składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie; Białka ubić na sztywno, dopiero wtedy dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec
Proste Potrawymintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2 łyżki masła 10 dag pieczarek, tyle samo bułki tartej lub kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez 10 min. we wrzącym bulionie(...)składniki Z jaj oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła, a z białek ubij pianę Do ryby z grzybami dodaj utarte żółtka, posiekaną natkę i bułkę tartą , sól i pieprz do smaku- wymieszaj dokładnie Teraz dodaj pianę z białek i jeszcze raz starannie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku Formuj podłużne krokiety, obtaczaj w bułce
Proste Potrawypatelni :) Składniki : 1 duża pieczarka jajko bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie; Umytą pieczarkę pokroiłam na 4 części, zanurzyłam w roztrzepanym jajku, które połączyłam z łyżką bułki tartej i szczyptą pieprzu Smażyłam na gorącym tłuszczu z obydwu stron, posoliłam już po usmażeniu, pycha
Proste Potrawyryżowy 20 dag mięsa mielonego 20 dag pieczarek 10 śliwek węgierek - świeżych 2 cebule, 5 ząbków czosnku jajko duże puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, majeranek, bazylia, ewentualnie bułka tarta cukier, olej do smażenia, sos sojowy Przygotowanie: Pokrojoną drobno cebulę(...)utarty czosnek w moździerzu ( 2 ząbki ) przesmażamy na oleju Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 10 min. Jeśli sos nie odparuje dodajemy łyżkę bułki tartej i mieszamy do połączenia składników Po przestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy tak jak na kotlety mielone Płat
Proste Potrawypieczarkami :) Składniki : około 50 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 20-30 dag pieczarek sól, pieprz kawałek żółtego sera 1 duże jajko tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Pieczarki pokroić bardzo drobno i obsmażyć krótko(...)tłuszczu Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, przesmażoną i przestudzoną cebulę oraz pieczarki - wyrobić Podczas formowania kotletów włożyć w środek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek to możemy sobie zrobić dodatkowo do kotletów, sos pieczarkowy. Myślę, że można byłoby dodać do kotletów
Proste Potrawyłyżki cukru, 1/2 cytryny, 1/2 szkl. oleju, 10 dag mąki, 1 łyżka bułki tartej 200 g przecieru pomidorowego do smaku sól morska i czarny pieprz, Oczyszczone, umyte i osuszone rydze doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą. Rydze smażymy w oleju na złoty kolor, a następnie układamy w szklanej misce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępóźniej wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo mielony pieprz sól Bataty: 800 gram(...)długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy 1/3 szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia. Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy
OstryKęsoleju odrobina soli Wszystkie składniki wymieszać, usmażyć naleśniki. Farsz: 1 opakowanie Warzyw na patelnię Hortex kilka pieczarek kawałek żółtego sera kilka łyżek oleju Kucharek, pieprz jajko i bułka tarta do panierowania. Warzywa wraz z pieczarkami przesmażyć(...)minut, wystudzić. Ser zetrzeć na grubej tarce, dodać do warzyw, całość przyprawić Kucharkiem i pieprzem. Na naleśniki nałożyć farsz i zwinąć krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej, następnie smażyć
Praktyczna plmięsa wołowego gotowanego 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki smalcu 1 bułka pszenna 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, "Kucharek" 1-2 jajka mleko do namoczenia bułki bułka tarta tłuszcz do smażenia 1/2 kg pieczarek trochę masła(...)dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być zbyt duże), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Najlepiej smakują polane sosem mięsno-pieczarkowym
Praktyczna pltego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek 6 łyżek śmietanki 30 % 2 średnie białe szkliste cebule kilka gałązek tymianku masło klarowane świeżo mielony pieprz sól(...)WYKONANIE Umyte cukinie kroimy na dość grube plastry. Jajka dokładnie roztrzepujemy doprawiając solą i pieprzem. Każdy kawałek cukinii dokładnie z każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy
OstryKęsprzyprawa Vegeta 1,5 szklanki wody 2 łyżki otrębów 1 łyżka mąki ziemniaczanej Otręby do panierowania kotletów * osobiście nie używam bułki tartej...zawsze zastępuję ją otrębami. Jeśli nie lubicie otrębów z powodzeniem możecie zastąpić je bułką tarta... Ryż gotujemy w wodzie doprawionej Vegetą lub podobną przyprawą...marchew ścieramy na tartce o grubych oczkach następnie
NaKońcuJęzykaprzygotowania, potrzebne nam jedynie: ser żółty najlepiej okrągły bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia ser kroimy na plastry, obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju...po usmażeniu kładziemy na chwilkę na ręczniku kuchennym w wiadomym celu (by usunąć nadmiar tłuszczu) Podajemy z żurawiną lub sosem czosnkowym
NaKońcuJęzykaSkładniki: Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego) 1 zielona papryka 4 kotlety sojowe 1 zielony ogórek 3-4 liście sałaty 1 awokado bułka tarta oliwa z oliwek opcjonalnie: koperek sól, pieprz i inne przyprawy ulubiony sos (np. wegański Chipotle Southwest Sauce) lub... ketchup Przygotowanie: No, chyba wiemy, jak się przyrządza(...)warzywnym bulionie, moczą się one w gorącej wodzie pełnej przeróżnych przypraw: cebuli, papryki, kurkumy, czosnku, imbiru, chilli, curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba wkładamy do piekarnika, około 150 stopni C na kilka minut. Chodzi o to, by były ciepłe i umiarkowanie chrupiące. Awokado pozbawiamy skórki i pestki
Weganizm infantylnydo panierowania Przygotowanie : Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Kwiaty cukinii opłukać delikatnie, osuszyć. Nadziać serem. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Panierować w jajku, i wymieszanej bułce tartej z mąką. Smażyć na złoty kolor, aż ser się rozpuści
Magiczne Życie Martyszklanka bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej posiekany pęczek koperku 2 ząbki czosnku pieprz sos sojowy Sezam prażę na suchej patelni, aż się zarumieni. Wszystkie składniki mieszam ze sobą tak, aby masa miała klejącą konsystencję i po ulepieniu kotlecików, by się nie rozpadały. Jeśli trzeba, dodać odpowiedni mąkę/olej/bułkę tartą. Doprawiam
W kuchni Karmel-itki