było takie proste ;) Roladki z mięsa mielonego z warzywami (przepis na 12 niewielkich roladek) Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka/indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3-4 niewielkie ogórki konserwowe 1/2 cukinii 1/2 papryki przyprawy: zioła prowansalskie (lub inne ulubione, np. majeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz(...)roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas krojenia warzyw do lodówki. Ogórki, paprykę i cukinię kroimy w zbliżonej długości grube słupki. Na płaskie powierzchni rozwijamy
Ratunku obiadkostkę; jajko; 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz, chili; 1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu. na sos: cukinia 400 g; papryka czerwona; 3 duże pieczarki; mała cebula; papryka słodka; chili, sól, pieprz; 1 łyżeczka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego; natka pietruszki. makaron: w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki: Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zimną
Miksturownikdyskusje o mężczyznach i pyyyszny deser Rafaello, który przygotowała dla nas Asia. Na samą myśl o nim ślinka mi cieknie... PS. Zapomniałam zabrać przepis na to cudo! :( Wspólnie przygotowałyśmy tartę ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Bosko jest tak gotować z przyjaciółmi - musimy to powtórzyć!!! Dziś przepis na samo ciasto pod tartę. Wypróbowany, nie pamiętam gdzie znaleziony... Następnym razem kilka(...)pomysłów na farsz :) Ciasto na tartę. Przez szybkę piekarnika :) Składniki: 200 g mąki, 100 g masła - zimnego!!! 1 jajko 2-3 łyżki wody szczypta soli. Masło siekamy razem z mąką, Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy folią i wkładamy do lodówki. Na 1/2 godz. rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy
Miksturownikmięsa wieprzowego, duże jako, sól, pieprz, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżka bułki tartej, 1/2 pęczka szczypiorku. Wykonanie Dwie cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy i posiekany szczypior. Wymieszać. Płat ciasta naciąć od góry na 3 paski
Z miłości do słodkościłyżki startego żółtego sera * sól, pieprz * czosnek - ja dodaję do wszystkiego, ale można pominąć * łyżka majonezu kieleckiego lub śmietany lub masła * koperek lub inne zielone * bułka tarta - można pominąć ( zwłaszcza pominięcie zalecane na I fazie MM ) Jajka po wystudzeniu rozcinam ostrym nożem na pół. Wyjmuję łyżeczką zawartość, dorzucam drobno posiekaną cebulę, przyprawy(...)rozdrabniam. Używam tłuczka do ziemniaków (taki z dziurami). Można drobno posiekać, ale raczej nie miksować, bo zrobi się wtedy pasta. Napełniam masą skorupki, ugniatam i posypuję odrobiną bułki tartej, a następnie smażę na rozgrzanym tłuszczu przez chwilę do zrumienienia. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie:) Komentarze ladymgielka 2010/03/19 18:20:08 Sowo, dziękuję za przepisy i inspirację :) Pozdrawiam sowa
Zdrowa Kuchnia Sowy2011/09/05 14:10:29 Ha, no i zrobiliśmy wczoraj, choć nie do końca wyszło nam to zgodnie z planemi. Do mięsa dodaliśmy trochę tartej mozzarelli, bo ja ser uwielbiam i dodaję go niemal do wszystkiego:) i to tyle zmian w sumie, bo kolejna miała dotyczyć smażenia, ale nam nie wyszło:( Planowaliśmy upiec w opiekaczu wykorzystując płytki do grilla. Spodziewałam(...)kwaśne; myślę, że to "zasługa" musztardy. Następnym razem mniej musztardy;). sowa_nie_sowa 2011/09/05 19:53:32 Kiedyś robiłam tylko klasyczne: z dodatkiem namoczonej bułki i obsypane tartą i wydawało mi się, że inaczej się nie da, hehe. Teraz dodaję zamiast bułki różności i za każdym razem wychodzą fajne:) Twój pomysł z parmezanem też super! Pozdrowienia
Zdrowa Kuchnia Sowywtedy luźniejszy. Można zamiast wody dać oliwę, ale ja wolałam lżejszą wersję. Zjadłam solo w całości, ale można posmarować takim kremem chleb, herbatniki albo użyć jako wypełnienie do tarty:) I choć dalej nie wiem jak smakuje krem czekoladowy z ciecierzycy, to wiem, że z soczewicy jest przepyszny:) Przy stosowaniu I fazy MM daktyle trzeba zamienić na śliwki suszone(...)pewno zrobię! Fajny pomysł:) sowa_nie_sowa 2012/04/26 19:56:38 M.dawid , nie ma się co dziwić, przecież soczewica u mnie ze stołu nie schodzi ostatnio, hehe. W tarcie jej tylko nie było;) Rozowe.chmurki , tak, wszystkie składniki jak najbardziej sprzyjające zdrowiu:) Tyna , polecam:) Pozdrawiam! Nie wiem dlaczego wszyscy jako goście zalogowani... dziwne.. czy jest jakiś problem? Gość
