mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną 500g pieczarek 1 papryka 5 pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu ser opcjonalnie około 200-300 g szklanka bułki tartej - lub więcej olej 3 jajka sól, pieprz, czosnek granulowany majeranek Przygotowanie: Ryż ugotować i ostudzić. Cukinie myjemy kroimy w poprzek na pół, wydrążamy pestki, delikatnie solimy(...)studzimy. Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa. Masa powinna być taka jak na kotlety mielone dość zwarta ale nie zbita. Masą mieloną wypełniamy łódeczki cukiniowe. Wykładamy do naczynia
Garnkowe fanaberieWrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić. Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka przyprawy do piernika. Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce
Z miłości do słodkościprzepis w 5 minut Farsz: 600-700 g pieczarek 2 cebule średniej wielkości 6-7 kopiastych łyżeczek płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz garść rukoli i/lub roszponki (opcjonalnie) bułka tarta (na panierkę) Przygotowanie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju(...)ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę. Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się za smażenie naleśników. Jeszcze ciepłe naleśniki napełniamy farszem, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Jeżeli naleśnik będzie zbyt suchy bułka nie będzie się trzymała, wtedy możemy delikatnie zwilżyć wodą powierzchnię naleśnika, tak, aby bułka się trzymała. Gotowe krokiety smażymy na rozgrzanym oleju
Bananowe Pole500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków 2 łyżki masła 250ml mleka 100g twardego sera, np. cheddar sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. W misce umieszczamy mięso mielone, bułkę tartą, paprykę, sól, pieprz, posiekaną cebulę, posiekaną
Szefowa kuchniostatnim czasie wszystko już przerabiałam, więc padł pomysł na klopsiki. Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sami spróbujcie Składniki na klopsiki: 2 średniej wielkości cukinie 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżeczka soli 3 ząbki czosnku pieprz do smaku Przygotowanie klopików: Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i solimy łyżeczką soli. Mieszamy i zostawiamy(...)minutach cukinię bardzo mocno i dokładnie odciskamy z nadmiaru jeszcze ewentualnego płynu ( to bardzo ważne, bo inaczej klopsiki będą się rozwalały ), przekładamy do miski, dodajemy do niej jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszamy. Formujemy małe klopsiki, przekładamy do parowaru i ” parujemy ” 10minut. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym sosem, jak w przypadku mięsnych
NiePieprz.pldag.mielonego z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 jajko kilka cienkich plastrów wędzonego boczku sól pieprz papryka ostra przyprawa uniwersalna sok z limonki 1/2 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę drobno siekamy,szklimy na 1 łyżce oleju,dodajemy do mięsa wraz z jajkiem,bułką tartą,przyprawiamy solą,pieprzem i ,sokiem z limonki i przyprawą uniwersalną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisera (w zależności od wielości) 5-10 plastrów salami (w zależności od wielkości) 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej smażenia Opcjonalnie: sos(np. taki - klik ) Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować(...)każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki. Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem
Di gotujekapuśniaczkiem- pycha :) Składniki: 8 dużych ziemniaków, 100 g boczku z plasterkach, 1 duża cebula, 1 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, bułka tarta. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojony drobno(...)boczek i cebulkę. Ziemniaki ubijamy póki są jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy do nich mąkę, jajko i boczek z cebulką. Mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na patelni z obu stron
Aga w kuchnifanami mycia naczyń, jak ja ☺ 45 min składniki: 1 bakłażan 1 duży pomidor 2 duże ziemniaki mozzarella masło sól, pieprz, świeża bazylia, suszona bazylia, oregano bułka tarta wykonanie: Bakłażan umyć, pokroić w paski(...)grubości ok. 5 mm. Ziemniaki umyć, podgotować w koszulkach około 10 minut. Ostudzić i również pokroić w krążki. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w krążki. Warzywa obtoczyć w bułce tartej. Układać w naczyniu, posmarowanym wcześniej masłem, na przemian: bakłażan, pomidor, ziemniak. Można kawałeczki masła powkładać między warzywa, zarumienią się jeszcze ładniej. Zapiekankę posypać suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem
Ania i Marcin gotująkulek Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula 250 g wędzonego boczku 80 g sera gouda 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej panierka: jajko + bułka tarta do otoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowane wcześniej w osolonej wodzie przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż powstaną skwarki, odcedzamy(...)ciasta kleimy mały placek, w środek wkładamy ser i formujemy ciasto w kulkę. Następnie otaczamy kulkę w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Kulki smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor ok 3 minut. Smacznego
Niezły MłynekCiasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mąki 1 jajko 1/2 szkl. letniej wody Farsz: ~~~~~~~~~~~~ 50 dag.jabłek 5 łyżek cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cynamonu sól Ponadto: `~~~~~~~~~~~~~~ 4łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ - Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać jajko i szczyptę soli.Wyrobić ciasto,dolewając wodę. - Jabłka umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymiesza(...)krążku układać po łyżeczce farszu z jabłek,dokładnie zlepić.Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować 2 min. aż wypłyną.Na patelni roztopić masło ,lekko przyrumienić dodać bułkę tartą i cynamon.Gorące pierożki polać masełkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżka bułki tartej, cukier puder. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, cukry, śmietanę, poruszone drożdże oraz cukier waniliowy. Zagnitam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x35cm. Ciasto posypuję bułką tartą
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki: 800 g schabu bez kości 300 g pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje. Cienko rozbijamy, doprawiamy(...)solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, doprawiamy. Każdego kotleta posypujemy posiekaną natką pietruszki, nakładamy pieczarki i zwijamy w rulon. Panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniabułka tarta 1-2 łyżki majeranku 1 łyżka masła sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.Dodajemy żółtko i mąkę,roztarty majeranek,1-2 łyżki bułki tartej i sól do smaku.Zagniatamy ciasto dosypując ew.mąki.(ciasto jak na kopytka).Formujemy wałeczki i kroimy je na 5-7 cm.dł.Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikarkówki 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 6 dużych ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej łyżeczki rozmarynu 1 płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Do mięsa dodajemy: jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę
Smak mojego domu