G Kitchen
Pierogi z żółtym serem+ film 224

farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser i dodajemy do niego bułkę tartą. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami, dodajemy jajka i całość doprawiamy

Smakowite Dania
CIASTO Z RABARBAREM (BEZGLUTENOWE) 136

jeśli masz trochę więcej to super) - 200 g cukru - 250 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 4 jajka - 250 g miękkiego masła -masło i bułka tarta do tortownicy - cukier puder do posypania WYMIESZAJ MĄKĘ I PROSZEK do pieczenia, utrzyj masło(...)cukrem na gładką masę. Dodawaj powoli po jednym jajku ciągle mieszając. Za pomocą sitka dodawaj mąkę z proszkiem małymi partiami. FORMĘ DO CIASTA WYSMARUJ MASŁEM i obtocz w bułce tartej bezglutenowej. Wlej do niej ciasto, a na wierzchu posyp pokrojonym rabarbarem. CIASTO RABARBAROWE WSTAW  do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz około 35 minut (termoobieg), rabarbar zanurzy się

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kotlety z ryżu, brokuła i suszonych pomidorów 192

białego, 1 woreczek ryżu dzikiego, 1 brokuł (500g), 5-6 suszonych pomidorów z oliwy, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30 g startego żółtego sera, sól, pieprz, bułka tarta do obtoczenia. Przygotowanie:  Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ryż dziki gotujemy trochę dłużej- gotowałam w jednym rondelku, a ryż biały wcześniej wyjęłam z wody). Różyczki brokuła gotujemy(...)różyczki brokuła, suszone pomidory, żółty ser, mąkę ziemniaczaną i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formujemy kotlety, jeśli nie chcą się lepić dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy

Aga w kuchni
Zapiekanka serowa z ravioli 439

płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka cukru masło ( kilka łyżek ) Beszamel : 25 g masła 40 g mąki pszennej 500 ml ciepłego mleka sól, pieprz 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej Ravioli gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu , najlepiej ciut krócej ,żeby zostało twardawe . Studzimy , wsypujemy do miski , dodajemy utarty na grubej tarce żółty ser , śmietankę , sól , gałkę muszkatołową

Ogrodnik w podróży
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wg Aleex 141

się namówić? Składniki: • 6 łyżek oleju • 60 dag mąki • 3 duże jajka • 6 pełnych łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 8 dag drożdży • 1 szklanka mleka • szczypta soli • bułka tarta Dodatkowo: • dojrzałe śliwki Sposób przygotowania: 1. Całe jajka, cukier, sól, cukier wanilinowy zmiksować na jasną masę. 2. Wlać do masy jajecznej ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże. Ponownie zmiksować(...)jest to konieczne. 4. Ciasto przełożyć do foremki 22x30 wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 40 -50 minut. 5. Wyrośnięte ciasto posypać cienką warstewką bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku z owoców. Jeśli robimy ciasto bez owoców, nie sypiemy bułki. 6. Na cieście posypanym bułką rozłożyć śliwki, rozcięciami do góry. 7. Ciasto piec 50 minut

W mojej kuchni
Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 161

jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa Knorr’a • 1 zupa francuska borowikowa Knorr’a • 2 łyżki masła • 1-2 łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, cebulkę i przyprawy

W mojej kuchni
Kotlety z płatków owsianych wg Aleex 131

sałatką, jako zastępnik mięsa. Doskonale także sprawdzają się z różnymi sosami. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 20 dag płatków owsianych • 2 szklanki wody • 1 cebula • 1 jajko • sól, pieprz • bułka tarta • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Wodę osolić, zagotować. 2. Do wrzącej wody wsypać płatki ,gotować 3 minuty. 3. Ugotowane płatki przełożyć do miseczki, wystudzić(...)Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zezłocić na oleju. 5. Do wystudzonych płatków dodać przesmażoną cebulę, jajko i przyprawy. 6. Uformować ok. 6 kotlecików, zwilżając ręce zimną wodą, obtoczyć w tartej bułce. 7. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. 8. Podawać z sosami i surówkami. Smacznego

W mojej kuchni
Kotlety z grzybami wg Aleex 128

smakuje naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1 cebulka • tarta bułka • 1 mała bułka, np. kajzerka • olej Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć grzyby(...)kosteczkę, bułkę, 1 łyżkę zimnej wody, jajko i przyprawy oraz grzyby. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. 6. Z masy, zwilżonymi zimną wodą rękami, formować kotlety. Każdego obtoczyć w bułce tartej. 7. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na rumiano. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego. Przepis dodaję do akcji

W mojej kuchni
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 167

ugotowanych ziemniaków jajko czubata łyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Wszystko smażyć na łyżce oleju do czasu aż płyn wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem(...)jajko i obie mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Masę ziemniaczana podzielić na 5 części, rozpłaszczyć na dłoni i nakładać farsz. Zlepić i uformować podłużne krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z surówką lub ulubionym sosem

Smakołyki Asi
Kotleciki rybne 130

ryby (miruna) 2 kromki czerstwego chleba 1 cebula sól pieprz  majeranek szczypta hyzopu 1 jajko  bułka tarta do panierowania Rybę(...)mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy namoczony i odciśnięty chleb, posiekaną cebulę , jajko i przyprawy , wkładamy do blendera i miksujemy kilka minut. Formujemy z masy niewielkie kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor

Gotowanie jest łatwe
Lekki panierowany filecik 165

pierś z kurczaka sól pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej majeranek bazylia Mąkę mieszamy z przyprawami i bułką tartą. Filety kroimy na małe porcje i niezbyt grube .. ok 1 cm Panierujemy fileciki w przygotowanej panierce i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor. Podajemy z ryżem z wody i sałatą

Gotowanie jest łatwe
Słodkie środy - Seromakowiec z jabłkami i gruszką 239

łyżeczki proszku do pieczenia  masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 jabłka 1 gruszka 4 białka 1 szczypta soli 2-3 łyżki bułki tartej  masa serowa: 1 kg sera (wiadereczko) 5 jajek 1 szczypta soli 1 budyń waniliowy   1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru drobnego 1/2 kostka masła polewa(...)kosteczkę, przekładamy do rondla i podduszamy do miękkości. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do przestudzonych owoców dodajemy masę makową i bułkę tartą - mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę delikatnie łącząc z masa makową.  Powstałą masę wykładamy na podpieczony spód.  Masa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski leniwe inaczej 126

pasuje, więc użyłam masła i bułki tartej. Drukuj Kluski leniwe z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400 g sera białego półtłustego 200 g kaszy manny 2 jajka 2 czubate łyżki mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki płatków owsianych Masło i bułka tarta do polania Wykonanie Ze składników zagniatamy ciasto. Formujemy kluseczki

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania