tarta - 42848 przepisów (strona:1774/2857)

Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 204

zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię(...)owoców i napoi spożywanych w Europie. Co to dokładnie znaczy? Ustalono np., że dziki szczaw (lapatho) na Krecie zawiera dwa razy więcej kwercetyny niż cebula . Zaś dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) /cebula, wino

Chilli Czosnek i Oliwa
Placek ze śliwkami węgierkami 154

ciasto. Najważniejszą dla mnie sprawą jest jednak by śliwek było w cieście dużo bez żałowania, dlatego też układam je tak ciasno.   Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg śliwek węgierek Kruszonka(...)mąki pszennej 50g margaryny 40g cukru Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Śliwki myjemy i drelujemy. Przy drelowaniu ważne by śliwki nie przekrajać do końca na dwie części. Do tego dodajemy jeszcze dwa nacięcia by ładnie się rozpadły podczas

zjem to blog kulinarny
Ciasto z gruszkami 258

końca byłem przekonany do tego połączenia, ale jednak okazało się trafione. Ciasto bardzo szybko się wykonuje a gruszki można zastąpić jabłkami.   Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg gruszek 400ml mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru(...)migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu z 4łyżkami cukru i 400ml mleka. Gruszki obieramy i kroimy w słupki mieszamy je dokładnie z cynamonem. Wylewamy ciepły budyń

zjem to blog kulinarny
Fasolka szparagowa 190

pracy też nie wiele..u mnie była wtedy fasolka , ziemniaki  i jakieś mięsko..ale ja miałam chęć na jajko ..takie dość mocno przypieczone.. fasolka szparagowa bułka tarta sól masło Fasolkę szparagową(...)umyć i obciąć końcówki z obu stron.Ugotować z dodatkiem cukru i soli, aż zmięknie ok. 15 minut, następnie odsączyć z wody. Na patelni rozpuścić masło i dodać bułkę tartą, chwilkę razem smażyć .Dodać ugotowaną fasolkę i smażyć, co jakiś czas mieszając

Moje domowe kucharzenie
Piknik Smakoszy w Lublinie - relacja 163

rano w dniu Pikniku i naprawdę ledwo wyrobiłam się ze wszystkim. Miałam swoje kryzysy, było sporo nerwów, ale udało się i jestem zadowolona z efektów. Moje menu: Tarta na cieście francuskim z boczkiem i pomidorkami Tartaletki z kabanosami i pomidorkami Muffinki czekoladowe z malinami Mini burgery z czerwonej fasoli Lemoniada z papierówek Nie wiedziałam jakiego zainteresowania się spodziewać(...)ceny były raczej symboliczne. Największym powodzeniem cieszyły się burgery, a były nawet osoby, które przyszły zapytać specjalnie o nie - szkoda, że nie zrobiłam ich więcej. Zniknęła też cała tarta oraz większość tartaletek, a muffinki były kupowane hurtowo. Piknik Smakoszy zaliczam do udany i mam nadzieję, że to nie ostatnia inicjatywa, którą udało nam się zorganizować wspólnie. Mamy nadzieję

Pasja Smaku
Ananasowe klopsiki z teriyaki 208

godziny. Składniki: 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 3-4 plastry ananasa 1 cebula dymka 2 cm kawałek imbiru 2-3 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 łyżki sosu sojowego sól, świeżo mielony pieprz Sos teriyaki: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku wyciśniętego z ananasa 3 łyżki cukru(...)soku – do sosu). Sok odstawiamy, a ananasa dodajemy do mięsa. Dorzucamy zblendowane: czosnki, dymkę oraz imbir (można także drobno posiekać lub zetrzeć na tarce). Solimy i pieprzymy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Dłońmi wysmarowanymi olejem kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub folią

Poezja smaku
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 177

pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy w malakserze, przełożyć(...)gazę aby odcedzić nadmiar płynu. Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszktałową, dodajemy krochmal, który powstał po odcedzeniu ziemniaków. Mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Przekładamy do blaszki ziemniaczaną masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i pieczemy ok. 45 minut aż wierzch babki się zarumieni. Wyjmujemy babkę z piekarnika, aby odpoczęła. Z perliczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 171

bułeczki to musimy je ułożyć w większych odstępach na dużej blasze. Tarte bakalie BackMit są dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie, mielony mak, są zawsze u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni, gdyż ułatwiają i przyspieszają pracę. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto ze śliwkami 257

½ szkl cukru Trochę śliwek 2 jaja 2szkl mąki Wykonanie: Jajka utrzeć z masłem i cukrem Potem dodać mąkę proszek i śmietanę Blaszę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą Na blaszę wylać ciasto Śliwki przekroić na pół wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki Śliwki poutykać w ciasto Piec w 180 stopniach przez 35min Bon appetit

Bonapetit2xM
Pasztet z cukinii 309

Składniki: 5 małych lub 3-4 średnie cukinie * 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 cebule 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii liście laurowe (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony(...)tarcia warzyw, zrobicie to błyskawicznie). Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich posiekane w małą kostkę cebule, żółtka jajek, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, oliwę lub olej, suszoną bazylię, ostrą paprykę, ok. 1 czubatej łyżeczki soli oraz dużą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą

Poezja smaku
Zebra 175

oleju słonecznikowego - 1 szklanka wody (z kranu, ale może być również woda gazowana) - 2.5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - odrobinę masła - bułkę tartą - tortownicę Wbijamy jajka do miski a następnie dodajemy cukry. Miksujemy. Do masy dolewamy olej i mieszamy do momentu aż sładniki się połaczą. Dodajemy wodę i ponownie miksujemy. Dosypujemy mąkę(...)równych częsciach do dwóch misek.  Do jednej z nich dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Kolejno na przemian wylewamy do tortownicy ciasto jasne i ciemne, tworząc kręgi. Zmieniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i wstawiamy ciasto na około 45 minut. W trakcie pieczenia

W mojej holenderskiej kuchni
Ciasto ze śliwkami 172

dwie równe części. Obie części rozwałkowywać delikatnie posypując mąką. Wyłożyć na blachę pierwszy blat ciasta. Wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę (30 cm x 20 cm) należy posypać bułką tartą. Na to układamy śliwki skórką do dołu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na 40-50 minut

Delicious Titbits
Tarta z kruszonką i śliwkami 197

goście już stoją przed drzwiami a w domu nie ma nic słodkiego ta tarta jest idealnym kryzysowym wyjściem . *** Tarta z kruszonką i śliwkami *** 200g mąki  100g masła 2 żółtka  50 g cukru pudru  3 łyżki mleka miseczka śliwek kruszonka: 50g mąki  50 g cukru  50 g masła 1. Zagnieść ciasto

ciemna strona patelni
Spaghetti z pulpecikami 153

Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny) 1 cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oregano suszonego 1 jajko  bułka tarta pieprz i sól do smaku Składniki sos: 2 puszki po 400 gramów krojonych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku zmiażdzone mały przecier pomidorowy(...)łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę i formujemy pulpeciki, każdego oprószając bułka tartą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, kulki smażymy na brązowy kolor często obracając. Pulpeciki należy starannie osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni na średnim ogniu

Niezły Młynek
Tarta jabłkowa z budyniem 234

Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier(...)Ciasto uformowałam w kulę, zwinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjęłam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowałam. Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przez ok. 15 minut). Budyń przygotowałam wg instrukcji podanej na opakowaniu i odstawiłam na trochę

Kulinarny Pamiętnik