tarta - 42848 przepisów (strona:1763/2857)

Pulpeciki po meksykańsku 217

łyżki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Mięso mielone połączyć z posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku i natką pietruszki, pokrojoną w kostkę papryką, czerwoną fasolą (pokroiłam ją na drobniejszą), jajkiem oraz startym serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj na jednolitą masę, dodając partiami bułkę tartą

Fabryka pomysłów
Fish Burger 203

herbaty) panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąki Przygotowanie: 1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku i w bułce tartej zmieszanej z otrębami pszennymi (w jajku i w bułce możemy obtoczyć podwójnie) 2.  Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) w temp. 180 stopni

Malowane smakiem
Kokosowe kulki z piersi kurczaka (na parze) 200

łyżka (10 g) bułki tartej 3 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cukru sól Przygotowanie:  1. Mielimy pierś z kurczaka. 2. Połowę wiórków kokosowych rozdrabniamy w blenderze (bez przesady, tylko żeby były trochę drobniejsze) 3. Do zmielonego mięsa dodajemy połowę jajka, wiórki kokosowe (rozdrobnione i resztę), bułkę tartą, sos sojowy

Malowane smakiem
Meksykańskie klopsiki z piersi indyka (na parze) (porcja - 440 kcal) 195

mamy (indyk po meksykańsku z patelni) w innej formie, czyli klopsiki :) Składniki (porcja - zdjęcie): 250 g zmielonej piersi indyka 0,5 jajka (25 g) 20 g (2 łyżki) bułki tartej 60 g (ok. 4 łyżki) kukurydzy z puszki (odsączonej) 50 g papryki czerwonej (1/4 dużej papryki) przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona (pół łyżeczki), oregano (0,5 - 1 łyżeczki), chilli(...)niej skórkę i kroimy na cieniutkie, małe kawałki (jak na zdjęciu; klopsiki mają w przekroju ok 4 cm) 3. Do mielonego mięsa z piersi indyka dodajemy połówkę jajka, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, żeby przyprawy były w całej masie i żeby reszta dodatków rozprowadziła się równomiernie po całości. 4. Lepimy małe klopsiki (średnica

Malowane smakiem
Kotlety / placki z fasolki szparagowej i jajka (porcja - 310 kcal) 290

patelni 28 cm ): 200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej, ja akurat użyłam żółtej) 1 jajko ugotowane na twardo 0,5 roztrzepanego jajka 4 płaskie łyżki (20 g) bułki tartej 1/3 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie:  1. Jajko gotujemy na twardo. Gotujemy fasolkę szparagową (w parowarze(...)fasolkę kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pół roztrzepanego jajka i blendujemy, ale nie na gładką masę - tylko tak, żeby zostały widoczne kawałki fasolki i jajka. 3. Dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. 4. Smażymy i gotowe :) Kaloryczność: porcja (zdjęcie) - ok. 310 kcal Uwagi:  polecam z sosem mango z lidla (tydzień azjatycki

Malowane smakiem
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 263

mąki mleko sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać  liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 20 minut pod koniec gotowani(...)pieprzem odstawić od wystygnięcia.   Mięso cebule oraz odsączoną kapustę zmielić w maszynce, doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać.   Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z każdej strony. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tarta ze śliwkami 192

ciasta zagniatamy razem. Formujemy kulkę, którą owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy wyjąc i rozwałkować, wyłożyć nim foremkę do tart. Widelcem nakłuwamy ciasto.. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ubijamy. Dodajemy migdały, mąkę i rum. Ubijamy, a następnie gotową(...)masę wylewamy na ciasto, na którym układamy połówki śliwek.  Pieczemy tartę przez 40-45 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Mielone z pieczarkami 233

przyprawy-sól ,pieprz Wykonanie: Pieczarki  i cebulę  kroimy w kostkę, podduszamy na maśle dodajemy do mięsa. łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kotlety obtaczamy w bułce tartej. Smażmy na wolnym ogniu

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z kurczaka z truskawkowym farszem 187

kurczaka, 100 g truskawek, 2 łyżki bazylii, łyżka bułki tartej, sól, pieprz.       Przygotowanie       Mięso umyć, osuszyć, rozkroić na porcje, lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kosteczkę. Następnie wymieszać z bułką tartą. Farsz nałożyć na kawałki mięsa, posypać świeżą

Z miłości do słodkości
Spaghetti z klopsikami 241

pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania i bazylia, 400g makaronu spaghetti. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć

Z miłości do słodkości
Kołacz z czereśniami 179

świeżych drożdży, 350 g mąki pszennej, 130 ml mleka, 15 łyżek cukru, 150 g masła lub margaryny, 1 kg świeżych czereśni, cukier waniliowy, 2 łyżki bułki tartej, jajko. Przygotowanie Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 25 dag mąki i 5 łyżek cukru. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 min. Do zaczynu dodać jajko(...)ściereczką i odstawić na pół godz. Czereśnie wypestkować i osączyć na sicie. Ciastem wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, odstawić na kolejne 15 min. Następnie posypać bułką tartą i ułożyć odsączone czereśnie. Z pozostałych składników palcami zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
JABŁKA PRAŻONE 183

jabłek (antonówka, szara reneta) 40 dag cukru 4 łyżeczki cynamonu 5 łyżek bułki tartej lub 2-3 łyżki kaszy manny Przygotowanie Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Gorące jabłka nakładać do słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tarta z grzybami leśnymi 192

poranku spędzonym na grzybach zastanawiałam się co z nimi zrobić, ponieważ uwielbiam tarty za równo na słodko jak i na obiad, postanowiłam przygotować taka obiadową tartę z grzybami leśnymi. Wyszło obłędnie za równo na ciepło jak i na zimno. Ten przepis będzie gościł w moim domu zawsze po grzybobraniu. Składniki: ciasto 260 g mąki 125 miękkiego(...)płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie 2 razy tak aby je dokładnie oczyścić - ostudzamy. Ciasto zagniatamy, owijamy folią i na 30 minut wsadzamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tartę, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 C - ostudzamy. Na  patelni smażymy  na maśle indyka pokrojonego w kostkę, dodajemy grzyby, tymianek, cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku - smażymy

Niezły Młynek
Faszerowane kwiaty cukinii 171

póki jeszcze są! Składniki : * kwiaty cukinii * pierś z kurczaka * łyżka oliwy z oliwek * 2 łyżki kwaśnej śmietany * ulubione zioła - u mnie bazylia * ulubione przyprawy  * roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowania(...)Przygotowanie : Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i usmażyć. Dodać śmietanę, zagotować aż sos zgęstnieje. Posypać drobno posiekaną bazylią. Kwiaty cukinii opłukać i nadziać. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Smażone patisony 180

przygotowanie to usmażenie ich  w formie placuszków w panierce. Przepis na smażone patisony: SKŁADNIKI 1 średni patison 2 ząbki czosnku wegeta, pieprz mąka jajko mleko bułka tarta oliwa lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Obieramy patisona ze skórki (chyba, że jest to bardzo młody osobnik -wtedy nie jest to konieczne). Kroimy na plastry grubości 1 cm i wykrawamy(...)gniazda nasienne.  Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy wegetą i pieprzem. Odstawiamy na kwadrans.  Panierujemy w mące, jajku rozmąconym z mlekiem,a na  końcu w bułce tartej. Smażymy najpierw na dosyć mocno rozgrzanym oleju. Gdy będą miały złoty kolor przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze chwilę na bardzo małym ogniu - wtedy zrobią się super mięciutkie. Odsączamy

Moje Kuchenne Rewelacje