Zdrowa Kuchnia Sowycukru trzcinowego, 4 łyżki bułki tartej, łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z mąki, żółtka, soli, oleju zagnieć ciasto, dolewając wody ( około 180 ml ), tyle, żeby ciasto wyszło bardzo elastyczne. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, na oprószonej mąką ściereczce. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Ułóż jabłka na rozwałkowanym cieście, posyp rodzynkami, cukrem i bułką tartą. Zwiń strudel, chwytając ściereczkę
kolorowotorcikowopomidorów z oleju 2 łyżki tartej mozarelli 1 łyżeczka przyprawy do pomidorów KAMIS Wykonanie: Awokado obrać, rozgnieść w miseczce, czosnek rozetrzeć. Połączyć oba składniki, dodając do pasty łyżeczkę przyprawy do pomidorów KAMIS. Pomidory osączyć z oleju, pokroić w paski. Bułeczki rozkroić, smarować "masełkiem" czosnkowym z awokado, układać na nim pomidory. Całość posypać tartą mozarellą. Piec
kolorowotorcikowozdrowo ! Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 jajko 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz kolorowy KAMIS 5-6 liści kapusty włoskiej sos : 30 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mleka 1 szklanka wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz(...)podsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki - usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu ). Do miski wsypać kaszę, dodać pieczarki z cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać jajko - wyrobić masę. W garnku zagotować wodę, osolić. Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około
kolorowotorcikoworazem dodatkiem do kotletów w celu urozmaicenia jest sos tzatziki. Składniki: woreczek ryżu garść kaszy jaglanej garść soczewicy 30 dag pieczarek cebula 2 jajka 3 marchewki szklanka bułki tartej przyprawy: papryka, curry, pieprz olej Wykonanie: 1. Soczewicę moczymy ok. godziny. Odcedzamy. 2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. 3. Ryż, kaszę, soczewicę i marchewki zalewamy wrzątkiem(...)wodzie i dopiero odcedzamy oraz studzimy. 4. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Przekładamy do wcześniej powstałej masy. 5. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Mieszamy i doprawiamy. 6. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Sos tzatziki: pół długiego ogórka jogurt naturalny typ grecki 1 ząbek czosnku sól Wykonanie
Pasja Smakupostanowiłam, że będą idealne na obiad. Przepis z "Przyślij przepis" 7/2011 (z moimi zmianami) Składniki: - woreczek soi - czerstwa bułka - cebula - 2 jajka - natka pietruszki - sól - pieprz - bułka tarta Wykonanie: 1. Soję zalewamy w garnku wodą i moczymy przez 4-5 godzin. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. 2. Bułkę zalewamy wodą, moczymy(...)przepuszczamy przez maszynkę, uzyskując jednolitą masę. 5. Do masy dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy. 6. Z masy formujemy placki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. 7. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Rada: placki najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub innym. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja akurat
Pasja Smakujajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie: 1. Rybę zmielić w maszynce. 2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i bułkę tartą. 3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania
Pasja Smakułyżek tartej bułki 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek i cebulę, po chwili dołożyć pomidory. Smażyć 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Zapiekać przez 12 minut. Przed podaniem rybę skropić oliwą i udekorować natką
Pasja Smakufamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: średnia cukinia 2 łyżki mąki bułka tarta 1 jajko sól, pieprz tłuszcz(...)smażenia Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić w plasterki, posypać solą, odstawić na godzinę. Gdy cukinia puści sok, osuszyć poszczególne plastry, oprószyć pieprzem i mąką. Panierować w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
Pasja Smaku