tarta - 42848 przepisów (strona:1761/2857)

Flammkuchen z botwinką 205

piec na kamieniu.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Razem z papierem zsunąć tartę na blachę lub kamień w gorącym  piekarniku. Piec  pojedynczy placek  na blaszce 12 minut,  na kamieniu 7 minut. Smacznego! Uwagi  : Ciasto wyrabiałam w maszynie

Stare Gary
Placek z letnimi owocami 215

cukrem, mąką, kardamonem, miętą, ewentualnie z alkoholem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i pozostałe owoce, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek większy nieco niż forma na tartę  - u mnie forma o średnicy ok 25 cm - przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty.Posypać migdałami. Piec w temperaturze

Stare Gary
Placek pomidorowo serowy z bazylią 222

przestudzeniu, lepiej też się wtedy kroi gdyż sery nie są aż tak lejące. Bazyliowe, kruche ciasto jest bardzo smaczne, warto je stosować do innych wytrawnych tart. To chyba ostatni moment na taki placek,  smaczne pomidory wkrótce będzie trudno dostać. inspiracją były przepisy z  tej  i  tej  strony składnik i ciasto

Stare Gary
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 201

krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć tam >klik!< Składniki ciasta: pół kostki masła , 20 dkg mąki pszennej ,  szczypta soli , szczypta grubo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartaletki z kremem i figami 200

zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim formy na tartaletki, uprzednio wysmarowane masłem i wysypane mąką. Ciasto ponakłuwać widelcem. (Z podanej ilości składników można upiec również 1 dużą tartę). Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik  do 180 ºC. Foremki wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Krem  pâtissière

Food Square
Tarta z kapustą i śliwkami na cieście francuskim 221

Jesień trwa w najlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę na cieście francuskim, która smakuje jak kapuśniaczki. Do tego słodka śliwka by złagodzić smak kapusty. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Quiche z bakłażanem 240

porze roku, modyfikując je w zależności od aktualnie dostępnych produktów oraz naszych potrzeb i upodobań. Niezmienne w nim jest to, że jest to potrawa wytrawna, zatem w odróżnieniu od tart, nie przyrządzimy jego słodkiej wersji. Składniki: Ciasto:  http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie: bakłażan szynka cebula duża śmietana (ja użyłam śmietanę 18%, 400ml) 3 jajka przyprawy: majeranek, tymianek

Taste Of My Day
Tarta dyniowa z bezami ( Pumpkin Pie ) 208

ciasto o piec jeszcze 5minut. Pure z dyni, połączyć ze śmietanką, cukrem, jajkami oraz cynamonem. Całość zmiksować na jednolitą masę. Na podpieczony kruchy spód wylać masę dyniową. Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 50 minut. * Żeby przygotować pure z dyni, upieczcie kawałki dyni w piekarniku. Ostygniętą zmiksujcie na gładką masę. Smacznego

kolorowotorcikowo
Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami 197

pomysł na wykorzystanie dyni, której w tym roku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową , w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią. Polecam też zupę krem z dyni z serem Składniki na ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowe z kremem "biała dama" 220

makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Salonik smaków
Babeczka jogurtowa do niedzielnej kawki 224

szklanki mąki (280gr) szklanka cukru (200gr) 2/3 szklanki oliwy (160gr) 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 - 180 ml jogurtu naturalnego łyżeczka kakao' Odrobina margaryny i bułki tartej Przygotowanie : Do większej misy dodaję kolejno mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszam łyżką aby proszek do pieczenia był względnie dobrze wymieszany. Następnie dodaję "mokre" składniki czyli oliwę, jajka(...)gładkiej jednolitej masy. Z powstałej masy ubieram 4-5 łyżek do małej miseczki dodaję łyżeczkę kakao i łyżeczką dokładnie mieszam. Formę do pieczenia dokładnie nacieram margaryną i obsypuję bułką tartą. Samo wlewanie masy do formy i stworzenie wzoru z tych dwóch kolorów każdy zrobi sobie indywidualnie. Piekę w 180oC przez 40 minut. Smacznego

Mechanik w kuchni
Kotlet pożarski light 771

szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mięso mielimy w maszynce lub bardzo drobno(...)siekamy. Mięso mieszamy żółtkami, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy ubite białka i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy podłużne kotlety, panierujemy w bułce tartej. Kotlety pieczemy w piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z suszonym tymiankiem. The post Kotlet pożarski light appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielone roladki obiadowe 218

potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko  kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowy Kajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie odcisnąć. Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką(...)Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać.  Z masy mięsnej formować płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę

Praktyczna pl
Krokiety 235

smażenia Składniki na farsz: 4 jajka ugotowane na twardo 2 cebule szczypiorek 10 sporych pieczarek ewentualnie 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek panierka: surowe jajko i bułka tarta olej do smażenia Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie się wymieszała. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15-30 minut(...)podsmażonymi pieczarkami. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i składamy w kopertę: najpierw składamy dół i górę do środka a resztę zawijamy. Krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, Obsmażamy z obu stron na złoty kolor

prawdziwe jedzenie
Pierogi z pieczarkami 213

pierogi zagniatamy jak na pierogi z białym serem . Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej umyte(...)nadające sie do farszu to najlepiej zmielić je przez sitko z grubymi oczkami Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli farsz wyszedł nam trochę rzadki dodajmy łyżkę bułki tartej i dobrze mieszamy Na rozwałkowany i wykrojony np. szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta :) Do dużego garnka wlewamy wodę

Proste Potrawy