tarta - 42848 przepisów (strona:1780/2857)

Babka kolorowa 241

łyżeczki proszku do pieczenia                                          bułka tarta , margaryna do foremki                                          orzechy włoskie do dekoracji(...)częśc z wiórkami                - 4 częśc z kakao 7. Części po kolei wykładamy do foremki na babkę , posmarowanej margaryną i posypaną bułka tartą. 8. Piec w temp. 180 C przez 50 minut , ale to juz zależy tak naprawde od naszych piekarników :) Ciasto najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest suche i musi

Słodkości i nie tylko
Pyszne ciasto otrębowe 403

ąki pszennej - 100 g orzechów włoskich - 190 g margaryny - 100 g rodzynków - 4 jajka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Blacha : 40 x 14 cm ( ja użyłam dwóch mniejszych ) Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy. 3. Wsypujemy(...)proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy. 6. Dolewamy olejek migdałowy 7. Wsypujemy bakalie opruszone mąką i wszystko mieszamy. 7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 8. Pieczemy do 60 min. w temp. 200 C. 9. Dekorujemy polewą czekoladową ( klik ) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Babka kajmakowa 196

proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy kajmakowej adwokat) - 100 g masła - 4 łyżki mleka - 50 g płatków migdałowych - tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie: 300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka , dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować) 180 g mąki pszennej oraz 100 g maki(...)masłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C. Polewa 100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się

Słodkości i nie tylko
Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą 316

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 ) Przygotowanie(...)godz. Oddzielnie ubic 5 białek z resztą cukru na sztywno i wymieszac z wiórkami kokosowymi i zmielonymi migdałami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , natłuszczamy i sypiemy bułka tartą. Na dno i brzego tortownicy rozsmarujemy ciasto ciemne na to pianę z kokosem i migdałami, jabłka oraz ciasto jasne ( ciasto jest dośc rzadkie więc trzeba cierpliwie urywac kawałek po kawałku

Słodkości i nie tylko
Knedle z truskawkami 160

pory , sezon truskawkowy nie może się obyc bez knedli :) Składniki: kg ziemniaków kg truskawek 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko margaryna i bułka tarta do polania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotowac dzień wcześniej ( najlepsze są takie , nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki.   Do ziemniaków dodawac kolejno wszystkie składniki(...)wrzucac do gotującej się osolonej wody i kiedy wypłyną na wierzch , gotowac jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu (  żeby knedle sie nie rozpadły) Na patelni rumienimy bułke tartą , dodajemy margarynę , mieszamy i kiedy bułka i się zarumieni na złoty kolor polewamy nasze knedelki i posypujemy cukrem. Smaznego

Słodkości i nie tylko
Kruche ciasto ze śliwką 254

łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych gożdżików 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier z wanilią. Dodac alkohol , jajko oraz posiekane(...)szybko zagnieśc ciasto. Uformowac kulę, zawinąc ja w folię spożywczą , włozyc do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowac 2/3 ciasta , wyłożyc nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Reszte ciasta rozwałkowac i pokroic w paski. Na spód ułożyc śliwki przekrojone na pół , przykryc paskami ciasta , aby powstała kratka. Wierzch posmarowac rozmąconym żółtkiem. Piec

Słodkości i nie tylko
Ciasto orzechowo - serowe 348

soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubic(...)cukrem na biały , puszysty krem. Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut. Ciasto serowe : Margarynę utrzec z cukrem. Cały czas ucierając dodawac kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem

Słodkości i nie tylko
Ciasto wyśmienite 1114

szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki   Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie odłożyć )  wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.   Ciasto wyśmienite: Ciasto makowe wylać do blaszki o wymiarach 28 x 40 cm. Ułożyć warstwę biszkoptów. Posmarować powidłami. Wyłożyć ciasto z kakao, ułożyć biszkopty. Posmarować powidłami

Słodkości i nie tylko
Babka piaskowa 355

mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki   Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia. Miękkie(...)pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego

Słodkości i nie tylko
Tarta kokosowa z owocami letnimi 365

Nie piekłam ładnych kilka dni bo było tak gorąco, że na samą myśl o włączaniu piekarnika robiło mi się słabo. Ale nie ma przebacz i gdy

Smaczna Pyza
Ciasto porzeczkowe 127

stopione (wystudzone) masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku opruszamy bułką tartą ) myjemy, osuszamy i posypujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wylewamy na porzeczki. Pieczemy 20 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Tarta z jeżynami 113

Moje zapasy jeżyn postanowiłam wykorzystać częściowo na konsumpcję, częściowo na wypieki a to co nam zostało zamroziłam i mam nadzieję, że mi się przydadzą w zimie

Zainspirowana w kuchni
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 197

stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować(...)przyprawami 1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia kurczaka Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu .  Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę

Grunt to przepis!
"Cud, miód i maliny" 479

Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. 4.        Posmarować formę masłem oraz posypać bułką tartą, następnie wyłożyć w niej ciasto wyjęte z lodówki. 5.        Ciasto zapiec w temp 180 stopni przez 15-20 minut

Fabryka pomysłów
Jesienne ciasto 428

bakalii. Mąkę, jajka, olej i proszek do pieczenia do pieczenia połączyć na jednolitą masę. Dodać do owoców i bakalii. Połączyć. Wylać do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec na brązowy kolor 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Fabryka pomysłów