tarta - 42848 przepisów (strona:1761/2857)

BABKA Z ŻURAWINĄ I MORELAMI 154

wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
JOGURTOWA BABKA Z BORÓWKAMI 184

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać  do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać.  Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do   180°C ok  45- 50min .  Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne

Walijskie Pichcenie
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 178

napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą,  pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem. Piec ok. 1h w temp.180st

Walijskie Pichcenie
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 174

można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki   sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio  wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą  i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
ŚWIĄTECZNY KEKS 182

sztywno i delikatnie mieszamy z naszą masą keksową. Bakalie obtaczamy w odrobinie mąki i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Keks nacinamy ostrym nożem wzdłuż, aby ciasto w tym miejscu ładnie nam "pękło".  Pieczemy w tem 185st ok 50-55min. (do suchego patyczka). Po wystudzeniu dekorujemy

Walijskie Pichcenie
KARPATKA CZYLI BUDYNIOWY ZAWRÓT GŁOWY 137

jednym jajku i ucierać (każde kolejne dopiero w momencie, kiedy wbite wcześniejsze połączy się już z ciastem). Ja robię to przy użyciu miksera. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto podzielić na 2 równe części i piec w 190 stopniach ok 25 minut (to zezłocenia się i uzyskania wybrzuszeń). Po upieczeniu wystudzić i przełożyć kremem

Walijskie Pichcenie
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 170

ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i wsypujemy w niego owoce. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy obficie (ja tak lubię) kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st

Walijskie Pichcenie
JABŁUSZKOWIEC CZYLI KUCH Z JABŁKAMI 204

ciasta. Mieszamy. Ja pokusiłam się jeszcze o dodanie odrobiny cynamonu, bo jabłka+cynamon to dla mnie idealny duet :). Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowana masłem i obsypaną bułką tartą (ja użyłam średniej tortownicy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy

Walijskie Pichcenie
CHLEBEK WIELOZIARNISTY 125

czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki. Ciasto jest  dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180st i pieczemy ok 1h (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce

Walijskie Pichcenie
CYNAMONOWE BUŁECZKI 119

ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym maśle a potem w cukrze  wymieszanym z cynamonem. Układamy kulki w formie wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut

Walijskie Pichcenie
KLUSKI KŁADZIONE 201

chyba najprostsze z wszystkich możliwych klusek do przygotowania.  Ich zrobienie nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani wielu produktów. Można je jeść polane masłem i zrumienioną bułką tartą, mogą stanowić dodatek do zup albo mięsnego obiadu.  U mnie podane w podobny sposób, w jaki podaję szare (ziemniaczane) kluski: czyli z cebulka i boczkiem oraz zasmażaną kiszoną kapustą

Walijskie Pichcenie
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM 163

dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku,  po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle  bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :)    ja osobiście pierogi ze szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko odcedzone  z wody

Walijskie Pichcenie
BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA 190

części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wylewamy najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 45 min (ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - sprawdzamy po tym czasie, czy ciasto jest

Walijskie Pichcenie
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 197

Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195st 25 minut. Zjadamy ciepłe

Walijskie Pichcenie
MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM I BORÓWKAMI 206

wskazaną przy tego typu ciastach - drewnianą łyżką. Składniki bardzo ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje

Walijskie Pichcenie