rurek makaronu cannelloni (użyłam Lubella nr 53) 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta kminku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia. Kapustę przelać kilka razy zimną wodą (na sitku). Cebulę i pieczarki drobno posiekać i usmażyć(...)jakiś czas mieszając. Zestawić do przestudzenia. Makaron nadziać gotowym farszem (najłatwiej ustawić makaron pionowo i nadziewać przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Makaron należy okręcać, tak aby usmażył się ze wszystkich stron. Paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem
Bulliododatek do zup. 600 g mięsa wieprzowego – łopatki, 200 ml bułki tartej, 1 łyżka listków tymianku, 4 jajka, mąka do oprószenia pulpecików, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 kg pomidorów, sól, pieprz, wędzona papryka, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 gałązki tymianku, Mięso zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku, posiekany tymianek. Wymieszać. Doprawić
królestwo garówprzy meczu ...Z ketchupem lub innym sosem. Mniam... Składniki; 1 średnia cukinia 3 ziemniaki ok pół szklanki startego żółtego sera sól, pieprz, chili lub słodka papryka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej ( lub więcej) 3 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie; Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości a następnie tłuczemy. Cukinię myjemy, jeśli jest młoda(...)dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy aby puściła sok. Następnie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez ściereczkę. Do miski wkładamy odciśniętą cukinię, utłuczone ziemniaki, przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mąkę, tyle ile ciasto zabierze. Powinno ono być na tyle gęste aby móc formować kąski. Mogą to być małe wałeczki lub placuszki
Radość kipiąca uśmiechem.2 torebki sosu pieczeniowego jasnego + 700 ml wody* *można użyć gotowego domowego sosu, podana wersja jest wersją szybką; gołąbki można również przygotować w tradycyjnym sosie pomidorowym Przygotowanie: Kapustę trzemy na tarce na dużych oczkach (można ją posiekać, ale w ten sposób będzie delikatniejsza). Do kapusty dodajemy mięso mielone i ugotowany ryż (mój był z dnia poprzedniego, a więc chłodny(...)całe jajko i dodajemy przyprawy (sól, pieprz i zioła prowansalskie). Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na małej ilości oleju. Dodajemy ją do reszty składników wraz z 2 łyżkami bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy ryżowo-mięsnej formujemy w dłoniach gołąbki (u mnie dość duże, podłużne). Tak przygotowane gołąbki podsmażamy z obu stron (ja również podsmażam delikatnie boki
Słodkie okruszkiSkładniki: 10 kromek chleba 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej zielony koperek sól, pieprz olej do smażenia 1 szklanka ciepłego mleka 1 cebula bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Chleb moczymy w mleku. Cebulę drobno kroimy i dusimy na oleju(...)Wszystkie składniki (jajka, duszoną cebulę, obie mąki, koperek, sól i pieprz) dodajemy do namoczonego chleba i wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy chlebowej formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor
Z notatnikamięsa mielonego wieprzowo-wołowego 4 łyżki bułki tartej mielona czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju (2 łyżki). Do mięsa dodajemy ser, jajko i zeszkloną cebulę, dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę razem z bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą, papryką
R'n'G KitchenWszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową https://www.tradismak.pl/ . Składniki : 500 g mięsa mielonego z indyka 500 g mięsa mielonego wieprzowego sól, pieprz do smaku 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy Pasztet Tradismak 1 łyżeczka przyprawy Patelnia turecka Tradismak 1/4 szklanki słodkiej śmietanki(...)wody 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 opakowania mozzarellek malutkich ( jedno opakowanie na foremkę ) Wykonanie : Mięso mieszamy, następnie dodajemy: przyprawy,przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, wodę i bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.Na samym końcu wbijamy jajka i jeszcze chwilę wyrabiamy. Mięsem wykładamy połowę wysokości foremki, następnie po środku układamy
Sama słodycz i szczypta chilispróbujcie! Polecam! (około 18 sztuk) 700g mięsa mielone 300g ryżu (waga ugotowanego) 2 jajka 1 cebula (duża) 1 łyżka majeranku papryka słodka sol, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie(...)oleju. W misce umieścić mięso, ryż, cebulę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i umieścić na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron - na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym
Di gotujeząbki czosnku - 2 cebule - sól morska - sól ziołowa - pieprz czarny grubo mielony - 2 łyżeczki kurkumy - suszony czosnek niedźwiedzi - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny Dodatkowo: - bułka tarta - olej lub oliwa do smażenia Opłukane i osuszone filety mielimy w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką, 1 cebulą i czosnkiem. Dodajemy startą na drobnej tarce skórkę(...)wyparzonej cytryny, pieprz, sól ziołową, sól morską, czosnek niedźwiedzi, kurkumę, sok z cytryny, drobno posiekaną cebulę oraz dwa jajka. Masę dokładnie wyrobiamy. Formujemy owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na rumiano. Obniżamy temperaturę na kuchence i dosmażamy pod przykryciem. Kotlety mielone drobiowe z suszonym czosnkiem niedźwiedzim i cytrynową
mojewypiekiinietylkomąki krupczatki 80 g cukru pudru 250 g masła, schłodzonego 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 3-4 łyżki bułki tartej wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki (ok. 25×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy(...)Pozostałe ciasto wkładamy do woreczka foliowego i również schładzamy. Następnie ciasto w blaszce nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 170 st. C. Gdy cisto się podpiecze posypujemy go bułka tartą i wykładamy przygotowane nadzienie z jabłek. składniki nadzienia: ok. 3000 g jabłek (np. szara reneta), im więcej jabłek tym szarlotka wyższa 3 łyżeczki cynamonu cukier do smaku wykonanie: Jabłka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 2 łyżki odłożonej podsmażonej cebuli 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz wykonanie: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklona cebulkę, bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Wkładamy je do zupy i gotujemy przez
Domowy Smak Jedzeniaokoło 40 minut do wyrośnięcia. Nadzienie: 2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek 2- 3 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach
Kolorowa kuchnia Elkinieduża cukinia 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek wody 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki chilli sól, pieprz bułka tarta olej Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki (można również pominąć ten proces) i kroimy na podłużne paski. Jeżeli używamy mocno dojrzałej i dużej cukinii należy także wydrążyć środek(...)pestkami. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koperek, chilli, pieprz i sól. W przygotowanej miksturze obtaczamy paski cukinii, a następnie w bułce tartej. Paluszki smażymy na patelni do momentu aż się zarumienią lub pieczemy na posmarowanej olejem blasze ok. 20-30 min (pamiętajmy, aby po ułożeniu wierzch paluszków skropić olejem, żeby skórka ładnie
Bananowe Polejajko sól na farsz 1 szalotka 500 g pieczarek 300g świeżego szpinaku 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól pieprz dodatkowo bułka tarta mleko olej do smażenia A jak to zrobić: Przygotować ciasto na naleśniki, mieszając dokładnie składniki tak, aby nie było grudek. Usmażyć naleśniki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać(...)gładkiej masy. Na koniec wsypać starty ser i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki, które zwijać w krokiety. Każdy zamoczyć w mleku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Kuchnia w opałachnasze kotlety mielone nie przypalały się podczas smażenia trzeba zamiast obtaczać je w bułce tartej obtoczyć je w kaszce kukurydzianej średniej. Kaszka kukurydziana nie przypala się tak szybko jak bułka tarta, izoluje ona także mięso od dna patelni. Mielone obtoczone w kukurydzianej kaszce jest zdrowsze i ma ładny złocisty kolor. Sprawdziłem, polecam
Przepisy i porady kulinarne