łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 100g konfitury malinowej 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy. 3. Masę serową wylewamy na upieczone ciasto(...)wierzch w kilku miejscach wykładamy konfturę, następnie rozsmarowujemy ją robiąc kółka trzonkiem łyżki lub widelca. W ten sposób powstają wzory. 4. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, pieczemy tartę jeszcze przez 30 minut. Możemy udekorować czekoladą lub świeżymi owocami
Szefowa kuchnijako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz do smaku bazylia w proszku do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 4 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku 1 pęczek natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę z bułką tartą, jajko, sodę
Tradycyjna Kuchniacukru białego, pozostałe składniki: 1 główka białej kapusty (ok. 2 kg), boczek surowy, słonina. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito. Z ziemniaków będzie odciekał sok. Od czasu do czasu mieszamy, dociskamy ziemniaki łyżką drewnianą, żeby jak najwięcej(...)jaka się osadzi należy dodać niewielką ilość soku, żeby nie były za suche. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle klarowanym z dodatkiem cukru i soli. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, pieprz czarny, sól do smaku, całość dokładnie mieszamy. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby
Moniki Smakołykikaszę. Proponuję kotlety mielone z kaszą owsianą. 1 kg łopatki wieprzowej, 200 g kaszy owsianej, 2 cebule, ząbek czosnku, 100 g musztardy francuskiej, 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi), Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę(...)dodatkiem szczypty soli, poddusić na tłuszczu. Mięso zemleć. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, musztardę, jajka i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron
królestwo garówfiletu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 100 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 szklanka żółtego sera Sól Pieprz 1 jajko Bułka tarta do panierowania Oliwa z oliwek Dodatkowo: 1,5 szklanki wody 100 g ryżu 5 łyżek mrożonego groszku 1 łyżka suszonej marchewki Sól Filety z piersi kurczaka kroimy na płaty(...)siekamy. Na każdym płacie mięsa rozkładamy cebulę z kurkami, natkę pietruszki i ser. Wszystko zwijamy w ciasną roladkę. Każdą panierujemy w przyprawionym solą i pieprzem rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. W garnku gotujemy wodę. Wsypujemy ryż, mrożony groszek i marchewkę. Solimy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut
VioletoweKucharzenieFarsz: 2 cebule 500 g pieczarek 250 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra mielona papryka Panierka: 1 jajko kilka łyżek mleka bułka tarta Najpierw należy usmażyć naleśniki. Wszystkie podane składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę bez grudek i smażyć trochę grubsze naleśniki (gdy będą za cienkie mogą się przerwać podczas(...)boki naleśnika składałam do środka a potem całość zwijałam w rulon). W osobnym naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem. Najpierw wymoczyć krokiet w jajku, potem obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Podawać na ciepło
Simply Fooddomu sama) 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 bardzo płaska łyżeczka Vegety dwie łyżki zimnej wody olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę bardzo drobno kroimy na kosteczkę lub ścieramy na mniejszych oczkach tarki. Mięso, cebulę, bułkę tartą, jajko, pieprz, sól, Vegetę wkładamy do miski
Anielska Kuchnia AniNutri Free 0,5 kg chudej, mielonej wołowiny 1/2 cebuli 1 jajko 1/3 szklanki bezglutenowej bułki tartej 1/4 szklanki bulionu wołowego sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą, roztrzepane jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery. Odstaw na 30 minut
Kuchnia bezglutenowacukru pudru 220 g masła 2 jajka nadzienie: ok. 2,5 kg jabłek ( u mnie antonówka) ok. 1/3 szklanki cukru ( do smaku) 2 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki bułki tartej bezglutenowej cukier puder Ciasto: Mąkę z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne(...)cienkie plasterki (ja zrobiłam to na tarce). Dodaj do smaku cukier i cynamon. Wymieszaj. Spód do ciasta podpiecz przez około 10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmij, posyp spód bułką tartą i wyłóż jabłka. Na tarce zetrzyj pozostałą część ciasta z zamrażarki . Piecz około 45 minut w temperaturze 170ºC - do złotego koloru. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem
Kuchnia bezglutenowasztuk) Kotlety: 100g quinoa 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże 1 cebula (średnia) 1-2 łyżki bułki tartej (bezglutenowej, ew. skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej) 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku sól (użyłam himalajskiej ) pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania (bez glutenu, w wersji glutenowej może być zwykła) olej/oliwa o smażenia (polecam w spray'u ) Cebulę
Di gotujerobię na co dzień w domu , czyli podstawowy przepis na kotleta schabowego :) o CHRUPIĄCEJ PANIERCE i smacznym ,delikatnym miąższu.Zapraszam. 1 kotlet schabowy sól pieprz bułka tarta 1 jajko pieprz vegeta 1łyżeczka mąki `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotleta schabowego rozbijamy,solimy i pieprzymy(...)zostawiamy na 30 min.Przygotowujemy panierkę.Do miseczki wbijamy jajko,roztrzepujemy je trzepaczką,dodajemy vegetę, pieprz i mąkę .Ubijamy na jednolita masę. Kotlet wyjmujemy maczamy w jajecznej masie i bułce tartej ,dobrze ją palcami wklepując.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 2 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, cząber 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, smalec - ile potrzeba mielone mięso(...)szynki, łopatki włożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, kucharka, pieprz, cząber suszony bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć z mleka i dać do mielonego mięsa, wsypać tartej bułki, wszystko dobrze wyrobić ręką na kleistą masę na patelni rozgrzać porcję smalcu, smażyć kotlety mielone na rumiano, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut kotlety
W Mojej Kuchni Lubięmoje smażone filety są pysznie chrupiące z zewnątrz, miękkie i soczyste w środku i co najważniejsze, nie rozpadają się. Składniki: 8 mrożonych filetów mintaja około pół szklanki bułki tartej + 2 łyżki mąki do panierki 2 duże jaja sól, pieprz, majeranek kilka plasterków cytryny olej do smażenia lub masło klarowane papierowy ręcznik Jak przygotować? Dobrze odmrożone, odciśnięte z nadmiaru wody(...)patelni dobrze rozgrzewamy tłuszcz, dzięki czemu panierka nie zostanie nam na patelni. W talerzu roztrzepujemy jajka, doprawiamy jeszcze co nie co solą i pieprzem. W osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą i mąkę. Gdyby zabrakło dodajcie, ja prawie zawsze robię "na oko" i wystarcza. Smażcie na rumiano z obu stron. Możecie trochę przykręcić gaz, tak żeby się smażyło
Zasmakuj Kuchni